Tuorein sisältö

Nokia 5800 XpressMusic

Matti Lintula

19.12.2008 klo 15.45 | Luettu: 29453 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpain #39

Nokialla, tai missä Nokian puhelinosaston johto nykyään luuraakaan, on saatu nostella housuja nilkoista aina iPhonen menestyksekkäästä julkaisusta lähtien. Yksi ainoa musta, omenalla merkitty puhelin löi kerrasta Nokian lähes koko malliston parasta ennen -päivämäärät umpeen. Vaan sisulla siitä selvitään lie Nokiallakin todettu, eikä 5800 XpressMusicin lupauksissa ole paukkuja säästelty. Nyt markkinoilla on siis Nokian ensimmäinen pelkästään kosketusnäytöltä ohjattava matkapuhelin ja Applen leirissä on syytä varautua kilvanajon uusintalähtöön.

Näyttöpötkö


XpressMusic sai alkunsa koodinimellä "Tube", joka kuvaakin laitetta monella tapaa, jos tarpeeksi filosofisiksi ryhdytään. Valitettavasti nimenvaihdos ei tapahtunut parempaan suuntaan, sillä iPhone on edelleen iPhone, eikä XzprsMziq kuulostaa lainkaan yhtä ilmavan trendikkäältä. Onneksi nimi ei puhelinta pahenna ja 5800 tarjoaakin uskomattomasti vastinetta noin 350 euron hintalappuaan vastaan. 3,2-tuumainen näyttö on kirkas ja resoluutio on hulppea 640 x 360, jolla laite myös jaksaa mukisematta pyörittää käyttöliittymää ja videoita. Mukana tulee puhelimen kallistuksentunnistusta tukeva, ilmeisesti laitteen tehoja esittelevä Raging Thunder -autopeli, jonka olisi kyllä voinut jättää poiskin, sillä lähes koko näytöllä pyörivä 3D-grafiikka nykii järjettömästi saaden laitteen näyttämään äkkiä todellista tehottomammalta. Pelikäyttöön 5800 on pelimekaanisesti käypä siinä missä iPhonekin. Suorittimen 10% alhaisemman kellotaajuuden ja muiden arkkitehtuurierojen vaikutus peleihin jää kuitenkin nähtäväksi.

Taskukokoinen digitaalilaite on usein vain niin hyvä kuin sen käyttöliittymä. Nokia ei ole elänyt Applen tapaan pelkästään muotoilun ehdoilla, joten puhelimeen on uskallettu laittaa jopa aivan tavallisia painonappeja kosketusnäytön lisäksi. Ruudun alareunasta tällaisia löytyy kolme, joilla hallitaan puheluita ja erikoisesti myös päävalikkoon siirtymistä. Reunoilta löytyvät kameran laukaisupainike ja äänentason säädöt sekä varsin mukavan tuntuinen liukukytkin näppäinlukkoa varten. Valitettavasti kappaleiden vaihtaminen onnistuu vain kosketusnäytöltä tai mukana toimitettavan langallisen kauko-ohjaimen kautta.

Yleisilmeeltään laitteen käyttöliittymä on Nokialle tyypillisesti varsin insinöörimäinen. Ikonit eivät kiiltele tai pullistele kauniisti, vaan kaikki näyttää hivenen Windows 3.11:ltä. Valikoissa pomppiminen vaatii totuttelua, mutta navigointi onnistuu lopulta melko sujuvasti, kun paikoin erikoisesta käyttölogiikasta pääsee jyvälle. Hieman erikoisesti laitteen päänäkymä ei kallistu kyljelleen kuten valikot ja ohjelmat, joten valikoista poistuminen johtaa usein turhaan puhelimen pyörittelyyn.

Kaikkea ja vähän enemmän


XpressMusic on pakattu melkoisen piukkaan markkinoiden moderneimpia ominaisuuksia. Kirkkaimpina tähtinä listalta löytyvät langattomien lähiverkkojen WLAN-tuki ja sisäänrakennettu GPS-paikannin, joka tosin viettää käynnistyttyään hyvän tovin satelliitteja etsien. Itse navigointi sujuu sulavasti liikkuvalla kartalla hyvin. WLAN ei puolestaan testilaitteessa toiminut erityisen vakuuttavasti, vaan herjasi toistuvasti verkosta riippumattomasta yhdyskäytävävirheestä. Netin selaus on kuitenkin toimiessaan juohevaa, joskaan ei aivan yhtä näyttävää kuin iPhonella.

Kosketusnäytöllisessä puhelimessa tärkeintä on se, miten tavallinen ja hyväksihavaittu näppäimistö on onnistuttu korvaamaan pelkillä kuvakkeilla. XpressMusicin tapauksessa tässä on onnistuttu paremmin kuin hyvin. Tekstiä voi laitteeseen syöttää vaakatasossa koko näytön kokoisen virtuaalinäppäimistön avulla ja puhelimen takakannessa matkustavalla stylus-kynällä pienemmän mininäppäimistön käyttökin sujuu yllättävällä nopeudella. Tekstiä voi myös kirjoittaa suoraan ruudulle, josta puhelin tulkitsee käyttäjän harakanvarpaita vaihtelevalla menestyksellä. Perinteisiin puhelimiin tykästyneet saavat eteensä numeronäppäimistön, jossa kirjaimet löytyvät tuttuun tapaan omien numeroidensa takaa.

Puhelimen varustelu ei suinkaan rajoitu kuorten sisään, sillä myyntipakkauksen mukana toimitetaan kahdeksan gigatavun muistikortti, verkkovirtalaturi, pöytäteline, tiedonsiirtokaapeli, videokaapeli televisioon tai videotykkiin kytkemistä varten, kuminen suojus, toinen stylus-kynä ja plektra-ohjain. Paketista löytyvät myös puhelimen omat perusmalliset nappikuulokkeet sekä luurin ja kuulokkeiden väliin tuleva langallinen kauko-ohjain. Omien kuulokkeiden käyttö on paitsi suotavaa, myös helppoa, sillä puhelimen päädystä löytyy tavallinen miniplug-liitin. Yhdistettynä puhelimen sivussa oleviin äänenvoimakkuuden ohjaimiin, puhelin puolustaa paikkaansa ihan oikeana musiikkisoittimena. Mediasoittimen rahkeet riittävät hyvin isommankin biisikirjaston hallintaan ja musiikin haku on helpompaa kuin monissa vastaavan hintatason MP3-soittimissa.

Kilpailijat kyykkyyn


Nokian uutukaisessa on lähinnä insinöörimäisen käyttöliittymänsä mukanaan tuomia, pääasiassa esteettisiä vikoja, mutta kokonaisuutena 5800 XpressMusic on vallan mainio puhelin, jossa suurin osa asioista on tehty oikein. Akkukesto on suuresta näytöstä huolimatta hyvä ja valmiusaikaa luurille luvataan hulppeat 16 päivää. Käytössä puhelimen saa toki imaisemaan sähkönsä loppuun päivän aikana kun riittävästi askartelee videoiden, verkon ja pelien parissa. Kriitikot voivat löytää moitittavaa puhelimen 3,2 megapikselin kamerasta, mutta käytännössä kuvanlaatu riittää hyvin nettikäyttöä ajatellen. Äänenlaatu ja videoiden tarkkuus riittävät myös hyvin tavallisen kuluttajan tarpeisiin, joskin erilaisten tiedostomuotojen tuki saisi olla kattavampi.

Kosketusnäyttöavauksellaan Nokia nostaa itsensä kertaheitolla ajanmukaiseksi laitevalmistajaksi, mutta valitettavasti XpressMusicista puuttuu täysin iPhonen tyylittely ja trendihönkäily. Nokian ostajakunta lienee kuitenkin sellaista, joka katsoo ensin puhelimen tekniset tiedot ja tekee ostopäätöksensä mieluummin näiden kuin puhelimen värin perusteella. XpressMusic tarjoaa niin huikeasti tavaraa hintaansa nähden, että on kilpailijoiden vuoro painaa päätä häpeäpensaaseen.

Tuote: Nokia 5800 XpressMusic
Myyjä: mm. GSM-Store
Hintaluokka: noin 350 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Dielin uudet MP5-soi... Peltonen joulumielel... >

Keskustelut (19 viestiä)

Wegetzu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 08.08.2008

19.12.2008 klo 17.23

Todellakin. Erinomainen luuri hinta/laatu suhteeltaan.
lainaa
Markantalo

19.12.2008 klo 17.55

Itse en laittetta omista, mutta kaupassa tesmaillessani nämä asiat jurppivat:

-Reunuksen näytön ympärillä voisi ajaa vaikka oikohöylällä menemään. Mitä virkaa sillä on muuta kuin hankaloittaa entisestään kankeaa selausta?

-Tuntuma ei ollut mikään hirveän hyvä ilman värinää mikä ilmeisesti on kuitenkin puhelimessa kun koskettaa näyttöä onnistuneesti.

-Kyllä nyt tässä vaiheessa toivoisi että voisi jotkut nopeat skaalailu tai muut häivytykset olla valikkoja vaihdellassa, eikä tommone tönkkö ilmestyminen.

-Näytön pitäisi pystyä laittaa liukumaan vetäisemällä ruudusta nopeasti eikä vetää sormea siinä surkeassa palikassa koko ajan.

En ymmärrä kitinää kamerasta, musta se oli loistava kännykameraksi.

Odotin tästä v2:sen artikkelista arvostelua mutta onhan se kiva tämmönenki.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

19.12.2008 klo 18.56

"Ihan kiva"
lainaa
jho

20.12.2008 klo 13.53

Itse kun olen päässyt iPhonea ja Tubea hetken testailemaan, tuntuu iPhone kyllä vievän tämän erän.

Toki Tubessa on paljon erilaisia ominaisuuksia (ainahan Nokialaisissa on?), mutta niiden toteutus tökkii useimmiten pahemman kerran, joka tekee ne lähes turhiksi ominaisuuksiksi.

Itselleni suurin ongelma Tubea hypistellessäni oli kuitenkin sen "Symbiamaisuus", eli kun tarpeeksi seikkaili valikoista toiseen, alkoi puhelin hidastua, ja nappeja joutui painamaan monta kertaa ennen kuin käsky meni perille. Juuri tämä on mielestäni turhauttavin asia puhelimessa, ja tämä asia on iPhonessa saatu kuntoon sataprosenttisesti. iPhone tuntuu todella nopealta ja viimeistellyltä, Tube taas hitaalta ja keskeneräiseltä.

Toki hinta 350e vs. about 550e on kilpailukykyinen, ja puhelin on muutenkin todella hyvä puhelin, mutta jos vertailuun laitetaan iPhone, Tube ja Storm (Blackperryn uusi kosketusnäyttöpuhelin), vie iPhone mielestäni voiton. Valitettavasti, olisihan se hienoa jos voisi rehellisesti sanoa että Nokian puhelin olisi markkinoiden paras.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.12.2008 klo 15.08

Markantalo kirjoitti:

En ymmärrä kitinää kamerasta, musta se oli loistava kännykameraksi.

Odotin tästä v2:sen artikkelista arvostelua mutta onhan se kiva tämmönenki.


Kameran kuvanlaatu mm. värien osalta ei yllä esim. nyt jo iälle ehtineen Sony-Ericsson K750i:n tasolle. Nykyään 3,2 megapikselin kenno ei myöskään ole aivan sieltä terävimmästä päästä kun kännykkäkameroita vertaillaan. Kameran käyttöergonomiakaan ei ole aivan kohdallaan laukaisinpainikkeen sijaitessa turhan lähellä puhelimen kulmaa. Napin tuntuma on myös melko epämääräinen verrattuna esimerkiksi juurikin K750i:n vastaavaan.

V2.fi:n laitearviot eivät ole koskaan olleet varsinaisia arvosteluja. Emme lähde pisteyttämään tuotteita vaan annamme lukijoille lähinnä katsauksen laitteiden ominaisuuksiin ja omituisuuksiin käytännön tasolla.
lainaa
NytKetuttaa

20.12.2008 klo 23.21

Ite oon miettinyt tän kännykän hommaamista, mut voi jumalauta! Menkää oikeesti narisiat jonneki ihan muualle.. Ensin lukee arvostelun josta saa hyvän kuvan tähän kännykkään liittyen ja sitten tulee näit satn negatiivisia kriitikkoja omista koloistaan! Vähemmästäki saadaan ostoa harkitsevan ihmisen pää sekaisin, kun kaksi erimieltä olevaa arvosteliaa sotivat omilla mielipiteillään.
lainaa
Vidudusmaximus

21.12.2008 klo 00.25

Markantalo kirjoitti:
Itse en laittetta omista, mutta kaupassa tesmaillessani nämä asiat jurppivat:

-Reunuksen näytön ympärillä voisi ajaa vaikka oikohöylällä menemään. Mitä virkaa sillä on muuta kuin hankaloittaa entisestään kankeaa selausta?

-Tuntuma ei ollut mikään hirveän hyvä ilman värinää mikä ilmeisesti on kuitenkin puhelimessa kun koskettaa näyttöä onnistuneesti.

-Kyllä nyt tässä vaiheessa toivoisi että voisi jotkut nopeat skaalailu tai muut häivytykset olla valikkoja vaihdellassa, eikä tommone tönkkö ilmestyminen.

-Näytön pitäisi pystyä laittaa liukumaan vetäisemällä ruudusta nopeasti eikä vetää sormea siinä surkeassa palikassa koko ajan.

En ymmärrä kitinää kamerasta, musta se oli loistava kännykameraksi.

Odotin tästä v2:sen artikkelista arvostelua mutta onhan se kiva tämmönenki.
Siis mitä vittua sillä häivytyksellä tekee? AIheuttaako stondausta?
lainaa
Noxu

21.12.2008 klo 10.39

Laittaa teeman valinnoista tehosteet päälle niin johan tulee häivytyksiä ym. ihan tarpeeksi. Tuo valinta on oletuksena pois päältä.
lainaa
LaDeX

22.12.2008 klo 14.45

Hyvä puhelinhan tää on mitä nyt toista viikkoa omistanu. Mua lähinnä häiritsee tollaset ylimääräset feidaus efektit joten en pidä niitä päällä.
Kameran nappi on kyllä vähän huonosti suunniteltu. Se kun on vino niin kuin puhelimen kyljet muutenkin.

Kaiken kaikkiaan täysin ostamisen arvonen laite (336€ Elisalta).
lainaa
seki

Rekisteröitynyt 04.07.2007

22.12.2008 klo 19.26

Kokeilkaa Samsungin Omniaa. Pesee lattiaa iphoneilla ynnä muilla.
lainaa
Aka5800

24.12.2008 klo 08.32

Kaksi päivää on tullut käytettyä tätä puhelinta ja ainakin tähän asti on ollut ihan mahtava puhelin. Musiikkisoitin on monipuolinen ja ääntä tulee kaiuttimista tarpeeksi jo pienilläkin äänenvoimakkuuksilla. Kameran kuvanlaatu on melko kehno hämärässä valaistuksessa (esiintyy rakeisuutta) mutta ulkona päivänvalossa syntyy kelpoja kuvia. Nettiselain on hieman tahmea, on kuitenkin tarpeeksi nopea tavalliseen selailuun. Välillä WLAN-yhteyden kanssa on ongelmia. Itse puhelimen näytössä ei ole mitään valittamista, kynällä liikkuminen sujuu parhaiten kun ei omat peukaloni ole niin tarkkoja. Käsinkirjoitus on sujuvaa ja koko näytön QWERTY-näppäimistöllä kirjoittaminen onnistuu nopeasti, tarvitsee vain hieman opettelua. Puhelimen kääntely tuottaa joskus päänvaivaa, jos sitä käyttää esim. makuullaan tai kyljellään. Näin halvaksi puhelimeksi hintaluokassaan ehkä paras puhelin (pelkkä arvio) ja päihittää mennen tullen entisen puhelimeni, joka oli sentään puolet kalliimpi! Ainoastaan jäin siitä kaipaamaan puhelimen sivussa olevaa rullanäppäintä ja muistion piirto-ominaisuutta.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.01.2009 klo 11.24

Alle kuukauden ikäinen testissä ollut tavallinen myyntikappale on nyt saamassa lähtöpassit Nokian huoltoon toimimattoman GPS:n vuoksi. Arvostelussakin kirottu GPS:n huono toimivuus siis on ilmeisesti yksilövika, sillä puhelin ei löydä satelliitteja enää lainkaan ja yleinen käsitys on, että 5800:ssa on jopa aiempia Nokioita herkempi GPS-vastaanotin. Ilmeisesti antennissa on fyysinen vika tässä kappaleessa.
lainaa
nokia_ei_nappaa

08.01.2009 klo 23.51

yhtä surkea esitys kuin muutkin nokian raakileet, vaan mitäpä ei yltiösokeat suomipatriootit ostaisi, kunhan siinä lukee nokia.

90-luvulla vielä menetteli, vaan nykyään saa parempaa halvemmalla niin turha elää laput silmillä siniristiliput mielessä.

sontoo
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

15.01.2009 klo 13.28

nokia_ei_nappaa kirjoitti:
yhtä surkea esitys kuin muutkin nokian raakileet, vaan mitäpä ei yltiösokeat suomipatriootit ostaisi, kunhan siinä lukee nokia.


Itse päädyin ostamaan puhelimen itselleni vaikka pitkään jo Sony-Erickssoneita käyttäneenä vannoin, etten enää palaisi Nokiaan. Odotettavissa oli ohjelmistovirheitä, mutta yllättävän vähällä kuitenkin on selvitty toistaiseksi.

Lainaus:
90-luvulla vielä menetteli, vaan nykyään saa parempaa halvemmalla niin turha elää laput silmillä siniristiliput mielessä.


Markkinoilla ei taida kylläkään olla yhtään kosketusnäytöllä, wlanilla ja gps:llä varustettua puhelinta, jonka saisi tätä halvemmalla.
lainaa
Ih8iPhone

13.02.2009 klo 15.21

nokia_ei_nappaa kirjoitti:
yhtä surkea esitys kuin muutkin nokian raakileet, vaan mitäpä ei yltiösokeat suomipatriootit ostaisi, kunhan siinä lukee nokia.

90-luvulla vielä menetteli, vaan nykyään saa parempaa halvemmalla niin turha elää laput silmillä siniristiliput mielessä.

sontoo

Mitäs mallia itse käytät? iPhonea? Sehän todella kallis ja muutenkin jälkeenjäänyt ominaisuuksissaan ainut hyvä asia iphonessa on sen käyttöliittymä mutta onneksi tähän noksuun on tullut "myphone" ohjelma joka muuttaa käyttiksen tismalleen samaksi kuin iphonessa.. Kaverin kanssa piti ottaa kerran videota ja lähettää se multimediana muille ystäville mutta kappas! iPhonella ei voi lähettää videoita tai edes kuvata niitä!
lainaa
ruprww

30.03.2009 klo 08.03

erittäin tyylikäs , mut matkittu vähän iphonesta=(.
lainaa
jannna

25.05.2009 klo 14.09

Itellä on tollanen puhelin ja se on aivan mahtava
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.07.2009 klo 16.50

Suosittelen lämpimästi kaikille karttaohjelman päivitystä versioon 3.0. Itselläni oli GPS:n kanssa ongelmia alusta lähtien, mutta yllättäen karttaohjelman päivityksen jälkeen sijainti löytyy aiempaa nopeammin ja tarkempana.

Päivitysohjeet löytyvät osoitteesta http://europe.nokia.com/explore-services/maps

Kannattaa muutenkin pitää puhelimen firmware ajan tasalla, sillä jokainen firmispäivitys on toistaiseksi parantanut puhelimen toimintaa. Tällä vauhdilla 5800 tulee olemaan siedettävä käyttöesine vuoteen 2012 mennessä ;)
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

08.05.2012 klo 17.53

Aika hyvin ennustettu!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova