Tuorein sisältö

Lydia

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Platonic Partnership Ltd
Julkaisija: Platonic Partnership Ltd
Julkaisupäivä: 02.06.2017
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

30.06.2017 klo 14.47 | Luettu: 11064 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Lapsi väärässä maailmassa
Pieni tyttö nimeltään Lydia asuu perheessä, jossa alkoholi ja juhliminen ovat suuressa osassa arkea. Vanhemmat juhlivat yksin ja kavereiden kanssa välittämättä siitä, miltä pienestä lapsesta tuntuu. Lydia on pienen suomalaisen Platonic Partnership -studion tekemä melankolinen kokemus, jossa traaginen tarina kerrotaan lapsen näkökulmasta.

Ajatuksesta peliksiPeli julkaistiin PC:lle ja Macille kesäkuun alussa ja nousi muun muassa hetkeksi Steamin kauppaseinän esittely ja suositellut -kategoriaan. Teoksen vakavuudesta on puhuttu paljon, enkä sitä ihmettele, sillä onhan alkoholi ja sen tuomat ongelmat suuri osa suomalaista yhteiskuntaa.


Platonic Partnershipin tiimin jäseniä ovat Juho Kuorikoski (Sinivalkoinen pelikirja, Pelit-lehden avustaja, X-COM – tietokonepelien klassikot -kirja), sarjakuvataiteilija Henri Tervapuro, säveltäjä ja muusikko Juhana Lehtiniemi sekä muun muassa markkinoinnista vastaava Jussi Loukiainen. Tekijöiden mukaan pelin tarinassa on palasia heidän omista kokemuksistaan ja lapsuudestaan. Omakohtainen kokemus paistaa Lydiasta läpi, sillä ilman sitä on vaikea luoda näin vakuuttavaa ja tunnelmallista kertomusta.

Mun koti ei oo täällä


Lydia perustuu tytön elämän seuraamiseen ja ensimmäiset vastoinkäymiset kohdataan heti alussa, kun kaverit kiusaavat. Lapsi on saanut päähänsä, että hän haluaa lahjaksi oman ponin, mutta hänen ystävänsä ei usko sen olevan mahdollista. Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä pahemmaksi vastoinkäymiset muuttuvat. Elämänsä aikana tyttö kasvaa vanhemmaksi ja häntä syytetään mitä oudoimmista asioista, sekä niistäkin, joihin hänellä ei ollut osuutta.


Lydia matkustelee mielensä syövereissä huoneensa vaatekaapin kautta. Kaapin kautta avautuvat maailmat sisältävät pelottavia asioita aina isosta rumasta sammakosta känniseen ritariin. Rupikonnasta iljettävän ja kammottavan tekevät sen suuret saatanalliset sarvet, jotka kohoavat korkealle. Olento vartioi jumputusluolaa, jonka takana on ties mitä, mikä ei ole lapsille sopivaa.

Henkisesti rankimmat kohtaukset saavat pelaajan ajattelemaan tarkemmin, miten alkoholisoituneen perheen kanssa tulisi toimia. Parhaimmillaan tai pahimmillaan tarina puskee pelaajan omat henkilökohtaiset kokemukset pintaan. Vaikeimmat ja surullisimmat hetket koetaan muun muassa, kun Lydia kuulee kuinka hänen vanhempansa toivovat, ettei tyttö olisi koskaan syntynytkään. Lapsi kuulee vanhemmiltaan kaiken, mitä yhdenkään skidin ei tulisi aikuisilta kuulla. Näiden asioiden kokemisesta tulee jo itsellekin paha mieli.


Myös ulkopuoliset ihmiset ovat suuressa osassa peliä, mutta hekään eivät tee juuri mitään tytöt elinolojen parantamiseksi. Tietenkin esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen tekeminen on hankalaa, kun itse tyttö sanoo aina olevansa kunnossa, vaikka joku ulkopuolinen aikuinen sitä kysyisikin. Point & click -henkinen teos ei sinänsä ole kovinkaan paljon pelaamista vaativa tekele ja tarina eteneekin vain hiiren näppäintä klikkaamalla. Genre sopii hyvin Lydian tarinan kertomiseen, sillä mitään ihmeellisempää pelimekaniikkaa ei vahvaan juoneen tarvita.

Lähes pakkohankinta


Lydia on erittäin todentuntuinen ja surullinen pelikokemus, jota voi suositella jokaiselle ihmiselle. Se auttaa ymmärtämään, miltä lapsesta tuntuu asua alkoholistivanhempien seurassa sekä miltä, kun kukaan ulkopuolinen ihminen ei auta selviytymään arjen keskellä.


Peli sopii lähes kaikille pelaajille, mutta on ehdottoman suositeltava kasvatustyötä tekeville tai opiskeleville henkilöille. En kuitenkaan suosittele teosta liian nuorelle pelaajakunnalle, sillä se sisältää pelottavaa ja ahdistavaa materiaalia. Pelin kesto on noin 1,5 tuntia ja sen hinta on hieman alle kuusi euroa. Lydia saapuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana myös mobiililaitteille.

PC-tiedot: Nvidia GTX 1060, 6 GB, Intel Core i5-6400 CPU, 16 GB DDR4 RAM

V2.fi | Miia Lyyra

Lydia (Tietokonepelit)

Rankka ja surullinen kokemus, jossa naurulle ei ole sijaa. Tarinasta paistaa läpi omakohtainen kokemus, joka on nidottu sopivan kompaktiksi paketiksi.
  • Sarjakuvamainen grafiikka
  • Tunnelmallinen musiikki
  • Vaikuttava tarina
  • Semisti ärsyttävät hahmojen puheäänet
< LocoRoco Remastered... DiRT 4... >

Keskustelut (5 viestiä)

ASKO78

Rekisteröitynyt 06.01.2017

30.06.2017 klo 15.06 1 tykkää tästä

Lyhyys on niin paha minuus itselleni että en yli 30centtiä maksa. Mutta ilmaisena tai max tuolla 30c hinnalla lähtee kyllä koska vaikuttaa hyvälle.
lainaa
askofan

30.06.2017 klo 15.13 3 tykkää tästä

ASKO on kyllä v2.fi:n kovin äijä.

Onhan tätä kovasti suitsutettu kotimaisessa pelimediassa, voisi tarttua joku päivä.
lainaa
pwgvns

30.06.2017 klo 20.19 2 tykkää tästä

Peli jossa plussat ovat grafiikka, musiikki ja tarina, ja miinus tulee äänistä

Tiedän ettei tästä kannata kovin paljoa peliä odottaa mutta silti pikkuriikkisen härskiä sanoa että sopii liki kaikille pelaajille
lainaa
ASKO78

Rekisteröitynyt 06.01.2017

01.07.2017 klo 23.06 2 tykkää tästä

askofan kirjoitti:
ASKO on kyllä v2.fi:n kovin äijä..


Nii no empä ole kovin moneen torppaan astunut missä en olisi ollut.
lainaa
Amorphian

Rekisteröitynyt 02.07.2017

02.07.2017 klo 13.33 1 tykkää tästä

Oli pakko rekkaroitua ihan Askon sankaruuden takia. Snadi päässälasku lyhyellä matikalla:

100*1,5h on tuommoset 150 pelituntia.
Samat kertoimet hintaan niin lapussa lukee 30e.

Askolla jää tolla ajatusmallilla moni saakelin kovan luokan peli hommaamatta, ainakaan juuri ilmestyneenä, kun ei isojen studioidenka budjeteilla ihan usein väännellä pelejä joissa tarina kantais 150 tuntia. Saati pienien, joka nyt vaan on aina otettava näissä hommissa huomioon. Askolla tietysti budjetti kantaa vaikka kuuhun asti ja paikaltaan ponnistamalla. Mikäli edes budjettia tarvitsee. Tuskin. Mutta meillä tavallisilla kuolevaisilla homma on eri.

Fanipaitojen ilmestymistä odotellessa...
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova