Tuorein sisältö

Logitech-tripla

Matti Lintula

27.10.2009 klo 14.22 | Luettu: 15708 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Hiiri, kaukosäädin ja sylipöytä
Sveitsiläinen Logitech tunnetaan parhaiten tietokonepöytien täyttäjänä: hiirten, näppäimistöjen ja tietokonekaiuttimien valmistajana. Yhtiö on kuitenkin myös nettikameroiden pioneeri ja peliohjainvalmistaja, jonka viimeisin ja suurin suunnanmuutos tarjoaa koteihin Squeezebox-musiikkisoittimia ja Harmony-sarjan yleiskauko-ohjaimia. Teemme nyt pintaliipaisun Logitechin laajaan tuotekatalogiin testaamalla yhtiön uutta Performance Mouse MX -hiirtä, Harmony One -kaukosäädintä sekä kannettavan tietokoneen alle sopivaa sylipöytää.


Performance Mouse MX


Vasta julkaistun, noin 100 euron hintaisen Performance Mouse MX:n tärkein olemassaolon peruste on kyky toimia optisille hiirille mahdottomaksi alustaksi luulluilla lasipinnoilla. Komealta kalskahtavan Darkfield-teknologian ydin piilee mikroskooppilinssissä, joka tunnistaa hiiren alla olevalta tasolta pienetkin muotopoikkeamat, kuten lasissa olevat kuplat tai pölyhiukkaset. Tekniikka tekeekin hiiren seuraamiskyvystä loistavan ja testi vasten toimituksen ikkunaa osoittaa lupausten pitävän kutinsa - hiiri todellakin toimii täydellisesti myös lasipintaa vasten. Lasipöytien päällä hiirtään käyttäville Logitechin uutuushiiret Performance Mouse MX ja pienempi läppärimalli Anywhere Mouse MX ovat siis pakkohankintoja.

Jatkuvassa toimistokäytössä Performance Mouse MX toimii niin ikään hyvin. Hiiri on muotoiltu mukavasti käteen istuvaksi. Uutuus on vertailukohtana käytettyä MX 1100 -laserhiirtä sirompi ja kevyempi, mutta peukalolipan osalta hieman huonommin omaan käteeni sopiva. Lippa on kuitenkin suurikokoinen ja peukalo lepää sen päällä totuttelun jälkeen luonnollisesti. Painikkeiden sijoittelussa on menty muutama milli metsään, sillä peukalolla käytettävät eteen- ja taakseselauspainikkeet on sijoitettu siten, ettei etumaista painiketta pysty painamaan muuttamatta käden asentoa hiiren päällä. Navigointipainikkeiden alta löytyy vielä rullan kanssa yhteistyössä toimiva zoom-painike ja peukalolipasta sopivan jäykkätoiminen ohjelmanvaihtopainike. Hiiren rullasta löytyvät tietenkin kallistustoiminto ja keskimmäinen hiirennappi. Päänäppäinten välissä on myös aiemmista Logitechin hiiristä tuttu painike, jolla rullan saa halutessaan pyörimään portaattomasti.

Uutta on hiiren mukana toimitettava nano-kokoluokan Unifying-USB-vastaanotin. Unifying-teknologia sallii useiden kyseistä logoa kantavien laitteiden naittamisen samaan vastaanottimeen, jolloin erilaisten langattomille näppäimistöille ja hiirille tarkoitettujen USB-vastaanotinten määrä kutistuu parhaimmillaan yhteen. Unifying-teknologiasta on iloa etenkin ihmisille, jotka käyttävät samaa kannettavaa mikroa kotona ja töissä, ja joilla on molemmissa käyttöpaikoissa erilaiset langattomat hiiret ja näppäimistöt tietokoneeseen liitettäviksi. Unifyingin avulla laitteet toimivat mikron kanssa suoraan ilman ylimääräistä asetusviidakon läpikäyntiä.


Harmony One


Harmony One on Logitechin yleiskaukosäädinperheen halvin kosketusnäyttömalli. Lähes 200 euron arvoisen kaukosäätimen erottaa muutaman kympin hintaisista markettimalleista makrot, joita kutsutaan tyylikkäästi aktiviteeteiksi. Kapulaan voidaan ohjelmoida erilaisia aktiviteetteja, ohjauskokonaisuuksia, jotka käynnistetään kosketusnäytöltä käsin. Aktiviteetteja voivat olla esimerkiksi konsolilla pelaaminen sekä television katselu. Ohjelmoidut komentosarjat käynnistävät tarvittavat laitteet ja asettavat esimerkiksi television ja vahvistimen kanavat kohdalleen. Näin koko järjestelmä voidaan vaihtaa helposti tilasta toiseen yhtä kosketusnäytön virtuaalipainiketta hipaisemalla.

Harmonyn käyttöönotto olisi helppoa, mikäli Windowsille ja OS X:lle tehty asennusohjelma olisi suunniteltu huolellisemmin. Tällaisenaan makrojen säätäminen on turhan monen valikon ja edestakaisen selailun takana. Perustoiminnot saa säädettyä helposti kuntoon, mutta käytännössä asetuksia on pakko hienosäätää sujuvan arkikäytön mahdollistamiseksi. Ongelmakohdiksi testiympäristössä muodostuivat Xbox 360 -konsolin kanssa satunnaisesti toimiva ohjausyhteys ja television käynnistysviive, jonka vuoksi kaukosäädin ehti lähettää liudan komentoja kuin kuuroille korville television vasta lämmetessä käyttövalmiuteen. Komentojonoihin voi kuitenkin määrittää viiveitä ja komentojen lähetysjärjestystä voi muuttaa, joten televisio-ongelman ratkaisu lepäsi puhtaasti asetusten viilailussa.

Kaukosäädin toimii yhdellä AA-kokoisella akkuparistolla, jollainen toimitetaan laitteen mukana. Paketista purkautuu myös USB-kaapeli PC-yhteyttä varten sekä tyylikäs telakka, joka toimii samalla kaukosäätimen laturina. Asetusten kuntoon saamisen jälkeen Harmonyn käyttö on todella miellyttävää. Ohjain on muotoiltu pyöreälinjaiseksi ja saatu kevyeksi sekä tasapainoiseksi kädessä pidettäväksi. Painikkeet ja kosketusnäyttö ovat liikeherkät ja niihin syttyy taustavalo kun kapulaa hieman heilauttaa. Myös telakassa on kirkkaudeltaan säädettävä valaistus, joten ohjaimen löytää vaivattomasti pimeimmässäkin kotiteatterissa.

Painikkeet ansaitsevat kiitosta jämäkkyydellään ja loogisella sijoittelullaan - moni laitevalmistaja saisi ottaa mallia Harmonyn näppäinasettelusta. Erikoisuutena lehdistölle toimitetun myyntipakkauksen kyljessä esitellään kuvan kera kaukosäätimessä olevia väripainikkeita digiboksin ohjaamiseksi, mutta itse kapulasta tällaisia nappuloita ei löydy. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä kosketusnäytöltä löytyvät kunkin laitteen kaikki mahdolliset kaukosäädettävät toiminnot, siis myös digiboksin väripainikkeet. Harmony ei ole mikään halpa laite ja peruskäyttäjät pärjäävät halvoilla, makrottomilla yleiskaukosäätimilläkin, mutta laajan kotiteatterivarustuksen omaavilta ohjelmoitava kapula säästää paljon harmaita hiuksia ja tuskaisia laitteiden säätöön käytettyjä minuutteja.


Comfort Lapdesk


Vaikka vielä 90-luvulla kodissani oli kaikkiaan kolme ATK:n täyttämää työpöytää, olen päässyt rautavieroituksessani siihen pisteeseen, että käytän enää ainoastaan kannettavaa tietokonetta. Keväällä myin myös viimeisen työpöytäni ja hankin tilalle pilvenpehmeän lepotuolin. Kannettavan käyttö lepotuolissa tai sohvalla istuen on kuitenkin ikävää koneen painaessa vasten jalkoja ja kuuman ilman puhaltuessa suoraan reisille. Tähän tilanteeseen ratkaisuksi löytyi Logitechin laptop-tuki.

Pohjasta pehmustettu tuki on suhteellisen kevyt, ja pienen varsinaisen kosketuspinnan ansiosta se ei hiosta pitkiäkään aikoja sylissä pidettynä edes kesähelteillä. Tyylikkään tuen tasainen ja sileä yläpinta pitää läppärin paikoillaan vaikka tasoa hieman kallistelisikin. Samalla tuki nostaa mikron pystympään asentoon ja parantaa huomattavasti käyttöergonomiaa. Lisäetuna läppärin pohja on nyt viileää muovipintaa vasten, biologista lämpöä hehkuvan ihmiskintun sijaan. Vielä parempi olisi, mikäli päällimäinen taso olisi valmistettu ritilästä, jotta kannettavan tuuletin saisi imaista ilmansa suoraan sylin ja tason väliin jäävästä suurehkosta tyhjästä tilasta. Sylituki sopii sohvien ja lepotuolien lisäksi erinomaisesti myös sängyssä tai vaikka automatkalla käytettäväksi. Kohtalaisesta koosta johtuen tukea ei tule kuitenkaan herkästi otettua mukaan junaan tai lentokoneeseen.

Bonus: Darkfield tositestissä


Logitech lupaa uuden Darkfield-teknologiansa mahdollistavan hiirten käytön kaikilla pinnoilla, jopa lasilla. Vaan pinta se on vedelläkin ja kyllä, kyllä minä testasin miten Performance Mouse MX toimii vedessä.Optisten hiirten kehitystyön seuraavan haasteen esittäneen videon psykedelisestä ääniraidasta vastasi Jarkko Rotstén. Lisäpiste Logitechin hiirelle kuuluu siitä, että kyseinen laite toimii edelleen, vaikka sensori ja akkukin upposivat osittain veden alle.

V2.fi | Matti Lintula
< GNT-messut 2009... Peltonen ja klassikk... >

Keskustelut (8 viestiä)

jaeger

Rekisteröitynyt 19.04.2007

28.10.2009 klo 11.26

Sylipöytä vaikuttaa ihan asialliselta systeemiltä. Varsinkin pidemmillä sessioilla meinaa hikeä pukata kun kone alkaa työntämään sitä zefyyriä sisuksistaan.

Osaakohan toi kaukosäädin komentaa myös PS3:a? Tässä tapauksessa menee sekin hankintaan.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.10.2009 klo 11.58

PS3:een saa sellaisen kilkkeen, jolla kaikki Harmonyt toimivat sen kanssa. Normaalistihan BT-yhteyttä ei tueta.
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.10.2009 klo 15.47

Joo, yritin oman harmony oneni innoittaman pokstailla tuonne foorumin puolellekin noista yleiskaukosäätimistä, mutta eipä ole liiemmin replyjä näkynyt...

http://www.v2.fi/keskustelut/?mode=viewtopic&tid=2587
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.10.2009 klo 15.48

Mikko kirjoitti:
PS3:een saa sellaisen kilkkeen, jolla kaikki Harmonyt toimivat sen kanssa. Normaalistihan BT-yhteyttä ei tueta.


Jeps, verkkokauppa ainakin myy:

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=42497
lainaa
Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2009 klo 13.14

Millainenhan akkukesto tuossa hiiressä on. Päivässä saattaa vierähtää jopa 16h koneella, jos piirrän töitä CADlla, niin tuskin jaksan sitä jatkuvaa latailua. Jos se kestäisi sen 6-8h, niin se olisi riittävä, kun latauksen ajan voisi pitää ruokatauon.

Ainakin näyttäisi olevan ergonominen, mitä arvostaisin työskennellessä. Nuo lisäpainikkeet olisi varmaan kätevät pelatessa ja työskennellessä. Joskus tykästyin Revolution -malliin, mutta en vaihtanut G5 siihen.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2009 klo 14.01

Janezky kirjoitti:
Millainenhan akkukesto tuossa hiiressä on. Päivässä saattaa vierähtää jopa 16h koneella, jos piirrän töitä CADlla, niin tuskin jaksan sitä jatkuvaa latailua. Jos se kestäisi sen 6-8h, niin se olisi riittävä, kun latauksen ajan voisi pitää ruokatauon.


Kestää noin pari viikkoa kahdeksantuntisia työpäiviä.
lainaa
Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2009 klo 21.53

zeroic kirjoitti:
Kestää noin pari viikkoa kahdeksantuntisia työpäiviä.


Tsiisus... hieman kehittynyt akutkin noissa. Taidanpa seuraavaksi ostaa Revolutionin tai tämän Performance Mouse MX.

Kiitos tiedosta ja hyvästä artikkelista. En muuten tiennyt, että Logitech on sveitsiläinen firma. :o
lainaa
Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

31.10.2009 klo 12.28

Tuota hiirtä pystyy käyttämään myös langallisena tuon USB-laturijohdon ansiosta: http://plaza.fi/s/f/editor/images/24.jpg
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova