Tuorein sisältö

Roccat Valo

Manu Pärssinen

24.08.2009 klo 22.43 | Luettu: 13956 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Näppäinhirmu pro-pelaajille


Kun Roccat saapui pelaajille tarkoitettujen lisälaitteiden markkinoille ensimmäisillä tuotteillaan, väläyteltiin jo silloin kuvia tulevasta näppäimistöstä. Tyylikkäät kuvat saivatkin monen mielenkiinnon heräämään ja kun Roccatin tuotteet ovat olleet tähän astikin taattua laatua (erityisesti Kone-hiiri), odotettiin Valo-näppäimistöä innolla. Nyt se on saapunut myyntiin noin sadan euron hintaan.

Ei toimiston tädeille
Roccatin tuotteille tyypilliseen tapaan tyylikkäästä paketista kuoriutuu melkoisen massiivinen näppäimistö, jossa on likimain tuplasti näppäimiä normaalinäppikseen verrattuna ja painoakin reilu kilo. Tukevuudeltaan Valo onkin kunnioitettava ja pysyy varmasti paikoillaan pöydällä. Valossa on liitännät/läpiviennit kuulokkeille, mikrofonille ja yhdelle USB-liitännälle, joten piuhoja pitää kytkeä sen mukaan koneen taakse. Paketista löytyy myös värinäppäimiä, näppäinten irroitustyökalu ja pieni mikrofoni näppiksen kylkeen liitettäväksi.

Normaalikäytössä, eli kirjoittamisessa ja jokapäiväisessä työskentelyssä en voi Valoa kehua, ainakaan verrattuna esimerkiksi Microsoftin X6:een. Pehmeät, hitaahkosti painuvat näppäimet jäävät ainakin minun tahdissani jälkeen ja kirjoitusvirheitä syntyy kiroiluun asti johdattavia määriä. Aluksi osa näppäimistä oli myös hieman jumissa. Lisäksi päivittäisessä käytössä tulee alituiseen paineltua vahingossa makronäppäimiä esim. ESCiä tavoitellessaan. Sitten tuleekin hetkinen ihmeteltyä, että mitäs nyt, kunnes huomaa että tekstiä syntyy vain Valon LED-näytölle, joka pyytää nimeämään käytössä olevan näppäinasettelun. Multimedianäppäimiä Valosta löytyy vain äänen säädölle ja mykistämiselle.

LED-näytölle saa näkymään vaikkapa saapuneen sähköpostin määrän (tosin en kertaakaan onnistunut siinä), kellonajan (joka ei tuntunut koskaan vaihtuvan) tai CPU:n ja muistin käytön (nämä sentään näkyivät oikein). Ehkä evotin, ehkä hommassa on jotain häikkää. Toisaalta eipä tätä ole toimistokäyttöön suunniteltukaan, mutta jo kerran mainitsemani X6 suoriutuu sekä pelaamisesta että päivittäiskäytöstä erinomaisesti. Luulisin tosin, että himopelaajatkin arvostavat näppäimiä, jotka oikeasti ottavat painallukset vastaan.

Periaattessa pro-pelaajille
Ystäväni nimittää useita pelaamiseen tarkoitettuja näppäimistöjä avaruuslaivoiksi valoineen, näyttöineen ja omituisine muotoiluineen. Vastaavaa nimitystä ei Valosta oikein voi käyttää, mutta makronäppäinten määrä pistää peruskäyttäjän pään aluksi pyörälle.

Windows-, shift-, capslock ja tab-näppäimet saa kytkettyä pois päältä, mikä säästänee hermoja kesken tiiviiden nettimättöjen. Windows-näppäimen poistamista varten Valosta löytyy jopa ihan oma näppäin ja sen merkkivalo. Makronäppäimiin, joita on 41, voi kuhunkin määritellä 500 painallusta ajastuksineen. Makroja voi tallentaa viiteen profiiliin ja neljään aliprofiiliin, joita Valo kutsuu nimellä Layer ja niillekin on kaikille oma näppäimensä Valon painikeviidakossa. [välihuomautus, Valo kirjoitti tuon sanan painikkkkkkkkkkkkkkkkkkeviidakossa, koska k-kirjain jäi jostain syystä jumiin].

Homma toimii esimerkiksi niin, että World of Warcraftiin voi olla yksi profiili ja sen aliprofiileissa omat näppäinasetukset eri pelihahmoja varten. Yhden profiilin voi tallentaa näppäimistön sisäiseen muistiin (2Mt), joten omat asetukset ovat aina mukana, kun ottaa vain näppiksensä mukaan LAN-bileisiin.

Valon massiivinen kustomointivalikoima on varmasti omiaan ammattipelaajille, ottaen huomioon että he saavat kaupasta näppäimistön, jonka näppäimet oikeasti toimivat. Varmasti monile tulee vaikeuksia keksiä pelistä ominaisuuksia, joita voisi vielä johonkin näppäimeen sitoa. Itselleni Valon kahden viikon käyttötestistä jäi paha maku suuhun, sillä tätäkin juttua kirjoittaessa syntyi kirjoitusvirheitä, joista en hyvällä tahdollakaan voi syyttää itseäni, vaan katson tuimasti edessäni olevaa sinisenä hohtavaa monoliittia. Odotin parempaa Kone-hiireni kaveriksi.

Tyylikkään näköinen se kyllä on.

Roccat Valo
hinta: n.100 €
Roccat.org - Valo

V2.fi | Manu Pärssinen
< Ylis'Festarit 09... Peltonen buuttaa pää... >

Keskustelut (6 viestiä)

Ahmedd

Rekisteröitynyt 09.11.2008

25.08.2009 klo 21.52

Turhia tommoset
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

31.08.2009 klo 23.52

Kuka noita nimeää oikein tuolla Roccatilla? On Valoa, Apuria ja Konetta...suomalainen mukana?
lainaa
Zelica

Rekisteröitynyt 10.04.2007

04.09.2009 klo 22.40

Protec kirjoitti:
Kuka noita nimeää oikein tuolla Roccatilla? On Valoa, Apuria ja Konetta...suomalainen mukana?


Aiemman Roccat -artikkelin kommenteissa Manu tokaisi, että taustalla vaikuttaa suomalainen Team Roccat -peliporukka.
lainaa
keijjoo

20.09.2009 klo 20.03

mulla tässä tämä artikkelin näppis alla.muuten ihan tyyttis ei näppäin jumeja yms mukavaa MUTTA luulisi nyt 100e pelikäyttöön tarkoitetussa näppiksessä WASD näppylät hetken pidempään kuin pari viikkoa pysyvän kulumatta poijjes?käsittämätöntä.
lainaa
hyväarvostelukiitos

21.10.2009 klo 19.51

Kunnollinen pelinäppis+hiiri kyllä kiinnostaisi, mutta en keksi ainuttakaan syytä miksi haluaisin ostaa sikamaisen hintaisen näppäimistön, joka on vittumainen käyttää ja jossa näppäimet jumittelevat...

Ammattipelaajatkin mahtavat arvostaa jumittelevia näppäimiä.

lainaa
AntiSocial

Rekisteröitynyt 20.10.2009

21.10.2009 klo 21.04

"Ja lisäksi on myös nappi toiselle napille"
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova