Tuorein sisältö

Samsung i200

Matti Lintula

26.07.2008 klo 13.05 | Luettu: 7072 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpain #28
Muotoilu paljastaa uuden i200-älypuhelimen oitis Samsungin tuotteeksi. Äärimmäisen ohut ja suurella näytöllä varustettu musta lituska herättää mielenkiinnon heti ensi näkemältä. Mielenkiintoa ei laske tieto siitä, että hillityn tyylikkäisiin kuoriin on kätketty Windows Mobile 6.1 -käyttöjärjestelmä, HSDPA-tiedonsiirtoyhteydet, sekä koko joukko hyötykäyttöön suunnattuja sovelluksia valmiiksi asennettuina.

Vapaa-ajan bisnekset


i200 on Samsungin ensimmäinen Windows Mobile -puhelin, jossa on tavallinen numeronäppäimistö. Laitetta ohjataan mukavasti peukalon alle istuvan nelisuuntaisen ohjainlevyn avulla. Luuri on suunnattu häilyvään markkinasegmenttiin varsinaisten työpuhelinten ja vapaa-ajan puhelinten välimaastoon. Ulkoasu on ehdottoman yritysuskottava ja käyttöjärjestelmä vie niin ikään ajatukset kohti korporaatioluurin henkeä. Vapaa-aikalaisille puhelimesta löytyvät toki multimediasoitin ja kolme surullista pelintynkää, mutta varsinaiseksi viihdepuhelimeksi i200:sta ei ole.

Videon ja musiikin toistoon käytetään Windows Media Playeria, joka tunnistaa musiikkiformaateista MP3:n, WMA:n ja AAC:n. Toistettavien videotiedostojen tulee olla H.264-, 3GPP- tai MPEG4-muodossa. Laitteessa on myös kahden megapikselin kamera, jolla voi valokuvien lisäksi tallentaa videota. Kamerassa ei ole automaattista tarkennusta tai kuvausvaloa, joten pokkarin korvaajaksi i200 ei kelpaa. Kuvien laatu on hyvässä valaistuksessa siedettävää ja hauskana lisänä laitteessa on hymyntunnistus, jolloin kamera laukeaa automaattisesti tunnistaessaan kuva-alalta hymyilevät kasvot. Toiminto toimii hienosti, mutta huonoa kameraa se ei pelasta.

Näkkileipätoimisto


Laitteen mittasuhteista tulee äkkiseltään mieleen näkkileivän pala. Samsung on ohut, mutta suuresta näytöstä johtuen muuten varsin isokokoinen puhelin. Juuri ohuen muotoilunsa ja todella jämäkkää tekoa olevan kuorensa ansiosta puhelin kulkee sujuvasti vaikka farkkujen taskussa, kunhan samassa taskussa ei kuljettele kolikoita, avaimia tai muuta tavaraa joka saattaisi naarmuttaa näyttöä.

Luurin sisästä löytyy periaatteessa täydellinen pienoiskonttori. Mukana on Microsoft Office -toimisto-ohjelmien tiedostoja lukeva Office Mobile -paketti, Internet Explorer -verkkoselain, PDF-lukusovellus, laskin, sekä Microsoft Outlook -yhteensopiva kalenteri ja yhteystietoluettelo. Tarkka 2,3" näyttö riittää juuri ja juuri puhelimen hyötykäyttämiseen, mutta WLAN-tuen puute syö jonkin verran vakavampia käyttömahdollisuuksia. Sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen, sekä työtiedostojen tarkasteluun i200:n rahkeet riittävät kuitenkin mainiosti.

Puhelimesta löytyy A2DP:llä varustettu Bluetooth-yhteys, jonka lisäksi yhdistäminen tietokoneeseen onnistuu myös mukana toimitettavalla USB-kaapelilla ja Windowsille tarkoitetulla synkronointiohjelmistolla. Ohjelmiston asennus vaatii tietokoneelta Adobe Flash -soittimen, joka on todella erikoinen ratkaisu. Asennuttuaan ohjelmisto kuitenkin toimii ja tarjoaa perustoiminnot synkronointiin ja tiedonsiirtoon puhelimen ja tietokoneen välillä. Mukana paketissa toimitetaan myös puhelimen yleisliittimeen sopivat mikrofonilla varustetut nappikuulokkeet sekä verkkovirtalaturi.

Windows tuo ja Windows vie


Windows Mobilen käyttäminen puhelimen käyttöliittymänä paitsi tuo hyödyllisen ohjelmistokattauksen käyttäjän ulottuville, myös oman osansa kyseisen käyttöliittymäperheen surullisen kuuluisista ongelmista. Testijakson aikana puhelin jämähti kerran niin totaalisesti jumiin, ettei tilanteeseen auttanut kuin virran katkaisu ja uudelleen käynnistäminen. Lievemmistä ongelmista kielii kameran hymyntunnistuksen päälle kytkemisen estänyt outo muistin loppumisesta kertova ilmoitus. Puhelimen Internet Explorer -verkkoselain kaatui testin aikana myös kertaalleen, jonka seurauksena Microsoftille olisi pitänyt lähettää tietokoneista niin perin tuttu virheraportti. Tämän ongelman voi toki yrittää kiertää käyttämällä esiasennetun selaimen sijasta esimerkiksi Opera Mobilea. Windows Mobile toimii pääasiassa hyvin, mutta tällaisten ongelmien ilmeneminen kesken työskentelyn syö auttamatta laitteen luotettavuutta.

Käyttöliittymä on tavallisiin tyhmiin puhelimiin tottuneelle alkuun kankea. Monet toiminnot löytyvät vasta useamman mutkan takaa. Yhteystietoluettelossa olevalle henkilölle pääsee soittamaan jo kolmella napin painalluksella, mutta tavallisen tekstiviestin lähettämiseen menee jo yli kymmenen napsausta. Äänenvoimakkuuden säätäminen ja kameran käynnistäminen onnistuvat kätevästi laitteen kyljissä olevista napeista. Ilmeisesti käyttöjärjestelmästä johtuu myös häiritsevä viive tulevan puhelun kytkennässä vastaamisen jälkeen, joka johti siihen, ettei soittaja kuullut vastaajan ensimmäisiä sanoja lainkaan. Käyttökokemus jättää kokonaisuutena melko kankean ja viimeistelemättömän kuvan Windows Mobilesta.

Puoliammattilaisen puhekone


i200 on selkeä väliin putoaja. Laite on hieman liian kevyesti varusteltu raskaan sarjan työpuhelimeksi ja toisaalta mediaominaisuudet ja käyttöliittymän kankeus karkottavat viihdepuhelinta etsivät ostajat muiden mallien pariin. Tuotteen mainoslause "My very First Smartphone" (suom. Ihka ensimmäinen älypuhelimeni) on outo valinta, joka toi itselleni mieleen lähinnä lelukuvastojen tuotteet.

Älypuhelimiin vasta siirtyvälle i200 on kuitenkin käypä valinta, jolla hoituvat yksityisasioiden ohessa pienet työaskareetkin. Laite kärsii karsituista ominaisuuksista, kuten WLAN-yhteyden puutteesta, pienestä sisäisestä muistista ja aktiivikäytössä melko nopeasti tyhjenevästä akusta. Puhelimen aisapariksi kannattaakin ottaa rajattomalla tiedonsiirrolla varustettu 3G-liittymä ja parin gigatavun kokoinen miniSD-muistikortti, jolle löytyy oma kolonsa puhelimen oikeasta reunasta. Puhelimen akun luvataan tarjoavan peräti 4 tuntia puheaikaa, mutta tavallinen ominaisuuksien sekakäyttö tyhjentää akun huomattavasti nopeammin.

Kokonaisuutena i200 jättää siistin mielikuvan huolettoman työmiehen matkapuhelimesta. Uskottava ulkoasu ja Windows-sovellusten kanssa suoraan yhteensopivat työkalut palvelevat yrityskäyttäjiä. Paljon puhelimella kirjoittavalle saattaa muodostua ongelmaksi muotoilun alttarille uhrattu näppäintuntuma, sillä yhden rivin painikkeet on sijoitettu fyysisesti yhdelle pitkälle napille, josta peukalotuntumalla on vaikea löytää oikeaa numeroa tai kirjainta nopeasti. Satunnaiseen hyötykäyttöön i200 on puutteistaan huolimatta varsin hyvä ihka ensimmäinen älypuhelin.

Tuote: Samsung i200
Myyjä: mm. CyberPhoto Oy
Hintaluokka: noin 300 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Peltonen ja koomiset... DBTL: Kotikaupungin ... >

Keskustelut (4 viestiä)

Fuzzo

Rekisteröitynyt 11.04.2007

26.07.2008 klo 20.58

Enemmän puhelinarvosteluja! 8)
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

27.07.2008 klo 02.23

Älypuhelinmarkkinoilla on meneillään aikamoinen myllerrys akselilla Windows Mobile - Symbian - Linux. Ihan kuluttajan kannalta toivon, että ei päädytä samanlaiseen monopoliin kuin PC-markkinoilla.
lainaa
Jarkko

28.07.2008 klo 17.18

Symbaalin soisi vain mädäntyä pois koodareita kiusaamasta.
lainaa
ringo

Rekisteröitynyt 23.08.2008

31.08.2008 klo 14.54

niimpä onhan se sympaali jo aika vanhahtava käyttis lopettaivat jo sen tekemisen ja keskittyisivät näihin vinukka luureihin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova