Tuorein sisältö

Chronology

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Tasohyppelypelit, Älypelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Office Create
Julkaisija: Oxygen Interactive
Julkaisupäivä: 12.05.2014
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

19.05.2014 klo 13.51 | Luettu: 2614 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Tulleen ja menneen välillä
Chronology käynnistyy syrjäseudulta, jossa tuhotun ympäristön perusteella ei mene kovinkaan hyvin. Vanha keksijä herää tuhon keskeltä muistinsa menettäneenä. Vaikka ympärillä odottava yllätys ei mikään mieluinen olekaan, on aika hypätä seikkailuun. Pian maasta löytyy kello, jonka avulla voi siirtyä ajassa menneen ja tulevan välillä. Asiat alkavat selvitä ja maailman tuholle on tehtävä jotain. Yksin iäkkään miehen ongelmaksi operaatio ei jää, vaan pian alun jälkeen hän törmää mukavaan etanaan ja ystävystyy tämän kanssa.


Käytännössä peli on sivulta kuvattu tasoloikkapeli, johon on lisätty rutkasti älynystyröitä aktivoivia pulmia. Vanha keksijä pystyy loikkimaan värikkäässä maailmassa ja siirtymään ajassa kellonsa avulla. Maailma on muuttunut ajan saatossa ja tasot siirtyneet, minkä vuoksi ainoa etenemiskeino saattaa olla ajassa siirtyminen kesken loikan. Apusankarina toimiva etana ei pysty hyppimään, mutta se liimautuu maastoon ja voi kiivetä pystysuoria seinämiä pitkin. Sen erikoiskykyihin kuuluu myös ajan pysäyttäminen, mistä on hyötyä tasoissa temmeltävien ihmisten ja liikkuvien esteiden kanssa. Molempia hahmoja ei tarvitse jatkuvasti olla siirtämässä eteenpäin, vaan vanhus voi kutsua etanaa, jolloin se teleporttautuu keksijän vierelle.

Vanha mies ja limainen etana yhteen sopii


Ajassa siirtyminen on veikeä elementti ja onnistuu tekemään pelistä jatkuvasti mielenkiintoisen. Menneessä ajassa ruukkuun istutettu kukka muuttuu tulevaisuudessa suureksi kasviksi, jota voi tämän ansiosta hyödyntää pelissä etenemiseen. Vastaavia ajankäytöllisiä oivalluksia viljellään jatkuvasti. Pieni suuri epäkohta ajassa siirtymisessä on sen lievä bugisuus. Jos jätät kädessäsi olevan esineen sopimattomaan paikkaan ja siirryt ajassa, voi se takertua maastoon niin, ettet pysty ottamaan sitä enää käsiisi millään muulla tavalla, kuin aloittamalla kentän alusta. Pelissä ei ole ollenkaan muita tallennuspisteitä kuin kenttien alut. Tämä ei tuottanut ongelmia onneksi kuin edellä mainituissa tilanteissa, koska kuoleminen johti pikaiseen teleporttautumiseen kuoleman kuilun vierelle. Muuten pelissä ei voikaan kuolla, sillä siinä ei nähdä puun kaatamista suurempaa väkivaltaa.


Pelin heikkouksista puhuttaessa on mainittava Chronologyn kesto – se on pelaajasta riippuen puolentoista ja kolmen tunnin välillä. Toinen pelikierros vie aikaa noin 45 minuuttia, kun pulmat ovat muistissa ja ilman sen suurempaa miettimistä suoritettavissa. Kahdeksan suhteellisen lyhyen kentän aikana miljöö vaihtuu metsästä futuriseen kaupunkiin.

Graafisesti peli näyttää veikeältä piirrosmaisen grafiikkansa ansiosta. Se on toteutettu vielä pirun näyttävästi. Näyttävyyttä tosin syö hieman pelin resoluutionvalinnan puute, jonka vuoksi en saanut nostettua sitä näyttöni tukemaan Full-HD-resoluution. Täyden resoluution puutteesta huolimatta peli näyttää oikein hyvältä ja piirrosmainen grafiikka sopii tämäntyyppiseen peliin kuin nenä päähän. Ulkonäön lisäksi peli kuulostaa hyvältä mainion soundtrackin ansiosta.

Tuolta tuo ja tuo tuoltaChronologyä pelatessa tulee paljolti mieleen yksi tunnetuimmista indie-peleistä – Braid. Mistään kopiosta ei voida kuitenkaan puhua, koska ajassa liikkuminen on toteutettu täysin eri tavalla. Pelissä on myös silmäänpistäviä yhtäläisyyksiä suosikki-indiepelini Limbon kanssa. Lisäksi samankaltaisuuksia on nähtävissä uuden Giana Sistersin kanssa, kun maailma muuttuu yhdellä napinpainalluksella. Chronology olkoon heidän uniikki risteytyksensä.

Parasta pelissä on sen rento fiilis. Etenemistä vaikeuttavat haasteet vaihtelevat vaikeusasteensa puolesta sopivasti ja koko ajan tuntuu kuin jotain uutta tulisi eteen. Vaikka peli on lyhyt, tärkeintä on miltä sen pelaaminen tuntuu ja Chronologyn pelaaminen on hauskaa. Harmillisesti pituuden lisäksi peli kärsii muutamista muistakin pikkuhuolista, joiden vuoksi arvosanaa joutuu hieman hilaamaan alaspäin.

Hinta: 9,99 euroa (Steam)

V2.fi | Esa Toikkonen

Chronology (Tietokonepelit)

Nopeasti koettu tasohyppely käyttää nerokkaasti ajassa siirtymisen tuomia mahdollisuuksia ja tarjoaa oikein mukavat pari tuntia pähkäiltävää.
  • Kiva pelata
  • Rentoja haasteita
  • Ihan liian lyhyt
  • Viimeinen loppusilaus puuttuu
< Octodad: Dadliest Ca... 2014 FIFA World Cup ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova