Tuorein sisältö

Metroid Prime 3: Corruption

Arvioitu: Nintendo Wii
Genre: Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Retro Studios
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 26.10.2007
Pelin kotisivut
Matti Lintula

26.10.2007 klo 11.30 | Luettu: 10482 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Ketterästi korruptoitunutta
Metroid Prime 3: Corruption on Metroid-sarjan kymmenes tuotos sekä Metroid Prime -sarjan kolmas ja samalla trilogian viimeinen peli. Samus Aran on nähty avaruutta turvaamassa jo vuodesta 1986 lähtien, ensin Famicomilla Japanissa ja myöhemmin NES:llä länsimaissa. Vuonna 2002 GameCubelle ilmestynyt Prime-sarjan ensimmäinen osa siirsi päähenkilön kurvit kolmeen ulottuvuuteen ja aloitti tarinan, joka sijoittuu ajallisesti alkuperäisen Metroidin ja Metroid II:n väliin. Avaruuspiraatteja vastaan päästään taistelemaan nyt ensimmäistä kertaa Wiillä, ja sukupolvenvaihdos on tehnyt pelille kummia.

Piraatit sotajalalla


Pelin alkuasetelmassa avaruuspiraatit ovat hyökkäyskannalla. Galaktisen liittouman aluksella meneillään olevassa palaverissa käydään läpi supertietokoneet saastuttaneen viruksen aiheuttamaa ongelmaa, kunnes piraatit vyöryvät liiton kimppuun silmittömällä raivolla. Hyökkäyksen alle joutuneessa aluksessa pidetyssä palaverissa on tietenkin sankari itse mukana. Paikalla on myös kolme muuta palkkionmetsästäjää ja yhteistuumin joukko lähtee torjumaan piraattien vyörytystä ensin avaruusaluksella, sitten läheisen planeetan, Norionin pinnalla.

Pian taivaalle ilmestyy tulipallo, joka paljastuu vihamielisen ja voimakkaan muukalaisrodun siemeneksi. Leviathaniksi nimetyt muukalaiset ovat lähettäneet aurinkokuntaan joukon siemeniä, jotka levittävät planeettoja korruptoivaa phazon-energiaa. Norionilla Samus vaipuu taistelun tiimellyksessä koomaan ja herättyään saa tietää, että hänen kehonsa tuottaa nyt phazonia, jota voidaan hyödyntää myös aseistuksena uuden panssaripuvun avulla. Phazonia levittävät muukalaiset on tuhottava ja Norionin taistelun jälkeen kadonneet palkkionmetsästäjät löydettävä. Kiperästä tilanteesta alkava seikkailu vie Samuksen läpi usean erilaisen planeetan ja haastavien taisteluiden kautta kohti piraattien uutta johtajaa ja Prime-sarjan loppuratkaisua.

Pää pyörällä ja jalat solmussa


Corruption on sarjan ensimmäinen Wiille tehty peli. Uusi alusta on luonut tarpeen ja mahdollisuuden kehittää peliin myös täysin uuden ohjausjärjestelmän. Siinä missä GameCuben Samuksella oli valitettavan jäykkä niska, on kapulaohjattu Samus ketteräliikkeinen ja vetreä nuori nainen. Kontrollit toimivat kuin ajatus. Nunchuk-ohjaimella käskytetään sankarin jalkoja ja wiimotea ilmassa heiluttelemalla saadaan neitokaisen kauniit silmät osoittamaan juuri haluttuun suuntaan. Nunchukilla hoidetaan myös tarttumakoukun käyttöä ja tähtäyslukitusta. Wiimotella puolestaan vapaan tähtäämisen ja ampumisen lisäksi väännellään vipuja ja pumpataan pumppuja. Wiimotea heilauttamalla Samus osaa nyt myös pallomuodossaan pomppimisen jalon taidon, josta onkin hyötyä pelin lukuisia puzzleja ratkaistaessa.

Vihollisen voi lukita kohteeksi kuten GameCubellakin, ja tattia vääntämällä sankarimme juoksee sivuttain lukittua vihollista ympäri. Lukituksen ollessa päällä voi panoksia syytää silti mihin kohtaan ruutua tahansa, mikä helpottaa huomattavasti useamman vihollisen yhtäaikaisista hyökkäyksistä selviytymistä. Lisääntyneen ketteryyden huomaa myös Samuksen pompuista, sillä lisää korkeutta hyppyihin saa nyt painamalla hyppynappia uudestaan kesken ensimmäisen loikan. Vaikka paikoin erityisen paljon tarkkuutta vaativaa tasohyppelyä on paljon, ei kuolema kolkuttele jatkuvasti ovella kiitos hyvän kenttäsuunnittelun ja tarkan ohjauksen.

Hyperkybersupersotilaalla putki päällä


Phazon-panssarinsa avulla Samus voi siirtyä myös erittäin tuhovoimaiseen hypermode-tilaan, jossa käsitykki syöksee puhdasta phazon-energiaa ja kaataa kestävämmänkin piraatin nurin varsin nopeasti. Corruptionissa asejärjestelmä on erilainen kuin aiemmissa Prime-sarjan peleissä. Mallia on otettu lähinnä Super Metroidista ja nyt jokainen uusi ase on päivitys edelliseen. Tämä vähentää aseiden vaihtotarvetta, sillä nyt jokainen uusi ase sisältää myös aiempien aseiden ominaisuudet. Uutena ominaisuutena Samus voi myös käskyttää alustaan visiirinäyttönsä kautta. Aluksen tarjoama raskas tulivoima tuleekin tarpeeseen isoja kohteita tuhotessa.

Metroid Prime 3: Corruption on häpeilemätön putkijuoksu, mutta koska peli ei monesta kilpailijastaan poiketen edes yritä olla muuta, toimii systeemi loistavasti. Pelissä voi myös vaihtaa sijaintia vaikka planeetalta toiseen ja mikäli yhdessä paikassa jää jumiin, voi toisessa paikassa yleensä jatkaa etenemistään. Tämä vähentää turhautumista huomattavasti. Paikoin peli sortuu putkimaisissa kentissä pelaajan edestakaisin juoksuttamiseen, joka ei ole erityisen haastavaa, vaan käy varsin nopeasti puuduttavaksi. Paikoitellen viholliset syntyvät uudestaan ilman näkyvää syytä jo käytyihin paikkoihin, joka rikkoo tunnelmaa ja tuntuu keinotekoiselta pelaajan etenemisen hidastamiselta. Kentät ovat monipuolisia ja maisemat tyylikkäitä. Kaipaamaan ei jää korkeampia resoluutioita tai viimeisimpiä efektivyörytyksiä, sillä tunnelmaa Corruptionissa riittää jokaisen kotien avaruustaistelijan tarpeisiin yllin kyllin. Äänimaailma tukee peliä hienosti, eikä Samus onneksi vieläkään pukahda koko pelin aikana sanaakaan erilaisten voihkaisujen ja kuolinkorahdusten lisäksi.

Vihollisia on montaa eri sorttia vaarattomista peruspiraateista järkälemäisiin goljatteihin asti. Tekoälyäkin avaruuden pahikset ovat nauttineet vähintään lasillisen ennen sotaan lähtemistään, sillä viholliset osaavat tulittaa suojasta käsin, vaihtaa paikkaa ja edetä tehokkaasti ympäristöä hyväksikäyttäen. Alakynteen jääneet pikkupiraatit lähtevät myös varsin kiireesti pakoon pelaajan rynniessä päälle. Pelissä on viljalti erilaisia väli- ja loppupahiksia joiden peittomainen vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Luvassa on melkoisia ahaa-elämyksiä, kun pitkään pahan loppuvastuksen edessä pähkäiltyään löytää oikean lähestymistavan kerrostalon kokoisen vihollisen voittamiseksi.

Kohti harmaata tulevaisuutta


Metroid Prime 3: Corruption on allekirjoittaneelle ensimmäinen kosketus pelisarjaan. Vertailun vuoksi testaamani GameCuben ensimmäinen Metroid Prime vahvistaa tunnetta siitä, että olen jäänyt paljosta paitsi. Tunnelmaa löytyy molemmista, ensimmäisestä Primesta alkuvaiheissa ehkä jopa enemmän kuin uusimmasta. Wiin ohjausjärjestelmä kuitenkin tuplapompauttaa Metroid Primen aivan uudelle tasolle ja GameCuben perinteisempi ohjausmenetelmä tuntuu hetkessä todella kankealta. Corruption on ehdoton hankinta Metroid-sarjan faneille, mutta todella suositeltava teos myös avaruusteemaan muuten hurahtaneille. Vaarana on, että peliin ja sarjaan jää koukkuun, eikä kymmenen pelin pelaaminen kronologisessa järjestyksessä sovellu välttämättä perheellisille, työssäkäyville tai ulkoilmaa arvostaville. Sarjaan Wiin kautta tutustuvat voivat siirtyä Corruptionin läpäistyään sujuvasti Game Boyn harmaasävynäytölle ja tarinan seuraavan osan, Metroid II: Return of Samusin pariin.

V2.fi | Matti Lintula

Metroid Prime 3: Corruption (Nintendo Wii)

Uusittu ohjausjärjestelmä nostaa Metroidin uudelle tasolle, räiskintäpelien kirkkaimpaan kärkeen alustasta riippumatta.
  • Uudistunut ohjaus
  • Tunnelma
  • Kenttäsuunnittelu
  • Paikoin ylipitkät pomotaistelut
  • Edestakaisin juoksuttaminen
< Sega Rally... The Legend of Zelda:... >

Keskustelut (7 viestiä)

Tingle

Rekisteröitynyt 19.04.2007

27.10.2007 klo 17.08

"Samuksen pompuista, sillä lisää korkeutta hyppyihin saa nyt painamalla hyppynappia uudestaan kesken ensimmäisen loikan. "

Nyypät, ollut ainakin aikaisemmissa Primeissa.

Juhlistin julkaisua hankkimalla viimein Prime1:n, sillä sinnitellään Players choice -Korruption tuloon.
lainaa
timpani

27.10.2007 klo 19.37

Todella hyvä peli.
Wiin omistajille pakko ostos.
lainaa
sammy

28.10.2007 klo 05.46

"Paikoitellen viholliset syntyvät uudestaan ilman näkyvää syytä jo käytyihin paikkoihin, joka rikkoo tunnelmaa ja tuntuu keinotekoiselta pelaajan etenemisen hidastamiselta."

Huomaa, että on arvostelijan eka metroid-kokemus. Täähän on ollu periaate metroideissa aina ekasta lähtien, että viholliset respawnaa ja että samoihin paikkoihin palataan useamman kerran. Koska sitä mukaa kun samus kehittyy, niin aikaisemmista kolutuista paikoista aukeaa uusia reittejä, niin ei olisi mitään järkeä juosta pitkin tyhjiä käytäviä kokoajan.

Tää peli on kyllä pakko ostos jos omistaa wiin!
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.10.2007 klo 09.33

sammy kirjoitti:
Huomaa, että on arvostelijan eka metroid-kokemus. Täähän on ollu periaate metroideissa aina ekasta lähtien, että viholliset respawnaa ja että samoihin paikkoihin palataan useamman kerran.


Heh, en tiedä parantaako tällaista design-päätöstä se, että "näin on aina tehty" :) Viholliset respawnasivat jatkuvasti monissa 80-luvulla tehdyissä C64-peleissä, ja se oli silloin jo ärsyttävää.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2007 klo 11.07

Juu vertailupohjana arvostelussa oli lähinnä PC:n räiskinnät ja jotkin Xbox 360:n paukutukset. Nautin kyllä Corruptionista suunnattomasti juurikin tältä pohjalta. Metroid-konkareille kokemus saattaa olla tylsempikin.

Toisaalta Wii on levinnyt maailmalla niin moneen aiemmin pelaamattomaan kotiin, että on ehkä hyväkin katsoa näitä pitkäkestoisia sarjoja vähän uusin silmin. Veikkaan, että todella monelle Prime 3: Corruption tulee olemaan se ensimmäinen Metroid-peli, jonka kautta kenties sitten syvennytään aiheeseen ja aiempiin peleihin.
lainaa
Misfire

30.10.2007 klo 22.27

Juu, eipä arvostelija vielä täysin ymmärrä Metroid sarjan perusteita mutta huomasipa kuitenkin, että paljosta on jäänyt paitsi kun tämä oli eka Metroidi. Prime 3 on täyttä laatutavaraa ja sen lähes kaikki voivat allekirjoittaa. Toivottavasti.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

31.10.2007 klo 16.50

En silti hyväksy edestakaisin putkessa sahaamista ja samojen vihollisten uudestaan lahtaamista vaikka se olisi jonkin sarjan perusidea. Se ei vaan ole enää nykyaikaa ja mitä tärkeintä; se ei ole viihdyttävää.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova