Tuorein sisältö

Kovasikajuttu

Ensi-ilta: 04.05.2012
Genre: Dokumentti
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

03.05.2012 klo 14.00 | Luettu: 12121 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

The Avengers on nähty. Koe nyt Suomen X-Men.

Yhteiskunta väittää, että muun muassa ylimääräinen kromosomi tekee sinusta kehitysvammaisen; viallisen. Ylimääräinen? Missä logiikka? Pertti Kurikan Nimipäivät on punkrockyhtye, joka osaa soittaa ja laatia puhuttelevampia sanoituksia kuin useimmat perusbändit. Jannut sekoilevat ja puhuvat omituisia ja tarvitsevat holhousta, mutta tällaisiahan taiteilijat ovat. Omatkin ominaispiirteeni löytyvät joka Pirun vikalistalta. Ei kiinnosta, onko minulla virallisesti keksimällä keksitty henkinen pimpeli probleema, mutta jos saisin aikaan jotakin niin merkittävää, että haastattelija lähtisi perään, saattaisin häntä varten selvittää, selittääkö kromosomihäiriö XXY sen sellaisen kuin seksikkäät muotoni, miehisyyden mietouden ja 18. elinvuotena alkaneen murrosiän, sillä joissakin sivistysmaissa jopa useimmat XXY-lapset teloitetaan ennen syntymää, vaikka se on lievempi erikoisuuden muoto kuin Downin syndrooma, joka söpöllä serkullani on. Olisin mielelläni mutantti. Ihmiset ovat natseja.

Dokumentti Kovasikajuttu kertoo rokkareista, joilla on lieviä ongelmia pärjätä yhteiskunnassa. Bongaillessani teennäisiä yksilöitä heidän yleisöstään ja ympäriltään, pohdin että kenelläköhän ongelmia on enemmän, heillä jotka ovat virallisesti tavallisuuden ulkopuolella, vai hyväksyttyä käytöstä epätoivoisesti tavoittelevilla taviksilla. Mieleen palautui näytelty leffa Vähän kunnioitusta, jossa myös nimipäiväpojilla oli roolit. Leffa oli kamala. Kyllä, siinä oli sympaattisia ja luontevia "kehitysvammaisia" - mutta valitettavasti ohjaaja ja itsensä näyttelijöiksi luokitelleet normaalit pilasivat paketin.

Kovasikajuttu on hengailutyyppinen kokemus. Viiden tähden seurantadokumentteja ovat ne, jotka vahingossa löytävät vahvan punaisen langan. Kun kohteet ovat kiehtovia, leffaa katsoo kernaasti ilman todellista tarinan kaarta. Pertti itse on kitaristipappa, joka hivelee himokkaasti sihisten vaatteiden saumoja ja yllättää auktoriteetit, jos hänellä on housut jalassa. Laulaja Kari on murrosiän kuulemma ylittänyt kaljuuntuva, karismaattisesti höynähtäneen näköinen sankari, joka elää terveessä parisuhteessa ja vastustaa jalkahoitoa. Toni on poppoon kuopus, vanhempiensa luota muuttoa harkitseva down-rumpali, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Sami on Keskustan kannattaja ja basisti.

Tyylillisesti bändi edustaa möykkää. Leffateatterin asiallinen äänentoisto sattui korviini. Se on elämyksen ainoa miinus. Bändin läpimurtohitti "Kallioon" on perusraivoa yhteiskunnan rajoituksia kohtaan: Kalliossa on enemmän meininkiä kuin asuntolassa! Kehnompia sanoituksia ovat eputkin laatineet. "Puhevika" on eräs hieno kappale, jonka saatan hankkiakin jos soittimien räyhän rankkuutta on viilattu hitusen nössähtävämpään suuntaan levytetyssä versiossa.

"Saan syödä sikaruokaa hullujenhuoneella!
Pidän turpani kiinni tai muuten saan puukosta!
En halua pitää kesälomaa, en voi mennä kylään!
Koska muuten kuuluu ääniä, pitää laittaa stereot hiljemmalle!

Pertti on puhevammainen!
Pertti ei saa kahvia!
Pertti on CP-vammainen!
Ei saa pitää diskoa!"


Kovaa kamaa. Kyyneliin liikutuin kun Kari treenien aikana raivokkaasti improvisoi tahtoen ilmaista, ettei hän tahdo jalkahoitoon. Kohtaukselle antoi ylimääräistä pontta se, ettei jokainen bändikaveri osannut ottaa avautumista huumorilla. Yleistää ei saa, mutta näissä piireissä tavataan olla aitoja. Puuttuvatko Suomen X-Meneiltä sarkasmisolut, vai ovatko ne surkastuneet tarpeettomina?

Herroilta tulee suoraa puhetta. He ovat Suomen parhaita. Naiseni on minulle sopivan paksu. Vittu kohta poltan tämän asuntolan. Tietenkään he eivät ryhdy väkivaltaisiksi, he vain purkavat hyvää ja pahaa oloa sanallisesti, runollisesti, ansioituneemmin kuin moni itsensä lukkoon vetänyt teennäisyyden huipentuma. Ohjaajilla ja leikkaajilla on rutkasti huumorin- ja draamantajua. Ainakin toivon semmoisten tietäneen mitä he ovat tekemässä. Useat kohtaukset on iskevyydessään kuin käsikirjoitettuja, mikä on kehu. Komediaklassikon Hei me rokataan! (This Is Spinal Tap) ystävät eivät tahdo jättää väliin aitoa asiaa.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Avengers... The Asteroids Galaxy... >

Keskustelut (3 viestiä)

Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

03.05.2012 klo 14.32 2 tykkää tästä

Tätä on trailerista asti odotettu! Vielä kun pääsisi leffaan katsomaan. Mutta hyvä kuulla, että kaksikko on mitä ilmeisemmin onnistunut taltioimaan äijien setit toimivaksi kokonaisuudeksi.
lainaa
gadfg

03.05.2012 klo 18.41 2 tykkää tästä

Yksi odotetuimpia asioita vuonna 2012!!
lainaa
jussikartio

03.05.2012 klo 19.41 4 tykkää tästä

Oli kyllä todella hyvä dokkari/leffa. Alussa vähän pelotti että menee liikaa siihen pikkuilkeään nauramiseen noiden kommelluksille (ootko sä paskonut housuun?!, pertin saumakäärmeilyt yms), mutta lopulta kun kaverit oppi jotenkin tuntemaan, kaikki heidän tekemisensä paljastui ihan luonnolliseksi ja "normaaliksi", ja äärimmäisen sympaattiseksi. Ei sääliksi, vaan oikeasti tuli hyvä mieli katsella herrojen taisteluita ja onnistumisia.
Saumasuhinakin nousi aina paremmaksi jutuksi loppua kohden.
Jotenkin tuo juuri iski eniten, kuinka he sanoivat asiat sen mukaan miten ne ovat ja omin sanoin, vaikka kuinka takkuillen se sitten tulisikin ulos.
Varsinkin laulaja Kari paljastui aika huikeaksi kaveriksi verbaalisesti kun hän niitä monologejaan aloitteli. Pakko tsekata leffa uudestaan kun ehtii, sen verran hyvä fiilis jäi.
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova