Tuorein sisältö

Two Point Campus

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Two Point Studios
Julkaisija: Sega
Julkaisupäivä: 09.08.2022
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

05.08.2022 klo 17.50 | Luettu: 3873 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

REPPU SELKÄÄN JA KOHTI TAIKAJUOMATUNTIA
Kun sairaalasimulaatio Two Point Hospital julkaistiin vuonna 2018, ihmettelin aluksi, miten peli keräsi paljon suosiota. Pian huomasin rakentavani itse sairaaloita yötä myöten. Intoni kuitenkin lopahti, sillä terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky petti pahasti ja asiakkaat eivät päässeet hoitoon. Nyt julkaistavassa Two Point Campuksessa pääsee puolestaan rakentamaan koulutusjärjestelmää tulevaisuuden ammattilaisille. Mutta miten koulutusjärjestelmän rakentaminen onnistui, vai mureneeko se yhtä helposti kuin terveydenhuolto?


V2.fi:lle lähetetty Steam-koodi tuli ennen virallista julkaisua, joten tämä arvio on kirjoitettu testijakson aikana olleen peliversion pohjalta.

Hyvinvoivat opiskelijat ja henkilökunta ovat kaiken a ja o


Two Point Hospital ja Two Point Campus ovat keskenään hyvin samanlaisia, joten jos on edes vähän rakentanut sairaaloita, onnistuu myös koulujen kasaaminen helposti. Pelin aloittaakseen ei kuitenkaan tarvitse olla rakennusmestari, sillä pelaajaa opetetaan rakentamisen tiimellyksessä. Koulutuslaitoksen rakentaminen alkaa usein tyhjältä tontilta ja päästäkseen seuraavan koulualueen kimppuun, on pelaajan läpäistävä muutamia tehtäviä. Usein tehtävät liittyvät muun muassa opiskelijoiden hyvien arvosanojen saavuttamiseen, mutta myös esimerkiksi lainan takaisinmaksuun ja huonelämpötilan saavuttamiseen. Hyvän koulun rakentaminen ei ole helppoa, sillä opiskelijat ja työntekijät ovat hyvin vaativia. Opiskelu ei saa olla pelkkää puurtamista, vaan myös vapaa-ajasta on pidettävä huolta. Lisäksi esimerkiksi henkilökuntaa tulee uudelleen kouluttaa ja yliopistojen pitää pärjätä erinomaisesti myös tutkimustyön parissa. Opiskelijat voivatkin osallistua yhdelle tai useammalle kurssille, pelaajalle tämä kuitenkin tarkoittaa enemmän henkilöstökuluja ja isomman oppilaitoksen rakentamista. Lisäksi ison koulun johtaminen hyvin opintotuloksin vaatii hyvää suunnittelutyötä.

Kampuksilla voi opiskella koulusta riippuen esimerkiksi ritariksi tai urheilijaksi, mutta tarjolla on opintoja myös VR-teknologiasta, ruoanlaitosta, internetin historiasta, robotiikasta ja mustasta taikuudesta sekä vakoilusta. Heti pelin alussa ei voi valita rakentavansa yliopistoa, jossa opiskeltaisiin kaikkien alojen erikoisasiantuntijaksi, mutta mitä pidemmälle peli etenee, sitä monipuolisemman oppilaitoksen rakentaminen on mahdollista. Opintotarjonnan lisäksi pelaajan on pidettävä huolta opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista. Ahkerille puurtajille tulee tarjota muun muassa taukotiloja ja opiskelijoille myös nukkumapaikat. Lisäksi opiskelijat nauttivat baarissa notkumisesta, opiskelijajärjestöihin kuulumisesta, ulkona halvan ruoan syömisestä, pihalla istuskelusta sekä kattavasta terveydenhuoltojärjestelmästä.


Viihtyisät piha-alueet vetävät puoleensa opiskelijoita ja tuottavat heille hyvää mieltä. Puistosta löytyvät romanttiset pinkit sydänpenkit ja kahvila saavat lemmen leimahtamaan. Two Point Campus ei kuitenkaan pääse sälävalikoimassa The Sims -pelin tasolle, joten sisä- ja ulkoalueen viihtyvyys on usein muutaman eri tavaran varassa. Seuraavaan Two Point -peliin olisi mukava saada laaja kaluste- ja tarvikevalikoima, jolloin alueiden rakentaminen olisi vielä hauskempaa.

Millainen sitten on “normaali” lukuvuosi oppilaitoksessa? Velhokoulussa opiskelijat eivät meinanneet millään valmistua arvosanalla B+. Suurin osa opiskelijoista reputti kursseja, vaikka kuinka yritin kouluttaa professoreita paremmiksi. Lisäksi pidin huolta siitä, ettei kukaan jäätyisi rakennuksien sisällä kuoliaaksi, joten rakensin hyvän ja kattavan lämmitysjärjestelmän sisälle ja ulos, mutta silti kaikki olivat tyytymättömiä ja valittivat kylmyydestä. Kiittämätöntä sakkia sanon minä! Edes klubien ja vapaa-ajan huoneiden rakentaminen ei parantanut tilannetta. Kokeilin jopa potkia ulos huonot opiskelijat siinä toivossa, että tilalle tulisi parempia. Ei tullut, joten vika oli ilmeisesti minussa. Päätin tuhota koko koulun ja aloittaa alusta. Urheilijoille suunnatussa oppilaitoksessa kaikki sujui mallikkaasti. Innokkaat opiskelijat ja urheilijat elivät hyvin tasapainoista elämää, joten koulutuspäällikön virka oli naurettavan helppo.


Rakentamisen yhteydessä annetut haasteet ovat hauskaa lisätekemistä, vaikka kaikkea ei ole tietenkään pakko suorittaa, ellei halua. Erityisesti pidän siitä, että ensimmäisen tason suorittamiseen ei vaadita liikaa asioita, joten vähemmänkin rakentamisesta innostunut pelaaja pääsee käsiksi seuraavalle tontille. Mikäli kaipaa rentoa tekemistä onnistuu se sandbox-tilan kautta, jossa voi esimerkiksi rakentaa vapaasti ilman taloudellista vastuuta mitä tahansa kampusaluetta. Sandboxista tuli suosikkini, sillä sinne pystyi huoletta rakentamaan heti alusta alkaen täydellisen kokonaisuuden, joka ensimmäisestä kuukaudesta alkaen tuotti voittoa, minkä lisäksi opiskelijat ja oppilaat olivat hyvin tyytyväisiä.

Vegaaninen nakkikiska kaipaisi ammattimaista ravintolahenkilökuntaa


Two Point Campusta on mahdollista pelata nopeasti suorittaen minimivaatimukset. Toisaalta pelistä löytyy myös syvällisempi puoli. Opettajia ja muuta henkilökuntaa on nimittäin mahdollista kouluttaa paremmaksi syventämällä heidän tietotaitoaan. Koulutus palvelee varsinkin niissä oppilaitoksissa, joissa opetetaan useita eri aineita. Toisaalta kannattaa pohtia, kannattaako lehtorista tehdä yhden alan erikoisasiantuntija vai kannattaako jokainen kouluttaa kaikkien kurssien vetäjiksi. Ennen palkkausta ennen kannattaa katsoa, millaisia taitoja työntekijältä löytyy, jotta hän olisi paras tekemään kyseistä työtehtävää. Esimerkiksi kiinteistönhoitajaa ei kannata laittaa kirjastoon töihin. Henkilökunnassa on kuitenkin pienoiset puutteet, sillä valikoimasta ei löydy erillisiä osaajia ravintolapuolelle. Kampuksille voi rakentaa runsaasti erilaisia ruokakojuja aina ramenkuppilasta kahvikioskiin ja tällä hetkellä ne työllistävät assistentteja väärillä taidoilla.


Teknisestä näkökulmasta Two Point Campuksessa ei ole juurikaan moitittavaa. Testijaksolla pelattiin ennakkoversiota, mutta tästäkään huolimatta testijakson aikana ei tullut eteen ongelmia. Käyttömukavuuden puolella on kuitenkin pieniä kehittämisen paikkoja. Esimerkiksi velhokoulun alueella tietyt rakennukset estivät kameran näkyvyyden kokonaan. Lisäksi kaipasin isompaa näkymää, sillä nyt isommat kampukset eivät mahtuneet ruudulle kokonaan, mikä vaikeutti yleiskatsauksen tekemistä. Unohdin esimerkiksi välillä tiettyjen rakennusten olemassaolon.

Two Point Campus on mielestäni parempi kuin Two Point Hospital, vaikka epäilin aluksi oppilaitosten rakentamista tylsäksi työksi. Jokainen kampusalue kuitenkin onnistui olemaan erilainen ja tuomaan eteen uudet haasteet. Esimerkkinä haaste, jossa piti huolehtia rakennusten sisälämpötilan lämmittämisestä, muuttui seuraavalla alueella päinvastaiseksi. Tehtävänä oli rakentaa kattava ilmastointijärjestelmä. Two Point Campus on ehdoton hankinta niille pelaajille, jotka pitivät myös Two Point Hospitalista.

Two Point Campus saapuu julkaisupäivänä osaksi Xbox Game Passia (pilvi, PC ja Xbox).

V2.fi | Miia Lyyra

Two Point Campus (Tietokonepelit)

Jatkaa takuuvarmasti Two Point -sarjan menestystarinaa, sillä yliopistojen rakentaminen on todella hauskaa ja koukuttavaa puuhaa. Erityisesti sandbox-tilasta on hupia pidemmäksikin ajaksi.
  • Rakentaminen on hauskaa ja palkitsevaa
  • Erilaiset tontit
  • Runsas koulutusvalikoima
  • Kampusten rakentaminen tarjoaa runsaasti tekemistä ja pelillä on hyvä uudelleenpeluuarvo.
  • Joskus jotkut rakennukset ovat kameran tiellä
  • Liikaa erilaisia valikoita
  • Ei tarpeeksi erilaisia työntekijöitä
< Eternal Threads... Autonauts vs Pirateb... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova