Tuorein sisältö

ProCaster AV-4346

Mikko Heinonen

26.11.2008 klo 15.51 | Luettu: 23261 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Viikon vimpain #37


Kuten jo aikanaan Priboi-vahvistimesta kertovassa artikkelissa mainitsin, on vanhoilla tyhjiöputkilla äänentoistopiireissä edelleen oma kannattajajoukkonsa. Muinainen, hankala ja särkyvä teknologia antaa äänelle mukavan soinnin, vaikka teknisesti kyse onkin vain särön lisääntymisestä. Hehkuvat putket ovat myös näyttävän näköisiä. Perushintaluokan laitteissa tyhjiöputkia ei olekaan näkynyt enää kymmeniin vuosiin, koska piitransistoritekniikka tekee käytännössä kaiken helpommin, kestävämmin ja edullisemmin - mutta samalla myös hiukan tunteettomammin, ainakin meidän teknisen kauneuden ystävien mielestä. Verkkokauppa.comin myymä ProCaster-tuotemerkki muuttaa nyt tätä perinnettä tuomalla markkinoille alle 250 euron hintaisen integroidun vahvistimen, jonka esiaste on toteutettu putkilla.

Rusinat pullasta


ProCasterin valitsemassa ratkaisussa on paljon järkeä. Kun putket sijoitetaan esiasteeseen, niitä ei tarvitse käyttää kovin suurella teholla, jolloin ne toimivat käytännössä vuosikaupalla ilman suorituskyvyn sanottavaa muuttumista. Pääteasteputket ovat myös paljon suurempia ja kuumenevat huomattavasti enemmän. Keskimääräinen käyttäjä myös osaa varmasti arvostaa transistoreilla toimivan pääteasteen kohtuullista virrankulutusta - putket kun haukkaisivat koko ajan satojen wattien tehon.

Toisella puolella vaakakupissa on sitten se, että ei ole aiheetonta syyttää suunnittelijoita kikkailusta. Ilman kahta etupaneelissa hehkuvaa putkea AV-4346 olisi kuin mikä tahansa sadoista markkinoilla olevista stereovahvistimista, ja on kyseenalaista, mitä putket edes äänenlaatuun vaikuttavat - ne kun hehkuvatkin niin heikosti, että lasin taakse on asennettu kaksi oranssia LED-valoa tunnelmaa parantamaan. Sen verran tätä "fiilistä" on sentään luvassa, että putkien lämpiämisen vuoksi käynnistystä saa odotella monin verroin kauemman kuin transistorivahvistimen kanssa. Mutta pelkkien putkien takia ProCasteria ei onneksi tarvitse ostaakaan, sillä laite on muutenkin hyvin varusteltu.

Kaikki kerralla kiinni


Liitännöissä on huomioitu hyvin nykyharrastajan laajat tarpeet, ja linjatuloja onkin tarjolla kokonaista 6 kpl + RIAA-korjattu levysoittimen esiaste, nykyisin vakiokamaa olevan FM-virittimen lisäksi. Digitaalisignaalin tulo onnistuu kahden optisen ja kahden koaksiaalisen liitännän kautta. Hieman oudosti tosin digitaalitulot on asetettu yhden napin taakse, josta niitä joutuu selaamaan esille.

Kannettavat musiikkisoittimet ovat myös olleet suunnittelijalla mielessä, ja vahvistin onkin varustettu etupaneeliin kytkettävällä iPod-telakalla. Muun mallisen soittimen saa samoin kiinni linjatulolla ja sitä voi ladata etupaneelin USB-liittimestä. Vain iPod tottelee kuitenkin myös kauko-ohjainta. USB-liitännän kautta voi soitella ilmeisesti myös muistitikulla olevia tiedostoja.

Hämmennystä aiheuttaa sen sijaan kaiutinliittimien värikoodaus. Yleensä on ollut tapana, että kaiuttimen plus-napaa on merkinnyt punainen väri, kun taas miinus on ollut joko valkoinen tai musta. Tässä kohtaa ProCaster keksii kuitenkin pyörän uudelleen: oikean kaiuttimen plus on punainen, vasemman valkoinen, molempien miinus taas on musta - ja näitä liitinryhmiä on vielä kaksi rinnakkain! On siis syytä lukea tekstit tarkkaan, ellei halua kytkeä kaiuttimiaan erittäin väärin.

Ristiriitainen kuuntelukokemus


ProCaster kumartaa perinteisen hifin suuntaan tarjoamalla äänen sävysäätöjen ohituksen painikkeella, ja suuri äänenvoimakkuuden säätörulla viittaa siihen, että luvassa olisi kelvollinen äänentoistokokemus. Käytin siis kuunteluun Gradient Prelude -kaiuttimia, jotka ovat laadukkaat, herkät, kuormana helpot ja toistoltaan tasapainoiset. On toki huomattavaa, että niiden hinta on moninkertainen vahvistimeen nähden, mutta järkevä harrastaja kasaakin laitteistonsa juuri näin - edullisemmaltakin vahvistimelta on lupa odottaa kohtuullista toistoa, mutta kaiuttimissa laatu maksaa, nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvänä puolena on todettava, että säädöissä ollessaan ProCaster soi mukavasti. Sen ääni on tarkka ja korostumaton, kuten vahvistimen kuuluukin. Ilman taajuusvastemittauksiakin voi havaita, että normaalitilanteessa vahvistin ei väritä ääntä millään tavoin, ja tehoreserviäkin on varmasti tarpeeksi häädön saamiseen kerrostalosta. Se, miten paljon putket sitten äänessä kuuluvat, on kokonaan toinen juttu.

Mutta ah ja voi. Omaan käyttööni ProCasterin pilasi yksi ainoa komponentti - tuo massiivinen äänenvoimakkuussäädin. Se on nimittäin valittu juuri sieltä viiden sentin osakasasta, vaikka kyseessä on koko laitteen tärkein palikka. Normaalissa pöytäkäytössä Gradienteilla, oli ohjelmalähteenä sitten CD-soitin analogiliitännästä tai PC optisella digitaaliliitännällä, ProCasterista oli äärettömän vaikea saada sopivaa äänenvoimakkuutta. Asennolla 1 se oli ärsyttävän kovalla, asennossa 0 ei kuulunut mitään ja jossain näiden välissä oikeanpuoleinen kanava lakkasi kuulumasta kokonaan. On melko turhauttavaa, että rullassa on asentoja 10:een asti, jos arkikuuntelussa niistä voi käyttää vain alkupäätä, ja juuri sillä alueella potikka pätkii.

Myös iPod-toistossa saa kärsiä, tällä kertaa räpsäytyksistä kappaletta vaihtaessa. Jos biisejä selaa kaukosäätimellä, jää jokaisen alusta hetki pois. Jatkuvassa toistossa tätä ongelmaa ei onneksi juuri esiintynyt. Samoin laite joko soittaa iPodilta musiikkia tai lataa sitä, mutta ei molempia yhtä aikaa.

AV-4346 jatkaa ProCasterin valitsemalla tiellä, hyvässä ja pahassa. Se on tavallaan houkutteleva laite hinnan ja ominaisuuksien suhteellaan, mutta käytännön toteutus ei aivan yllä idean tasolle. Jos tiedät, että joko voit soittaa vahvistinta kovalla tai kaiuttimesi sitä vaativat, poistuu AV-4346:n ainoa ehdoton deal-breaker eli luokaton äänenvoimakkuuden säätö. Sen jälkeen jäljelle jää hyvillä liitännöillä varustettu, hintaisekseen tukeva mutta käytöltään hiukan kömpelö stereovahvistin.


Tuote: ProCaster AV-4346
Myyjä: Verkkokauppa.com
Hinta: 249,90

Tuotekuvat: Tero Hyttinen

V2.fi | Mikko Heinonen
< Peltonen ja etovat e... Sarjishylly #6... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

Peehoo

29.08.2011 klo 23.42

Voimakkuussäädin on tosiaan ala-arvoinen. Asian kykenee onneksi korjaamaan hyvin helposti. Potikan väliulosotoista 2,2-kiloiset vastukset maahan, ja siinä se.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova