Tuorein sisältö

Viikon vimpain #34: Uusi MacBook

Toimitus

22.10.2008 klo 22.00 | Luettu: 14970 kertaa | Teksti: Toimitus

Applen uusin tuoreeltaan testissä
Uusi MacBook jatkaa Applen minimalistisen suunnittelun perinnettä. Ulkoasu on koruton ja viimeistelty.


Applen kannettavat ovat olleet jo muutaman vuoden tasaisessa nosteessa ja Intelin suorittimiin siirtyminen vuonna 2006 voitti firmalle vielä jokusen sielun lisää. Löysästä integroidusta grafiikkapiiristään ja halpiskannettaviin verrattuna korkeasta hinnastaan huolimatta ensimmäisen sukupolven MacBookit kävivät hyvin kaupaksi eikä omppukoneen näkeminen ole enää suinkaan mikään harvinaisuus. Oma koneeni ehti palvella hyvin reilun puolitoista vuotta eikä päivittämiseen ollut suurtakaan kiirettä, koska MacBookien puolella ei ollut kahteen vuoteen tapahtunut sanottavaa kehitystä ja Pro-mallien osalta hinta oli turhan kova. Isoveljiinsä verrattuna MB:t olivat myös kätevämmän kokoisia repussa kuskattaviksi.

Uudet tulokkaat


Uusi ja vanha malli: poissa on Firewire ja muutama milli paksuutta.
Viikko sitten ilmestyneet uuden sukupolven mallit kaventavat MacBookien ja Pro-mallien välistä kuilua monessa suhteessa. Näkyvimpänä muutoksena uudet koneet on kaikki tehty alumiinista ja vieläpä uudella työstömenetelmällä, jonka väitetään tuottavan vahvempia runkoja. Vanha muovinen 2,1 GHz versio jätettiin edelleen myyntiin sarjan halvimmaksi malliksi pienen hinnanalennuksen ja SuperDriven (polttava DVD-asema) saattelemana. Kooltaan uusi MB on sitä hieman ohuempi ja painoa on parisataa grammaa vähemmä. Akkukesto on ennallaan, Applen ilmoittaman mukaan viisi tuntia.

Kaksi vuotta sitten koneen mukana sai vielä vakiona kaukosäätimen ja VGA-adapterin, mutta nyt ne on ostettava erikseen. Lisää nipistystä - tai vaihtoehtoisesti tehokäyttäjille segmentointia - on tapahtunut liittimissä, sillä perinteinen FireWire on pudotettu kokonaan pois. Sekä MB:n että MBP:n näyttöliitin on vaihtunut Mini DisplayPortiin, mikä tekee aiemmista adaptereista käyttökelvottomia.

Suurin harppaus eteenpäin on tapahtunut grafiikan puolella. Poissa on surullinen Intelin GMA ja tilalla NVIDIAn integroitu piiri GeForce 9400M, jolle lupaillaan jopa viisinkertaista käytännön nopeutta GMA:han nähden. Samalla kohenivat shaderit, mikä osaltaan enteilee tulevien käyttöjärjestelmäversioiden vaatimuksia. Mainosmiesten puheisiin ei ole yleensä luottamista, mutta omienkin pikaisten testien perusteella parempaan suuntaan on menty ja ainakin nelinkertainen nopeus 3D-grafiikassa olisi helppo allekirjoittaa. Ankaraan pelikäyttöön laite ei edelleenkään ole omiaan, mutta tehonlisäys avaa sentään uusia ovia satunnaiselle pelaajalle.

Ensivaikutelmia


Uudet MB:t rantautuivat Suomeen varsin rivakasti: koneita oli kaupan hyllyllä muutaman päivän sisällä julkaisusta. Oma koneeni oli toista saapunutta erää, sekin alle viikon julkaisusta. Seuraavaksi ensimmäisiä tunnelmiani koneen käytöstä parin päivän ajalta. Ohjelmiston käsittely sivuutetaan tällä erää, sillä samainen OS X 10.5 "Leopard" on tullut uusien koneiden mukana jo vuoden päivät. Riittänee todeta, että samat iCalit, iMoviet, iPhotot, iTunesit ja muut i-ohjelmat tämänkin mukana toimitettiin.

Uusi näyttö perustuu leditekniikkaan ja täysille väännettynä loimottaa varsin kirkkaasti. Applen mukaan tämä auttaa kompensoimaan kiiltäväpintaisen näytön heijastuksia kirkkaassa valaistuksessa. Käytännössä huomaa heti sen, että uusi näyttö ei tarvitse herätessään samanlaista lämpenemisaikaa kuin aiempi loisteputkella valaistu. Paneelin kontrastin osalta kehitys on ollut laimeampaa ja täydellä teholla porottaessa näytön esittämä musta on pikemminkin tumma harmaa.

Uuden polven omppukannettavien poikkeuksellisin ominaisuus on epäilemättä uusittu massiivisen kosketuspädi, josta on poistettu se viimeinenkin nappi ja tilalle laitettu monen sormen eleiden tunnistus. Klikkaaminenkin onnistuu edelleen, mutta tällä kertaa nappina toimii erillisen painikkeen sijasta koko pädi - tai ainakin sen alaosa, sillä jo keskeltäkin klikkaaminen on työlästä ja yläosasta käytännössä mahdotonta. Kahden ja jopa neljänkin sormen eleet toimivat odottamattoman hyvin, mutta normaalimmassa osoittelussa ja klikkailussa tuli välillä tunne, että sohiminen ei mene aina aivan sataprosenttisesti perille. Osasyynä tähän on varmasti silkka tottumattomuus, mutta myös pädin suuri koko aiheuttaa sen, että jokin asiaankuulumaton sormi lojuu helposti sen päällä haittaamassa tunnistusta. Eri klikkauksien ja eleiden toiminnot voi valita rajatuista vaihtoehdoista, mutta suurempaakin joustavuutta voisi toivoa.

Löperöhköä pohjaluukkua lukuun ottamatta MacBookista jää varsin jämäkkä vaikutelma: kone ei myötää tai taivu pienellä voimankäytöllä mihinkään ja hajoavat luukut sekä nippelit on karsittu olemattomiin. Näppäimistö ei ole kokenut suuria muutoksia ja noudattelee Applen nykyistä litteää linjaa. Ainoa kummastuksen aihe liittyy toimintonäppäimiin, jotka on pistetty jälleen kerran uuteen uskoon. Äänenvoimakkuuden säätö on siirretty vasemmalta oikeaan reunaan ja mukana on myös kokonaan uusia toimintoja kuten musiikin kelailu.

Hyvä tuli


Jos MB:n uudesta tulemisesta haluaa kritiikkiä esittää, niin syyttävä sormi kohdistuu ensinnä poistettuun FireWireen. Mäkkejä on myyty juurikin helppokäyttöisinä mediakoneina ja nyt moni DV-kamera jääkin yhtäkkiä tukea vaille. Pienempää nitkutusta voi sitten keksiä vaikkapa puuttuvista adaptereista, niukoista kahdesta USB-portista ja korkeahkosta hinnasta. Yhtä kaikki kohennettu näytönohjain, kirkas ledinäyttö, jämäkkä rakenne ja myrkytön valmistustekniikka nostavat tämän päivityksen selvästi plussan puolelle.

Summa summarum: vanhasta MacBookista tähän malliin päivittäminen ei ole järisyttävä parannus, ellei sitten näytönohjaimen tehoille ole tarvetta pelaamisen tai shaderien mediaominaisuuksien vuoksi. Uudelle ostajalle tai vanhemmasta läppäristä kuten iBookista/PowerBookista siirtyvälle uusi MacBook on kelpoisa hankinta. Hieman enemmän tehoa ja pikseleitä kaipaavan on hyvä tietää sekin, että edellisen sukupolven Pro-malleja myydään nyt edullisesti poistojen kiireessä, joten nopea toimija voi vielä tehdä löytöjä.

MacBook
Suoritin: Intel Core 2 Duo 2,0 GHz, 3 Mt L2-välimuistia
Muisti: 2 Gt (1066 MHz DDR3 SDRAM), kahtena kampana
Kiintolevy: 160 Gt SATA (5400 rpm)
Optinen asema: kelkaton 8x SuperDrive (polttava CD/DVD)
Grafiikkapiiri: NVIDIA GeForce 9400M, maks. 2560x1600 ulkoisella näytöllä
Näyttö: 13,3" ledinäyttö, 1280x800 pikseliä
Kamera: sisäänrakennettu iSight
Tietoliikenne: gigabitin Ethernet, 802.11n WLAN, Bluetooth 2.1
Muut liitännät: MagSafe-virtaliitin, 2x USB2, ääni sisään/ulos
(myös optinen), Kensington-lukko, Mini DisplayPort -näyttöliitin
Paino: 2,04 kg
Käyttöjärjestelmä: Mac OS X 10.5 "Leopard"

Hinta 1199 euroa

Teksti ja kuvat: Markku Reunanen

V2.fi | Toimitus
< Peltonen paheksuu hy... OCZ Neural Impulse A... >

Keskustelut (12 viestiä)

kulaus

22.10.2008 klo 22.12

näin jostain kuvia että tästä olisi puuttunut b-näppäin...pitääköhän paikkaansa?
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

22.10.2008 klo 22.15

Siinä kuvassa oli jenkkinäppis ja lisäksi taisi olla Pro-malli. Kyllä tässä suominäppiksessä on kaikki napit :)
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2008 klo 08.54

kulaus kirjoitti:
näin jostain kuvia että tästä olisi puuttunut b-näppäin...pitääköhän paikkaansa?


Kyseessä oli ilmeisesti maanantaikappale.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2008 klo 12.48

Koen itselleni edellisen sukupolven MacBookin tätä uutta versiota tarpeellisemmaksi, lähinnä tuon firewiren puolesta. DV-kamera taloudesta löytyy ja pöytäkoneesta on tarkoitus pikku hiljaa luopua, joten jollain ne videotkin on editoitava. Järempää graffista en kuitenkaan koneeseen kaipaa, koska pelaan kuitenkin mielummin konsoleilla.

lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

23.10.2008 klo 17.02

Voisi olettaa, että tuohon tulee joku usb-Firewire-muuntajakalikka ratkaisuksi, vaikka ei sillä samaa nopeutta sitten saisikaan (ja kaikki ylimääräiset kalikat ovat rasittavia). Harmillista tämä on sikälikin, että Applen koneissa Firewire-laitteet ovat tuntuneet aina toimivan paremmin ja nopeammin kuin usbit.
lainaa
jeejee

24.10.2008 klo 09.30

Käsittämätön tuo firewiren puuttuminen. Töissä käytetään videon striimaukseen maccia ja homma toiminut vanhoilla macbookeilla tosi hyvin.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.10.2008 klo 09.46

Marq kirjoitti:
Voisi olettaa, että tuohon tulee joku usb-Firewire-muuntajakalikka ratkaisuksi, vaikka ei sillä samaa nopeutta sitten saisikaan (ja kaikki ylimääräiset kalikat ovat rasittavia). Harmillista tämä on sikälikin, että Applen koneissa Firewire-laitteet ovat tuntuneet aina toimivan paremmin ja nopeammin kuin usbit.


Joo, kyllähän tuollainen adapteri varmaan purkkana toimii, mutta syö pään siltä idealta, että jengi maksaa enemmän rahaa vaikkapa Firewire-äänikortista, koska se on luotettavampi kuin USB-kortti.
lainaa
Ville

24.10.2008 klo 10.43

Tietääkseni myös taustavalaistu näppis uupuu tästä halvemmasta macbook mallista mikä on oollut testissä...
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

25.10.2008 klo 14.11

Pistin macbook pron tilaukseen, on ensimmäinen mäkkini jos ei hackintoshia lasketa mukaan. 8)
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

26.10.2008 klo 13.17

sopivan hintava
lainaa
Dreamer

Rekisteröitynyt 06.03.2008

27.10.2008 klo 09.57

Ärsyttää kun noi uudet 15-tuumaset Prot on kiiltävääyttöisiä >_
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

05.11.2008 klo 17.57

No nyt on muillakin ollut tuota samaa ongelmaa tuon pädin ajoittaisen pätkimisen kanssa. Apple on jo lupaillut softafiksiä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova