Tuorein sisältö

LittleBigPlanet 3

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Tasohyppelypelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Sumo Digital
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 26.11.2014
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

09.12.2014 klo 20.49 | Luettu: 12563 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Säkkipojan säkkiporukka
LittleBigPlanet oli edelläkävijä peleissä, jotka hyödyntävät käyttäjien luomaa sisältöä. Toki sitä oli tehty aiemminkin ja muun muassa Minecraft on nyt osoittanut, kuinka uskomattomia suorituksia pelaajat voivat tehdä, kunhan heille antaa työkalut. Päähahmo Sackboysta muodostui myös nykypäivän Playstationin tunnetuin hahmo ja maskotti, joka iskettiin peliin jos toiseenkin. Kakkososa petrasi edeltäjästään, mutta uutuuden viehätys oli hieman haihtunut. Kolmas LBP tuulettaa soppaa uusilla hahmoilla ja päätekijätkin ovat vaihtuneet Media Moleculesta Sumo Digitaliin.

Säkkipäitä on nyt neljä!



Newton on hehkulamppuolento, joka imaisee kovasti ihailemansa Sackboyn portaalin kautta Bunkum-planeetalle. Valopää kertoo tarvitsevansa sankarimme apua, jotta ilkeät titaanit eivät pääse valloilleen, mutta kappas kippas kummastusta - tietenkin juuri näin tapahtuu! Titaanien ja Newtonin maailmanvalloitus pitää siis estää, hoitaa hirvitykset takaisin säppien taakse ja täräyttää lamppujätkä takaisin järkiinsä. Juonen taustamotivaatio on kuitenkin ilmeinen: sen tarkoituksena on saada mukaan pelin uudet apujoukot.

Tällä kertaa Sackboy ei nimittäin ole yksin. Seikkailuun liittyy trio säkkiolentoja, joilla on kaikilla omat vahvuutensa ja kykynsä. Sen voi arvata, mitä tämä tasoloikkapelissä merkitsee: kentissä on pulmia, jotka voi ratkaista vain tietyllä hahmolla. Tämä onkin LBP3:n suurin piristys. Vauhdikas koiramainen Oddsock, kokoa muuttava öllerö Toggle ja lentävä Swoop sallivat entistä monimuotoisempaa ongelmointia matkan varrelle. Toki mukana on tuttuun tapaan taas paikkoja, joissa vaaditaan myös useampia pelaajia ja moninpeliin neljä erilaista hahmoa tuokin toki omat etunsa - kentästä riippuen.


Itse pelattavuudessa suurin uudistus on se, että aikaisemmissa peleissä 2D-maisemissa on ollut vain kolme eri syvyystasoa ja nyt niitä on kuusitoista. Lisäsyvyydellä on enemmän merkitystä luomispuolella, mutta peliosiossakin lähemmäksi ja kauemmaksi loikkimista hyödynnetään moneen kertaan. Pääsankarilla on myös muutamia uusia kykyjä: Sackboy pystyy kiipeämään tietyillä pinnoilla ja työkaluvalikoimasta löytyy muun muassa ilmaa puhkuva ja imevä Pumpinator, jolla voi liikutella kevyitä esineitä.

Tasoloikkaosion selvittämiseen menee yli viisi tuntia, mutta alle kymmenen. Suurin osa matkasta lutviutuu ilman suurempia otsapoimujen rypistelyjä - joskus jopa tuntui, että silkalla tuurilla. Loppua kohden haastetta on nostettu, mutta veikkaan, että tälläkin kertaa ne lopulta mieleenpainuvimmat elämykset tulevat löytymään pelaajien tekemästä sisällöstä ja sen nerokkuudesta. Pallo on tipautettu ehkä liiankin helposti yhteisön käsiin, koska tekijätkin tietävät, että sieltä löytyy uskomatonta kekseliäisyyttä, taitoa ja hiomisen jaksamista. Kaikki yli 7 miljoonaa aiempiin peleihin tehtyä tasoa toimivat myös uusimmassa osassa. Seitsemän. Miljoonaa.

Säkkikangasta on hankala kiillottaa



Tullessaan markkinoille LBP:n ensimmäinen osa oli ulkoasultaan jotain lähes ennen näkemätöntä, kun kaikki ruudulla oli rakennettu ‘oikean maailman’ materiaaleista päiväkodin askarteluhetken hengessä. PS4:lle siirryttäessä tyyli on tietenkin yhä sama ja tässä on uudistumisen kannalta problematiikkaa: Ellei ruudulla olisi hahmoja ja asioita, joita ei edellisessä osassa ollut, ei peliä välttämättä erottaisi uudeksi tekeleeksi. Materiaalit eivät voi muuttua realistisesta ylirealistisiksi, vaikka resoluutiota nostettaisiinkin, kun ne oli tehty hyvin jo entuudestaan. Mitään sellaista maisemaa ei LBP3:ssa tullut vastaan, mikä olisi leuat loksauttanut. Laadukasta, vaan ei hämmästyttävää.

Äänipuolella LBP-sarja on aina loistanut ja siinä ei taaskaan petetä, vaikka suomenkielisessä toteutuksessa olisi ollut hiomisen varaa. Monissa kohdissa huomasi selvästi, että kunnollinen suomenkielinen vastine sille, mitä hahmo oli alunperin sanonut, ei olisi mahtunut sille varattuun aikaan, joten lauseet töksähtelevät ja kielikuvat ontuvat. Roolisuorituksille kuitenkin peukkuja, näyttelijät ovat tehneet sen, minkä ovat pystyneet. Sarjan ensimmäisistä osista pystyn edelleen muistamaan sävelmiä ja kappaleita, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt kolmososan kanssa. Iloinen ja laidasta laitaan hullutteleva tunnelma on kuitenkin säilytetty, eikä mitään yliärsyttävää tungeta kuuloelimiin.

Mitäs sitten?



LittleBigPlanet 3 on kaikin puolin hiottu paketti, mutta suuhun jää sellainen maku, että intohimo projektin taustalla on haalistunut, eikä se johdu vain siitä, että Media Molecule luovutti valtikan eteenpäin uudelle studiolle. Peliin on lisätty juuri ne asiat, joita tasoloikka/rakentelupelin kolmanteen osaan voisi kuvitellakin lisättävän. Se on ihan hyvä asia, eikä isommassa mittakaavassa ajatellen pettymys, mutta sellaista oivaltamisen, mielikuvituksen pursuamisen ja uuden löytämisen tunnetta, joka LittleBigPlanetissa aikoinaan oli, ei vain täydellä voimalla enää synny.

Säkkipoikaan ensimmäistä kertaa tutustuvat saavat lisätä arvosanaan puoli tähteä lisää. Veteraaneille yksinpeli on nopeasti kaluttu ja luominenkin jäi helposti vain uusien kikkojen pikatestailuksi. Todennäköisesti LBP-pelisarja jatkuu vielä tulevaisuudessakin, mutta tiukasti saavat olla mietintämyssyt tekijöiden päässä, mikäli ei haluta jäädä junnaamaan paikoilleen.

V2.fi | Manu Pärssinen

LittleBigPlanet 3 (Playstation 4)

LittleBigPlanet 3:een on puhallettu uusia tuulia, mutta syystä tai toisesta ne eivät tunnu raikkailta. Laadukas toteutus ja hauskat jipot siellä täällä pitävät Säkkipojan seikkailut silti laatutuotteiden kategoriassa.
  • laadukas tekninen toteutus
  • uudet hahmot tuovat vaihtelua
  • työkaluilla saa edelleen monenlaista aikaiseksi
  • yhteisön panos
  • ei suuria yllätyksiä
  • yksinpelin tarina ja lyhyys
  • maisemat eivät tipauta
  • ääninäyttely toimii paremmin englanniksi
  • tekijät luottavat liikaakin yhteisöön
< Haunted House: Crypt... Freedom Wars... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

durrr

09.12.2014 klo 21.54

LittleBigPlanet kuuluu niihin harvinaisiin pelisarjoihin, jotka eivät juuri kaipaa lisäosia muuten kuin uuden konsolisukupolven yhteydessä. LBP2 oli jo mainio esimerkki turhasta kierrätyksestä, missä yksinpelikampanja toimi lähinnä demona sille mitä luovat mielet voi tehdä. Olisivat vain jättäneet jatko-osan Media Moleculen sekä ennen kaikkea PS4:sen harteille, mutta kohtalo oli pitkälti se mitä suositulta peliltä voi odottaa.

Unohtamatta, että MM hallitsee erittäin persoonallisen otteen niin graafiselta puolelta, äänistä sekä ennen kaikkea musiikista puhumattakaan. Oletus on hyvin pitkälti se, että kopiointi on ollut vahvaa mutta tässä se persoonallisuus sekä mielikuvitus jää helposti kärryiltä pois. Ollaan kuin MM mutta ymmärrys puuttuu tavalla tai toisella.

Pakottamisen tunne on hyvin vahva, hyi Sony.
lainaa
jepsan

09.12.2014 klo 21.58 4 tykkää tästä

Itselle tämä on ehdottomasti paras osa sarjasta. Poissa ovat(minun mielestäni) pahimmat elementit edellisistä osista.

Näin esimerkkinä: En ole törmännyt vielä yhteenkään siansaksaa suoltavaan hahmoon päätarinassa. Sama juttu yhteisökentissä.

Yksi pahimmista synneistä LBP:n historiassa ollaan näillä näkymin siis eliminoitu.

Hugh Laurien suoritus toi hymyn huulille.

Pelissä yhä harvakseltaan esiintyvät bugit verottavat yhden tähden, joten kokonais arvosana omalta osaltani jää neljään tähteen.

Ilman pelaamista haittaavia ongelmia LBP3 olisi saisi itseltäni täydet pisteet, sillä se on yksinkertaisesti ollut monin verroin miellyttävämpi kokemus, kuin LBP1 ja 2. Niin musiikin, tarinan, uusien hahmojen, uudistusten sekä yleisen tunnelman osalta.

Kiitos arvostelusta!
lainaa
seppos

10.12.2014 klo 20.36 2 tykkää tästä

"sillä se on yksinkertaisesti ollut monin verroin miellyttävämpi kokemus, kuin LBP1 ja 2"

Tämä. BF5 sais varmaan täydet pisteet, jos toimittaisivat toimivan pelin. Mielestäni peli ei vaadi mitään huimia uudistuksia, kun kakkososasta on vain osattu parantaa.
lainaa
jpifdsji

10.12.2014 klo 22.12

durrr kirjoitti:
LittleBigPlanet kuuluu niihin harvinaisiin pelisarjoihin, jotka eivät juuri kaipaa lisäosia muuten kuin uuden konsolisukupolven yhteydessä.


Mielestäni kyllä suurin osa peleistä saisi keskittyä olemaan vain maksimaalisen hyvin tehtyjä yhden osan pelejä. Harvaan peliin saadaan sellaisia uudistuksia tai niin vetoavaa tarinaa että saman konsolin jatko-osille on oikeasti tarvetta. Nykyään iso osa niistä harvoistakin uudistuksista on vain tarkoituksella jätetty edellisestä osasta pois jotta sen voi laittaa seuraavaan osaan uudistuksena
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova