Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Seiren V2 Pro ja X -mikrofonit

Manu Pärssinen

28.12.2021 klo 13.30 | Luettu: 2319 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Seireenit laulavat entistä kauniimmin?

V2.fi:ssä on testattu monenmoisia Razerin laitteita tuoleista hengitysmaskeihin, ja tuntuu, että firman tuotevalikoima laajenee jatkuvasti. Striimaajille tarkoitettuja mikrofoneja Razerilta on tullut vuosien varrella useita, mm. alkuperäinen Seiren X vuonna 2017 sekä Seiren Pro vuonna 2015. Pitkähkön myyntikauden jälkeen niistä molemmista julkaistiin tänä vuonna uudet V2-versiot.

Vaikka en ole alkuperäisiä mikrofoneja koskaan itse kokeillut, kuvien perusteella ainakin yksi muutos on selkeä: molempien mallien ulkonäkö on pistetty kokonaan uusiksi. Vaikka ykkösversioissa olikin tiettyä omaperäisyyttä ja pro-henkeä, täytyy myöntää että uudet pyöreämmät muodot miellyttävät enemmän silmää.

Paketeista löytyi myös muuta miellyttävää: Razerin tyyliin mukana tuleva USB-C-piuha on pitkä, vahva ja laadukkaan oloinen. Piuhan toinen pää on muotoiltu sujahtamaan mikrofonin kaarien mukaisesti näkymättömiin, mutta silti kyseessä ei ole mistään “toimii vain tässä laitteessa” -kaapelista, vaan kyllä sillä onnistuu vaikka puhelimen lataaminenkin. Samoin mikin persauksiin voi tökätä minkä tahansa USB-C-johdon, mikäli alkuperäinen katoaa.


Pro- ja X-malleilla on 50 euron hintaeron tueksi joitain teknisiä eroavaisuuksia, jotka käyvät ilmi alla olevasta taulukosta: Pro-mallissa on korkeampi näytteenottotaajuus, sekä eri tyyppinen mikrofonikapseli. Pro-mallissa on 30 mm dynaaminen kapseli, minkä pitäisi mahdollistaa sen vähän laajempi käyttö mm. musiikin ja laulun taltiointiin, X-seireeni taas on tarkoitettu lähinnä puhetta haalimaan.

V2 PROV2 X
Näytteenottotaajuus   96 Khz48 Khz
Bit rate24 bit24 bit
Mikrofonikapseli30 mm dynamic25 mm condenser
Taajuusalue20 Hz - 20 kHz20 Hz - 20 kHz
Herkkyys-34 dB (1 V / Pa at 1 kHz)   -34 dB (1 V / Pa at 1 kHz)   
Max SPL120 dB120 dB
Signal-to-noise105 dB105 dB
TuulisuojaMukanaEi
MonitorointiKylläKyllä
USB-piuhaMukanaMukana


Lisäksi eroa on mikrofonien koossa, sillä Pro-malli on reilusti hyvin kätevän kokoista X-mallia suurempi, mutta sen materiaalikin on metallia muovin sijaan. Pron jalustakiinnistys on mikrofonista erillinen sivuista ruuvattava, kuten yleensä näkeekin, mutta X ruuvataan varrestaan kiinni jalustaosaan, jossa sitä voi hieman kallistella eri suuntiin pelottavasti naksuvan pallonivelen varassa. Prosta löytyy myös äänenvoimakkuuden säätö taakse liitettävillä kuulokkeilla tapahtuvaan monitorointiin, X:ssä on ainoastaan gain-säätö. Pron mukana tulee pehmeä tuulisuoja, ja vaikka se ei kovin paljon hengitysääniä tai muita suhahduksia lopulta vaimentaisikaan, saa se mikrofonin näyttämään entistä enemmän… no, prolta.

Oleellinen ero on tietenkin itse äänen taltioinnissa ja sanoa täytyy, että molemmat täyttävät tehtävänsä vallan mainiosti. Hieman erikoista oli, että Razer mainostaa Pron äänen syvyyttä sekä lämpimyyttä ja X:ssä taasen luonnollisuutta, sillä omassa testissäni lopputulos oli päinvastainen. X:llä mukaan tuli ns. “radioäänibassoa”, kun taas Pro:lla ääni oli varsin aidon kuuloinen. Kumpikaan ei kuitenkaan korviini kuulostanut huonolta, ei lainkaan. Vaatisi ehkä jonkin verran monipuolisempia äänentaltiointitestejä, jotta kalliimman mallin hyödyt tulisivat paremmin esiin, mutta ainakin tuli näytettyä toteen, että X-mallillakin moni striimaaja pärjää hyvin - ja se vie pöydältä kohtuullisen vähän tilaa. Alla äänitestit.

Lisäasetuksia mikrofoneihin löytyy tietenkin Razer Synapsen kautta. Niitä ei kovin paljon ole, mutta Pro-mallissa saa säädettyä näytteenottotaajuutta (44,1 / 48 / 96 Khz), laitettua high pass -suotimen päälle sekä kytkettyä käyttöön analogisen gain-limitterin äänen tasojen pitämiseksi kurissa - testien perusteella sen käyttäminen kannattaa, sillä Seirenin asteikottomalla potikalla säätö on inasen hankalaa.. Sama toiminto löytyy myös X-mallin säädöistä, mutta high-pass-suodatusta siinä ei ole. Mielenkiintoista on, ettei kummassakaan mikrofonissa ole valintoja suuntakuviolle - se on vain ja ainoastaan superkardioidi, joka vaimentaa sivuilta tulevia ääniä.

Hieman erikoista oli sekin, että mikrofonin (X tai Pro) kytkemällä Windowsin äänilaitevalikko laajeni moninkertaiseksi: toistolaitteisiin ilmestyi muun muassa Aux 1-, Aux 2 -, System-, Game-, Music- ja Sound Effects -toistolaitteet Razer Seiren V2 Pro -lisänimellä, sekä useita, useita muita. Ehkä niistä jossain tilanteessa on hyötyä (?), mutta peruskäyttäjää ne vain sekoittavat.

Molemmat mikrofonit ovat kohtuullisen laadukkaita ja varsinkin Pro-malli myös tuntuu siltä. Hinta/laatusuhteen osalta jää vähän sellainen jälkimaku, että X olisi houkuttelevampi vielä muutaman kympin halvempana, kun monipuolisempia kilpailijoitakin on tarjolla.

Razer Seiren V2 X
Lisätietoa: Razer
Hintaluokka: 109,99 eur


Razer Seiren V2 Pro
Lisätietoa: Razer
Hintaluokka: 159,99 eur


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Bower... The Book of Boba Fet... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova