Tuorein sisältö

Ääntä olohuoneeseen

Manu Pärssinen

08.11.2010 klo 12.34 | Luettu: 6266 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Testissä kaksi Logitechia


Logitech Rechargeable Speaker S715i


Sulavan maapähkinän muotoja mukaileva Logitechin ladattava iPod-kaiutintelakka tuo etäisesti tuulahduksen 80-90-luvuilta, jolloin rannoilla kannettiin olkapäällä ghettoblaster-mankkaa muiden ihastukseksi tai vihastukseksi. Logitech on kuitenkin modernisoinut konseptin, eikä laite ehkä muutenkaan sopisi hiekkarannalle. Sen sijaan toimistoon, takapihalle, makuuhuoneeseen ja vaikka mökille se kulkee kätevästi.

IPod liitetään S715i:n yläreunan dock-liittimeen, jonka kansi taittuu samalla tueksi kaiuttimien taakse. Myös virtajohdon paikka on kumitulpan takana, joten suunnittelu on tyylikkään linjakasta, eikä iPodin kytkeminenkään visuaalisuutta pilaa. Erityistä huomiota Logitech on kiinnittänyt myös äänenlaatuun, sillä S715i ei ole mikä tahansa iPod-multimediahärpäke. Toimituksen yllätti varsin mukavan alhaalta pehmeästi soiva bassopää, eikä kahdeksan kaiutinelementin äänenlaadussa ollut muutenkaan valittamista, vaikka testimusiikki vaihteli drum'n'bassista kevyeen jazziin. Viikon testijakson jälkeen oli suorastaan ikävä siirtyä takaisin toimiston perusäänentoistosettiin.

Logitech lupaa S715i:n ladattavalle akulle 8 tunnin soitteluaikaa ja empiirisen testimme perusteella tämä kyllä pitää paikkansa. Mukana tuleva pikkuriikkinen kaukosäädin on simppeli, mutta kytketty iPod totteli sitä mukisematta. Etäältä voi säätää äänenvoimakkuutta, mennä biisin eteen- tai taaksepäin, sekä käyttää toimintoja play, pause, shuffle ja repeat. Toiveeksi tosin jäi nappi, josta olisi voinut vain pistää iPodin näytön valon päälle biisin nimen tarkistusta varten.

Laadukkaita laitteita ei saa halvalla ja tässäkin tapauksessa miellyttävästä äänestä ja tukevasta sekä tyylikkäästä kokonaisuudesta kärsii lompakko. Logitech Rechargeable Speaker S715i:n hinta liikkuu 180 euron tietämillä, joten ihan heräteostoksena sitä ei tule hankittua. Kultakorvaiset designkotien omistajat kuitenkin kaapannevat S715i:n omakseen, kun me peruspalkkalaiset palaamme multimediapurkkiemme ääreen.

Teksti: Manu Pärssinen

Logitech Rechargeable Speaker S715i
Tuote Logitechin sivuilla
Hintaluokka: 180 euroa
Saatavana mm. Verkkokauppa.comLogitech Sqeezebox Touch


Logitechin Sqeezebox-mallisto kasvaa, hitaasti mutta varmasti. Viime vuonna jälleenmyyjille suunnatuilla messuilla pääsimme jo hypistelemään Sqeezebox Touchin dummy-mallia, ja nyt postiluukustamme kolahti toimiva yksilö, joten kävimme koneeseen käsiksi.

Kyseessä on siis nykytermein ilmaistuna kosketusnäytöllinen “media streamer”, joka suoltaa nettiradiota, musiikkia ja hieman muutakin verkon syövereistä. Se onkin tarkoitettu nimenomaan musiikin kuunteluun sekä omista arkistoista että vapaasti saatavilla olevista lähetyksistä. Touch ei tue DLNA- tai UPnP-standardeja, vaan musiikin toistaminen omalta tietokoneelta edellyttää Logitechin oman Sqeezebox server -ohjelman asentamista. Tämä ei onneksi ole ongelma, sillä ohjelmisto tukee Windows-, Mac OS- ja Linux-ympäristöjä.

Ensimmäiset tunteet laitteesta ovat vakuuttavia. Touch on näppärän kokoinen, todella laadukkaan tuntuisesti rakennettu ja näyttää hyvältä. Lisäksi kapasitiivinen kosketusnäyttö ottaa komennot vastaan mukisematta. Pienen tutkimisen jälkeen vempaimesta löytyy ethernetin lisäksi liitännät virtalähteelle, 3,5mm ulostulo, stereo-RCA:t sekä optinen ja koaksiaalinen digitaaliulostulo. Näiden lisäksi laitteesta löytyy USB-liitäntä ja SD-korttipaikka omien musiikkitiedostojen tuomiseksi soittimeen. Touch tukee myös langatonta verkkoyhteyttä. Vaikuttaa siis lupaavalta...

...kunnes asiaa alkaa ajattelemaan enemmän. Hetkinen, siis mitä tällä olikaan tarkoitus tehdä? Värkissä ei ole kaiutinta, mutta siinä on kosketusnäyttö. Se vaatii siis ulkoisen äänilähteen seurakseen, ja vähintään yhden virtatöpselin pysyäkseen päällä. Ensin kuvittelin Touchin olevan mainio seuralainen yöpöydälle, mutta eihän siitä kuulu mitään. Toisaalta sen voisi laittaa stereolaitteiston kanssa laitetelineeseen, mutta sitten ei voisi käyttää enää kosketusnäyttöä. No, ilmeisesti jälkimmäinne ajatus on kuitenkin lähempänä valmistajan toivomaa skenaariota. Onneksi pakkauksessa tuli mukana kaukosäädin, jota käytettäessä soitin vieläpä suurensi näytön tekstejä niin, että sohvan perukoilta saattaa saada tolkkua siitä, mitä tapahuu.

Kytkettyäni Touchin stereoihini ja käynnistettyäni tietokoneelta Squeezebox serverin, alkoi homma edetä. Musiikki kantautui verkon yli nopeasti ja häiriöttä, ja äänenlaadussa ei harjaantumaton korva huomaa eroa suoraan linjaliitäntään. Laitteen käyttö kosketusnäytöltä on näppärää ja nopeaa, ja soittolistoja pystyy rakentelemaan suoraan lennosta. Mac OS X:n kanssa Logitech haki musiikkitiedot suoraan iTunesin kirjastosta, ja homma toimi aivan kuten viimeksi testaamassamme Squeezebox Radiossa (jossa on muuten kaiutin ja joka sopii yöpöydälle ystäväksi). Nettiradioiden kuuntelu oli näppärää ja tähänkin malliin on mahdollista asentaa myös mm. Facebook- ja Flickr-sovellukset, mikäli välttämättä haluaa katsella stereolaitteistonsa yhteydessä olevalta 4,3 tuuman näytöltä valokuvia tai ystäviensä aina-niin-mielenkiintoisia statuspäivityksiä.

249,90 euroa tästä tuntuu aika paljolta. Käytännössä kyseessä kuitenkin on vain kauko-ohjattava laite, jolla voi striimata nettiradiota ja musiikkia omalta kotitietokoneelta. Kun samaan pystyy myös 100 euroa edullisempi Squeezebox radio, on vaikea nähdä perusteluja suuremmalle näytölle mutta kadonneelle kaiuttimelle - etenkin, kun kosketusnäytön hyöty vaatii kosketusetäisyyden. USB- ja SD-korttiliittimille joku voi laskea arvoa, ellei kodin viihdelaitteistosta löydy jo valmiiksi puoli tusinaa vehkeitä, joilla voi mp3-tiedostoja massamedioista toistella. Toisaalta myös Touchia hitusen arvokkaampi Sqeezebox Duet on tutustumisen arvoinen laite, mikäli tahtoo kytkeä soittimen kotistereoihin ja ohjailla soitantaa sohvan perukoilta.

Teksti: Ville Heinonen

Logitech Sqeezebox Touch
Tuote Logitechin sivuilla.
Hintaluokka: 249 euroa
Saatavana mm. Verkkokauppa.com

V2.fi | Manu Pärssinen
< Sarjishylly #14... Teknaria kunnioittae... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova