Tuorein sisältö

V2.fi testasi: kolme Hombli-älylaitetta - lamppuja ja ilmanpuhdistin

Manu Pärssinen

05.01.2022 klo 13.00 | Luettu: 2583 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Helppoa älyä esineverkkoon
Vuosien varrella kotini esineverkko on kasvanut hiljalleen: useimmissa huoneissa on jo älykäs kattolamppu ja olohuoneessa Google vastailee päivän polttaviin kysymyksiin ulkolämpötilasta sekä sammuttelee valoja käskystä. Kovin paljon en niiden ominaisuuksia hyödynnä, mutta aina silloin tällöin siitä on hyötyä, että voi välkäyttää etänä kattovaloa teinille, joka ei jostain syystä huomaa puhelimensa soivan tai sammuttaa äänikomennolla kattovalon kun on jo käynyt sohvalle mukavaan asentoon.

Älylaitteita on myös kerääntynyt useammalta valmistajalta, vaikka olenkin koittanut rajoittaa variaatioiden määrää. Jjokainen uusi brändi kun kasvattaa sovellusvalikoimaa kännykästä, vaikka kaikkea voisikin lopulta hallita Google Homen kautta. Hollantilainen Hombli oli minulle uusi tuttavuus, kun he laitteitaan testiin tarjosivat ja paketista löytyivät peruslamppu Smart Bulb, retromman näköinen Smart Filament Bulb sekä ilmanpuhdistin Smart Air Purifier.


Kodin älylaitteiden veteraanikäyttäjänä sitä on jo oppinut, että tärkeintä tappelun välttämiseksi on varmistaa heti, että kännykkä on yhteydessä 2,4 GHz:n langattomaan verkkoon. Kämpästäni löytyy erillinen “esineverkko”, joten ongelma on entistä harvinaisempi, kunhan asian muistaa. Homblin laitteet eivät käytä erillistä hubia, vaan kytkeytyvät suoraan wifiin.

Jopa hieman outo yhteensattuma oli se, että kun sovin laitteiden toimittamisesta testiin, puheissa oli “jonkinmoinen otos” valmistajan valikoimasta - ja kokeiltaviksi saapui lähes täsmälleen samanlaiset LED-lamput kuin eteisaulassani jo oli, nyt tosin älyversioina. Kun lamput kiersi paikalleen, ne alkoivat välittömästi vilkkua merkkinä siitä, että kontaktia ollaan etsimässä. Hombli-sovelluksen lataaminen oli nopeaa (toki tunnukset piti tehdä) ja lamput kytkeytyivät siihen sekä kotiverkkooni muutamassa kymmenessä sekunnissa. Mitäpä näistä muuta voi sanoa? Ne toimivat ja sovelluksen kautta värilämpöä sekä kirkkautta saa säätää mieleisekseen.

Smart Bulbin valovoima on 800 lumenia ja säätövara 2500K-6500K, Filament-version 300 lumenia, 1800K-6500K. Hinta-laatusuhteessa ne ovat molemmat lähes täysien tähtien arvoisia - tuplatarjouspaketissa Smart Bulb jopa täyden viiden. Toistaiseksi, kahden viikon käyttöjakson aikana, ne eivät ole kadonneet verkosta kertaakaan ja toimivat muutenkin luotettavasti.

Hombli Smart Bulb 9W CCT (E27)
Hintaluokka: 18 euroa (promotarjouksena samaan hintaan saa 2 kpl)
Lisätietoa: Hombli



Hombli Smart Bulb ST64 CCT Filament (E27), Amber
Hintaluokka: 24 euroa
Lisätietoa: Hombli



Kodissani asustaa kaksi kissaa sekä huomattavia röykkiö monenlaista pölyä keräävää elektroniikkaa, joten pahimpien allergiakausien sekä jostain ulkoa kantautuvan tupakansavun yhteisvaikutusten vähentämiseksi kotityöhuoneessani on jo aiemminkin ollut ilmanpuhdistin. Homblin pikkuisen älyputsarin (saatavilla on myös XL-malli) sijoitin sitten makuuhuoneeseen sänkyni lähistölle - pienet huminat eivät ole minua tai vaimoani koskaan haitanneet. Verkkoon se kytkeytyi aivan yhtä helposti kuin lamputkin ja Googlekin osasi äänikomennolla sen sammuttaa, kunhan laite oli Homeen kytketty.


Hombli Smart Air Purifier on kätevän kokoinen valkoinen, futuristisesti muotoiltu pötkylä, joka sopii tyylikkäämpäänkin sisustukseen. Siinä on kolmitasoinen suodatus (esisuodatus, aktiivihiili ja HEPA13), mikä riittää melko vaativiinkin allergiavaatimuksiin ja valmistajan lupausten mukaan kattaa nappaamaan 99,97% ilmassa leijuvista partikkeleista. Tätä pienempää mallia suositellaan maksimissaan 25 neliön huoneisiin, eli perustason kerrostalokämpässä se riittää vallan mainiosti.

Älykkyyden etuna on etäkäynnistelyn lisäksi se, että sovelluksesta käy ilmi ilman laatumäärityksen lisäksi suodattimen käyttöikä. Toivottavasti se on tarkempi kuin tulostimissa tai videotykeissä, jotka varoittelevat vaihdoista jopa vuosia ennen kuin muste on oikeasti lopussa tai lamppu tiensä päässä. Homblin oma arvio suodatinten kestosta on puolisen vuotta ja uusia saa 20-30 euron hintaan.

Laitteen puhkumisteholle on kolme asetusta: high, low, ja automaattinen. Low-asetuksella melutaso oli varsin miellyttävä (speksien mukaan 30 dB), mutta high-tasolla melko voimakas ainakin hiljaisessa huoneessa. Google Home -sovelluksen kautta tehoasetusten säätö ei välity, ainoastaan virran kytkentä, mutta Google Nest -hubi löysi myös tehosäädön. Automaattinen asetus sitten vaihtelee highn ja lown välillä riippuen siitä, kuinka paljon partikkeleita ilmassa liikkuu.

Kuten lamputkin, ainakin testijakson aikana laite vaikuttaa tekevän sen mitä sen kuuluisikin tehdä, vaikka vaikea sitä on todistaa ilman tieteellisiä testejä. Verkosta se ei ole itsekseen kadonnut ja jotkut verkkokaupat myyvät laitetta ainakin tällä hetkellä satasellakin, joten hintatasokin vaikuttaa kohtuulliselta.

Hombli Smart Air Purifier
Hintaluokka: 150 euroa, mutta tällä hetkellä 100 euroa
Lisätietoa: Hombli



V2.fi | Manu Pärssinen
< The Book of Boba Fet... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova