Tuorein sisältö

Varjo-CeBIT 2009

Matti Lintula

20.03.2009 klo 16.28 | Luettu: 6976 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Laitemessujen Suomi-version antia

Suomen Naantalissa vain viikko Saksan CeBIT-elektroniikkamessujen jälkeen järjestetty varjotapahtuma keräsi saksalaishenkisen näyttelyn kehittäneen Pan Visionin antamasta lyhyestä varoitusajasta huolimatta paikalle ohjelmisto- ja laitevalmistajien kerman Applesta Creativeen ja Logitechiin, Microsoftista Buffaloon ja Nortoniin. Aina valpas V2.fi kävi tietenkin tarkistamassa sisäpiirin juorut ja testaamassa uusimmat viihdelelut - kutsusta kiitokset Visionist-viestintätoimistolle.

Käsitöitä pelaajille


PC-peliharrastuksensa vakavasti ottaville oli tarjolla runsaasti kokeiltavaa. Esillä olivat Microsoftin X6-pelinäppäimistö yhdessä BlueTrak-tekniikkaa sisältävän X8-pelihiiren kanssa, sekä liuta tavalliselle tietokoneen käyttäjälle paremmin soveltuvia uusia uutuushiiriä. BlueTrakia käyttävän hiiren luvataan olevan huikeasti perinteisiä laser-hiiriä tarkempi, minkä lisäksi uusi tekniikka parantaa laitteiden akkukestoa entisestään. X6 ja X8 koristavat jo V2.fi:n testaajien pelipöytiä, joten tarkempaa tietoa yhdistelmän toimivuudesta on saatavilla sivultamme piakkoin.

Logitechin osasto loisti pelaajan silmiin varsinaisena kultakaivoksena, sillä Left 4 Deadia pääsi testaamaan tuoreella pelitriplalla: G19-näppäimistöllä, G9x-pelihiirellä ja G35-surround-kuulokkeilla. G19-pelinäppäimistö tarjosi varsin mukavan tuntuman erillisen, ohjelmoitavan numeronäppäimistönsä ansiosta, joka tarjoaa tavallista WASD-näppäinyhdistelmän takomista huomattavasti miellyttävämmän tuntuman pelihahmon liikutteluun. Näppäimistössä on myös pieni näyttöruutu, jolta voi kesken pelin katsella esimerkiksi YouTube-videoita. Näytölle saa toki myös pelaajaa kiinnostavampaa tietoa mm. tietokoneen suorittimen kuormituksesta.

G25 on pelirattina jo vanha juttu, mutta rivien välistä oli luettavissa odotusta hintaluokkansa kruunaamattoman kuninkaan päivitetystä versiosta. Siitä, milloin uusittu malli saapuu markkinoille ja millaisia muutoksia on mahdollisesti odotettavissa, ei vielä tiedetty. Messuilla ratilla pääsi ottamaan tuntumaa Codemastersin nopeatempoisen Race Driver GRIDin kanssa.

Yllättävä aarre on niin ikään V2.fi:n testijoukkojen arvioitavaksikin tullut Belkinin valmistama ja Razerinkin logoa kantava n52te-peliohjain. Vasemman käden täysohjelmoitava laite sisältää neljäntoista näppäimen lisäksi mm. ristiohjaimen, rullan sekä mahdollisuuden pikaiseen vaihtoon kolmen tallennetun näppäinkartan välillä.

Viihdettä ja vakoilukameroita


Viihdelaitepuolelta tarjolla oli mm. Creativen uusi Vado HD -minivideokamera, joka yltää V2.fi:n jo aiemmin testaamasta perus-Vadosta poiketen myös 720p-HD-resoluutioon kuvauksessa. HDMI-liittimellä varustettu taskukokoinen ja äärimmäisen helppokäyttöinen HD-versio on tiettävästi tulossa testiryhmämme karvaisiin käpäliin lähiaikoina. Creativen osastolla esiteltiin ahkerasti myös langattomasti ääntä lähettävää X-Fi-äänikorttia, josta on toistaiseksi saatavana ainoastaan kannettavien tietokoneiden korttipaikkaan soveltuva malli. Näppärästä uutuudesta on kevään aikana tulossa markkinoille myös USB-versio, jonka tietenkin varasimme välittömästi suurennuslasimme alle toimitettavaksi. Tietokoneelta lähetettyä äänisignaalia voi vastaanottaa paitsi vahvistimeen kytkettävällä erillisellä vastaanottimella, myös myöhemmin markkinoille tulevilla, vastaanottimen sisältävillä kaiuttimilla.

Hiiristä, näppäimistöstä ja kaiuttimistaankin tunnettu Logitech toi messuille nähtäväksi lähinnä Yhdysvaltojen markkinoile suunnatun valvontakamerajärjestelmänsä. Tietokoneohjattuun verkkoon voi kytkeä kuusi kameraa ja mallistosta löytyy liikkeentunnistavien sisä- ja ulkokameroiden lisäksi myös varsin kätevä yöpöytäkelloksi naamioitu vakoilukamera. Kamerat voi asettaa tallentamaan kuvaa tietokoneelle tai lähettämään näkymäänsä internetiin. Mehukkaiden väärinkäyttömahdollisuuksien ohella järjestelmästä voi rakentaa kattavan järjestelmän vaikka pienen yhdistyksen kerhotiloja valvomaan.

Viihdettä paikalla tarjosi myös Apple, joka ei valitettavasti ehtinyt saamaan paikalle vasta julkaistua, mutta heti kritiikkiä saanutta uutta iPod Shufflea. Shufflen sijaan omenayhtiön osastolla päästiin testailemaan lähinnä iPod Touchia ja App Storen tarjontaa. Lukuisia pelejä sisältänyt demolaite todisti sen, minkä V2.fi:n peliuutisetkin ovat monesti todenneet: pelejä riittää ja ne ovat paikoin laadullisesti vertailukelpoisia jopa DS- ja PSP-taskukonsolien valikoimaan. Touchista on tulossa pian testiversio V2.fi:n toimitukseen ja voitte olla varmoja, että App Storen pelitarjonta tullaan käymään läpi tiheällä kammalla vielä kevään aikana.

Tieto tuo turvaa tiedostoille


Reitittimiään ja kiintolevyjään kasapäin paikalle kiikuttaneen Buffalon osastolla päästiin ihmettelemään mm. neljän lennosta vaihdettavan kiintolevyn LinkStation-verkkolevyä ja pienempiä USB-väylään liitettäviä SSD-levyjä. Kuuleman mukaan myös LinkStation-sarjaan on tulossa monisataagigainen SSD-levyillä rakennettu verkkolaite, joka on kuitenkin huikean hintansa vuoksi lähinnä teknologinen suunnannäyttäjä varsinaisen kuluttajatuotteen sijaan.

Tietoturvan kanssa pähkäileviä pelaajia kiinnostanee Nortonin uusi Antivirus-ohjelma, jonka luvataan olevan nopeasti asentuva, pieni ja kevyt. Ohjelman uusimmassa versiossa on erityinen pelaajatila, joka sammuttaa koneelta kaiken turhan ja optimoi resurssien käytön juuri pelaamista varten. Ohjelmasta on tulossa keväällä myös noin 60 euron hintaluokkaan asettuva erillinen pelaajamalli, jossa tulee mukana ainoastaan virustutka ilman Nortonin muita, pelaajalle usein tarpeettomia lisäohjelmia. Alle 50 sekunnissa koneelle asentuvan virustutkan käyttöliittymää on räätälöity pelaajien makuun sopivaksi ja ohjelmasta näkee suoraan ohjelman resurssienkäyttötason.

Naantalin auringonlaskuun


Laatuaan ensimmäinen Suomen CeBIT -varjotapahtuma jätti toiveet elämään kyseisen messun muodostumisesta vuosittaiseksi tapahtumaksi. Paikalla olivat kaikki tärkeimmät tietokoneisiin liittyviä viihdevälineitä valmistavat yritykset, joskin selkeät huippu-uutuudet kotimaan CeBITistä puuttuivat. Tilaisuus oli kuitenkin mitä otollisin päästä testaamaan viimeisen vuoden sisään julkaistuja laitteita omin käsin ja tarkempaan syyniin valituista teknoleluista julkaisemme testejä V2.fi:ssä pitkin kevättä.

V2.fi | Matti Lintula
< Peltonen unelmoi mör... TDK EP-200, SP-200 j... >

Keskustelut (4 viestiä)

Noutaja

Rekisteröitynyt 26.06.2007

21.03.2009 klo 12.17

Ainakaan tuo Sidewinder X6 ei sovellu fps-pelien pelaamiseen. Itsellä näppis huutaa jollain näppäinyhdistelmillä hoosiannaa jo kolmen yhtäaikaisen painalluksen jälkeen. Ja kerran on myös muutama näppäin hajonnut niin, että niitä joutui hakkaamaan. Joten jos makroille ei ole oikeasti tarvetta, suosittelisin Logitechin näppäimistöjä.
lainaa
cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

22.03.2009 klo 15.32

Damn. Itse asustelen Naantalissa, eikä ollut minkäännäköistä tietoa tästä. >:0
Toisaalta, eipä tuolla näyttänyt olevan, kuin pelkästään aika asiallisennäköisiä ihmisiä. Tälläinen seitsämäntoista kesäinen ei välttämättä olisi kuulunut joukkoon. :D
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.03.2009 klo 15.46

Joo, kyseessä oli tapahtuma maahantuojille ja lehdistölle, siksi näkyy vain pukumiehiä :)
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

23.03.2009 klo 14.53

Huihai... Itsellä pelihiirenä toimii mahtavaa mahtavampi ja kallein eli Microsoft Basic mouse ja Compaq:n hurja pelinäppäimistö suoraan koulun roskalavalta bongattu :)

Pitäisköhä laittaa jo se pitkään suuniteltu LCD-näyttö näppäimstöön tai koteloon ja kotelo mustaks ettei kukaan älyä et se on Fujitsu siemens Scaleot suoraan kirpputorilta 5e:lla.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova