Tuorein sisältö

Singstar SuomiHuiput

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Musiikkipelit
Pelaajia: 1-2
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Sony Computer Entertainment
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 28.11.2012
Pelin kotisivut
Veera Rouvinen

10.12.2012 klo 13.55 | Luettu: 9817 kertaa | Teksti: Veera Rouvinen

Hintava lauluharrastus jatkuu ja jatkuu
SingStar-pelisarjalle ei näy loppua, kun taas on sopivasti joulumarkkinoille nakattu yksi Suomi-lallatusta sisältävä laulupeli. Mitään mullistavaa tuskin kukaan enää odottaakaan tältä sarjalta, jolla on oma vakiintunut pelaajakuntansa ja faninsa. Toisaalta SingStar alkaa jo hiljalleen kaivata uusia tuulia, sillä mikään laulupelaamisen ultimaattinen huippu kyseinen pelisarja ei ole. Se nyt sattuu olemaan jokseenkin ainoa ja suosituin, mutta parannettavaa löytyy ehdottomasti.

SingStar SuomiHuiput -pelissä biisilistaus on oikeastaan ainoa uutuus aiempiin PlayStation 3 -titteleihin verrattuna. Tuttuna ominaisuutena pelin mukana tulee Singstore, josta voi ostaa ja ladata mieleisiään biisejä konsolille yli 3000 biisin valikoimasta. Itse SingStar-pelihän on nykyään ilmainen ja sen voi ladata PlayStation Networkista, mutta Singstoressa biisit maksavat yksittäin ostettuna 1,45 euroa kappale ja paketeissakin hintaa yhdelle biisille tulee noin euro, joten ilmaista pelaaminen ei todellakaan ole. Hyllypelien edelleen huimana jatkuvan suosion voisi kuvitella johtuvat halvemmista hinnoista, mutta levyllä tulevat biisit maksavat itseasiassa jopa vähän enemmän kuin nettikaupasta ostetut. SuomiHuiput-pelin 30 biisiä maksavat noin 45 euroa ilman mikrofoneja, eli 1,5 euroa kappaleelta. Hyllymyyntipelien suosio perustuukin osittain Singstoresta poikkeaviin biisivalikoimiin ja tämä näkyy erityisesti tällaisten maakohtaisten versioiden kohdalla.

Ihan kivoja biisejä, mutta siinäpä se



SingStar Suomihuiput -pelissä on seuraavanlainen biisilistaus:
Anssi Kela - 1972
Antti Tuisku - Hyökyaalto
Apulanta - Zombeja!
Arttu Wiskari - Tuntematon Potilas
Chisu - Kohtalon Oma
Chisu - Sabotage
Diandra - Outta My Head
Disco - Ketä Sinä Odotat
Erin - Vanha Sydän
HIM - Killing Loneliness
Jenni Vartiainen - Missä Muruseni On
Jesse Kaikuranta - Vie Mut Kotiin
Johanna Kurkela - Sun Särkyä Anna Mä En
Juha Tapio - Sitkeä Sydän
Jukka Poika - Älä Tyri Nyt
JVG Feat. Raappana - Kran Turismo
Kaija Koo - Kaunis rietas onnellinen
Kuningasidea - Enemmän duoo ku sooloo
Laura Närhi - Hetken Tie On Kevyt
Maija Vilkkumaa - Ei
Mamba - Valokuvia
Mikko Kuustonen - Enkelit Lentää Sun Uniin
Neljänsuora - Valtava Maailma
Pariisin Kevät - Kesäyö
PMMP - Heliumpallo
Sunrise Avenue - Hollywood Hills
Suvi Teräsniska - Pahalta Piilossa
Tehosekoitin - Kaikki Nuoret Tyypit
Tuure Kilpeläinen - Valonpisaroita
Uusi Fantasia Feat. Freeman - Liian Myöhään

Listaus yllätti osittain positiivisesti, sillä mukana on yllättävän paljon tuoreitakin hittibiisejä, eikä pelkästään vuosikymmenten takaisia hoilotuksia. Montaa mieltä voi olla siitä, onko esimerkiksi TV-laulukilpailujen voittajien biisien esiintyminen pelissä hyvä vai huono asia, sillä useimmiten tällaiset tv-laulajat jäävät kuitenkin vain tähdenlennoiksi. Muistaako kukaan enää parin vuoden päästä Jesse Kaikurantaa tai Diandra Floresia? Uuden Fantasian ja Freemanin hitiksi noussut Liian Myöhään oli erityisesti iloinen yllätys, samoin PMMP:n Heliumpallo. Listalta löytyy myös odotetustikin multiplatinaa myyneen Chisun laulantaa. Hän onkin ainoa artisti, jolta peliin on päässyt kaksi biisiä.

Pelasin peliä ystäväni kanssa, jolla on kokemusta SingStareista pelisarjan alkuajoilta asti. Hän nauttii peleistä siksi, että pitää laulamisesta. Mielestäni olisi melkein sama, jos hän omistaisi karaokelaitteen. Toisaalta karaokesta puuttuu kilpailu, joka luo mukavan lisän laulamiseen, vaikka SingStarin antamat pisteet eivät välttämättä pelaajan todellisista laulutaidoista mitään kerrokaan. Laulaminen kaverin kanssa oli kyllä ihan kivaa, mutta parissa tunnissa biisilista oli koluttu läpi ja kun vielä encoretkin oli vedetty parhaista kappaleista, niin siinähän se sitten olikin. Ei pelissä oikeastaan muuta tekemistä ole, kuin biisien laulaminen. Toisin kuin soitinpeleissä, SingStarissa ei juurikaan huvita vetää samaa biisiä uudelleen.


Jos kyseessä olisi ollut suuremmankin porukan illanvietto, olisi levyä pitänyt vaihtaa tai alkaa lataamaan lisää laulettavaa storesta. Isona miinuksena mainittakoon vielä se, ettei ostetuista hyllymyyntipeleistä voi tallentaa biisilistoja konsolin muistiin, vaan joka kerta on vaihdettava levyä. Illanvietoissa yksi haluaa laulaa yhden biisin joltain levytä ja toinen toiselta. Jatkuva ramppaaminen ei ainakaan paranna pelikokemusta.

Koe - ta - pa lu - ke - a tä - mä no - pe - as - ti ja lau - laa pe - rään


Yksi SingStar Suomihuiput -pelin ja koko SingStar-sarjan suurimmista ongelmista on se, että pelimekaniikka yksinkertaisesti on toteutettu huonosti. Olen tottunut pelilauluun Rock Bandin ja Guitar Heron parissa. Kummassakin pelissä laulaminen on toteutettu paremmin kuin SingStarissa, vaikka ne ovatkin pääasiassa soitinpelejä. Niissä laulun sanat ja äänen korkeudesta kertovat palkit tulevat jatkuvana virtana oikealta vasemalle, joten pelaajalla on hyvin aikaa vilkuilla riviä eteenpäin ja hahmottaa, mitä tuleman pitää.

SingStarissa biisin rytmin mukaan tavutettuja sanoja syötetään ruudulle vain muutama kerrallaan. Ylempää riviä lauletaan, alemmalla näkyvät seuraavan “sivun” sanat. Äänenkorkeuspalkit vaihtuvat hyppäyksittäin ruudulla kun “sivu” vaihtuu, joten tulevia kohtia ei voi ennakoida. Systeemi ei toimi, sillä epäselvän näköisiä, tavutettuja sanoja saattaa rivillään olla vain yksi tai kaksi. Nämä singahtavat ruudulta pois alta aikayksikön. Yritäpä siinä sitten lukea tekstiä, tulkita se päässäsi, yhdistää ne äänen korkeuksien kanssa ja tuottaa vielä lauluna ulos, ennen kuin “sivu” on jo vaihtunut. Tuttujen biisien kohdalla ongelma ei ole suuri, mutta hiemankin oudompi biisi menee nopeasti aivan käsittämättömäksi mongerrukseksi. Pelimekaniikassa olisi parantamisen varaa myös esimerkiksi räppäysosioissa, jotka eivät kovinkaan tarkasti ota huomioon sitä, missä rytmissä ja mitä oikeastaan sanoo.


Joitain lukuisia jatko-osia pukkaavia pelisarjoja voi helposti verrata blockbuster-elokuviin ja niiden jatko-osiin, jotka vetävät kesä toisensa jälkeen samat ihmiset luokseensa, vaikka oikeastaan mitään uutta ei tarjota. SingStar -sarja on ihan oma lukunsa. Vertaisin sitä lähinnä Salatut Elämät -tyyliseen ikuisuussarjaan, jolla on oma fanikuntansa. En väitä, etteivätkö SingStar-pelit olisi hauskoja piristyksiä kotibileisiin tai illanviettoihin, mutta varsinaiseksi peliksi näitä on vaikea kutsua. Kyse on kuitenkin vain hieman kilpailuhenkisemmästä karaokesta. Näin monen pelin jälkeen alkaa näyttää siltä, etteivät SingStarin tekijät aio pelisarjalleen mitään suurempia muutoksia tehdä ja miksi tekisivätkään, kun samalla reseptillä voi myydä itsensä listakärkeen vuosi toisensa jälkeen. Toivon vain, että joku toinen huomaisi markkinaraon monipuolisemman ja paremmin toteutetun laulupelin väkertämiselle.

V2.fi | Veera Rouvinen

Singstar SuomiHuiput (Playstation 3)

Joulumarkkinoille väsätty tutun laulupelin jatko-osan jatko-osan jatko-osa. Pakko-ostos kaikille, keille tämä on pakko-ostos.
  • Samaa tuttua laulupelaamista
  • Muutama hyvä biisi
  • Samaa tuttua laulupelaamista
  • Pelimekaniikka edelleen kökkö
  • Kallista ja koluttu äkkiä läpi
< LittleBigPlanet Kart... Playstation All-Star... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

LukutaitoFtw

10.12.2012 klo 21.47

Kun laulujen sanat onnistutaan jo nykytekniikalla esittämään kirjallisessa muodossa, niin mikä siinä on, että melodiasta ei edelleenkään pystytä tekemään kirjoitusta. Siis nuottikirjoitusta. Väitän, että sitä pystyy asiaan perehtymätönkin lukemaan ihan yhtä hyvin kuin epämääräistä palkkihöttöä. Ylempänä oleva pallura tarkoittaa korkeampaa ääntä. Ei ole varsinaista rakettitiedettä.
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

12.12.2012 klo 22.21

LukutaitoFtw kirjoitti:
Kun laulujen sanat onnistutaan jo nykytekniikalla esittämään kirjallisessa muodossa, niin mikä siinä on, että melodiasta ei edelleenkään pystytä tekemään kirjoitusta. Siis nuottikirjoitusta. Väitän, että sitä pystyy asiaan perehtymätönkin lukemaan ihan yhtä hyvin kuin epämääräistä palkkihöttöä. Ylempänä oleva pallura tarkoittaa korkeampaa ääntä. Ei ole varsinaista rakettitiedettä.

Ei kyllä kovinkaan moni ymmärrä nuoteista hölkäsenpöläystä. Tosin voisi Singstarissa olla mahis myös nuoteihin musikillisesti kehittyneempiä pelaajia varten.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova