Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy A55 5G -puhelin

Manu Pärssinen

22.05.2024 klo 22.00 | Luettu: 1055 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Sopuhintaisempi Samppa
Olen V2.fi:ssä viime aikoina arvostellut Samsungin puhelimista lähinnä lippulaivastoa (Z Fold5, Galaxy S24 Ultra…), mutta testipenkkiin saapui tällä kertaa alempaa keskihintaa hintalapussaan kantava Galaxy A55, joka tuli Suomessa myyntiin maaliskuun puolivälin tienoilla. Sehän alkaa olla jo fakta, että jos Android-leiristä nappaa kyytiinsä Samppaa, ei puhelimesta varmastikaan isompia vikoja löydy. Vuosi sitten testaamalleni A54:lle (artikkeli) annoin silloin neljä tähteä.


Tutun askeettisessa valkoisessa laatikossa ei toimiteta kuin SIM-työkalu ja USB-C-kaapeli. V2.fi:n testiin saapui “Awesome Lilac” -väriversio, joka on juurikin sitä: Helmiäishohtoinen purppuratausta, joka heijastelee valonsäteisiin osuessaan sateenkaaren sävyjä, on erottuvan ja tyylikkään näköinen värivaihtoehto. A55:ttä saa myös “Awesome Iceblue” -, “Awesome Lemon” - ja “Awesome Navy” -väreissä. Tältä laitteen ominaisuuslista näyttää:

Suoritin: Exynos 1480
Näyttö: 6,6” AMOLED Full HD, 120 Hz, 1650 nitin maksimikirkkaus
Mitat: 161,1 x 77,5 x 8,2 mm / 213 grammaa
Muisti: 8 Gt / 128 Gt
Takakamerat: 50 MP (f/1.8, OIS) + 12 MP ultralaaja (f/2.2) + 5 MP makro (f/2.4)
Etukamera: 32 MP
Akku: 5000 mAh (25 W lataus)
Suojaus: IP67
Käyttöjärjestelmä: One UI 6.1 (Android 14)

V2.fi:n testiin saapui siis tavallaan harvinaisempi 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio, sillä pienen googlailun perusteella suurin osa elektroniikka- ja puhelinliikkeistä kauppaa suositushinnaltaan paljon kalliimpaa 256 Gt:n versiota. Sen hinnan monet niistä ovat tosin pitäneet alkutarjouksen mukaisesssa 400 eurossa, eli päivityksen isompaan tilaan pystyy tekemään muutamalla setelillä.

Olen tottunut reunoistaan pyöristettyihin puhelimiin, joten valitan taas hieman Samsungin muotoilusta, jolle varmasti omat kannattajansa on ja jonkinmoiseen koteloon se kuitenkin työnnetään. Siitä huolimatta peukalontaipeeseen osuva terävä reuna tuntuu epämukavalta ja puhelin tylsän paksulta, vaikka se onkin vain hieman yli 8 mm siltä mitaltaan. Muotoilu vaikuttaa hieman myös käytettävyyteen, kun reunan yli ei peukalolla yletä aivan yhtä pitkälle kuin päivittäisellä luurillani, vaikka se on mitoiltaan melko identtinen. Taustan lasipinta on myös jokseenkin liukas, joten ei ihme, että popsocketit ja luurilompakot käyvät kaupaksi.

Taustan väritystä jo kehuinkin, ja muutenkin puhelin on tyylikäs (nyt muovisten sijaan) alumiinisten reunojensa ja taustan kolmen samankokoisen linssin patteristonsa kanssa. Rakenteeltaan se tuntuukin hyvin valmistetulta, jämäkältä ja kestävältä. Samsung-leiriläisille ulkoasu on nopeasti vilkaistuna varsin tuttu. PIdin myös pienestä “noususta” virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden ylä- ja alapuolella, se helpotti haptisesti niiden löytämistä peukalolla ja on jopa hieman futuristisen oloinen yksityiskohta.


Galaxy A55:n 6,6-tuumaista AMOLED-näyttöä kiertää ensikatsomalla ehkä melko paksunkin oloinen reunus, mutta pitää taas muistaa, että nyt kyseessä on alle 400 euron luuri. Niistä huolimatta näyttö on mukavan iso (isompi ja kirkkaampi kuin viime vuonna) ja HDR10+-tuki on edukseen. Kyllä tällä mielellään striimauspalvelujakin katseli.

Samsung jatkaa tietenkin omien keskusyksikköjensä hyödyntämistä ja tällä kertaa sisuksissa tikittelee Exynos 1480. Se ei ole kaikkein tykein tikitin (internetistä löytyvien testien mukaan jää hieman muun muassa Snapdragon 888:lle), mutta selviää hommistaan hintaluokassaan sen kummemmin köhimättä, eikä tunnu olevan virtasyöppö. Kovin raskaita pelejä en sillä tosin pyöritellyt. Samsungin lupaus kahden päivän akkukestosta peruskäytössä tuntui pitävän paikkansa, joten isoihin ongelmiin ei tämänkään luurin kanssa reissussa joudu, vaikka pikalataus onkin hitaampi kuin monilla kilpailijoilla.

Kamerat ovat spekseiltään hyvin lähellä viimevuotisia. Silloin kehuin pääkameran kuvia miellyttävästä värimaailmasta ja sitä, että varsinkin valoisassa otetut sisä- ja ulkokuvat olivat mainioita ja kameran kykyihin pystyi (hintaluokan huomioon ottaen) luottamaan. Suomen kevät salli sekä talvisten että kesäisten kuvien ottamisen testijakson aikana ja tunnelmat olivat aika lailla samat kuin vuosi sitten: pääkameralla ja ultralaajiksella pärjäsi monissa tilanteissa, sopivissa olosuhteissa jopa kulmakarvoja kohottavan hyvin. Vaikka objektiivit on pidetty samoina, softapuolen insinöörit ovat varmasti painaneet hiki hatussa töitä, jotta eroa viime vuotiseen saataisiin. Vertailu on vaikeaa tehdä tässä vaiheessa, mutta fiilis on, että edistystäkin on tapahtunut. Tekoälyä löytyy näissä halvemmissa malleissa lähinnä kuvamuokkauksen puolelta Galleria-softasta, mutta sen tulokset eivät muutaman testikuvan perusteella kaikilta osin vakuuttaneet, esimerkiksi esineitä kuvista poistettaessa. Selfiekamera on varmasti monille se tärkein ja sillä saa pätevästi iltarientojen kohokohdat talteen. Alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää.


Päivityslupaus Samsungilla on tähän hintaan vallan mainio neljä käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Kun tämän yhdistää tukevan oloisen rakenteeseen, on luurista pitkäksi aikaa iloa, vaikkakin viiden vuoden päästä sen tekniset tehot ovat luultavasti jo melkoisen aikansa elänyttä sorttia. En ole kaikilta osin One UI:n jättimäisin fani tämänkään testikierroksen jälkeen, ja puhelimeen asentui automaattisesti muun muassa Temu, LinkedIn, Candy Crush Saga sekä Royal Match.

Jos tämän 128 gigatavun version hinta olisi se alkujaan ilmoitettu 499 euroa, käyttäisin varmaan osan tästä loppukappaleesta perustelemaan, miksi osa A55:n ominaisuuksista perustelee sen hinnan, osa taas ei. Jos luurin kuitenkin onnistuu nappaamaan 349 eurolla, alkaa hinta-laatu-suhde olla jo varsin kohdillaan! Siksi neljä tähteä tällekin.



Samsung Galaxy A55 5G (128 Gt)
Hintaluokka: 499 eur, mutta myynnissä 349 eur tai 399 eur
Lisätietoa: Samsung








V2.fi | Manu Pärssinen
< X-Men '97, jaksot 1 ... Shogun 1-1: kovaa me... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova