Tuorein sisältö

Gears of War

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Sotapelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1-2, moninpeli
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Epic Games
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 09.11.2007
Pelin kotisivut
Timo Koskinen

03.11.2007 klo 09.45 | Luettu: 17022 kertaa | Teksti: Timo Koskinen

Pojat tuimakatseiset lähteneet on taistohon
Etupäässä PC:llä pelaavana en ole koskaan oikein ymmärtänyt konsolien räiskintäpelejä. Olen sitä joukkoa, jonka mielestä se nyt vain on tyhmää, että vihollishahmo miettii neljännesminuutin verran ampuako vai eikö ampua vain siksi, että pelaaja saisi kömpelöllä tattiohjauksella liikuteltua kursorin huono-onnisen polygonijantterin lähistölle. Voi sitä onnistumisen riemua, kun autoaim niittää vielä aseenkäyttöä harkitsevan miekkosen.

Xbox 360:n Gears of War oli silti minulle positiivinen yllätys. Sen pelaaminen padilla tuntui varsin luontevalta, eikä vastustajien nirhaaminenkaan tuntunut tavanomaiselta armomurhalta. Nyt Epic on saanut käännettyä hittipelinsä Windows-koneille ja Mac-versionkin puhutaan olevan tuloillaan, vaan onko kyseessä konsolipeli lampaan vaatteissa?

Que Sera, Sera


Tiedoksi niille, jotka jotenkin onnistuivat viime joulun alla välttämään Microsoftin markkinointikoneiston, Gears of Warissa on kysymys lajien välisestä kovapanosammunnasta fiktiivisellä Sera-planeetalla. Möreällä viskibassolla pajautteleva Marcus Fenix vapautetaan sotilasputkasta pelastamaan maailma ja heittämään karskia äijäläppää kaverinsa Domin kanssa. Seuraa huutoa, räjähdyksiä ja komeita verisuihkuja. Näillä eväillä ei voi epäonnistua.

Gears of War on tyylikästä väkivaltaoopperaa, joka pyrkii johonkin postmoderniin itseironiaan; moista ei kylläkään tarvita sillä jokainen tosimies tietää, että rynnäkkökivääriin pultattu sirkkeli on kaikki oikeutus, mitä tietokonepeli tarvitsee. Visuaalinen tyyli onkin Gears of Warin suurin ansio. Jyrkällä kontrastilla esitetyt suurkaupungin rauniot, joiden alta Heinäsirkkojen (eng. Locust) parvet porautuvat esiin, ovat juuri niin apokalyptisiä kuin raamatullinen viittaus edellyttää.

Suurkaupungin synkkä luuranko on toki tieteiseeposten vakiokuvastoa, mutta Gearsin esitys on niin tuttu ja tyylipuhdas, ettei sen imua voi välttää. Testosteronihöyryinen dialogi ja sadistiset tappokeinot ovat piste iin päällä. Tästä sisäinen murrosikäiseni pitää.

Rasvaa rattaisiin


Kun Halo aikanaan käännettiin vihdoin PC:lle, oli lopputuloksena huonosti pyörivä mutta ihan kiva toimintaräiskintä, joka ei oikein pärjännyt kilpailijoilleen. Fps-pelien historia PC:llä on pitkä, eikä konsolihitti tarjonnut lajityypin paatuneille veteraaneille paljonkaan uutta. Gears of War kohtaa samankaltaisen ongelman: kuinka kilpailla tietokoneelle suunniteltujen pelien kanssa konsolipelin reseptillä?

Alustojen erot vaativat erilaisia suunnitteluratkaisuja, eikä Gearsin PC-painokseen ole tehty suuria muutoksia alkuperäiseen nähden. Yllättäen GoW:n tuntuma on kuitenkin melko hyvä, näppäimistöön ja hiireen tottuneesta jopa paljon parempi kuin originaalissa. Arvosteluversion bugisuuden takia pelaamista ei voi kuvailla mitenkään miellyttäväksi, mutta toimiessaan meininki on sujuvaa ja maittavaa. Konsolialkuperän huomaa silti kontrolleissa, ja seiniin tarrautuu vahingossa ihan samalla lailla kuin ennenkin.

Pelin laitteistovaatimukset ovat melko korkeat, eikä optimointi selvästikään ole samalla tasolla X360-version kanssa. Niillä asetuksilla, joilla itse pystyin pelaamaan, grafiikka oli suurin piirtein samalla tasolla X360:n kanssa.

TRRRNNN-GNIÄÄÄÄÄ


Gears of War on valjastettu tuomaan PC-pelaajille Games for Windows – Liven ilosanomaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaajalla on pakko olla Live-tili. Ilmainen hopeatili riittää yksinpelin tahkoamiseen (pikanttina yksityiskohtana kirjautumatta Liveen ei voi edes tallentaa), mutta moninpeliin tarvitaan maksullinen kultajäsenyys. Itse en moista pysty sulattamaan, ja moninpeli jäikin testaamatta. Jos kuuluu kultapossukerhoon X360-puolella, on Windowsin Live tietysti ”ilmainen”, ja kaipa Liven palvelinkapasiteetti ja muut ominaisuudet jotain lisäarvoa tuovat. Silti pakko jättää suuhun pahan maun.

Yksinpelinäkin GoW on kokeilemisen arvoinen, jos konsoliversio on jäänyt väliin. Tunnelisirkan vatsanpeitteitä kutkutteleva sahanterä on yksi tyydyttävimmistä aseista ikinä, ja Unreal Engine 3 tuottaa vaikuttavan näköisiä ympäristöjä. Kenttäsuunnittelu on tuttua kummitusjunaa, jossa pientä erikoisuutta tuovat suojan käyttö ja rajoitetut selustaan koukkaamiset. Tiukka skriptaus ja välinäytökset tuovat elokuvamaista eeppisyyttä taistoon. Yksinpeli-Gears on silti aika lailla yhden tempun poni, eikä jälleenpeluuarvo ole kovin korkealla. Moninpelinä X360-versio on ollut hyvin suosittu, mutta verkkopelaamisen maksullisuus ei PC:llä lupaa hyvää peliseuran löytämisen kannalta.

V2.fi | Timo Koskinen

Gears of War (Tietokonepelit)

Sodan rattaiden PC-versio ei joudu häpeämään konsolialkuperäänsä. Rujo tieteiseepos ampuu jatkuvaa sarjatulta ja lopettaa haavoittuneet maihinnoususaappaalla - niin kuin pitääkin.
  • Harkitun lajityypilliset hahmot ja miljöö
  • Äijäenergiaa!
  • Rynkkymoottorisaha!
  • Live rahastaa
  • Tökkii paikoin
< The Legend of Zelda:... Eternal Sonata... >

Keskustelut (14 viestiä)

Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

03.11.2007 klo 11.26

Tuota, mitä nyt olen netistä lukenut niin Silver accountilla kyllä pystyy pelaamaan Public servereitä ja hostimaan, mutta Gold accountilla saa Archievement pointsit, Ranked matchit jne., oletko varmasti testannut asian vai vaan olettanut ?
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

03.11.2007 klo 11.31

Siis mietinpähän vain, että jos halo 3:kin kerran tulee pc:lle, niin kannattaako mielummin vista vaiko 360 hankkia.
lainaa
Kino

03.11.2007 klo 11.35

Hauskaa luettavaa nämä Timon kirjoitukset! :)

Mikä oli testikoneen kokoonpano ?
lainaa
Pekhe

03.11.2007 klo 12.12

Silver acountilla Co-op -pelityyliä ei voi pelata kuin vain lanissa. Dedicated-servuja ei ole lainkaan. Ja kaiken lisäksi juoksu-, kierimis- ja suojautumisnäppäimiä ei pysty bindaamaan erikseen, vaan kaikki tapahtuu samasta painikkeesta!

Mielessä kävi vielä ennen näitä tietoja tietämättäni ostaa tämä peli, mutta enpä nyt ostakkaan...

Huonon pelin tekivät.
lainaa
Rogston

03.11.2007 klo 12.25

"You can play coop as Silver. You can host a coop match via List Play as a Silver account. You can host any of the versus modes (Annex, Warzone, etc.) as a Silver account via List Play. You can join any online game type via List Play."

http://forums.epicgames.com/showthread.php?p=25070551#pos
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

03.11.2007 klo 16.54

Zenrich kirjoitti:
Tuota, mitä nyt olen netistä lukenut niin Silver accountilla kyllä pystyy pelaamaan Public servereitä ja hostimaan, mutta Gold accountilla saa Archievement pointsit, Ranked matchit jne., oletko varmasti testannut asian vai vaan olettanut ?


Tarkistan asian vielä, mutta arvosteluversio ilmoitti kultajäsenyyden pakollisuudesta, kun valikon kautta yritin avata. Tämä versio oli siis vielä hyvin buginen ja vaati lukuisia päivityksiä, että pelin sai edes käyntiin.

Edittiä:
- Live ranked match vaatii kultatilin
- Live player match vaatii kultatilin
- Co-op livessä vaatii kultatilin
- List play toimii hopeatililläkin samoin kuin co-op LANissa

Jos olen oikein ymmärtänyt, Live siis tarjoaa kaistaa ja dedikoituja palvelimia kultajäsenille. Hopeatilillä saa tyytyä toisen pelaajan ADSL:n tai kaapelimodeemin pingeihin.
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

03.11.2007 klo 16.55

Kino kirjoitti:
Hauskaa luettavaa nämä Timon kirjoitukset! :)

Mikä oli testikoneen kokoonpano ?


Athlon64 X2 4200+
2 GB ram
Geforce 7900GT
Vista Home Premium

Päivitysten jälkeen pyöri siedettävästi, mutta totta kai uudempi rauta auttaisi.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

03.11.2007 klo 19.17

Jos haluaa pelata ohjaimella niin senkuin ostaa windows - version xbox 360 ohjaimesta.
P.S Itse käytän harvoin Wii:n ohjainta PC- peleissä (yleensä ajopeleissä).
En omista Wii -konsolia, vain ohjaimen.
lainaa
Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

03.11.2007 klo 19.33

hotwheels kirjoitti:
Jos haluaa pelata ohjaimella niin senkuin ostaa windows - version xbox 360 ohjaimesta.
P.S Itse käytän harvoin Wii:n ohjainta PC- peleissä (yleensä ajopeleissä).
En omista Wii -konsolia, vain ohjaimen.Eikä edes tarvitse kuin perus Xbox360 ohjaimen, softan saa Windows sivuilta =)
lainaa
Plintteri

Rekisteröitynyt 26.04.2007

03.11.2007 klo 20.47

Olen kuullut, että tämä peli vaatii minimillä ati 9500. Pitääkö se muka paikkaansa?!
lainaa
pekhe

03.11.2007 klo 22.44

taitaa minimi olla geforce 6600 256MB muistilla
lainaa
Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

04.11.2007 klo 02.35

System Requirements:

OS: Windows Vista or Windows XP
Processor 2.4+ GHz Intel; 2.0+ Ghz AMD
RAM 1 GB
Hard Drive 12 GB free hard drive space
Video Card NVIDIA GeForce 6600+, ATI X700+

Ja nettipelaaminen onnistuu SILVER accountilla,
Lähde: http://gearsforums.epicgames.com/showthread.php?t=582831
lainaa
Naamakala

28.11.2007 klo 12.57

Itse olin ainakin yllättynyt siitä kuinka hyvin peli pyöri wanhalla nuhapumpullani ja näytti vielä erittäin hyvältä! Tätä kun vertaa Bioshockkiin joka muistutti koneellani diaesitystä, olen enemmän kuin tyytyväinen.

Kokoonpanoni:
Intel Pentium 4 3,0ghz
Geforce 7900GS
2gb RAM
lainaa
pandersson

11.12.2007 klo 21.13

Miten tuo coop lanissa oikein toimii? missä vaiheessa kaverini voi tulla servulle...
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova