Tuorein sisältö

Crisis Core: Final Fantasy VII

Arvioitu: Sony PSP
Genre: Roolipelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Julkaisupäivä: 19.07.2008
Pelin kotisivut
Jarkko Rotstén

29.08.2008 klo 08.08 | Luettu: 13230 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Fantasia ei osoita loppumisen merkkejä.
Vuonna 1997 PlayStationille julkaistu Final Fantasy VII oli minulle, kuten varmasti monille muillekin, ensikosketus mainioon japanilaiseen roolipelisarjaan. Ja millainen kosketus se olikaan! En muista sittemmin ilmestyneen montaakaan peliä, jota olisin mättänyt vastaavalla intensiteetillä. Sarjan jatko-osat eivät sen sijaan onnistuneet koukuttamaan oikein lainkaan. Crisis Core: Final Fantasy VII putkahtikin eteeni melkein kuin varkain. Hetken verran ehdinkin olla varsin innoissani - pääsisinkö jälleen ohjastamaan sympaattisen kulmikkaita ja söpöjä hahmoja ilmalaivalla ympäri maailmaa, kohti uusia eeppisiä seikkailuja?

Aitous on asenneongelma


Vastaus kysymykseeni on valitettavasti ”enimmäkseen ei”. En jotenkin voi sulattaa sitä, että Square Enix päätti siirtyä Nintendomaisesta sarjakuvamaisuudesta fotorealismiin. Enhän tietenkään voi kieltää, etteikö uusien FF-pelien visuaalinen anti olisi kerrassaan huikeaa, mutta tunnelma on aiempaa koleampi. Melkein aidon näköisiin hahmoihin on mielestäni paljon vaikeampaa samaistua. Jotenkin sen alkuperäisestä FF7:sta tutun kulmikkaan ukkelin teiniuhoa oli paljon helpompi vastaanottaa, kuin tuon Crisis Coren ehdan ihmisen näköisen ärsyttävän tikkutukan kukkoilua.

Crisis Core on ytimeltään action-peli, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen sitä alkuperäistä klassikkoa. Vaikka pelin pääpaino onkin taisteluissa, ei roolipelin peruselementtejä ole lakaistu kokonaan maton alle. Taikavoimat, taitojen kehittyminen sekä muu perinteinen rope-sälä yrittävät kovasti pitää vannoutuneiden FF-fanien innostusta yllä. Taisteluiden reaaliaikaisuus saattaa kuitenkin arveluttaa monia vuoropohjaiseen systeemiin tottuneita. Sopivan liikkeen pohtimiselle ei jää aikaa, niin kuin silloin ennen.

SOTILAS vai SIVARI?


Pelin päähenkilönä nähdään Shinran SOLDIER-joukkojen riveissä taivaltaan aloitteleva Zack. Mukana nähdään myös liuta muita vanhoja tuttuja, kuten Sephiroth, seiskaosan päätähti Cloud sekä ihanainen Aerith-tyllerö. Crisis Coressa on paljon muutakin tuttua, mikä saa veteraanin nostamaan pelin yleispistemäärää nostalgiakyynelten muodostaessa hyvää vauhtia vesivahinkoa lattialle. Aina kun kesken taistelua pohdin, onko tämä nyt sitten oikeasti kivaa vai silkkaa legendaarisen pelin maineella ratsastamista, tuttu voitonfanfaari sai minut taas palaamaan muistoissani vuoteen 1997 – ja unohtamaan siinä sivussa kaikki pahat ajatukseni.

Pelimoottorista irtoaa ihan kohtuullista visuaalista jälkeä. Hahmot ovat miellyttävän ilmeikkäitä, mutta kentät sen sijaan usein monotonisia, mikä aiheuttaa välillä hämmennystä. Äänipuoli toimii totuttuun FF-tyyliin. Musiikki luo upeaa tunnelmaa, ja ääninäyttely on toteutettu vähintään kohtuullisesti, joskin itse koen englanniksi käännetyn puhutun dialogin syystä tai toisesta jotenkin ärsyttäväksi. Pelin välivideot ovat enimmäkseen upeaa katsottavaa, mutta tilanpuutteen vuoksi osa niistä on ihmeen laaduttomaksi pakattuja. Juonen puolella ei tällä kertaa tavoitella kuita taivaalta eeppisyyden nimissä, vaan pysytellään saappaat lähempänä maanpintaa, lähinnä THE tarinan ja ennestään tuttujen hahmojen taustoja raotellen.

Pelaa peliä, jolla on tarkoitus


Pelin inhottavin piirre liittyy PSP:n hitaaseen UMD-levyformaattiin, jonka ansiosta peli latailee välillä miltei pysäkkivälin verran - ei kaikkein parasta matkapelattavaa lyhyemmille matkoille, siis. Vielä kun lataamisen edistymisestä ei viestitetä pelaajalle mitenkään, tulee mustaa ruutua tuijottaessaan pohtineeksi kaikenlaista ikävää akun loppumisesta konsolin jumittumiseen.

Crisis Core: Final Fantasy VII soveltuu ehdottomasti parhaiten niille, joilla on aiempaa kokemusta siitä legendaarisesta seiskasta. Muillekin se edustaa PSP:n vähäisten toimintaroolipelien kärkipäätä, vaikka ei mikään historian merkittävin teos missään nimessä olekaan. Final Fantasy VII:n äärettömän vahvaksi muodostunut mytologia on kuitenkin jotain sellaista, mihin peruspeleissä harvemmin törmää. Vaikka Crisis Coren yllä leijaileekin hienoinen valuutan pumppauksen ödööri, en kuitenkaan voi haukkua peliä puhtaaksi rahastukseksi. Se on ihan oikea ja rehellisesti omanlaisensa peli, jonka pariin palaa mielellään.

V2.fi | Jarkko Rotstén

Crisis Core: Final Fantasy VII (Sony PSP)

Tunnelmallista toimintaropetusta tutuilla nostalgiaelementeillä varustettuna.
  • Ei mikään halpamainen rahastus
  • Toimiva taistelusysteemi
  • Tuttuus ja nostalgia
  • Pitkät lataustauot
  • Yksitoikkoiset kentät
< Soul Calibur IV... Too Human... >

Keskustelut (15 viestiä)

TheStar

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

29.08.2008 klo 09.36

Arvostelussa en lukenut oikein mitään hyvää pelistä. Hahmot ei ollu mieleen grafiikoiltaan, peli on pelkkää taistelua ja niin edelleen.

Ainoa asia mikä näytti olevan mieleesi oli nostalgia. Eli Final Fantasy -peli sai hyvät pisteet, koska se on Final Fantasy? Aika korkeat pisteet minusta.

Suosittelen kokeilemaan Final Fantasy 6:n pelaamista, mainio peli. Ja rehellisesti sanottuna kaikki Final Fantasy 7 palvovat voisivat jo päästää irti kohta, Final Fantasy 7 oli hyvä. Mutta ei NIIN hyvä, että jokaisessa keskustelussa se pitää nostaa maailman parhaimmaksi peliksi.

Final Fantasy 6 ainakin on parempi ;)
lainaa
kakkerlak

Rekisteröitynyt 11.04.2007

29.08.2008 klo 10.20

Ihan liikaa hypetetään FFVII:tä. FFVIII ja FFVI vie 10-0 imo todellisuudessa tuota.
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

29.08.2008 klo 15.11

Ymmärrän jos FFVI:tä kehutaan, se on todella hyvä. En ymmärrä miten joku voi silti pitää persoonatonta ja kuivaa FFVIII:tä parempana, kuin ledendaarinen seitsemäs.

Minulle FFVII on senkin takia sarjan paras osa, että sen kautta tutustuin muihinkin osiin ja nyt kun olen kasvanut erilleen näistä japsi-rpg -peleistä, se on ainoa, jonka jaksan aina silloin tällöin pelata läpi.

Pidin Advent Childrenistä sen takia, että se toi mieleen hyviä muistoja, vaikka elokuvana olikin suht huono. Nostalgia on mielestäni yksi syy lisätä pisteitä arvosteluun, koska huonokin peli voi sisältää tunnearvoa ja tuoda nautintoa pelaamiseen. Eli ei siis hyvä peli, koska on Final Fantasy, vaan hyvä peli siksi, että se palauttaa mieleen jotain siitä omasta suosikkifantasiasta.
lainaa
Wasd

Rekisteröitynyt 12.12.2007

29.08.2008 klo 15.33

Toivoisin todella että tämän saisi muillekin koneille kuin vain PSP:lle, en ihan tämän takia PSP:tä lähde ostamaan mutta olisi pakko ostos boxille tai PC:lle...
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

29.08.2008 klo 16.33

FF VII on sarjan paras osa mielestäni. Hyvänä kakkosena tulee FF VI. Ja mitä tähän crisis coreen tulee: Olen arvostelijan kanssa samaa mieltä. Tunnelma on kolea ja kylmä verrattuna alkuperäiseen FF 7:n. Kyllähän niitä palikkamiehiä/naisia ennemmin katseli, ja olipa tunnelma pelissä muutenkin hauskempi, eikä niin turhan synkänvakava niinkuin näissä uusissa finaleissa.
lainaa
kakkerlak

Rekisteröitynyt 11.04.2007

29.08.2008 klo 18.25

jonny_boy, höhöhö... Tiesitkös että valtaosa (ainankin kun FF-aiheista foorumia selannut) pitää ensimmäistä pelaamaansa FF:ää parhaana. Tosin jotkut grafiikkahuorat sun muut nappulat yleensä pitävät siitä uusimmasta eniten, en teidä mistä moinen johtuu (Tai no siitä graffasta tietenkin. Ja kenties taistelusysteemistä). Toki poikkeuksiakin on.

FFVII on sen takia legenda, että juuri se toi JRPG:n kunnolla länsimaihin. FFVIII oli ensimmäinen FF:ni ja sen takia myös varmaan lempparini. Sitä tuli aikoinaan tahkottua todella paljon. Kesti 9 vuotta läpäistä se tietyistä syistä. FFVI tulee kakkosena.

FFVIII:n erikoisuudet? Niin, sehän on kuiva, sillä ei ole niitä...

Näin ei ole. Täsmennän nyt hiukan oman käsityksen ja yleisien faktojen mukaan. Final Fantasy VIII on ainoa Final Fantasy joka sijoittu moderniin aikaan tai lähitulevaisuuteen. Muut sijoittuvat johonkin menneisyyteen, tulevaisuuteen tai sitten sekoitetaan niitä. Myöskään rotat päähenkilöinä eivät olleet mielestäni niin hauskoja kuin FFVIII:n hahmot. FFVIII taitaa myös olla "realistisin", vaikka ei läheskään realistinen. Kusipäinen vihollisten tason skaalautuminen ja junction osittain tosin tekevät pelistä liian helpon tai vaikean, jos niitä ei käytä. Välivideot ja tunnelma iskivät minuun hyvin, SeeD-tehtävät ja sodat, flashbackit ym. FFVIII:ssä ei myöskään ole tavannomaista "Jos emme pysäytä teh Ultimate Eviliä hän tuhoaa maailman" juonta, vaan kyseessä on loppujen lopuksi rakkaustarina. Vaikka lopuksi siinäkin se idea on tietenkin sama. Loppuvastuksen tai pääpahiksen idea ei muutenkaan ole vain puhki kulunut maailman tuhoaminen.

En ole FFVII:tä juurikaan pelaillut. Joskus ihan vähän, joten en turhia päde siitä.
lainaa
PatrikSelin

Rekisteröitynyt 29.07.2008

29.08.2008 klo 21.56

TheStar kirjoitti:
Ja rehellisesti sanottuna kaikki Final Fantasy 7 palvovat voisivat jo päästää irti kohta, Final Fantasy 7 oli hyvä. Mutta ei NIIN hyvä, että jokaisessa keskustelussa se pitää nostaa maailman parhaimmaksi peliksi.


Itse asiassa FF VII on pelihistorian parhaimpia pelejä, vaikka grafikka ei olekkaan sitä huippu laatua. FF VII on jotakin joka kiehtoo vaikkapa olisi pelannut sata kertaa läpi.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

29.08.2008 klo 23.55

TheStar kirjoitti:
Arvostelussa en lukenut oikein mitään hyvää pelistä. Hahmot ei ollu mieleen grafiikoiltaan, peli on pelkkää taistelua ja niin edelleen.

Ainoa asia mikä näytti olevan mieleesi oli nostalgia. Eli Final Fantasy -peli sai hyvät pisteet, koska se on Final Fantasy? Aika korkeat pisteet minusta.

Minusta ainakin näyttäisi, että vaikka peli ei mikään mestariteos olekaan, on se silti ihan hyvä peli kaikin puolin. Hahmojen graafinen tyylihän on mielipidekysymys ja taistelusysteemiä kehuttiin myöhemmin. Yleisesti ottaen peli siis lienee tasaisen hyvää laatua, vaikka itse tekstistä se ei oikeastaan ihan parhaalla mahdollisella tavalla käykään ilmi. Pisteistä ja lyhyemmästä listauksesta se kuitenkin käy ilmi.
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

30.08.2008 klo 13.57

kakkerlak: "jonny_boy, höhöhö... Tiesitkös että valtaosa (ainankin kun FF-aiheista foorumia selannut) pitää ensimmäistä pelaamaansa FF:ää parhaana. Tosin jotkut grafiikkahuorat sun muut nappulat yleensä pitävät siitä uusimmasta eniten, en teidä mistä moinen johtuu (Tai no siitä graffasta tietenkin. Ja kenties taistelusysteemistä). Toki poikkeuksiakin on."

hyvä pointti kyllä :)
lainaa
Lucifer

30.08.2008 klo 18.06

Aloitin ff:n pelaamisen juuri ff VII:lla, ja ainoa mikä on tarinalliseti iskevänä tullut edes lähelle on ff X, toki myös vanhemmat ff:t on tullut pelattua läpi. tämänkin voisi katsoa kyllä.
lainaa
Petsi

30.08.2008 klo 20.29

TheStar kirjoitti:
Final Fantasy 6 ainakin on parempi ;)

No it isn't.
lainaa
VilZZu

Rekisteröitynyt 18.06.2007

31.08.2008 klo 07.21

Crisis Corea ei ole tullut kokeiltua ja tuskin tulee, kun ei tuon PSP:n hankkiminen oikein himottaisi :(

Tähän ainaiseen kiistelyyn parhaasta Final Fantasystä nyt sen verran itsekin tungen päätäni mukaan sanomalla, että taisipa tuo VIII olla ensimmäinen FF, johon tutustuin ja VII tuli sitten perästä. Silloin en englantia ymmärtänyt oikeastaan ollenkaan ja jäin aina siinä jumiin mitä tyhmimpiin kohtiin, mutta se tuli sitten häviämisen/myymisen (en muista) jälkeen hankittua myöhemmin uudestaan ja rakastuin.

VII löytyy hyllystä ja on edelleen paras peli, mitä olen koskaan pelannut. Tämäkin arvostelu sai taas nostalgian siinä määrin pintaan, että voisipa tuota tässä lähipäivinä jatkaa jotain tallennusta eteenpäin, tai aloittaa vaikka alusta :)
lainaa
Odin

Rekisteröitynyt 24.04.2007

02.09.2008 klo 15.27

Petsi kirjoitti:
TheStar kirjoitti:
Final Fantasy 6 ainakin on parempi ;)

No it isn't.

En jaksaisi aloittaa tästä vääntämistä, mutta eiköhän se ole mielipidekysymys, yes? Sitä paitsi olet väärässä. VI on parempi, mutta vain tämän verran --> . :D

Aikamoista setti, kyllä mie näkisin, että tämä peli on ihan hankkimisen arvoinen. Täytyy vain tässä jossain vaiheessä ostaa PSP ja siihen Crisis Core.
lainaa
lumipallo

03.09.2008 klo 07.42

Ei tarvi muuta pistää ku...

http://www.youtube.com/watch?v=IMK-y8w6YhA

...ja tietää että mikä se kovin peli on ;)
lainaa
Coiler

10.09.2008 klo 21.28

Itse olen aivan 100% samaa mieltä kirjoittajan kanssa siitä, että entinen palikkamainen grafiikka oli paljon mukavampi, hahmoihin helpompi samaistua ja tykätä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova