Tuorein sisältö

Farming Simulator 22

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot
Pelaajia: 1, 1-16 co-op
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Giants Software
Julkaisija: Giants Software
Julkaisupäivä: 22.11.2021
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

27.12.2021 klo 18.50 | Luettu: 3344 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

UUSITTUJA VIRTUAALIPELTOJA KYNTÄMÄSSÄ
2000-luvulla meidän koko suku vietti kesät Kalajoella peltohommissa auttaen. Muistan, että joskus tehtävänäni oli ajaa Massikkaa, jotta säilörehu saadaan talteen. Kaupunkilaistytöksi olen melko kätevä käsistäni, sillä myös lehmien lypsäminen sujuu. Lannatkin osaan luoda ja tiedän, keitä lampolassa asuu. Osaamisestani saattaa olla pienoista hyötyä, sillä Farming Simulator 22 vie pelaajansa kyselemättä maataloustöiden syvään päätyyn. Farming Simulatorin runsaasta sisältömäärästä johtuen, tätä arviota kannattaa lukea sillä ajatuksella, että siinä käsitellään sisältöä, jota on tähän mennessä tullut eteen farmausuralla.

Vuodenajat tuovat mukavaa haastetta maataloon


Edellinen Farming Simulator -sarjan osa, eli FS19, julkaistiin vuonna 2018 - ellei oteta huomioon ainoastaan Nintendo Switchille vuonna 2019 saapunutta Farming Simulator 20 -peliä. Melkoinen tovi on siis ehtinyt vierähtää siitä, että farmauksesta kiinnostuneet saisivat uutta tekemistä. Toki FS19:n ympärillä on vahva pelaajakunta sekä modikulttuuri, joten sinänsä tekeminen tai uudistuminen ei ole missään vaiheessa päättynytkään. Farming Simulator 22 sisältää paljon uusia ominaisuuksia ja toimintoja, joita ei edellisessä osassa ole nähty. Näitä ovat esimerkiksi uudet maanmuokkaustoiminnot ja mahdollisuus poimia kivipoimurilla kiviä pelloilta. Lisäksi pelaajan on mahdollista rakentaa mehiläistarhoja sekä kasvihuoneita. Viljelyspuolella uusia laitteistoja on tullut oliivien, viinirypäleiden ja durran viljelysmahdollisuuksien ansiosta. Myös oman hahmon luominen on kehittynyttä ja vaatevalikoimista löytyykin runsaasti erilaisia haalareita, kumppareita ja rukkasia. Uudessa osassa on tarjolla myös uusia viljelysalueita ja nyt mukana onkin yhteensä kolme toisistaan poikkeavaa aluetta: Ranskan maisemia tarjoava Haut-Beyleron, Yhdysvaltoihin sijoittuva Elmcreek ja Sveitsin Alppeja tarjoileva Erlengrat. Ainiin ja tarjolla on uudistus myös suomen kielellä pelaaville, sillä tällä kertaa mukana ovat suomenkieliset käännökset!


Isoin uudistus koskee kuitenkin satokautta, sillä FS22 sisältää satokausijärjestelmän. Viljelijän on otettava huomioon, että talvella tiettyjen kasvien istuttaminen on mahdotonta. Lumiset ja jäätyneet pellot eivät tuota talvikaudella viljaa. Satokauden ansiosta myös työtehtävät ovat vuoden ajan mukaiset. Syksyllä käännetään peltoja ja talvella aurataan lumia. Keväällä puolestaan viljellään ja kesällä lannoitetaan sekä kitketään rikkaruohoja. Järjestelmä noudattelee reaalimaailman tapoja, joka vaatii pelaajalta enemmän, sillä nyt on tosissaan mietittävä, mitä työtä kannattaa tehdä ja milloin. Kun satokausi ei ole käynnissä, voi keskittyä esimerkiksi metsänhoitoon tai karjan hoitamiseen. Onneksi pelaajan pohdintoja on tehty helpottamaan satokausikalenteri, josta voi vilkaista, mitä voi ja kannattaa istuttaa minäkin kuuna. Onneksi kokonaista vuotta pelin parissa ei tarvitse kirjaimellisesti viettää, jotta saa satonsa kerättyä, paitsi jos niin kuitenkin haluaa! HC-viljelijät voivat määritellä ajan kulumisen reaaliajassa, jolloin päivät ja kuukaudet ovat yhtä pitkiä kuin reaalimaailmassa.


Oman työnsä hedelmän näkeminen on hyvin pitkissä kantimissa, sillä luonnollisesti maatalouden ylläpito vie aikaa eikä pikavoittoja ole saatavissa. Mikäli oman tilan hoitaminen ei innosta, voi lähteä suorittamaan muille viljelijöille töitä. Toisaalta pelaajan on mahdollista myös rakentaa kokonaisia tuotantoketjuja kuten tehtaita, mutta niiden rakentaminen vie runsaasti aikaa. Äkkirikastumisia ei maataloudessa tapahdu, vaan koneisiin, rakennuksiin, peltoihin ja eläimiin sijoittaminen maksaa itsensä takaisin vasta pidemmällä ajalla. Mikäli tuntuu ettei kärsivällisyys riitä odotteluun, kannattaa Farming Simulator jättää kokonaan välistä. Toisaalta maataloudenhoitoon saa vauhtia kutsumalla ystäviä mukaan ja pelaamalla heidän kanssaan samalla serverillä. Yhdessä tekeminen on huomattavasti mukavampaa.

Tällaista on viljelijän arki


Mutta millaista farmielämä todellisuudessa on? Viljelijä herää aamulla tai minun tapauksessani hän ei juuri koskaan edes nuku. Töitä tehdään 24 tuntia vuorokaudessa, toki jossain vaiheessa huomasin, että yöllä peltojen lannoittaminen on haastavaa, sillä pimeyden takia en nähnyt, mitkä kohdat olin jo lannoittanut ja lannoitetta meni hukkaan. Sateellakaan ei peltohommia kannata tehdä, sillä esimerkiksi puuvillan kerääminen kaatosateessa tuottaa hävikkiä. Arvostelua varten pelatun testijakson aikana aloitin seitsemän eri peliä, sillä tekemällä mokia, oppii uusia asioita. Kokemattomuuteni koneiden kanssa tuotti runsaasti päänvaivaa. Selatessani kuvastoja ja käyttäessäni Googlea pohdin useasti, mitä eroa erilaisilla kyntövehkeillä on. Välillä tein hutiostoksia, toisaalta joskus käytettyjen koneiden markkinoilta tein huippulöytöjä halpaan hintaan. Erilaisia vimpaimia ja härveleitä on niin paljon, että aloittelijan on mahdotonta tietää mitä niillä kaikilla kuuluisi tehdä. Samalla tulisi tietää, kannattaako puuvillakoneeseen sijoittaa satojatuhansia euroja, jos sitä käyttää vain kerran vai olisiko sittenkin viisaampaa käyttää vuokrakonetta?


Ensimmäistä kertaa farmausta aloittelevan kannattaakin suunnata Googleen tai FS:n omalle Discord-serverille etsimään tietoa. Valitettavasti Farming Simulatorin oma tutoriaali on melkoisen laiha ja pelin sisällä olematon. Toisaalta valehtelisin, jos väittäisin ettei sekoilu kaikkien koneiden, peltojen, siementen ja lannoitteiden kanssa olisi ollut hauskaa. Toisaalta se ei naurattanut, kun ajelin muina naisina traktorilla kasvavan pellon päältä ja viljelykset menivät pilalle. Parhaiten taitoja oppii mokaamalla ja luomalla itselleen testiserverin, jossa voi rauhassa kokeilla erilaisia vempaimia.

Niin kuin nykyään jokaisessa julkaistussa pelissä, myös Farming Simulator 22:ssa on erilaisia bugeja. Näitä kuitenkin korjaillaan koko ajan pikaisesti ja viimeisin päivitys saapuikin 16. joulukuuta, jolla korjattiin iso nippu erilaisia ongelmia. Arvostelujakson aikana eteen pöllähtäneet ongelmat koskivat muun muassa palkkatöitä, jossa suoritetut työt eivät tulleet hyväksytyksi. Ongelmia oli myös suomenkielisissä käännöksissä, joissa jotkin termit ja sanat olivat käännetty väärin tai jätetty kääntämättä kokonaan. Tämä vaikeutti tehtävien toteuttamista. Kohdatut ongelmat eivät kuitenkaan estäneet pelaamista, vaikka hyväksymättömistä töistä jäämättä saanut korvaus harmitti.


Graafisesti simulaatiomaailma on kaunis, mutta myös ruma. Yleiskuva alueesta on silmäilyn kestävää ja esimerkiksi auringonlasku ja pimeät kaupungit valaistuksineen ovat hienoja. Mieleeni jäi elävästi myös hetki, kun yöllä sateessa keräyksessä ollut pellava hakkasi traktorin ikkunoita. Toisen vau-hetken koin, kun olin tuntitolkulla kyntänyt peltoja ja lähdin pesemään vermeitä ja huomasin, että sinisestä aurasta on kulunut maali pois. Kyllä, koneet ja vermeet likaantuvat, minkä lisäksi ne kuluvat tai vaihtoehtoisesti “saavat itseensä ajan patinaa”. Farmaamisesta innostuneet kokevat varmasti ilon hetkiä myös kuunnellessaan erilaisten koneiden kehräämistä. On iso ero, onko alla sähkötraktori vai kunnon polttöljykäyttöinen vekotin. Heikkouksiakin on, sillä esimerkiksi lumiset kelit ovat tehty vähän sinne päin. Lumi ei aina tartu mukaan auraan, ja käytännössä talvi näkyy pelissä vaan ajokelin liukkautena eli ajotuntumassa. Tämä harmitti, sillä olin valmistautunut työskentelemään 24 tuntia vuorokaudessa lumipäivystyksessä.

Noin reilu kuukaudessa olen päässyt tutustumaan Farming Simulator 22:n antimiin lähinnä pintaraapaisun verran. Todellisuudessa testijakso oli yksi iso tutoriaali, jonka aikana opin, mihin rahoja kannattaa sijoittaa ja mihin ei. Tulevat päivitykset ja modit tekevät Farming Simulatorista tulevaisuudessa taas hieman erilaisen, mikä muokkaa maatilakokemusta taas toisenlaiseksi. Odotan kuitenkin tulevaa joululomaa ja sitä, että pääsen oikein ajan kanssa luomaan taas jälleen kerran uuden serverin, joka vihdoin ja viimein saattaisi olla se, johon oikeasti rakennan tulevan maatilani.


Kannattaako Farming Simulator 22 ostaa? Vaikka olen uusi viljelijä, sanoisin, että kannattaa. Mukana olevat uudistukset ovat varmasti mieluisia myös vanhoille konkareille. Toki täytyy muistaa, että FS22:n modikulttuuri ei ole FS19:n tasolla, vaikka modimäärä kasvaa koko ajan.

PC-tiedot: Nvidia GTX 1080 Ti, 11 GB, Intel Core i7-7700K CPU, 16 GB DDR4 3200MHz RAM

V2.fi | Miia Lyyra

Farming Simulator 22 (Tietokonepelit)

Uudistaa mukavasti sarjaa, mutta samalla tekee viljelyshommiin hyppäämisestä entistä haastavampaa monipuolisen sisällön johdosta.
  • Runsaasti tekemistä aina viljelystöistä karjanhoitoon
  • Kattava valikoima erilaisia työkoneita
  • Vuodenaikojen vaihtelu tuo syvyyttä pelikokemukseen
  • Vähäinen karttamäärä
  • Lumen auraus oli pettymys
  • Tutoriaalit vaikeasti saatavilla
< Final Fantasy XIV: E... Hot Wheels Unleashed... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova