Tuorein sisältö

Ratchet & Clank: Nexus

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Tasohyppelypelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 20.11.2013
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

25.11.2013 klo 17.40 | Luettu: 7843 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Paluu vanhaan hyvään kaavaan
Ratchetin ja Clankin seikkailut ovat olleet pelaajien mieleen yli 10 vuoden ajan. Viimeisimmät vuodet sarja on elänyt erilaisina spin-off-osina, joissa etualalle on nostettu moninpelaaminen. Ne ovat sinänsä olleet mukavia oheistuotteita mahtavalle pelisarjalla, mutta tutumpaa tasoloikintameininkiä on kaivattu. Fanien iloksi karvaturrin uusin seikkailu palauttaa toiminnan alkuperäisen sarjan muottiin, jossa tasohyppelyä ja toimintaa riittää. Nexus toimii Playstation 3:lla nähdyn kolmiosaisen Future-sarjan lopullisesti päättävänä epilogina.


Nexuksen tarina ei varsinaisesti pohjaudu aiempiin osiin, mutta hahmot ovat enimmäkseen vanhoja tuttuja. Ratchet on yhdessä ystävänsä Clankin kanssa suorittamassa tehtävää, jonka tarkoituksena on turvata vankien matka avaruuden lävitse. Vendra Proq näyttää kuitenkin taianomaiset voimansa ja karkaa kuljetuksesta mörssäriveli Neftinin avustamana. Lyhyt, mutta ei millään tavalla toivoton tarina saa tästä alkupotkunsa.

Tuttua, turvallista ja pientä uuttaGalaktisen rauhan pelastaminen vaatii jälleen kunnon aseistusta ja sehän Ratchetilla on tunnetusti kunnossa. Erilaisia tussareita on tarjolla kymmenkunta, ja niissä nähdään niin uusia kuin vanhojakin tuttavuuksia. Aseista mieleenpainuvin, taustatulta antava Mr. Zurkon on ottanut tähän taisteluun koko perheensä mukaan, joten hauskuutta tulitaisteluista ei jää puuttumaan. Yleisesti aseet päivittyvät automaattisesti, minkä lisäksi niiden ominaisuuksia pystyy parantamaan keräämällä maastosta sinistä mineraalia. Päivitykset tapahtuvat verkkaisesti, joten koko ajan tapahtuu ja peli kehittyy. Erilaisia vihollisia pelissä on kourallinen, mikä tuntuu ihan riittävältä. Enemmänkin harmittavat pomovastustajat, jotka ovat kukistettavissa turhan yksinkertaisilla keinoilla.


Liikkuminen ja vihollisten pinoon laittaminen on äärimmäisen sulavaa erinomaisten kontrollien ansiosta. Liikkumista jouheuttavia apuvälineitä on muutamia leijusaappaista rakettireppuun. Lentely on varsin mukavaa ja tuo hyvää vaihtelua normaaliin juoksenteluun ja taisteluun, mutta harmittavasti lentokielto estää monessa paikassa ilmassa liitämisen. Muuten lentely on yllättävän vapaata, ja taistelukin sujuu ilmasta käsin vaivatta. Painovoiman pääsee unohtamaan monessa kohtaa myös magneettisia saappaita käyttäen.


Clank on saanut keikalle oman tärkeän tehtävänsä, jossa hän käyttää ulottuvuusaukkoja suljettujen reittien avaamiseen. Aukkoon loikatessa avautuu minipeli, jossa sivusta kuvatun tasohyppelyn hengessä hypitään painovoimaa uhaten. Minipelikentän lopussa torkkuu mörkö, joka tulee houkutella aukkoon vievään lähtöpisteeseen. Nopeat ja pikkutarkat sormet ovat tässä tarpeen.

Kaavan tulema jää lyhyeksiTarinatilan läpivientiin kului nelisen tuntia, mutta kaikkien päivitysten ja kultaisten pulttien etsintään saa kulutettua vielä mukavan tovin. Lisätekemistä voi hakea myös gladiaattoriareenan taisteluista, joissa on mahdollisuus kartuttaa tilipussin kokoa ja voittaa muutakin lisäherkkua. Yksinpelin läpäisyn jälkeen avautuva haaste-tila tekee pelistä entistä vaikeamman, mikä lisää omalla tavallaan uudelleenpeluuarvoa. Pelin lyhyempi kesto on huomioitu sen hinnassa, joka on noin 30 euroa. Tuleehan siinä tunnille hintaa, mutta toisaalta peli on alusta loppuun mielenkiintoinen, eikä pelaaminen tunnu missään vaiheessa pakkopullalta.


Karvakorvan uusi tuleminen on kokonaisuutena mukava kokemus. Se on hiottu äärimmäisen laadukkaan tuntuiseksi ja kotimaan kielestä pitäviä hemmotellaan jälleen hyvin toteutetulla suomenkielisellä ääniraidalla. Pituuden eteen kun asettaisi kertoimen kolme, niin käsissämme olisi timantti. Tällaisenaan peli toimii hyvänä pikku kevennyksenä pitkää uraa uurtaneen konsolin loppuhetkille ja seikkailua onkin hyvä lähteä jatkamaan uudella konsolisukupolvella. Pienenä bonuksena Ratchetin seikkailujen muisteluun toimii Intergalaktisen historian museo, jossa opasbotti kertoo sarjan tärkeimmistä hahmoista ja nostaa muistoja pintaan.

V2.fi | Esa Toikkonen

Ratchet & Clank: Nexus (Playstation 3)

Ratchetin ja hänen robottiystävänsä Clankin toiminnantäyteisistä seikkailuista ei voi olla pitämättä. Paluu alkuperäiseen kaavaan maistuu hyvältä, mutta kaipaisi lisää pituutta.
  • Perinteinen karvanaaman seikkailu toimii aina
  • Runsaasti pieniä uudistuksia
  • Tylsät pomovastukset
  • Kauhian lyhyt
< Call of Duty: Ghosts... Skylanders Swap Forc... >

Keskustelut (4 viestiä)

Tonzor

Rekisteröitynyt 11.05.2011

25.11.2013 klo 18.01 2 tykkää tästä

Mielestäni loppu-pomo oli kylläkin varsin hauska kun oli eri momentteja. Tosin oli vaan rinse-and-repeat toimintaa mutta ei kuitenkaan pelkkää ampumista kokoajan putkeen. Vaikeustaso vaikeimmalla oli myös hyvä puoli pelissä, tämä kun oli ensimmäinen R&C-peli mikä oli edes jotenkin haastava (ennen kun oli kaikki aseet max level). Yksi suosikkeistani tämä.
lainaa
Satakieli90

26.11.2013 klo 16.36

Joululahja toive :) Tuosta hinnasta vielä, ettei peli ole kaikkialla Suomessa maksanut 30€. Joissakin CM:n liikkeissä peli maksoi 35€ ja Prismassa 39.99€. Kärkkäisessä hintana oli 50€. Kun tiedustelin asiaa näistä liikkeistä hinnan suhteen perustelemalla, että Insomniac on itse määritellyt hinnan 30€ johtuen pelin lyhyestä kestosta, sain myyjiltä vastaukseksi, ettei Insomniac ole jälleenmyyjä Suomessa.
Onks jotkut muut huomannut tätä asiaa tai kokenut samaa?
lainaa
Eketys

28.11.2013 klo 14.00

Satakieli90 kirjoitti:
Joululahja toive :) Tuosta hinnasta vielä, ettei peli ole kaikkialla Suomessa maksanut 30€. Joissakin CM:n liikkeissä peli maksoi 35€ ja Prismassa 39.99€. Kärkkäisessä hintana oli 50€. Kun tiedustelin asiaa näistä liikkeistä hinnan suhteen perustelemalla, että Insomniac on itse määritellyt hinnan 30€ johtuen pelin lyhyestä kestosta, sain myyjiltä vastaukseksi, ettei Insomniac ole jälleenmyyjä Suomessa.
Onks jotkut muut huomannut tätä asiaa tai kokenut samaa?


CD-ON:ista pelin saa mukaansa 32,95€. En muista millä hinnalla sen Storesta saa, mutta tuskin yli 30€ joutuu maksamaan. En kyllä maksaisi tuosta 35€ enempää.

Peli vielä kesken, onhan tuo todella hyvä, mutta en ymmärrä miksi täytyy tehdä näin lyhyitä pelejä. Taso on yhtä korkealla kuin TOD ja Crack in timessa, mutta lyhyys kyllä verottaa paljon. Harminpaikka jos isot pelifirmat eivät näe pitkissä tasoloikkapeleissä tulevaisuutta, vaan pelataan varman päälle näillä lyhyillä.
lainaa
Tontsasd

05.12.2013 klo 22.36

En kyllä ole ihan samoilla linjoilla tuon arvostelun kanssa. Ohjattavuus oli aivan kauhea, kauheinta mitä Ratchet & Clank peleissä on koskaan ollut. Niin paljon pieniä asioita jotka olisi voitu tehdä paremmin, mutta on jätetty tekemättä. Esimerkiksi Hover Bootseilla ei voi edes hypätä... Kunnon Lock-Strafe modea ei ole, ei ole edes mahdollista valita muita näppäinyhdistelmiä vaan on tyydyttävä alkuperäisiin. Ei voi ampua ympyrästä, ei voi hypätä L1-napista, vaan siitä TÄHDÄTÄÄN. Wrenchin heittäminen oli aivan kamalaa, kun se tapahtuikin L1 napista, eikä siitä samasta napista mistä kyyristytään, kuten aikaisemmissa peleissä. Toivon todella, että seuraavassa Ratchetissä olisi panostettu edes vähän enemmän tähän ohjattavuuteen, on nimittäin ohjattavuuden taso laskenut peli peliltä huonommaksi. Ainoastaan Clankillä pelatessa (mukaanlukien Crack In Time) kontrollit ovat olleet hyvät, jopa loistavat.

Itse pelistä kuitenkin pidin lähinnä Clankin minipelien takia, vaikka tämä ohjattavuus olikin aivan.....
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova