Tuorein sisältö

MXGP: The Official Motocross Videogame

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Ajopelit, Simulaatiot
Pelaajia: 1, verkossa 2 – 12
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Milestone
Julkaisija: Milestone
Julkaisupäivä: 28.03.2014
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

21.04.2014 klo 12.20 | Luettu: 18611 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Rapa lentää moottoreiden surratessa
Milestonen pojille moottoriurheilupelien kehittäminen on tullut tutuksi viime vuosikymmenien aikana, sillä tiimi on työstänyt enimmäkseen ralli- ja ratamoottoripyöräpelejä. Motocross-peleistä studiolla on myös kokemusta, mutta kriitikoiden vastaanotto on jäänyt melko negatiiviseksi.


MXGP on motocross-sarjan virallinen peli, joka on pyritty tekemään mahdollisimman realistisen tuntuiseksi, palvelemaan oikeita MX-faneja ja harrastelijoita. Se näkyy pelin virallisen tuntuisessa otteessa - tarjolla on vain oikeita ja olennaisia asioita mopoilumaailmasta ja turha temppuilu sekä minipelit loistavat poissaolollaan. Sen sijaan rataa kierretään kuraisissa olosuhteissa, pyörän säätöjä pääsee muokkaamaan ja lähettäjätyttö on pyritty mallintamaan mahdollisimman nätiksi.

Pelissä ajetaan neljällätoista eri radalla, myös sinivalkoisessa maassa Hyvinkään maisemissa. Radat on toteutettu mallikkaasti, joskin samojen graafisten elementtien käyttö jokaisella radalla saa ne tuntumaan hieman samanlaisilta. Oikeita kuljettajia ja pyöriä on pari kourallista. Hahmonsa voi luoda myös itse, mutta valitettavasti oman hahmon muokkaus jää nimen kirjoittamiseen ja kisanumeron valintaan.

Harjoittelemalla ammattilaiseksiItse ajaminen tuntui ensimmäisillä kerroilla kamalan kankealta. Pyörä ei tuntunut millään tottelevan ohjaimen komentoja ja siinä sitä oltiin sitten radalla vähintään joka toisen mutkan jälkeen poikittain. Onneksi tämä ongelma korjaantuu, kun ohjaustuntumaan tottuu useamman kilpailun jälkeen. Sittenkään ohjaus ei tunnu kovin tarkalta, mutta liekö se sitä oikeassa kisatilanteessakaan mudassa möyhiessä?

Pelikuvan ympärillä oleviin HUD-tietoihin on kivana lisänä upotettu tieto kilpailussa tapahtuneista ohituksista ja törmäyksistä. Ratakartta sen sijaan on sijoitettu typerästi sivuun ja sen informaatioarvo on lähellä nollaa. Sen huonosta sijoittamisesta johtuen tuntemattomampien ratojen mutkat yllättävät uudestaan ja uudestaan, eikä kartta edes kerro hengittääkö joku takana niskaan.

Nyt jotain pääsi unohtumaanPelimuodot eivät juuri yllätä. On pikakisaa, uratilaa ja aika-ajoja. Suurin yllätys, erittäin negatiivinen sellainen, on jaetun ruudun moninpelin puute. En ole viime vuosina kovinkaan paljoa MX-teemaisia pelejä pelannut ja kun olen, niin lähes poikkeuksetta kaverin kanssa jaetulla ruudulla. MX vs ATV-pelit ovat mitä mukavinta puuhaa kaverin kanssa pelattuna samalta sohvalta. Arvosteltavan pelin kohdalla kyseinen puute on suuri miinus ja tulee jatkossakin kääntämään nokan kilpailijan peliin.

Onneksi verkkopelissä on sitten tehty asioita oikein. Pientä lagia esiintyi ajoittain, mutta pelin valinta toimii sulavasti. Vanhan ajan tapaan sopiva peliserveri valitaan listalta, josta selkeästi näkee kuinka paljon pelaajia missäkin pelissä on, sekä kisastatus - ovatko pelaajat ajamassa kisaa vai odottelemassa peliaulassa. Pelin yksinkertaisempi pikahaku toimii myös hyvin.


Verkossa pelaaminen on yksinkertaisesti mukavaa puuhaa ja tuntui tarjoavan haastetta, joka yksinpelin tietokonevastustajista puuttui. Tietokonetta vastaan jopa minä onnistuin voittamaan lyhyitä kilpailuja suurella erolla siitä huolimatta, että ajoavut oli kytketty vallan pois päältä ja tekoälykuskien vaikeusaste oli korotettu tappiin. Se ei vaatinut juuri edes harjoittelua, vaan kun moottoripyörän ajosta sai otteen, ei tietokone mahtanut enää juuri mitään. Verkossa menestys jäi valitettavasti ansaitsematta.

MXGP on kelpo motocross-simulaatio, mutta kuitenkin harmittavan kaukana täydellisestä. Pienistä puutteista ja typeristä ominaisuuksien pois jättämisistä saa sellaisen kuvan, että lopputestaus ja viimeistely on jäänyt puolitiehen. Grafiikka on juuri ja juuri tyydyttävän tasolla ja pyörien pörinät kuulostavat lelumaisilta. Kun peli ei tarjoa edes kunnon haastetta, unohtuu se nopeasti hyllyyn pölyn alle.

Kiitokset Xboxille arvostelukappaleesta.

V2.fi | Esa Toikkonen

MXGP: The Official Motocross Videogame (Xbox 360)

Virallista motocross-kilpailua, jonka viimeistely tuntuu jääneen puolitiehen.
  • Radat ovat mallinnettu asiallisesti
  • Sopivassa verkkoseurassa kilpailut jännittäviä
  • Tietokoneen tekoäly ei tarjoa tarpeeksi haastetta
  • Viimeistelemättömän tuntuinen
  • Grafiikassa ja äänissä olisi petrattavaa
  • Mihin unohtui jaetun ruudun moninpeli?
< LuftRausers... Platformines... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova