Tuorein sisältö

South Park: The Stick of Truth

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Obsidian Entertainment
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 07.03.2014
Pelin kotisivut
Matias Puro

10.03.2014 klo 15.24 | Luettu: 23993 kertaa | Teksti: Matias Puro

Manbearpigin jäljillä
Mitä saa kun yhdistää kansallissosialistiset märehtijät, ulkoavaruuden anaaliluotauksen ja Kanadan sisäpolitiikan? Vuoden hauskimman pelin.

Ystävällisiä kasvoja kaikkiallaYksinkertaisemmista lähtökohdista satiirin ykkösnimeksi noussut South Park on kokenut vuosien saatossa useammankin peli-inkarnaation. Nämä tekeleet ovat kuitenkin olleet aina enemmän tai vähemmän epäonnistuneita, lisenssin voimin tehtyjä fanirahastuksia. Stick of Truthin kohdalla televisiosarjan päätekijät Trey Parker ja Matt Stone ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kehittäjätiimi Obsidian Entertainmentin kanssa, luoden South Parkille vihdoin arvoisensa pelijulkaisun. Fanien ahdistuksen helpotukseksi voidaan heti alkuun todeta, että Stick of Truth on ehtaa South Parkia.

Siltä varalta, että lukijoiden joukkoon on lukeutunut tammitynnyrissä vuosikymmeniä eläneitä yksilöitä, annettakoon South Parkista lyhyt synopsis: Satiirintäytteinen animaatiosarja seuraa pääasiallisesti neljän nelosluokkalaisen - Stanin, Kylen, Cartmanin ja Kennyn - elämää South Parkin pikkukaupungissa. Vuosien mittaan hahmokavalkadi on kasvanut muilla luokkalaisilla, lasten perheenjäsenillä ja kaupungin muilla asukkailla. Kodin ja koulun ulkopuolella lapset joutuvat usein eriskummallisiin, ajankohtaisia aiheita vahvasti parodioiviin tapahtumiin, joihin sarja antaa likaisten ja kylmien vitsien ryydittämän näkökantansa. Stick of Truth keskittyy erityisesti viimeisimmällä kaudella paljon ruutuaikaa saaneisiin poikien fantasiaroolipelileikkeihin, vaikka muutkin televisiosarjan historiassa esiintyneet tarinat ja hahmot löytävät pelissä paikkansa.

KeppihevosiaStick of Truth alkaa uuden aamun sarastuksella, kun The New Kid, kaupunkiin vastikään muuttaneen perheen lapsi, herää South Parkin maailmaan. Vanhemmat patistavat poikansa ulos muuttolaatikoiden keskeltä etsimään ystäviä, ja paikallisen paladiinin törmättyään kulmakunnan uusi kersa hyväksytään osaksi lasten fantasialeikkiä suuren velhon, Cartmanin taistelijakaartiin. Tuttu hahmokatras esitellään hiljalleen juonikoukeroiden kautta, jotka kietoutuvat vahvasti velhon sotureiden ja kilpailevan haltiaryhmän valtataistelun välille. Mittelön keskiössä on Stick of Truth, maaginen totuuden kepukka, jonka omistaja hallitsee universumia. Keppi vaihtaakin omistajaa tiuhaa tahtia, mutta The New Kid tuntuu omistavan mystisiä voimia, joiden hallitseminen saattaa olla avain pelin voittoon. Ajan saatossa tarinaan sekoittuu myös vakavampia elementtejä, jotka uhkaavat koko kaupungin tulevaisuutta, sillä totuttuun tapaan poikien viattomana alkavat leikit lähtevät pian käsistä.

Stick of Truthin tarina jakaantuu usealle päivälle. Sota maailmankaikkeuden herruudesta täyttää lasten päivät, mutta auringon laskettua miekat ja magiat väistyvät lyhyiden sivuseikkailujen tieltä. Öiset tarinat ovat oiva tapa esitellä fantasialeikkien ulkopuolisia elementtejä ilman kokonaisuuden rikkomista. Kuunvalossa matkataan muun muassa ilmakehässä väijyvien muukalaisten alukseen ja tutustutaan päähahmon perheen historiaan. Mukaan on saatu ahdettua myös pieni määrä sivutehtäviä, jotka onnistuvat viihdyttämään kestonsa ajan turhan stereotyyppisesta "mene tuonne ja tapa nuo" -tyylisestä asetelmastaan huolimatta.


Vaikka tarina on käsikirjoituksen tasolta South Parkin paremmasta päästä ja jälkikäteen arvioituna paketti pysyi mukavan tiiviinä, yllätyin juonen lyhyydestä. Reilu kymmentuntinen matka vuoristossa varmistaa, ettei tylsiä suvantokohtia ole liiaksi, mutta samanaikaisesti roolipeleiltä on tottunut odottamaan pidempää kestoa. Pelistä jääkin varmasti parempi maku suuhun, jos osaa alusta alkaen odottaa tiiviimpää kokonaisuutta.

Metaania ja sytkäreitä


Stick of Truth nojaa suunnittelussaan kahteen pääpilariin, perinteiseen South Park -huumoriin sekä roolipelaamiseen. Yllättäväksi pelin vahvuudeksi nousee kuitenkin myös Coloradossa sijaitsevan pikkukaupungin vapaa tutkiminen. Sarjan pitkäaikaisille faneille on ilahduttavaa päästä vihdoin tiirailemaan kaupungin pohjapiirustusta ja näkemään, miten ikoniset eri rakennukset muodostavat kokonaisuuden. Vaikka lopullinen pelialue ei kooltaan olekaan millään muotoa massiivinen, tilaa on riittävästi. Lisäinnostusta alueiden koluamiseen löytyy metroidmaisesta suunnittelusta, jossa hiljalleen tarinasta saatavien esineiden myötä vanhoista paikoista löytyy uusia reittejä ja paikkoja tutkittavaksi. Onnistuneen suunnitteluratkaisun myötä pelaaja saa aitoa motivaatiota käydä vanhoilla alueilla turhan sahaamisen sijaan.


Roolipelaaminen on mukavan intuitiivista ja pääpiirteiltään yksinkertaista, mikä helpottaa myös roolipeleille ummikompia pelaajia selviämään kärhämöistä. Harmillisesti vuoropohjaisuuteen perustuva taistelusysteemi noudattaa normeja niinkin pitkälle, ettei genren veteraaneille löydy lainkaan uutta omaksuttavaa. Tuttuun tapaan vastapuolet iskevät toisiaan vuorotellen joko normaaleilla iskuilla, erikoishyökkäyksillä tai taioilla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esineitä esimerkiksi taistelijansa parantamiseen tai kutsua avuksi summonoitavia erikoishahmoja. Helppo systeemi auttaa pelaajaa keskittymään tarinaan ja vitseihin, mutta haastetta kaipaavien kannattaa suosiolla nostaa vaikeusasteet kaakkoon. Itseään toistavan taistelun kaavaa pyritään rikkomaan erilaisilla minipeleillä ja kokonaisuudesta irrallisilla osioilla, joiden tarkka kuvailu olisi turhaa ilon pilaamista. Kerrottakoon, että pelaaja pääsee muun muassa kokeilemaan kunnon old school -pelaamista ja tutustumaan tyttöjen sielunmaisemaan.

Taistelun lisäksi roolipelailu on läsnä muussakin pelisuunnittelussa. Pelin alussa New Kidistä voi luoda juuri oman näköisensä, mikä helpottaa valtavasti tarinaan eläytymistä. Hahmon muokkaamisella on myöhemmässäkin pelissä suuri rooli, sillä erilaiset vaatekappaleet, hiustyylit ja asusteet palvelevat paitsi tarinaa, kohottavat myös hahmon kykyjä. Roolipelailun hengessä myös tasonousut, uusien kykyjen hankkiminen ja muut roolipelaamisen aakkoset on otettu osaksi Stick of Truthia. Ns. loottaaminen, eli kaiken irtotavaran kahmiminen on alati pelissä läsnä, ja peli osaa ottaa turhan krääsän keräämisen huumorilla. Noukittavat esineet toimivat paitsi omina irtovitseinään, myös onnistuneina viittauksina sarjan historiaan.

Yhtä pieruvitsiä koko peliKomediapilari seisoo pääosin vankasti omilla jaloillaan, vaikka peli korvaakin televisiosarjan ajankohtaisten aiheiden käsittelyn suuremman skaalan parodioinnilla. Tällä kertaa kyytiä saavat erityisesti pelimaailman pitkäaikaiset vitsaukset, kuten natsizombit, päähahmon muistinmenetykset ja viemärikentät. Välillä vitsit tuntuvat kuitenkin ylittävän aidan sieltä matalammasta päästä, eivätkä sukkelammatkaan neronleimaukset vältä ajoittaista ylikäyttöä, joita ilmaantuu pakostakin itseään toistavien pelitilanteiden myötä. Kokonaisuutena vitsien taso on kuitenkin korkea ja sarjan fanit huomaavat varmasti pelaavansa suut virneessä.

Pelimaailman lisäksi vitsit keskittyvät lähinnä viittaamaan televisiosarjan aikaisempiin tapahtumiin. Nostalgiamatka 17 kauden pituisen sarjan historiaan onkin väistämätön, sillä vastaavanlaiseen viittausten määrään en ole ennen törmännyt. Tärppejä menneisiin tapahtumiin on niin varusteissa, dialogissa, tapahtumapaikoissa kuin pienissä yksityiskohdissa - kuten valokuvina kehyksissä - ympäri maailmaa. Pelkästään aiempien tarinoiden fiilistelyssä voi viettää halutessaan jokusen tunnin.

Pilun mongooritStick of Truth kärsii ajoittain muutamista bugeista ja tahmailusta, mutta suurempaa valitettavaa ei pelistä löydy. Teknisestä näkökulmasta ajateltuna pakahdun vain ilosta ja hämmennyksestä, sillä en alkujaan uskonut että videopelin ja televisiosarjan visuaalinen ilme saataisiin näin samankaltaiseksi. South Parkin visuaalinen ilme on toki aina ollut simppeli ja ajatustasolla helposti adaptoitavissa, mutta yhdennäköisyys on niin merkittävä, ettei eroa animaatiosarjan ja interaktiivisen pelin kohdalla aina pysty edes huomaamaan.

Vikojensa - joita ei ole kylläkään useita - kuten itseään toistavan taistelun, sekä maalinsa missaavien vitsien vuoksi en voi sanoa, että Stick of Truth olisi täydellinen peli. Voin kuitenkin sanoa, että Stick of Truth on täydellinen South Park -peli. Se nostaa pinnalle televisiosarjan hyvät puolet ja ammentaa niistä onnistuneen pelikokonaisuuden. Pisteistä mainittakoon sen verran, että jos sarjan huumori ei istu lainkaan yhteen pelaajan kanssa, voi niistä ravistella pois vajaat kymmenisen kappaletta.

V2.fi | Matias Puro

South Park: The Stick of Truth (Tietokonepelit)

Sisällöltään hieman itseään toistava, mutta South Parkin huumorin ja hengen täydellisesti löytävä roolipelitapaus.
  • Huumori
  • Sarjan tunnelma saatu peliin
  • Maailmasta löytyy paljon tutkittavaa
  • Taistelu toistaa itseään
  • Sisältöä olisi voinut olla enemmän
< Lightning Returns: F... Rekoil: Liberator... >

Keskustelut (18 viestiä)

jafsdiofiojdas

10.03.2014 klo 16.00 1 tykkää tästä

Kaikista arvosteluista saa käsityksen että tämä on ikään kuin South Parkin pidennetty jakso mobiilipelin pelattavuudella. onko se sitten liki ysin arvoinen? onko mikään yksittäinen South parkin jakso ysin arvoinen?
lainaa
jnq

10.03.2014 klo 16.11 19 tykkää tästä

jafsdiofiojdas kirjoitti:
Kaikista arvosteluista saa käsityksen että tämä on ikään kuin South Parkin pidennetty jakso mobiilipelin pelattavuudella. onko se sitten liki ysin arvoinen? onko mikään yksittäinen South parkin jakso ysin arvoinen?


Henkilölle joka pitää SP:n huumorista, kyllä, monikin yksittäinen SP jakso on ysin arvoinen. Sama varmasti pätee peliin. Itse tykkäsin kovasti, enkä muista milloin olisin viimeksi yhtä tiiviiseen tahtiin jaksanut pelata mitään yksinpeliä läpi.

Enkä kyllä äkkisiltään edes keksi mitä ihmettä haet "mobiilipelin pelattavuudella".
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.03.2014 klo 16.16 5 tykkää tästä

Vetäisin tämän läpi viikonloppuna hitaasti fiilistellen. Tarinana peli muistuttaa South Parkin täytejaksoja, joissa uusimman mukahauskan hirviön mesoamiseen kuluu puolet ajasta, mutta pelissä kaava toimii ilmeisistä syistä. Muutamat provosointiyritykset yllättivät aidosti: Mr. Slave -summonin saa "sattumalta" leikkipuiston naapurista, joten "sattumalta" käytin sitä ensimmäistä kertaa ainoassa kolmevuotiaita vastaan käydyssä taistelussa. Kritiikkinä täytyy sanoa, että jos huumori on pääasiassa törkyä, se voisi olla interaktiivisempaa, eikä vain sillä tavalla, että minipeli pitää ajoittaa oikein. Mahdollisuus piereskellä muiden päälle muuten vain huvitti aluksi, ja kaikkein makeimmin nauroin, kun kokeilin ensimmäistä kertaa Kennyn super-erikoisia: hämmentyneenä epäonnistuin niiden käytössä, joten olin tunteella mukana vitsissä, enkä vain seurannut sitä.
lainaa
Fartmat

10.03.2014 klo 16.58 7 tykkää tästä

Stick of truth oli kyllä huikea esitys siitä, miten televisiosarjan pystyy tuomaan hyvin autenttisena kokemuksena myös peliksi. Jos pidät South Parkista, tulet rakastamaan Stick of truthia! Huumori on häikäilemätöntä ja irvokkaan mautonta - eli taattua South Park -laatua. En ole eläissäni joutunut laittamaan peliä pauselle vain sen takia, että naurattaa niin paljon että luulen kuolevani. Peli tarjoaa useaan otteeseen tilanteen, jossa ajattelet: "tulipahan tämänkin nähtyä" tai "ei helv...ei voi....HAHAHA (räkänaurua)". Vaikka peli mekaniikaltaan loppuun päin hieman toisti itseään ja roolipeliksi peli on hieman kyöhä, nämä seikat eivät haittaa hevon humppaa tämän mestariteoksen toimivuutta. Jos tälle pelille olisi olemassa oodi, se saisi sinut paskomaan allesi ja nauraisit tälle vain vedet silmissä.
lainaa
Nyyttikesti

10.03.2014 klo 17.25 13 tykkää tästä

Viime yönä väistelin isäni kiveksiä taistellessani kalsaritontun kanssa. Annan pelille arvosanaksi täydet pisteet kaikilla mittapuilla. Huikee peli :D Tämä viesti sisälsi spoilerin - ei sellaista autoon kiinnitettävää härpäkettä, jolla Mazdaankin saa hameväkeä kyytiin.
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

10.03.2014 klo 19.32 1 tykkää tästä

artikkelin promokuvat valehtelevat, kertaakaan pelissä ei tapeltu hippejä tai rapumiehiä vastaan
lainaa
Pirkkoperkule

10.03.2014 klo 19.59 13 tykkää tästä

kaktuz kirjoitti:
artikkelin promokuvat valehtelevat, kertaakaan pelissä ei tapeltu hippejä tai rapumiehiä vastaan


Eli vielä on paikkoja tutkittavana.
lainaa
jumalautaa

10.03.2014 klo 23.34 1 tykkää tästä

Tämä on nyt toinen arvostelu minkä luen, ja missä en näe pelin saamia pisteitä ollenkaan?

Selaimena Chrome, ja win8....
lainaa
jumalautaa

10.03.2014 klo 23.37

jumalautaa kirjoitti:
Tämä on nyt toinen arvostelu minkä luen, ja missä en näe pelin saamia pisteitä ollenkaan?

Selaimena Chrome, ja win8....


Nyt myös toista kertaa pisteet ilmestyivät vasta kommentin kirjoittamisen jälkeen... ?

Onkohan jotain helpompaa tapaa nähdä pisteet samantien
lainaa
VMV

11.03.2014 klo 01.02 1 tykkää tästä

jumalautaa kirjoitti:
jumalautaa kirjoitti:
Tämä on nyt toinen arvostelu minkä luen, ja missä en näe pelin saamia pisteitä ollenkaan?

Selaimena Chrome, ja win8....


Nyt myös toista kertaa pisteet ilmestyivät vasta kommentin kirjoittamisen jälkeen... ?

Onkohan jotain helpompaa tapaa nähdä pisteet samantien


Aloita vaikka siitä että heitä se selaimen irvikuva helvettihin ja lataa tilalle oikea selain, vaikka Opera 12.16 tai uusin Firefox.
lainaa
juho

11.03.2014 klo 08.02 2 tykkää tästä

Paska peli ku ei voi laittaa ultral.
lainaa
Jii

11.03.2014 klo 11.31 1 tykkää tästä

jnq kirjoitti:
jafsdiofiojdas kirjoitti:
Kaikista arvosteluista saa käsityksen että tämä on ikään kuin South Parkin pidennetty jakso mobiilipelin pelattavuudella. onko se sitten liki ysin arvoinen? onko mikään yksittäinen South parkin jakso ysin arvoinen?


Henkilölle joka pitää SP:n huumorista, kyllä, monikin yksittäinen SP jakso on ysin arvoinen. Sama varmasti pätee peliin. Itse tykkäsin kovasti, enkä muista milloin olisin viimeksi yhtä tiiviiseen tahtiin jaksanut pelata mitään yksinpeliä läpi.

Enkä kyllä äkkisiltään edes keksi mitä ihmettä haet "mobiilipelin pelattavuudella".

Itse pelasin puoli tuntia ja eikä oikeen napannu. Aika lapsellinen peli.
lainaa
jumalautaa

11.03.2014 klo 16.14

VMV kirjoitti:
jumalautaa kirjoitti:
jumalautaa kirjoitti:
Tämä on nyt toinen arvostelu minkä luen, ja missä en näe pelin saamia pisteitä ollenkaan?

Selaimena Chrome, ja win8....


Nyt myös toista kertaa pisteet ilmestyivät vasta kommentin kirjoittamisen jälkeen... ?

Onkohan jotain helpompaa tapaa nähdä pisteet samantien


Aloita vaikka siitä että heitä se selaimen irvikuva helvettihin ja lataa tilalle oikea selain, vaikka Opera 12.16 tai uusin Firefox.Haha hyväkin juttu. Missäköhän aikakaudessa teikäläinen elää?
Meillä ei valitettavasti Googlen toimistoilla ole mitään tuliketun selaimia..
lainaa
fic

11.03.2014 klo 16.19

jumalautaa kirjoitti:

Nyt myös toista kertaa pisteet ilmestyivät vasta kommentin kirjoittamisen jälkeen... ?

Onkohan jotain helpompaa tapaa nähdä pisteet samantien


Tai sitten voisi vaikka lukea sen tekstin joka kertoo niin paljon enemmän kuin pisteet.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.03.2014 klo 17.00

VMV kirjoitti:
jumalautaa kirjoitti:
jumalautaa kirjoitti:
Tämä on nyt toinen arvostelu minkä luen, ja missä en näe pelin saamia pisteitä ollenkaan?

Selaimena Chrome, ja win8....


Nyt myös toista kertaa pisteet ilmestyivät vasta kommentin kirjoittamisen jälkeen... ?

Onkohan jotain helpompaa tapaa nähdä pisteet samantien


Aloita vaikka siitä että heitä se selaimen irvikuva helvettihin ja lataa tilalle oikea selain, vaikka Opera 12.16 tai uusin Firefox.
Itseasiassa sama ongelma on vaivannut myös Operaa.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.03.2014 klo 20.05

Hmm.. siis pisteitä ei näy jutun alussa eikä lopussa? Outo ongelma, ei tuossa mitään kovin kummallista koodia pitäisi olla ja itselläni kyllä näkyy sekä Firefox että Chrome. Tutkitaan.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.03.2014 klo 21.51

manu kirjoitti:
Hmm.. siis pisteitä ei näy jutun alussa eikä lopussa? Outo ongelma, ei tuossa mitään kovin kummallista koodia pitäisi olla ja itselläni kyllä näkyy sekä Firefox että Chrome. Tutkitaan.
Nimenomaan näin. Näkyy tuo harmaa neliö ja raja, muttei ite pisteitä. Ekan kerran ku tuli nii lähin ettimään niitä pojoja muualta(arkistosta) ja ku tulin takas samaan arvosteluun ne oli ilmestyny.
lainaa
pr0ffa

12.03.2014 klo 14.03

Itselläni pisteiden näkymisongelmaan auttoi kun zoomasin sivua ja takas norm.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova