Tuorein sisältö

V2.fi testasi: GXT 258 Fyru USB 4-in-1 Streaming Microphone

Anne Kukkura

06.03.2020 klo 11.30 | Luettu: 5805 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Trustin tukeva näkemys helposta striimaajan mikistä
Trustin pelitarvikevalikoimaan kuuluvat myös mikrofonit. Valmistajan kalliimpaan päätyyn sijoittuvan, jyhkeän GXT 258 Fyru 4-in-1 -mikrofonin luvataan sopivan paitsi striimaajalle, myös vaikkapa haastattelujen tekoon ja musiikin nauhoittamiseen. Yhteensopivuus niin ikään luvataan PC-, MacOS- ja PS4- järjestelmille.


Ensivaikutelma oli yllättävän positiivinen, sillä aiemmat kokemukseni valmistajan laitteista olivat jääneet vähän laimeiksi. Laite oli pakattu napakasti tukeviin pehmusteisiin USB-C-kaapelin, kolmihaaraisen tukevan jalustan ja kiinnitysruuvin kera. Pöydälle asetettava metallinen jalka asentui helposti paikoilleen ilman (mukana tulevia) ohjeitakin ja piuha napsahti mikin pohjaan nätisti. Kallistuskulmaa voi hiukan säätää takimmaisesta jalasta, mutta säätövaraa oli melko vähän. Koottuna painoa kokonaisuudella on karkeasti arvioiden samaiset puolitoista kiloa, kuin mikrofonin oletetulla esikuvalla, Bluen Yetilla, joka on ominaisuuksiltaan melkoisen saman kaltainen. Punottu 1,8 m johto on jäykkä ja paksuhko, mutta koska mikrofonia ei useinkaan ole tarpeen liikutella, ei tästä ole mielestäni erityistä haittaa. Windows 10 hyväksyi laitteen liitettäessä ilman ongelmia, mutta Discord vaati muutaman boottauksen tunnistaakseen uuden äänilaitteen oikein. Klassista Discordia.

Ulkonäöllisesti Fyru on turhan vauhdikas omaan makuuni, mutta toisaalta mattamusta, pylväsmäinen muotoilu on hillitympi kuin moni muu valmistajan mikkituotteista. Holkinomainen putki nousee puoleen väliin koko mikrofonin vartta ja säätönuppeja varten siihen on jätetty suuri lovi. Ylin ja suurin nuppi kuuluu äänenvoimakkuudelle ja äänen mykistys toimii kätevästi klikkaamalla samaa kytkintä, jolloin punaiset merkkivalot syttyvät joka puolelle. Portaaton säätö on nupissa melko kevyt, toisin kuin alempaa löytyvässä kuulokemonitoroinnin äänenvoimakkuudessa, joka kääntyy raskaammin. Idea on kiva juuri siksi, että alempi nuppi tuskin kääntyy helposti vahingossa liian suurelle voimakkuudelle. Pystyrivin alimpana on 3,5 mm kuulokeliitäntä, jonka kautta mikrofoniin tulevaa ääntä voi monitoroida viiveettä. Liitin toimii myös kuulokeläpivientinä suoraan Windowsista, kun mikrofoni on vaimennettuna.

Fyrun 4-in1-idea perustuu valittavissa oleviin neljään suuntakuvioon, joita vaihdetaan laitteen päällä olevasta Mode-painikkeesta ja jonka tilaa osoittavat kätevästi nappia ympäröivät ledit. Valita voi kardioidi- eli herttakuvion, kahdeksikon, stereon tai joka suuntaan yhtäläisesti herkän pallokuvion välillä. Näistä ensimmäinen eli herttakuvio kuulostaa selkeimmältä, vaikkakin diskanttien suuntaan taipuvaiselta ja keskialueeltaan aavistuksen mössöiseltä. Muut tilat vaihtelevat korostaen selvästi eri taajuuksia vaikuttaen suuresti äänenlaatuun, toiset poimien enemmän myös taustaääniä, kuten odottaa saattaa. Mikrofoni poimii kuitenkin puheen sujuvasti myös kauempaa, mikä lisää vähän joustoa siihen, kuinka sen voi sijoitella pöydälleen. Taajuusvaste asettuu välille 30Hz – 18 kHz, siinä missä esimerkiksi Blue Yetin ja HyperX QuadCastin vastaavat luvut ovat molemmissa 20Hz – 20kHz. Yleisesti arvioiden laatu on ihan hyvä eli Fyrulla tallennettua juttua kestää kyllä kuunnella, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin vertailla muihin vastaavan tyyppisiin mikrofoneihin ja punnita, millainen oma käyttötapa on ja miltä oman äänensä toivoisi kuulostavan. Äänenvoimakkuus on oletuksena mielestäni hieman hiljainen, joten myös mikin sijoittelua ja säätöjä on syytä pohtia.


RGB-valojakaan ei ole unohdettu, vaikkakin Fyru sisältää vapaan sävytyksen sijasta viisi valmista eri väriteemaa: sinisen, lilan, vihreän, keltaisen sekä valkoisen. Värit eivät ole aivan täsmällisen tasaiset, mutta ajavat asiansa eivätkä toisaalta ole häiritsevän kirkkaat. Jos valosta haluaa kokonaan eroon, onnistuu sekin Eco-tilaan vaihtamalla. Muutenkin käytettävyyttä on ajateltu fiksulla tavalla, sillä jonkinlainen popfilter löytyy valmiiksi sisäänrakennettuna ja jalustan voi vaihtaa mieleisekseen telineeksi 5/8" yhteensopivalla kiinnityksellä. Oma suositukseni on käyttää kuitenkin jonkinlaista ulkoista lisäfilteriä jos mikrofonia aikoo pitää lähellä itseään sekä vaihtaa jalusta esim. lattialle asetettavaan mikrofonitelineeseen, tai jos käyttöä on enemmän, pöydän reunaan asennettavaan taivuteltavaan telineeseen mikrofonikehdon kera, sillä niin voi välttyä ikävältä kopinalta ja töminältä, joka muutoin nousee mikrofoniin metallista jalustaa pitkin.

Kovimpana vasta-argumenttina Fyrun hankkimiselle näkisin sen hinnan suhteessa äänenlaatuun, joka voisi olla mielestäni parempi. Hyvät perusominaisuudet ja selkeä idea helposta käytettävyydestä toimivat kuitenkin hienosti. Kirjoitushetkellä tätä mikrofonimallia näkyi jo jonkin verran alennettuun hintaan verkkokaupoissa, joten jos kohtuullinen striimausmikki kiinnostaa ja ominaisuudet ovat mieleen, mikä ettei, ostos voi olla kohdallaan. Toisaalta, mehevämmällä dynamiikalla ja paremmalla laadulla löytyy muitakin mikrofoneja alle 150 € hintaluokassa, joten suosittelen lämpimästi tutkimaan vaikkapa V2.fi-sivustollamme aiemmin arvosteltuja USB-mikrofoneja ja pohtimaan muitakin mahdollisia vaihtoehtoja, makuasioissa kun vahvasti mennään.



Trust GXT 258 Fyru

Hintaluokka: 140 €
Lisätietoa: Trust


(ääniklipin äänenvoimakkuutta lisätty +10 dB)


V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi katseli: Talve... Nyt ehtii katsoa ilm... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova