Tuorein sisältö

Creative Zen ja EP630-kuulokkeet

Matti Lintula

30.11.2007 klo 13.12 | Luettu: 25963 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpaimet #10
Creative on kulkenut pitkän matkan muuntautuessaan äänikorttivalmistajasta kannettavien musiikkisoittimien tehtailijaksi. Yhtiön suosittu Zen-sarja on ehtinyt jo viiden vuoden ikään, ja uusimmaksi iPodin haastajaksi sarja tarjoaa luottokortin kokoiseksi mainostettua ja turhista lisänimistä karsittua Creative Zeniä. Jo alkuun on syytä mainita, että luottokortin koko pätee ainoastaan laitteen leveyteen ja korkeuteen, ei paksuuteen. Syyskuussa julkaistua Zeniä saa 4, 8 ja 16 gigatavun flash-muistilla varustettuna, minkä lisäksi laitteessa on lukija SD- ja SDHC-muistikorteille. SDHC-korteilla muistikapasiteettia saadaan kasvatettua jopa kymmenillä gigatavuilla.

Mediaa ja meditointia

Zen soittaa kiltisti MP3:t, WMA:t ja kopiosuojaamattomat AAC-tiedostot. Videopuolella taskutöllötin nikottelee, sillä suuri osa videoista joudutaan kääntämään mukana tulevalla synkronointiohjelmistolla laitteen ymmärtämään muotoon. Zen soveltuisi loistavasti verkosta ladattavien videocastien toistoon, mutta valitettavasti videon uudelleenpakkaamisen hitaus tekee hommasta melkoista tuskaa. Jo parinkymmenen megatavun videotiedoston uudelleenpakkaaminen kestää mukana tulevalla ohjelmalla niin kauan, että käyttäjä ehtii rauhassa manata zeniläisiä meditaatiomantroja kerran jos toisenkin ennen toimenpiteen valmistumista.

Kun video lopulta laitteeseen asti pääsee, alkaa Zen rauhoittaa käyttäjäänsä pakkausvaiheen jälkeisestä stressistä. 2,5-tuumainen täysvärinäyttö toistaa videot postikortinkauniina. Värit toistuvat puhtaina ja nopeatkin liikkeet pysyvät terävinä. Videoiden lisäksi laitteella voi katsella myös valokuvia, tutkailla kalenterista päivän ohjelmaa ja tietenkin kuunnella radiota ja tallennettua musiikkia. Zen yrittää olla myös hyvä kuuntelija, mutta sisäänrakennettu mikrofoni poimii talteen lähinnä sydämenjyskytyksiä haastattelijaparan sormenpäistä. Laitteen ohjaaminen on sujuvaa, sillä isoon nelisuuntaiseen ohjaimeen osuu helposti näppituntumalla ja pienemmätkin painikkeet löytyvät ilman erityistä tähtäilyä.

Ja se soi ja se soi

25 tuntia yhtämittaista musiikinjytkettä kestävä akku tekee soittimesta hyvän matkakumppanin. Laitteen lataus onnistuu ainostaan USB-portin kautta, joten matkalla on syytä olla mukana joko tietokone tai verkkovirtamuuntaja USB-ulostulolla (kuten aiemmin testatuissa Diel-soittimissa). Zen on miellyttävä musiikkisoitin. Laitteeseen siirrettyjä kappaleita voi selata joko albumin, esittäjän tai tyylilajin mukaan, jolloin mieluisaa musiikkia löytää helposti useammankin suuremman biisikirjaston uumenista. Satunnaistoistokin löytyy, mutta valitettavasti sitä ei saa kattamaan kaikkia kansioita. Vaimeaa taustasuhinaa lukuun ottamatta Zenin ääni on miellyttävä. Suhinaakaan ei kuule kuin musiikin taukokohdissa täysin hiljaisessa ympäristössä, joten mistään vakavasta ongelmasta ei ole kyse. Zenin radiokin ansaitsee kiitokset herkkyydellään. Asemat eivät jokaisessa notkossa muutu suhinasopaksi ja automaattinen haku toimii nopeasti. Ikävä kyllä radio ei tue RDS-tekstiä, joten asemien nimiä ei saa automaattisesti ruudulle näkyviin.

Zenin ehdottomasti heikoin lenkki kulkee käsi kädessä sen vahvimman lenkin kanssa. Näytön päällä oleva läpinäkyvä muovi nimittäin naarmuuntuu erittäin herkästi, ellei laitetta pidä suojakotelossa. Zenille onkin saatavilla erilaisia kotelovaihtoehtoja tyylikkäästä vyölaukusta läpinäkyvään, isolla kiinnityslenkillä varustettuun eräretkeilijämalliin. Kenties paras suojuksista on samalla huonoin näytön suojaamiseen. Kuminen suojakotelo ei peitä näyttöä mitenkään, mutta on mukava käsitellä ja tekee soittimesta helpommin kiinnipidettävän.

Kuulokkeet kannettavan kaveriksi

Zenin kanssa yhtä aikaa testiin pääsivät myös Creativen EP630-nappikuulokkeet, jotka ovatkin oiva kumppani matkasoittimelle. Pienet korvakäytävään asetettavat kuulokkeet on tehty eristämään ympäröivää meteliä. Isompien kuulokkeiden elektronisten melunsuodatustekniikoiden sijasta EP630 perustuu passiiviseen suodatukseen, käytännössä siis tiiviisiin kumitulppiin. Oli yllättävää, miten hyvin kuulokkeet todella sulkevat ympäröivät äänen pois. Korvatulpilta tuntuvat napit eivät paina korvaa epämukavasti ja erikokoisia korvia palvelemaan laitteen mukana toimitetaan kolmet eri kokoa olevat kumiosat.

Napit sopivat erityisen hyvin linja-automatkoille, mutta kävellessä omat askeleet kumisevat paikoin häiritsevästi korvissa. Meluisassa ruuhkabussissakin hiljaisellakin äänenvoimakkuudella toistettu musiikki peittää alleen tyystin ympäröivän maailman mekkalan. Kiitosta kuulokkeet ansaitsevat myös kumipäällysteisen johtonsa ansiosta, joka pysyy hyvin suorana ja on helppo rullata taskuun talteen. Äänentoisto on kiitettävää, tiivis rakenne mahdollistaa muhkeat bassot, mutta myös korkeat äänet pysyvät mukavan kirkkaina.

Pehmeitä arvoja

Zen jättää jälkeensä tunteen kuin olisi juonut oikein hyvää latte-kahvia. Helposti nautittava, trendikäs, näyttävä ja miellyttävä. Zen istuu käteen hyvin, sen käyttö on luonnollisen tuntuista, näyttö ei rasita silmiä ja äänenlaatu on loistava. Mutta kuten latten valmistus, myös Zeniin videoiden lataus kestää oman aikansa. Mikäli hyvää malttaa aikansa odottaa, jää Zenistä sanottavaksi lähes pelkkää positiivista. Jos laitetta ei pidä avainten kanssa samassa taskussa tai naarmuta näyttöä muulla tavoin pilalle, on Zen varmasti pitkäikäinen matkakumppani.


Tuote: Creative Zen 4 Gt
Myyjä: mm. Tietoasema
Hintaluokka: 135 euroa

Tuote: Creative EP630
Myyjä: mm. Tietoasema
Hintaluokka: 25 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Leffapoliisissa Laur... Samsung F330... >

Keskustelut (20 viestiä)

Schabbs

Rekisteröitynyt 17.05.2007

30.11.2007 klo 15.20

Itselläni on juuri samanlaiset kuulokkeet ja loistavasti ovat pelittäneet. Kuulokkeet keräävät vain herkästi korvavaikkua, mutta ne on helppo puhdistaa vaikka ihan vedellä, koska kumiset tulpat saa irti, ja minulla ainakin tuli kolme paria erikokoisia tulppia kuulokkeiden mukana, joten hyvin istuvat korviin. Hyvä arvostelu.
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

30.11.2007 klo 22.52

Hah yhessä kuvassa VC ostilta Slayerin raining blood:D nätti on kyllä soitinkin
lainaa
odber

03.12.2007 klo 01.17

"Satunnaistoistokin löytyy, mutta valitettavasti sitä ei saa kattamaan kaikkia kansioita"

kyllä onnistuu jos laittaa "all tracks" ja playmode:shuffle
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

03.12.2007 klo 08.57

odber kirjoitti:
"Satunnaistoistokin löytyy, mutta valitettavasti sitä ei saa kattamaan kaikkia kansioita"
kyllä onnistuu jos laittaa "all tracks" ja playmode:shuffle


Aivan oikein, kiitokset korjauksesta! Suomenkielisillä valikoilla paikka on siis "Musiikki > Kaikki kappaleet" ja toistotilana satunnaistoisto. Toinenkin vaihtoehto löytyy, nimittäin "Musiikki > DJ > Satunnaissoita kaikki". Puhuin siis puuta heinää arviossa sanoessani, ettei kaikkien biisien satunnaistoisto onnistuisi! Pahoittelen :)
lainaa
Nobl

05.12.2007 klo 13.44

Olen tässä harkinnut kyseisen soittimen hankkimista. Junalla tulee aina silloin tällöin matkustettua ja koska en läppäriä omista, niin tuo videoiden katseleminen Zenillä kiinnostaisi. Pystyykö tuollaiselta näytöltä siis katsomaan esimerkisi leffoja vai onko tyytyminen vanhoihin Simpsoneihin (saako näytöltä siis kuika hyvin selvää ja rasittuuko silmät jos pitempään sitä tiirailee?? Saako koneella näkymään esimerkiksi leffojen tekstityksiä, jos niitä sattuu netistä latailemaan? Kuinka pitkään esimerkiksi 200 megaisen videon kääntäminen soittimen ymmärtämään muotoon kestää? Hmm, taitaa kyselyikä taas lähestyä.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

07.12.2007 klo 10.29

Nobl: 200 megaisen videon kääntämiseen menee keskivertomikrolla noin puoli tuntia. Tämä on aivan mutua ja konvertointinopeus riippuu täysin käytetyn tietokoneen suorituskyvystä. Itse kääntelin videoita 1,4GHz laptopilla, joten jos pöydältä löytyy tämän vuoden 2,5GHz+ rautaa, niin varmasti videotkin loikkivat laitteeseen nopsempaan.

Tekstityksiä ei saa toimimaan, ellei niitä polta videokuvaan kiinni ensin tietokoneella. Näyttö on tämän laitteen helmi ja kelpaisi kyllä itselleni myös elokuvan katseluun. Välillä saattaa tulla pieniä pakkaushäiriöitä, kun ruudulla liikkuu paljon tavaraa, saattaa ääni rusahtaa. Tämäkin oli poikkeustapaus, joka vahvisti säännön hyvin toimivasta mediasoittimesta.
lainaa
Tanza

08.12.2007 klo 22.47

Tuntuu että soitin ei satunnaissoita kaikkia biisejä? mistä johtuu?
lainaa
sagge

11.12.2007 klo 17.55

palaako kyseisessä soittimessa aina näyttö vai saako näytön kokonaan sammumaan musiikin toiston ajaksi?
lainaa
Pwnt

25.12.2007 klo 17.36

Mietin vain, että millä tavalla ne tekstitykset poltetaan siihen videokuvaan kiinni? Olisi kiva jos saisin vastauksen mahd. pian :) Nimittäin sain tuon soittimen juuri.
lainaa
pGhi

28.12.2007 klo 22.30

latailet jostain vaikka SmartMovie Converter ohjelman ja sillä voi laittaa noihin leffoihin hardsubit :)
lainaa
pöyröö

10.01.2008 klo 16.20

kuinka tuon akun saa kestämään noin kauan?
lainaa
Jani

19.01.2008 klo 12.28

No se riippuu, jos kuuntelet musiikkia pelkästään niin akku voi hyvinkin kestää sen 25 tuntia, itse en kyseistä soitinta omista. Mutta videoiden katselu vie tietenkin virtaa rutosti enemmän.

Mutta asiasta toiseen, minulla olisi kysymys noita kuulokkeita koskien, ajattelin hommata samanlaiset mutta haluaisin tietää oliko teillä sellaista ongelmaa että kuulokkeiden johdon osuessa johonkin siitä välittyy ääntä joka kuuluu ikävästi musiikkia kuunnelessa? Esim. juostessa johto hankaa vaatteita vasten ja siten kai heiluu kuulokkeen sisällä ja siitä tulee ylimääräistä meteliä.

ps. hyvä arvostelu muuten!
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

07.02.2008 klo 22.41

Jani kirjoitti:
haluaisin tietää oliko teillä sellaista ongelmaa että kuulokkeiden johdon osuessa johonkin siitä välittyy ääntä joka kuuluu ikävästi musiikkia kuunnelessa? Esim. juostessa johto hankaa vaatteita vasten ja siten kai heiluu kuulokkeen sisällä ja siitä tulee ylimääräistä meteliä.


Eipä ilmennyt tuollaista ongelmaa, johto on kuulokkeissa mielestäni erittäin hyvä. Juostessa lähinnä omien jalkojen tömistely maata vasten kumisee korvissa, joten en oikein tiedä, voiko näitä suositella lenkkeilykuulokkeiksi. Tietysti jos on pehmeä askel, niin kuminakin on vähäisempää. Muita häiriöitä ei ääneen kuitenkaan käytössä ole tullut.
lainaa
Jani

10.02.2008 klo 17.48

Juu en huomannut itsekkään moista. Jotkut kuitenkin valittavat sellaisesta ongelmasta. Kuitenkin jos johtoa räplää käsin niin siitä välittyy outoa meteliä. Minustakin johto on hyvä, ei ole mennyt ainakaan minulla pahemmin solmuun. Niin, sekin riippuu vähän että missä juoksee, jossain tiellä tuo voi olla esimerkiksi ongelma mutta metsässä kun juoksin en mitään töminää kuullut.
lainaa
Mero

09.07.2008 klo 23.30

Kiinnostaisi kovasti tietää miten tuo kalenteri oikein toimii. Sain selville, että jos sinne haluaa laittaa merkintojä se täytyy tehdä tietokoneella. Mutta käytännössä miten?
lainaa
Bigtoop

Rekisteröitynyt 04.01.2008

18.07.2008 klo 17.12

Oho! Onpas hinnat menny alas, 119€ Tietoasemalla 8gb malli. Tilaukseen lähtee.
lainaa
pilpo

Rekisteröitynyt 11.04.2007

18.09.2008 klo 19.08

On laatusoitin, ainoa mitä kaipaisi on se että soitin muistaisi uudelleenkäynnistyksessä mihin jäätiin. Jos suljen laitteen Rammsteinin soidessa, voi seuraavalla käynnistyskerralla olla soimassa Tarot... Tjsp.

Toinen missä tämä kusee, on muistikortti. Jos ShuffleAll:iin/Satunnaissoita Kaikki:in saisi myös muistikortilla olevat MP3:t mukaan. Tällä hetkellä jos soi laitteen muistista musiikki, niin muistikortille meno lopettaa musiikin täysin :S

Tämä siis FWllä 1.03.04e

E: Unohtakaa tuo ylempi itku. FW:n päivitys auttoi
lainaa
NAPPI

04.01.2009 klo 18.58

Ostin 16gt mallin 99 eurolla expertistä, erittäin tyytyväinen olen ollut :-)
lainaa
Tomppa

26.02.2009 klo 16.54

Minä ostin tänään nuo nappikuulokkeet. En ole oikein tyytyväinen. Jos on vähänkin bassopitoista musiikkia niin napit alkaa särkemään aika lailla.
lainaa
Jani

01.03.2010 klo 23.45

Tomppa kirjoitti:
Minä ostin tänään nuo nappikuulokkeet. En ole oikein tyytyväinen. Jos on vähänkin bassopitoista musiikkia niin napit alkaa särkemään aika lailla.


Eivät todellakaan ala särkemään, olet saanut vialliset kuulokkeet.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova