Tuorein sisältö

Laura Bow: Colonel's Bequest

Matti Lintula

01.04.1989 klo 00.01 | Luettu: 4129 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Neiti etsivä murhan jäljillä
Alustat: Amiga, Atari ST ja MS-DOS
Genre: seikkailu
Pelaajia: 1
Kehittäjä: Sierra
Julkaisija: Sierra


Seikkailupeleissä on totuttu juoksentelemaan milloin kuningaskuntia pelastamassa ja avaruusromua keräämässä, mutta trillerit ovat olleet pienoisessa alennustilassa tässä genressä. Tilannetta paikkaa nuori nainen nimeltään Laura Bow, joka on päähenkilönä Sierran uusimmassa graafisessa seikkailussa.

Tunnelma tihkuu verisenä


1920-luvulle sijoittuva tarina alkaa saapumisesta Lauran ystävän Lillianin isoisän kartanolle, joka ympäristöineen toimii koko pelin tapahtumien näyttämönä. Paikalle vanhan everstin kartanoon on kutsuttu ukon koko suku ja kuten sukujuhlissa käyneet tietävät, eivät kaikki verisiteitä omaavat tule kovinkaan hyvin toimeen keskenään. Näin myös eversti Dijonin suvussa, jonka salamyhkäisiin ihmissuhteisiin etsivän tytär, yliopisto-opiskelija Laura pääsee varsin pian tutustumaan. Kukaan ei ole sitä miltä ensi silmäyksellä näyttää ja jokaisella suvun jäsenellä tuntuu olevan luurankoja kaapeissaan. Motiiveja murhaan löytyy useammaltakin läsnäolijalta.

Kartano ympäröivine maineen on piirretty kauniisti ja valaisu on tunnelmallista. Grafiikka huokuu vanhan ajan henkeä jokaista yksityiskohtaa myöden. Koko seikkailu tapahtuu ilta- ja yöaikaan, joten oman lisänsä pelottavan ahdistavaan tunnelmaan tuo ulkotilojen pimeys. Ääntä pelissä ei ole juurikaan käytetty ja suurin osa äänimaailmasta koostuu muutamasta perusefektistä. Sinällään hyvää musiikkia olisi voinut olla useammassakin huoneessa.

Ongelmahöylä vauhdissa


Pelissä edetään pääasiassa ihmisten kanssa keskustelemalla ja sukulaisten välisiä suhteita seuraamalla. Kartanossa on salahuoneita, joiden kautta Laura pääsee seuraamaan muiden vieraiden keskinäisiä ja usein varsin valaisevia keskusteluja. Mukana on tietenkin myös jonkin verran esineiden keräilyä ja näiden käyttöön liittyviä pulmia, eikä äkkikuolemaan johtavia vaarojakaan pelistä puutu. Kävele liian läheltä kaidetta tai käy suihkussa väärään aikaan ja olet vainaa. Tiuhaan tallentaminen siis kannattaa omien hermojen säästämiseksi.

Peli on jaettu useampaan näytökseen, joiden välillä ajan kulua kuvataan myös eteenpäin siirtyvällä kellolla. Suurin osa peliajasta kuluu samoja paikkoja koluten ja keskusteluja eri huoneissa seuraten. Lopulta kartano alkaa tuntua melko pieneltä paikalta, jossa kaikki tärkeät tapahtumat tapahtuvat vain muutamassa eri tilassa.

Kaunis ja kiinnostava


Laura Bow: Colonel's Bequestin tuotantoarvot ovat olleet kohdillaan. Tämän huomaa kauniista grafiikasta ja Agatha Christie -henkisestä käsikirjoituksesta, joka tempaa pelaajan nopeasti mukaan tarinan syövereihin eikä päästä otteestaan ennen murhaajan paljastumista. Pientä miinusta peli saa vaisusta äänimaailmaastaan ja samojen huoneiden jatkuvasta vakoilusta uusien tapahtumien toivossa. Kaiken kaikkiaan Laura Bow edustaa kuitenkin Sierran parasta seikkailupeliosaamista hieman uudessa, ihmissuhteisiin keskittyvässä valossa.

88 pistettä+ Upea käsikirjoitus
+ Tunnelmallinen grafiikka

- Musiikin vähäisyys
- Pelialueen huono hyödyntäminen

Lyhyesti: Hyvään tarinaan ja tunnelmalliseen kuvitukseen nojaava ihmissuhdeseikkailu, joka pitää otteessaan loppuun asti äkkikuolemista ja ankeahkosta äänimaisemasta huolimatta.

V2.fi | Matti Lintula
< Stormlord... Dogs of War... >

Keskustelut (3 viestiä)

duh

01.04.2009 klo 07.25

april 1st.. 'mm
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

01.04.2009 klo 14.23

amigabotit haisee, itsehän hankin tämän atarin st:lle
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 18.10

Mainiolta näyttää nuo grafiikat - toivon mukaan PC-versiossa tuetaan VGA-tilaa, niin tulee lähes valokuvantarkkaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova