Tuorein sisältö

Get Out

Ensi-ilta: 18.09.2017
Genre: Kauhu, Komedia, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

01.10.2017 klo 23.00 | Luettu: 10494 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Yön timo pelkää kalpean tyttöystävän vanhempia, jotka eivät vielä tiedä synkkää (valoa heikommin heijastavaa) totuutta. Naisen mukaan vanhemmat saattavat höpöttää, mutta rasisteja he eivät ole. Tohtoripariskunta tosiaan vaikuttaa leppoisalta. Kiusallisuudet pyritään tunnistamaan ja ohittamaan: onhan siinä ironiaa, että varakkaan valkoisen lähiön ainoat afroamerikkalaiset ovat palvelijoita, mutta he ovat kuin perhettä! Palvelijat ovat sekaisin. He saattavat vastustaa mustaa poikaystävää? He ovat eri lajityypistä: he aukovat silmiä ja virnistelevät mielipuolisesti kuin näyttelijät olisivat saaneet potkut kesäteatterista.

Alkuvuoden yllätyshitti Get Out on ristiriitaisilla signaaleilla leikittelevä kauhukomedia ja satiiri. Ylinäyttely vahvistaa jonkin olevan pielessä, mikä on aromivahvenne. Jos tuumaisit aasialaiselle muuten vaan, että Bruce Lee oli kova hitohuitsaka, hän ei tietäisi täsmälleen, mikä sinussa on pielessä, eikä välttämättä kehtaisi osoittaa rasismiasi. Tässä leffassa mustien palvelijoiden outous kehottaa kiinnittämään tarkkaa huomiota kokonaisuuteen eli myös valkoisten sanavalintoihin, vaikka he kohteliaina vakuuttaisivat äänestäneensä Obamaa.

Jos näyttelijät olisivat samanvärisiä, alkupuolen säikyttelyt ja outoilut olisivat yhä tehokkaasti ohjattuja ja vähintään yksi käänne pistäisi mielikuvituksen liikkeelle. Symboliikalla Get Out silti putputtaa, muiden tasojen murentuessa loppua kohden. Tunteellinenkin taso rakentuu piilomerkitysten varaan, joten hahmojen suhteet eivät ole järin kiinnostavia, kun kortit on lyöty pöytään. Potentiaalisesti mutkikas mytologia simppelisti palvelee tarkoitusta. Kun yksi isoimmista kysymyksistä puetaan sanoiksi, se samalla ohitetaan. Mitä enemmän mietin vastausta itse, sitä puhtaammalta vitsiltä se tuntui. Antikliimaksin maulta lupaavan tehokas jännäri ei välty, mutta ensimmäistään ohjaava koomikko Jordan Peele vaikuttaa itsetietoiselta tukeutuessaan leipälajiinsa niillä main, kun tusinakyky yrittäisi väkisin saada kliseet pärisemään.

En voi tietää, minkälaista on olla musta Yhdysvalloissa, jossa poliisit ampuvat ja rodusta pitää jauhaa läpi elämän, mutta sitä suuremmalla syyllä on kiiteltävä leffaa, joka vetoaa yleiselläkin tasolla. Löysin itseäni Get Outista ja tunsin jotakin toisin kuin viimeksi löytäessäni (torstaina). Itsekin epäilen uusia ihmisiä mielipuoliksi ja vihasin nuorena huomiota silloinkin, kun aikuinen "ihasteli outouttani". Olennaisempaa on se, että tunnistin leffan parodioivan omiakin ajatusmallejani, kuten tätä vähemmistöihin samaistumista: pellejä olemme me suvakitkin. Kammottavilla valkoisilla on sympaattisia atomeita, vaikkeivät he välttele tulkinnanvaraisia möläytyksiä niin epätoivoisesti kuin minä tosielämässä. Kaiken kaikkiaan ihmisten vuorovaikutus voitaisiin julistaa laittomaksi. Sukulaiset ovat siunaus, koska mokat tasoittuvat elinkautisen tuomion aikana, mutta tahtoisin harrastaa roolipeleissäni vielä kaksimielisempää huumoria kuin kehtaan heidän kanssaan (se on pientä, jos hahmoni on puolikasvi, jonka äiti on peikko, isä porkkana ja vaimo jänis), joten kehitin hiljattain haaveen, jossa vedän peliä anonyymille ryhmälle, joka koostuu minua heterona pitävistä heteromiehistä ja minua homona pitävistä lesboista; Get Outin jälkeen on tarkennettava, että kunkin harhaisen heterolesbon pitäisi olla eri rotua minuun ja toisiinsa nähden, jottei kukaan liittoudu tai vetäydy automaattisesti - tuolloin kehtaisin päästää mielikuvitukseni irti käyttämättä liikaa energiaa varomiseen, joskin helpompaa olisi, jos yhteiskunta tarjoaisi virallisen keinon (vapaaehtoisen kastijärjestelmän?) julistautua surkeimmaksi paskaksi, joka ei kuvittele olevansa minkään ihmisryhmän (paitsi Donald Trumpin kannattajien) yläpuolella ja jonka ohi naisihminen uskaltaa kävellä öisin puhumatta puhelimeen ja niin päin pois ja joka täten saa puhua ja kirjoittaa omaan tahtiin pyytelemättä erikseen anteeksi. Tahdon kuuhun.

Leffa on ihan hyvä. Peele on potentiaalisesti uusi Shyamalan: on mahdollista, että paras idea on vielä tulossa, ja on mahdollista, että hänkin on pari ideaa esiteltyään ideoitaan parempi ohjaaja.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Saamelaisveri... Yösyöttö... >

Keskustelut (4 viestiä)

nvervpiherfhsjw

01.10.2017 klo 23.45 10 tykkää tästä

Yön timo. Pahastuin
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.10.2017 klo 23.59 1 tykkää tästä

Viihdyttävän kummallinen elokuva oli se. Melkein neljän tähden puolelle kallistuminen.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

02.10.2017 klo 00.23 2 tykkää tästä

Odotan kovasti Peelen HBO:lle tuottamaa Lovecraft Countrya.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

02.10.2017 klo 13.10 14 tykkää tästä

Ihan vaan ilmaisen huoleni Peltosen hyvinvoinnista.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova