Tuorein sisältö

Destruction AllStars

Arvioitu: Playstation 5
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Lucid Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 02.02.2021
Pelin kotisivut
Miikka Lehtonen

08.02.2021 klo 20.04 | Luettu: 1816 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Romurallista ei ole elämäntavaksi
Vaikka autoilla on hauska ajaa, kaikki tietävät salaa, että kaikkein hauskinta on ajaa autot romuksi. Näyttävät romutukset ja lentävä pelti houkuttelevat ihmisiä katselemaan milloin minkäkinlaisia romuralleja ja brittiläisten rommikinkkujen juontamia auto-ohjelmia.


Tämän tosiasian varaan on rakennettu myös Destruction AllStars, PlayStation 5:n tuore yksinoikeuspeli. Jos lupaus uuden sukupolven romurallista ei vielä yksistään riitä, mitä jos mainitsen, että pelin kehityksestä vastaa Lucid Games, entisten Bizarre Creations -tyyppien perustama pelistudio? Joko Project Gotham Racingin ja Blurin kehittäjien romuralli alkaisi kuulostaa paremmalta?

Pelti lentää


Destruction AllStars on nopeatempoinen moninpeli, jossa pelaajat ottavat yhteen muutaman minuutin mittaisissa romuralliotteluissa. Tarjolla on neljä pelitilaa, joista kaksi heittää yhteen kaksi tiimiä, kaksi taas tarjoaa avointa sekametelisoppaa ja kunnon kaaosta pienillä eroilla höystettynä.


Oli pelitila mikä tahansa, Destruction AllStarsin äärimmäisenä tavoitteena on romuttaa vastustajien autot ja koittaa suojella omaansa. Matsit tapahtuvat Rocket League -henkisillä areenoilla, joissa ei ole mitään varsinaisia teitä mutta kyllä sitäkin enemmän reittivaihtoehtoja. Pelin hengestä kertoo paljon se, että autot pystyvät tarvittaessa ajelemaan vaikka areenoiden seinillä painovoimaa uhmaten.

Matsit alkavat hurjalla ryntäyksellä, jossa kaikki ottelijat säntäävät ilotulitteiden ja pyroteknisten efektien paukkuessa kohti autojen riviä pyrkien nappaamaan niistä itselleen sen oman suosikkinsa. Tarjolla on kankeita, mutta painavia pakettiautoja, nopeita kiitureita ja näiden välimaastoon mahtuvia vaihtoehtoja. Yhden auton menettäminen ei ole maailmanloppu, sillä pelaajat voivat myös halutessaan hypätä ulos kaaroistaan nyrkkeilemään muita jalankulkijoita vastaan, tai yrittämään kaapata toisten autoja kiskomalla kuskit ulos ikkunasta ennen kuin nämä ravistelevat pyrkyrit kyydistä.


Kaikilla pelin 16 kuskilla on oma erikoiskykynsä, jota voi hyödyntää jalan liikkuessaan. Joku osaa nostaa maan alta väliaikaisia ajoesteitä, toinen juoksee autojakin nopeammin. Erikoiskykyjä ladataan pätemällä pelissä ja äärimmäisenä palkintona on kyky kutsua kentälle kuskin yksilöllinen superauto. Viimeistään tässä kohtaa siirrytään puhtaasti fantasian puolelle, kun yhdellä kuskilla on näkymättömäksi muuttuva häiveauto, toinen taas huristelee rassilla, jonka keulassa pyörii useampi sirkkelinterä.

Tempo on hurja ja kuten Bizarre Creations -veteraaneilta sopii odottaa, ajotuntuma on mitä mainioin. Ajomalli ei ole realistista nähnytkään, koska autot vetävät tarvittaessa käsijarrukäännöksiä katto maata kohti osoittaen, mutta se tuntuu spektaakkelimaisen uskottavalta. Jep, näin voisi kuvitella, että tällaiset huimat fantasia-autot oikeastikin käyttäytyvät, ainakin Hollywood-elokuvissa ja romurallin ystävien päiväunissa.


Itse pelattavuuden suurin ongelma on, että Destruction AllStars on hyvin herkkä verkkoviiveelle. Tempo on nopea ja kun puolet pelaajista tuntuu olevan jostain Siperian pahemmalta puolelta, miltei jokaisessa matsissa autot teleporttailevat jatkuvasti ympäriinsä. On turhauttavaa kuvitella tehneensä viime hetken näyttävä väistö, mutta sekuntia myöhemmin peli päättääkin, että tuloksena oli nokkakolari ja auton totaalinen romuttuminen – tai toisin päin.

Kaikki maksaa lopulta jotain


Destruction AllStars on kulkenut melko louhikkoisen tien. Peli julkistettiin alkujaan PlayStation 5 -julkistustilaisuudessa ja alkuperäisten suunnitelmien mukaan sen piti olla täysihintainen julkaisupeli. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja lopulta Destruction AllStars julkaistiin PlayStation Plus -ilmaispelinä. Koska emme olleet kärpäsenä Lucid Dreamsin toimiston nurkassa, on mahdoton sanoa, miten paljon tämä bisnespäätös on vaikuttanut pelin sisältöön.


Arvauksia voi kuitenkin aina esittää ja omani olisi, että ilmaispeliksi muuttumisen myötä Destruction AllStarsista on rouhaistu pois jonkin verran sisältöä myöhempiä päivityksiä ja mikromaksuja varten. Julkaisuversiokin sisältää jo kauppapaikan, josta voi ostaa itselleen oikealla rahalla pelin sisäistä valuuttaa, mutta sille ei toistaiseksi ole hirveästi käyttökohteita.

Ainakin suurimman osan kosmeettisista esineistä ja muusta pienestä kilkkeestä voi toistaiseksi avata puhtaasti pelaamalla ja tienaamalla ilmaista pelin sisäistä valuuttaa, joten tästä tiimille peukkua. Jos kuitenkin hirveästi himoitsee hahmokohtaisia haasteita ja niistä jaettavia kosmeettisia palkintoja, Visa on pistettävä vinkumaan.
Muuttunut bisnesmalli saattaa selittää myös Destruction AllStarsin suurimman ongelman, lyhytikäisyyden. Ensimmäisten tuntien aikana pelaaminen on hauskaa, ymmärrettävistä syistä. Grafiikka on komeaa, vauhti runsasta ja meininki rempseää. Ensimmäiset matsit viihdyttävät, mutta ainakin omassa tapauksessani jo muutaman pelitunnin jälkeen fiilis oli sellainen, että peli oli nähty.


Tämä selittyy osittain sillä, että toisin kuin vaikka Rocket Leaguessa, Destruction AllStarsissa ei tunnu olevan suunnattomasti opittavaa ja kehittymisen varaa. Toki pelissä voi tulla pelaamalla paremmaksi, mutta taitokatto tuntuu silti kovin matalalta. Ja mikäs siinä, kyllä maailmassa on tilaa myös kasuaaleille ”ajetaan autoja mäsäksi puoli tuntia” -pelikokemuksille. Mutta jotta pelin pariin haluaisi palata uudelleen ja uudelleen, se kaipaisi jonkinlaisen koukun.

Julkaisuversiossa on sisältöä kovin vähän. Neljä pelitilaa ovat niin samankaltaisia, että vaihtelua ei ole tarjolla. Moninpelin ohella peli sisältää mahdollisuuden pelata botteja vastaan, sekä ne maksulliset hahmokohtaiset haasteet. Myös progressio on niukkaa, sillä pelissä ei ole mitään päivittäisiä tehtäviä tai oikeastaan mitään muutakaan tavoiteltavaa. Matseissa pätemällä voi kerätä pelin sisäistä valuuttaa, jolla voi sitten ostella rehellisesti sanoen aika vaisuja kosmeettisia esineitä.


Kehitystiimi on jo lupaillut, että lisää sisältöä, niitä päivittäisiä tehtäviä ja muuta sisältöä on tulossa myöhemmin, mutta elämme vuonna 2021. Pelaajien huomiosta kisaa miljoona ja yksi ”peli elämäntapana” -henkistä peliä, jotka vaativat jatkuvaa huomiota eivätkä jätä ovea auki tulokkaalle, joka lupailee vaisun debyytin jälkeen, että sisältöä on tulossa sitten joskus. Todennäköisesti serverit kumisevat tyhjyyttään jo kauan ennen sitä.

Tämä ei toki ole niinkään pelaajien kuin Lucid Dreamsin ongelma, sillä kyseessä todellakin on PlayStation Plus -ilmaispeli. Niinpä niiden parin tunnin pelailuistaan ei tarvitse maksaa mitään, joten jos rempseä romuralli kuulostaa kivalta idealta, siitä vain kokeilemaan. Itse jään lähinnä harmittelemaan, että hyvän ja toimivan rungon päälle ei ole saatu enempää lihaa, sillä Destruction AllStars olisi voinut olla paljon enemmänkin kuin parin tunnin ilmaiskiva.

V2.fi | Miikka Lehtonen

Destruction AllStars (Playstation 5)

Näyttävä ja rempseä romurallipeli, joka kumisee tyhjyyttään sen verran pahasti, että parin tunnin pelailun jälkeen tekee mieli tehdä jotain muuta.
 • Mielikuvitukselliset hahmot
 • Komean näköinen
 • Sopivan epärealistisen realistinen ajomalli
 • Pyörii pehmeästi
 • DualSense-efektit
 • Tunnelma kohdallaan
 • Vähäinen sisältö
 • Mikromaksut nojaavat niskaan
 • Tiimipelitilat ovat väärällä tavalla sekavia
 • Progression puute
 • Hahmot ovat huonosti tasapainotettuja
 • Verkkoviive
< Werewolf the Apocaly... The Captain is Dead... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova