Tuorein sisältö

The Thing

Ensi-ilta: 18.11.2011
Genre: Kauhu, Sci-fi
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

18.11.2011 klo 22.00 | Luettu: 21750 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Nyt nappaa, lauloi van Gogh myytyään ensimmäisen ja viimeisen maalauksen urallaan. Ohjaaja John Carpenter on valitellut näinäkin päivinä, kuinka kipeä, koko uraan vaikuttanut floppi oli The Thing (1982). Sitä vihattiin E.T.:n kesänä. Kaksi vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Carpenterin E.T. -klooni Starman. Nykyään kriitikot osaavat ylistää todellista kauhuklassikkoa ja arpoa sille symbolisia merkityksiä, kuten kävi sellaisellekin entiselle kökköleffalle kuin Hohto.

Ollaan jo tänään oikeudenmukaisia uudelle versiolle, jota myös esiosaksi kutsutaan. The Thing (2011) on ammattityötä ja viime vuosien menevimpiä kierrätyksiä. Suoraa vertailua alkuperäiseen se ei missään nimessä kestä. Etukäteen lupailtiin, että esiosa panostaa käsityöhön. Oivaa, jos tämä olisi totta: 80-luvun eunukkeja järkyttäneet hirviötehosteet ovat ajattomia luovassa groteskiudessaan. Valitettavasti esiosa tullaan muistamaan jo syntyessään vanhentuneesta tietokonegrafiikasta. Faneja saa ketuttaa. Ei silti ylireagoida.

Uskoakseni muutama kohtaus käyttää fyysisiä tehosteita, joita on "elävöitetty" tietokoneella, mikä johtaa siihen, että nekin näyttävät animaatiolta, mitä toiset kohtaukset ovat puhtaasti. Monia videopelejä inspiroinut hirviö on muuttunut videopelihirviöksi. Se on yhä The Thing. Kaikkien syöpäkasvainten anoppi oppii imitoimaan ihmisiä, mistä huolimatta tämä tippaleipää etovampi kökkö pysyy mysteerinä, joka ei tavoitteistaan turise. Ohjaajalla on malttia rakentaa uhkaavan pitkiä kohtauksia. Jännittäähän se, kenen pää räjähtää lonkeropornoksi. Muutamat näyt ovat varsin asiallisia. Eräskin hetki alleviivaa, että olento tarvitsee solumassaa, eikä yksinkertaisesti pieraise tyhjästä lisää. Ohjaaja arvostaa alkuperäisteosta. Hän tekee parhaansa. Olipa kerran lehmä, josta isäntä, koira ja kärpäsen toukat söivät osansa. Viikkoa myöhemmin tehtiin makkaraa. Monille maistui.

Opimme nyt, mitä tapahtui Etelämantereella norjalaisleirissä ennen jenkkileirin kauhuja. Asiantuntijat saapuvat puhumaan englantia ja tutkimaan jäätynyttä avaruusalusta ja olentoa. Muuan nainen ruikuttaa, että ollaan varovaisia. Hän on siis sankari, joka porskuttaa pitkään, ellei elokuva provosoi. Muuan mies murisee, että ei olla varovaisia. Hänelle on siis varattu jonkintasoinen konnan rooli. Useimmat muut ovat partaisia norjalaisia. Kun partaisin jooseppi hoilotti humppaa pohjoismaalaisessa hengessä, pidin heti koko porukasta. Hahmot ovat onttoja, leffa on pelkkää pintaa, mutta hetkinen... Kertooko tämä siitä, kuinka pienen kylän pizzakuski ja teinifrendit taistelevat The Thingiä vastaan? Ei. Tämä on asiaa.

Väitetysti siihen on panostettu, että norjalaisleiri ajautuu kuntoon, jossa se aikanaan nähtiin. Tämä on koomista. Yksityiskohtia on mahdotonta muistaa, ellei elokuvia näe peräkkäin, ja jos ne näkee, ne ovat toistensa elämyksellisyydestä pois kertoessaan saman tarinan. Esiosan kukonaskeleet omiin suuntiin eivät vakuuta. Heti alussa norjalaiset ajautuvat kohahduttavaan tilanteeseen – jota ei edes käsitellä loppuun saakka. Se vain oli keino herättää nykyaikaiset katsojat, jotka nukahtavat ilman sähköshokkeja silmämuniin.

Ai niin. Joku ymmärsi viime sekunnilla, etteivät leffat yhteen sovikaan, joten, öh, lopputekstien aikana soppaan lisätään vielä yksi hahmo. Jälkimaku on tarpeettoman esanssinen. Mikäli odotukset ovat realistisella tasolla, tämäntasoinen lisäosa viihdyttää vaivatta.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Popeda - Voitto... The Tree of Life... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (11 viestiä)

GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

18.11.2011 klo 22.31

Mary Elizabeth Winstead.

Viisi tähteä.
lainaa
CRPNTR

19.11.2011 klo 12.31

Ei ansaitse näin hyvää arvosanaa.

- Loppuratkaisun arvasi heti, kun ilmoitettiin, että päähahmona on nainen.

- Päähahmonainen tajusi aina milloin joku oli thing "koska päähahmo"

- Kenen mielestä Thing-leffa tarvitse pahiksen? Siis Thingin lisäksi.

- Norjalaisten leiri koostui 95% amerikkalaisista.

- Ei keksinyt mitään omaa.

- Surkeat tehosteet.

- Typeriä juonenkäänteitä

- Kaikki, jotka muuttuivat Thingeiksi paljastettiin jo trailerissa.

Soiko leffan aikana edes ekan leffan teemamusiikki?
lainaa
Tero

19.11.2011 klo 13.09

Onko tuo uusi versio mistään kotoisin? tuntuu että hollywood osaa tehdä nykyisin vaan uusintaversioita vanhoista leffoista
lainaa
Tapza

19.11.2011 klo 15.52 1 tykkää tästä

Myös Carpenterin The Thing oli remake, tai ehkä pikemminkin uusi, lähdemateriaalille uskollisempi versio alkuperäisestä kirjasta. En oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella tästä uudesta leffasta, kun en edes ole varma, onko tämän tarkoitus olla remake vai jonkinlainen esiosa.

Oli miten oli, tehosteiden päivittäminen tietokoneaikaan oli odotettavissa, mutta joka tapauksessa turhaa. 1980-luvun leffan efektit näyttävät tänäkin päivänä hämmentävän hienoilta ja kuvottavilta.
lainaa
CRPNTR

19.11.2011 klo 17.19

Tapza kirjoitti:
Myös Carpenterin The Thing oli remake, tai ehkä pikemminkin uusi, lähdemateriaalille uskollisempi versio alkuperäisestä kirjasta. En oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella tästä uudesta leffasta, kun en edes ole varma, onko tämän tarkoitus olla remake vai jonkinlainen esiosa.

Oli miten oli, tehosteiden päivittäminen tietokoneaikaan oli odotettavissa, mutta joka tapauksessa turhaa. 1980-luvun leffan efektit näyttävät tänäkin päivänä hämmentävän hienoilta ja kuvottavilta.


Mutta Carpenterin leffa otti alkp. leffasta vain parhaat puolet, ammensi matskua kirjast ja lopuksi vähän omaa mukaan. Kaikki nykypäivän remaket ovat vain köyhänmiehen versioita alkp. leffasta täynnä massa yleisöä mielyttäviä krompomisseja.
Virallisesti tämä on esiosa, mutta kyllä tämä on aika ilmiselvä rebootti.
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

20.11.2011 klo 03.21

Needs more Kurt Russell
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

22.11.2011 klo 14.32

Kuulostaa kyllä niin typerältä setiltä, etten käy katsomassa. Kaikenmaailman satulogiikkaa ja muuta metallia. The Thingillehän on tehty vaikka mitä hirvittävää paskaa kasarisarjakuvista räiskintäpeleihin, kaikki ajanhukkaa.
Mutta yksi hyvä epävirallinen juttu on olemassa.
http://clarkesworldmagazine.com/watts_01_10/
lainaa
demigod

22.11.2011 klo 20.55

päähenkilö nainen... trailerikaan ei oikeastaan vakuuttanut. Kyllä vuoden -82 Thing on vieläkin yksi parhaimmista elokuvista mitä on nähty, tunnelma ja meininki oli mitä mahtavinta! kai tämän voisi ware...vuokrata kunhan tulee dvd-levitykseen :)
lainaa
Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

02.12.2011 klo 21.00

Tuli tässä juuri katsottua kys. leffa. Oli varsin lupaava tapaus, jätti lopussa varsin paljon asioita auki harvinaisen tyylikkäällä tavalla. Odottelen innolla jatkoa tälle elokuvalle!
lainaa
Keijo

07.12.2011 klo 00.55 2 tykkää tästä

Zx-4 kirjoitti:
Tuli tässä juuri katsottua kys. leffa. Oli varsin lupaava tapaus, jätti lopussa varsin paljon asioita auki harvinaisen tyylikkäällä tavalla. Odottelen innolla jatkoa tälle elokuvalle!


Jatko-osa tälle leffalle valmistui vuonna 1982. Ei muuta kuin katsomaan!
lainaa
Nappu

Rekisteröitynyt 22.12.2011

22.12.2011 klo 21.53

Joel Edgertonin esittämä Carter muistutti hitusen verran MacReadya!
lainaa

Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova