Tuorein sisältö

Iloa ja inspiraatiota

Manu Pärssinen

01.07.2010 klo 14.40 | Luettu: 9756 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Haastattelussa Jo Angel


Jo Angelin debyyttilevy Who's Afraid of Love? arvioitiin hiljattain V2.fi:ssä, mutta uusi tulokas itse jäi vielä arvoitukseksi. V2.fi tavoitti joitakin vuosia sitten toimineesta Kaksio-yhtyeestä tutun Jonnaemilia Kärkkäisen, joka on työstänyt monia hittibiisejä useille suomalaisille artisteille ja tulee nyt taustalta eturiviin Jo Angel -nimellä.

Kuvaaja Aki Roukala.


Kuka on Jo Angel, kuka on Jonnaemilia Kärkkäinen ja mitä eroa heillä on?

- "Jo Angel ja Jonnaemilia Kärkkäinen ovat yksi ja sama henkilö, mutta näiden
nimien takana on hieman erilaiset toimenkuvat. Jo Angel on taiteilijanimeni
tehdessäni omaa musiikkia levylle ja esiintyessäni keikoilla. Jonnaemilia taas on enemmänkin yksityishenkilö, joka tekee työkseen musiikkia muille artisteille ja joka on vieraillut vuosien varrella monilla levyillä myös taustalaulajana sekä toiminut edesmenneessä Kaksio-yhtyeessä biisintekijä-solistina. Jo Angel yleensä katsoo vähän tarkemmn peiliin julkisille paikoille ja keikoille lähtiessään, edustustehtäviä kun tekee, Jonnaemilian taas saattaa tavata juoksulenkillä hikisenä ilman meikkiä ja kotoinen lenkkiasu päällä."

Jonnaemilia teki päätöksen soololevystä jo Kaksion viimeisten keikkojen aikana. Epäselvää oli tosin vielä, millaista musiikkia monipuolisella musiikkimaulla siunattu neito tekisi, kenen kanssa ja mitä kautta levy julkaistaisiin. Yksi asia oli kuitenkin jo selvillä.

- "Kielivalintani englanti ei oikeastaan ole edes varsinainen valinta vaan minulle itsestäänselvyys. Tein aikoinaan Kaksion tekstit aina ensin englanniksi ja sitten käänsin ne suomeksi. Levy-yhtiö puolsi tuolloin suomenkielellä tekemistä. Ajattelin, että soololevyä tehdessäni minun pitäisi olla kaikin puolin rehellinen ja oma itseni eikä yrittää tehdä suomeksi ainakaan suomeksi tekemisen takia! Englanti on ollut minulle aina rakas ja sydämen kieli, vaikka suuri suomen kielen fani olen myös! Lapsenakin leikin aina leikkejäni siansaksaksi englantia imitoiden, en koskaan suomeksi niin kuin nyt voisi ajatella pienen suomalaislapsen tekevän. Kotona kieli on aina ollut suomi ja se on äidinkieleni, jolla muille artisteille todella mielelläni tekstitän. Vei vuosia löytää oma ääni sooloartistina sekä tiimi, jonka kanssa tehdä ja hioa levy valmiiksi."

Jo Angel tahtookin kiittää tuottajaansa Janne Oinasta, Texicallin Martsaa ja kustantajaansa HMC:ta, joiden tuella uuden sooloalbumin Who's Afraid Of Love? täyttäminen Jon omilla kappaleilla tuli mahdolliseksi. Seuraava levykin on jo suunnitteilla.

Kuplivaa elämäniloa vaikka muille jakaa


Jo kertoo, että Who's Afraid Of Love? -albumi on täynnä tyttömäistä ja kuplivaa, elämäniloista ja intohimoista popmusiikkia. Hänen kuvauksensa mukaan levyn kappaleet ovat hauskoja ja helppoja kuunnella.

- "Uskoisin myös, että biisieni tahtiin on mukava ja helppo laulaa mukana. Jos haluaa päiväänsä pilkettä, lohtua ja leppoisaa meininkiä, kannataa soittimeen valitä tämä esikoiseni!"

Levyn ensimmäinen singlejulkaisu oli Still on Love, joka oli viimeisiä Jo Angelin levylle säveltämiä kappaleita ja Jon oma singlesuosikki studionauhoituksista lähtien.

- "Siitä hioutui vähän yllättäenkin katkeransuloinen ja silti lopulta optimistinen popkappale, joka mielestäni sisältää kaikkea joangelmaista: tekstin raastavasta rakkaudesta, pehmeän lauluraidan, vekkulimaisen tuotannon sekä mieleenjäävän rallatuskertosäkeen. Kappale tuntui jotenkin tosi omalta ja luontevalta singlebiisiltä. Se ei ollut liian ärsyttävä tai radikaali, vaan soljuva ensimmäinen 'esittelybiisi' levyltä. Tuottajani oli samaa mieltä. Muutama muukin vaihtoehto oli listalla, mutta jostakin se on aloitettava ja rohkeasti pistettävä ensimmäinen biisi pihalle. Still In Love -biisistä tehtiin sitten videokin ja se on saanut mukavasti radiosoittoakin eri kanavilla."

Vaikka ahkera artisti on kirjoittanut musiikkia monille Idoleille (Antti Tuisku, Kristiina Brask, Gimmel), hänellä ei ole itsellään ollut pitkään aikaan selviä idoleita tai esikuvia, eikä hän lapsena tai teininäkään fanittanut ketään erityisesti.

- "...paitsi vähän formulakuskeja 90-luvun puolessa välissä, kun halusin ammattilaiskuskiksi sekä Miss Suomia ihan pikkutaaperona", tarkentaa Jo.

- "Olen aina kuunnellut ihan kaikenlaista musiikkia yli genrerajojen. Musiikissa olen ollut ehkä vähän 'uskoton' kuuntelija artisteille, sillä olen ihastunut aina lähinnä biiseihin enkä sitten välttämättä ole tutustunut artistin muuhun tuotantoon. Kuuntelin pienenä myös pitkälti sitä, mitä isoveikkakin, eli Tom Pettyä, Bryan Adamsia ja ZZ Topia. Hän tosin osti minulle joskus joululahjaksi myös Kylie Minoguen ja Madonnan levyjä. Vasta muutama vuosi sitten oikeastaan 'hurahdin' ensimmäistä kertaa, voitaneen puhua myös fanituksesta, kun kuulin Keith Urbanin musiikkia. Ostin saman tien koko Urbanin tuotannon, live-dvd:n sekä liput Lontoon-keikalle. Samoin minuun teki vaikutuksen ranskalainen elektroduo Air, jonka kaikki levyt myös omistan. Mutta edelleen fanitan ennen kaikkea hyviä biisejä olivat ne sitten esimerkiksi Britney Spearsin,
Paramoren tai Mozartin."

Kuvaaja M.Laine.


Inspiraatio syntyy hyvästä olosta


Jo Angel kertoo, että hän saa inspiraatiota kaiken edellämainitun tekemiseen (ja paljon muuhun) hyvästä fyysisestä olosta. Hänen mukaansa aivot eivät vain naksahda luomisasentoon ilman aamuista juoksulenkkiä.

- "Inspiroitua voi ympäröivistä ihmisistä, nähdyistä elokuvista, valokuvista, maisemista tai vain hiljaisuudesta. Kuitenkin inspiraatio syttyy yleensä sillä hetkellä kun lasken sormet koskettimille ja alan soitella jotain. Siitä mielikuvitukseni lähtee liikkeelle ja tarinat alkavat virrata ulos. Se on oikeasti aika maagista, kun sitä tarkemmin ajattelee. Usein teen biisejä aamusta iltapäivään tai iltaan enkä siksi voisi odotella inspiraatiota. Näin varmasti on myös muilla biisinkirjoittajilla. Voisi ehkä sanoa, että minulle insipiraatio on pianon ääreen rauhottumista sekä omien ajatusten ja kaikkien syntyvien ideoiden nöyrää, keskittynyttä vastaanottamista."

Kesän 2010 Jo Angel aikoo viettää lomaillen, töitä tehden ja keikkaillen - tosin ensimmäistä kertynee vain pari päivää. Pitkän studiokauden jälkeen hän odottaa innolla keikkailua.

- "Minulla loma- ja vapaapäivät sijoittuvat pitkin vuotta usein alkuviikkoon tai keskelle viikkoa, biisihommien ja keikkojen ollessa useimmiten loppuviikosta. Biisienkirjoitusta mahtuu kesääni pajon. Kirjoittelen biisejä muille artisteille eri kirjoittajien kanssa pitkin kesää Ruotsissa ja Suomessa. On ihanaa, kun saa tutustua uusiin ihmisiin ja kansainvälisiin kirjoittajiin ja jakaa inspiraatiota ja ideoita erilaisien biisien parissa. Tulossa on ainakin poppia, rokkia, dancea ja trancea", paljastaa hän tulevasta musiikkivalikoimasta.

Lopuksi - uutuuslevyn nimeen viitaten - kuka pelkää rakkautta ja miksi?

- "Rakkautta pelkää sydämensä särkenyt ihminen, joka on kokenut rakkauden
ihanuuden ja raakuuden. Vaikka haluaisi rakastua ja rakastaa, voi pelätä
satuttavansa itseään tai toista uudelleen. Toisaalta ihminenhän rakastaa vaaran
tuntua, ja rakkautta ja rakastumista voi haluta ja toivoa vaikka sitä vähän
pelkäisikin…"

V2.fi | Manu Pärssinen
< Spin FM... Sunnuntai Tuskaa täy... >

Keskustelut (2 viestiä)

anyC

03.07.2010 klo 17.19

Sinänsä käy sääliksi, että toimitus vaivautuu ihan haastattelemaan jotakuta julkisuuden henkilöä, ja artikkeli itsessään ei sitten juuri klikkauksia kerää. 300 on rikollisen vähän. :[
lainaa
Pera

04.07.2010 klo 03.56

anyC kirjoitti:
Sinänsä käy sääliksi, että toimitus vaivautuu ihan haastattelemaan jotakuta julkisuuden henkilöä, ja artikkeli itsessään ei sitten juuri klikkauksia kerää. 300 on rikollisen vähän. :[


Ja klikkauksista suuri osa johtuu vain siitä että linkki on etusivun näkyvimmällä paikalla, en usko että monikaan on tekstiä lukenut.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova