Tuorein sisältö

Pokémon Super Mystery Dungeon

Arvioitu: Nintendo 3DS
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Spike Chunsoft
Julkaisija: The Pokémon Company
Julkaisupäivä: 19.02.2016
Pelin kotisivut
Aino Tegelman

04.04.2016 klo 19.45 | Luettu: 3401 kertaa | Teksti: Aino Tegelman

Pikachuksi Pikachun paikalle
Pokémon-perheen tuoreimpien jälkeläisten Sunin ja Moonin lanseerauksesta ei ole kauaakaan, mutta kaikki hirviöt eivät vieläkään halua elää pokepalloissa. Pokémon Super Mystery Dungeon on jatkoa omalle spin-off-sarjalleen, jossa pelaaja sujahtaa itse pokémonin nahkoihin. Edeltäjänsä, Gates to Infinityn, saatua murska-arviot sekä kriitikoilta että faneilta on pelillä kuitenkin paineita harteillaan. Tekeekö vaihtoehtoinen Pokémon-rpg emosarjalleen kunniaa, vai löytyykö luolastoista vain ja ainoastaan loputtomia zubateja?

Kyllä pokémon pokémonin tuntee mutta pokémonkin voi erehtyä


Jos Pikachun loman kaltaiset piirrosklassikot raottivat todellisuutta taisteluareenojen ulkopuolella, Mystery Dungeon -peleissä pelaaja pääsee pokémoniksi muuttuneen ihmisen hahmossa soluttautumaan taskuhirviöiden maailmaan. Super Mystery Dungeonissa sekä pelaajan nimikko-pokémon että tämän kumppani määräytyvät alussa suoritetun persoonallisuuskyselyn pohjalta, joilla peli pyrkii luomaan paitsi mukaansatempaavan myös jokaiselle yksilöllisen seikkailun. Kaverina pelaajalla on tietysti toisia pokémoneja, jotka taistelevat tämän rinnalla toinen toistaan polveilevimmissa luolastoissa.

Vaikka Mystery Dungeonit eivät konseptiltaan olisi tuttuja, Pokémon-veteraaneille orientoituminen käy nopeasti. Hirviöt hyökkäävät yhä vuoropohjaisesti samoilla kyvyillä kuin alkuperäisissäkin peleissä, joskin taistelu on myös reaaliaikaisempaa. Parhaimmillaan tämän ansiosta jokainen luolasto on erilainen, elävä yksilö: vieraat pokémonit keräilevät esineitä ja käyvät pelaajan kimppuun sitä mukaa kun niihin kartalla sattuu törmäämään. Yhteishyökkäykset, esineet sekä muut toimintaa monimutkaistavat elementit tekevät satunnaistaisteluistakin dynaamisia, mikä puolestaan tuo kenttiin toivottua vaihtelua.

Vielä viiskyt kerrosta jäljellä


Supermysteeriluolastosta on päällisin puolin siis helppo pitää. Värikäs maailma kätkee sisäänsä persoonallisia ja herttaisia hahmoja, hauskaa dialogia ja seikkailun, joka ei taatusti lopu heti kesken. Valitettavasti koko komeuden hinta on pelin rakenne. Vaikka yksittäiset taistelut ovat nopeatempoisia, itse kentät painostavat grindaamaan – game over heittää oletuksena takaisin viimeisimpään tallennuspaikkaan, joka pahimmillaan löytyy monikerroksisen luolaston ulkopuolelta. Omistautuminen toki palkitaan ja haaste on pelkkää plussaa, mutta ollaanpa nyt hetki rehellisiä: ihmiset, jotka vastaavanlaisesta nuohoamisesta nauttivat, sekä ihmiset, joiden elämänhalua sattumanvaraisesti sijoiteltujen uloskäyntien etsiminen ainoastaan laskee, ovat kaksi hyvin erilaista pelaajatyyppiä.

Vitsi onkin siinä, ettei kumpikaan antaisi Super Mystery Dungeonista objektiivista kuvaa. Ympäripyöreä kolmosen arvosana toisin sanoen nousee tai laskee vähintään puolella pisteellä riippuen siitä, kutkuttaako pelattavuus grindaushermoa vai saako se mielenterveyden valumaan viemäriin. Teknisesti peli nimittäin tarjoaa puitteet molemmille. Puolueetonta narinaa herättänee tosin kankeahko ohjaus sekä toisinaan loputtomilta tuntuvat välikohtaukset, joiden pituudesta kielivät pelin jatkuvat kehotukset tallentaa dialogin välissä. Juoni itsessään hyödyntää onneksi massiivista pokémon-kantaa, joten omien lempihirviöiden kanssa juttelu harvemmin tuntuu pakkopullalta.

Jos Pokémon-peleissä kiehtoo ennen kaikkea strategisointi sekä ennalta-arvaamattomista tilanteista selviämisen riemu, tarjoaa Pokémon Super Mystery Dungeon paljolti samaa. Pelattavuudeltaan konsepti kuitenkin edellyttää toistoa, jonka määrä tuskin voittaa puolelleen kaikkia. Vaihtoehtoisia taskuhirviöitä suosivien lienee parempi siis pitäytyä jatkossakin kouluttajan roolissa.

V2.fi | Aino Tegelman

Pokémon Super Mystery Dungeon (Nintendo 3DS)

Pitkäjänteisiä hermoja vaativa rpg, jonka suurin valttikortti on yhä sen rikas ja taskuhirviöiden täyteinen maailma.
  • Eloisa, tunnelmallinen maailma
  • Samanaikaisesti tutun että tuoreen tuntuinen
  • Illuusio yksilöllisesti seikkailusta
  • Luolastojen monotonisuus
  • Toisinaan armoton elementti-bingo pakottaa grindaamaan
  • Aloituspokémoneissa ei psyduckia ):<
< Quantum Break... This War of Mine: Th... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi etsii peleistä innostunutta avustajaa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova