Tuorein sisältö

V2.fi testasi: AOC Q27G3XMN/BK -näyttö

Miia Lyyra

17.02.2024 klo 18.42 | Luettu: 1190 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

KYLLÄPÄ ON KIRKASTA!
AOC on tullut tunnetuksi toimisto- ja pelinäytöistä sekä myös hyvistä budjettimallin ratkaisuista. Vuosien aikana pelimallisto on laajentunut kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat AOC Gaming, AGON ja AGON Pro. V2.fi.lle testiin saapunut AOC Q27G3XMN/BK kuuluu ensimmäisenä mainittuun AOC Gaming -sarjaan.


AOCin uutukaisen valttikortteina ovat MiniLED-taustavalaistus ja HDR. Varsinkin Mini LED -tekniikka 336 himmennysvyöhykkeellä on tuttu lähinnä kalliimmista näytöistä. 2560x1444p VA-paneeli sopii täydellisesti pelaamiseen, varsinkin kun maksimivirkistystaajuus nousee aina 180 Hz:iin saakka. Lisäksi näytöstä löytyy VRR-tuki. Teknisten ominaisuuksien ansiosta ruutu sopii enemmän kuin hyvin PC-pelaamiseen. Konsolipelaajille on luvassa huonompia uutisia, sillä mukana on ainoastaan HDMI 2.0 -liitäntä, minkä vuoksi konsoleista ei saa kaikkea irti.

Ulkoisesti näyttö on hyvin tyylikäs ja minimalistinen. Korkeutta voi säätää haluamansa mukaan. Jalustassa on neljä sakaraa, joista taakse sijoitetut ovat etujalkoja huomattavasti lyhyemmät. Minun makuuni jalka vie liikaa tilaa pöydältä ja takajalat osuivat ikävästi pöydän takana olevaan seinään. Näyttö tukee kuitenkin VESA-seinäkiinnitystä, joten halukkaat voivat kiinnittää ruudun esimerkiksi erilliseen näyttövarteen.

Näyttö tuntuu myös laadukkaalta, eikä muoviosissa ole havaittavissa minkäänlaista natinaa. Harmittavasti kaapelinhallinta jää puolitiehen, vaikka jalasta löytyy aukko kaapeleiden läpivientiin. Tämä ei kuitenkaan tyydytä omia tarpeitani, jossa haluan kaapeleiden olevan kokonaan poissa näkyvistä. Ehkä jalkaan olisi voinut tehdä jotkin kiinnikkeet johdoille.

Virtapainikkeet ja muut säätimet ovat sijoitettuna näytön alalaitaan. Asetusvalikoissa säätö hoidetaan neljän painettavan napin voimin, joka tuntuu hankalalta. Navigoinnin helpottamiseksi olisin toivonut ennemminkin joystickiä, kuten nykyisessä näytössäni on. Halutessaan ruudun säädöt voi hoitaa AOC G-Menu -sovelluksella, joka on ladattavissa erikseen.

Tuoko parempi näyttö etua pelikentille? Ehkä


Olen haaveillut jo pitkään uudesta näytöstä, sillä oma näyttöni on vuodelta 2019 ja teknisesti hieman vanhahko. Ensimmäisen kuvan rävähtäessä ruutuun, olin yllättynyt sen laadusta, varsinkin kontrastista. Vaalean kuvan nähdessäni säikähdin näytön kirkkautta. Entinen näyttöni tuntui välittömästi SER-jätteeseen kuuluvaksi. Vaaleiden värien lisäksi myös musta näyttää mustalta ja yleisesti kuva toistuu kauniisti ruudussa MiniLED-himmennysalueiden johdosta. HDR toimii myös mainiosti, sillä upeiden kontrastien ja eloisien värien johdosta kuvan näyttää lähes täydelliseltä. HDR:n laatu yllätti minut täysin, sillä aiemmassa näytössä HDR on jäänyt käyttämättä sen kehnouden johdosta. Tekniikka on tosiaan mennyt eteenpäin.


Konsolipelaajien kannattaa pohtia kahdesti, hankkiiko näytön itselleen. HDMI 2.1 -puutoksen takia PlayStation 5:lla tai Xbox Series -laitteilla ei ole mahdollista saavuttaa 4K/120Hz-tilaa. HDR-tuki toimii kummallakin laitteella, mutta VRR-tuen pariin pääsevät vain Xbox-pelaajat. HDMI 2.1 -liitännän puutos on tavallaan ymmärrettävää, sillä näytön hinta monella muulla markkina-alueella on alempi, ja jostain pitää varmaankin valmistuksessa tinkiä.

Pelaan usein erilaisia räiskintäpelejä, jossa pienikin valttikortti voi tuoda etua pelikentillä. Nopeampi virkistystaajuus ja nopea vasteaika ovat yksi asia, joka voi naulata voiton kotia. En tiedä oliko se näytön vai omaa ansiotani, sillä testijakson aikana räiskintäpelit sujuivat paremmin kuin yleensä. Valehtelisin jos väittäisin, ettei olisi ollut hauskaa saada kaikkia tehoja irti myös omasta RTX 3080 -näytönohjaimesta paremman näytön kera. Uskon välineurheiluun siltä osin, että vanhoilla ja kehnoilla kamoilla voi hävitä ne kriittiset sekunnit.

Varsinkin esimerkiksi Amerikan markkinoilla AOC Q27G3XMN/BK on hyvä hintaisekseen ja sitä voi luonnehtia täydelliseksi budjettimallin vempeleeksi. Näytön ominaisuuksista esimerkiksi MiniLED on sellainen, ettei sitä uskoisi olevan tämän hintaluokan ruudussa. Toisaalla vaikka näytön hinta on 280 dollaria, Suomessa hinta on huomattavasti korkeampi. Tästäkin huolimatta AOC on hintalaadultaan hyvissä asemissa, mutta joutuu Euroopan alueella huomattavasti pahemman kilpailun kohteeksi. Jos eurohinta olisi ollut lähempänä dollarihintaa, olisi näytölle räpsähtänyt täydet viisi tähteä.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet
Näytön koko: 27"
Paneeli: VA
Taustavalaisun tyyppi: Mini LED
Paneelin käsittely: Häikäisysuoja (AG)
Resoluutio: 2560x1440 (kuvasuhde 16:9)
Virkistystaajuus: 180 Hz
Vasteaika (GtG): 1ms
Kirkkaus: 450 cd/m2 (typ.), 1000cd/m2 (HDR peak)
Staattinen kontrasti: 4000:1
Dynaaminen kontrasti: 80M:1
Pikseliä tuumaa kohden: 82
Katselukulmat (vaaka/pysty): 178°/178°
Liitännät: 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 1 x 3,5 mm audio out
HDCP: 2.2AOC Q27G3XMN/BK
Hintaluokka: 399 euroa
Lisätietoa: AOCV2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: Andro... V2.fi pelasi: A Litt... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova