Tuorein sisältö

Legenda suojelijoista

Ensi-ilta: 08.10.2010
Genre: Animaatio, Fantasia, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

07.10.2010 klo 22.30 | Luettu: 23236 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Juorujen mukaan Warner Bros. palkkasi Zack Snyderin ohjaamaan seuraavan Teräsmies-elokuvan, koska studio ehtii hyvinkin tehdä sen (jouluksi 2012), mutta ei hioa käsikirjoitusta, mitä sellaiset ehdokkaat kuin Darren Aronofsky olisivat vaatineet. Teräsmies on pakko saada ilmaan tekijänoikeuskiistoista johtuen, joten Warner teki fiksusti. Snyder on visuaalinen nero. Annettiinpa Snyderille filmattavaksi jonninjoutava sarjakuva (300) tai kaikkien aikojen paras sarjakuva (Watchmen), lopputulos on suunnilleen sama. Snyder tarvitsee vain teeman tehdäkseen Snyder-elokuvan, jollaisten rajat alkavat olla selvät.

Snyderin Legenda suojelijoista (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) on tyrmäävän kaunis animaatio sotivista pöllöistä. Kun vimmaisen hirmumyrskyn keskelle ilmestyy hohtava pöllöys uljaassa panssarissaan ja aika hidastuu ja 3D-syvyysvaikutelmaa käytetään niin tyylikkäästi kuin todistettavasti mahdollista on, hetki on kovin hellä silmälle, joka kiiltokuvamaisen korniuden hyväksyy. Väittäisinpä, että hellempi kuin mikään, mihin Pixar kykenee yli kaksinkertaisilla budjeteillaan (80 miljoonaa vs. 200 miljoonaa). Luokittelen animaatiot taiteilijoiden tai nörttien takomiksi fyysisten reaktioideni perusteella. Kuitenkaan edes se, että Legenda sai silmäni vuotamaan kolmessa minuutissa, ei peitä sitä, että pöllöily on pinnallisinta Snyderiä tähän mennessä.

15-osainen kirjasarja Guardians of Ga'Hoole on päätelläkseni kaavamaista fantasiaroskaa, mutta pöllöillä. Leffa perustuu kolmeen ensimmäiseen niteeseen. Tutustumme veljeksiin Soren ja Kludd. Heille kerrotaan tarinoita puhtaasta pahuudesta ja jaloista suojelijoista. Heti kohta pahikset kutsuvat veljekset maanpuolustuksellisiin velvoitteisiin, joksi orjuutusta meillä Suomessa kutsutaan. Soren todistaa kykenevänsä itsenäiseen ajatteluun, joten hänestä tehdään hanslankarisivari. Velipoika on natsiaatteen vietävissä. Myöhemmin Soren kapinoi suojelijoiden kanssa ja niin päin pois. Osa asioista jää kesken. Mutta entäs sitten.

Hahmoja on vaikea ottaa ystävikseen. Ongelma on vetelän käsikirjoituksen. Filmi selittää, että tuo on Darth Pöllö ja nuo ovat Kain ja Abel, mutta varsinaista draamaa kliseistä ei saada kynsittyä. Siitä olen erittäin vakuuttunut, kuinka Happy Feetistäkin vastannut animaatiotalo Animal Logic elukat henkiin taikoo. Jos tahdot antaa joka ötökälle ihmisen lärvin, piirrä leffasi käsin. Animal Logic vie tietokoneanimaatiota eteenpäin. Puluihin puhalletaan tietty määrä inhimillisyyttä ja väripaletti on kirkas, koska nämä ovat universaaleja hyviä ideoita. Päällimmäiseksi mieleeni jäi se, kuinka pöllömäisesti pöllöltä näyttävät pöllöt käyttäytyvät ja kuinka niitä voi kuvitella koskevansa. Pikkusiskopöllö erityisesti vakuuttaa. Pöllähtäneessä höyhentupossa on samaa herttaista rumuutta kuin luontodokumenttien surkeissa rääkyjissä. Silti stereotypialle ominaiset ihmistunteet tulevat vaivatta ilmi. Pöllöjen toteutus takuulla on suurempi saavutus fantasian saralla, kuin lordi kenkkuraivon valopallojuoni.

Vaikka päähenkilö oppii lentämään, vaikka hän kohtaa unelmiensa legendat, vaikka hänen on aikuistuttava, elokuva ei vakuuta sankarin matkana. Rytmi on kehno, hahmojen kehitys on olematonta. Soren ja seuralaiset viettävät saman ajan tärkeissä kuin turhissakin kohteissa. Hetket, kuten mainittu pöllö myrskyssä, varmasti ovat magiaa Sorenille henkilökohtaisesti, mutta yleisesti ottaen Snyder tuntuu suuntaavan spektaakkelinsa suoraan katsojalle eikä sankarille. Katso kauniita kuvia! Katso tulta ja jäätä, valon ja varjon leikkiä, todista eeppistä intensiivistä toimintaa ja komeimpia hidastuksia kukaties koskaan. Kiitos mielelläni, mutta jos Snyder osaisi kertoa tarinoita, saattaisin nähdä samat asiat Sorenin silmin ja voi pojat sellaista elämystä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< CMX - Iäti... The American... >

Keskustelut (15 viestiä)

Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

08.10.2010 klo 00.49

Yllättävän houkutteleva elokuva, Snyderin yksi pahimpia heikkouksia on aina ollut elävien ihmisten ohjaaminen. Jopa Uwe Boll tuntuu saavan hahmoihinsa enemmän eloa kuin Zack. Mutta nyt tässä olisi sitten täysi animaatio, ja jopa hyvin tehty sellainen.
Eikä tuo juoni Peltoselle pahempia tuskia aiheuttanut, ehkä pitänee tsekata vähän saman suuntaisella mentaliteetilla kuin Avatarinkin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.10.2010 klo 14.33

Summaisin asiat siten, että Avatar on yhä visuaalisesti aikaansa edellä, mutta sen tarina on "perinteinen", mutta James Cameron on mainio tarinankertoja, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia jippoja. Legenda suojelijoista on yksi harvoista elokuvista, jotka kykenevät edes haastamaan Avatarin visuaalisena elämyksenä, mutta sen tarina on "perinteinen", eikä Snyder ole kummoinen tarinankertoja, eikä hänellä ole mielenkiintoisia jippoja takataskussa.
lainaa
Aatu

08.10.2010 klo 17.14

Ainakin tän trailerissa oli käytetty enemmän 3d-effektiä kuin Airbrenderissä koko elokuvan aikana. Sen sijaan kynnys on aika korkea, että piirettua lähtis leffaan kattomaan. Tekisi oikeita elokuvia 3D:ksi. Airbrender oli sentään ihan viihdyttävä elokuva, eikä käynyt tylsäksi. Tämä tuskin pystyy samaan.
lainaa
ZeppK

Rekisteröitynyt 11.05.2009

08.10.2010 klo 20.59

Kivaa että kyseessä on kaksi kertaa Scott Pilgrim vs. The Worldia parempi elokuva.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.10.2010 klo 21.18 2 tykkää tästä

ZeppK kirjoitti:
Kivaa että kyseessä on kaksi kertaa Scott Pilgrim vs. The Worldia parempi elokuva.


Jos tämä pitäisi paikkansa, tämä tarkoittaisi sitä, että asteikolla yhdestä viiteen, maailman paras elokuva voi olla korkeintaan viisi kertaa parempi kuin maailman huonoin elokuva. Jos tahdomme tiivistää sanoman numeroihin, niin Legenda suojelijoista viihdytti minua vähintään 50 kertaa ahkerammin kuin Scott Pilgrim, ja jos puhutaan siitä, miten minä kuivana kriitikkona arvostan tekijöiden raakaa ammattitaitoa, niin eiköhän Legenda suojelijoista ole noin 20 kertaa laadukkaampi elokuva kuin Scott Pilgrim. Toisaalta Pilgrim oli kokonaisena elämyksenä miinusmerkkinen... Mitä matikan maikka sanoisi tästä?
lainaa
Aatu

09.10.2010 klo 12.20

Jari-Pee kirjoitti:

Jos tahdomme tiivistää sanoman numeroihin, niin Legenda suojelijoista viihdytti minua vähintään 50 kertaa ahkerammin kuin Scott Pilgrim, ja jos puhutaan siitä, miten minä kuivana kriitikkona arvostan tekijöiden raakaa ammattitaitoa, niin eiköhän Legenda suojelijoista ole noin 20 kertaa laadukkaampi elokuva kuin Scott Pilgrim.


Sittenhän legenda suojelijoista on kaikkien aikojen elokuva ja kaikkien aikojen Oscar ennätyskin on vaarassa. oot kyllä aika yksin ton Scott Pilgrim mollauksesi kanssa, jos katsot vaikka muiden arvostelja. Tai ehkä sun vain kannattaisi katsoa se uudestaan jos, sulla oli huono päivä.
lainaa
puolustaja

09.10.2010 klo 12.35

Miksei ihmiset voi tajuta, että mielipiteitä on monia... Itsekkin inhoan Scottia... Olen puolellasi J-P!
lainaa
Chapter27

Rekisteröitynyt 16.07.2010

09.10.2010 klo 12.35

trailerissa hyvä biisi, pakko nähä elokuva.

Noei. hyvä teksti.
lainaa
david

10.10.2010 klo 01.37

Jari-Peen ei kannattaisi katsoa leffoja ja arvostella niitä(scott pilgrim) menkkojen aikana.
lainaa
Huoh

10.10.2010 klo 15.32

Aatu kirjoitti:

Sittenhän legenda suojelijoista on kaikkien aikojen elokuva ja kaikkien aikojen Oscar ennätyskin on vaarassa. oot kyllä aika yksin ton Scott Pilgrim mollauksesi kanssa, jos katsot vaikka muiden arvostelja.

Mitä sitten? Ikinä kuullut eriävistä mielipiteistä? Pakko mennä valtavirran (joka Scotin tapauksessa lähinnä koska Michael Cera) mukana? Ihme paskaa jotkut suoltavat jatkuvalla syötöllä tänne, mietitkö itse ollenkaan mitä kirjoitat vai oliko vain paha päivä?
lainaa
videopelaaja

10.10.2010 klo 19.04

Minusta tämä kyllä näyttää tyypilliseltä nykypäivän animaatioelokuvalta. Ihan hyvä pätkä, mutta ei mikään paras.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

15.10.2010 klo 21.20

Hemmetin nätti leffa. Juonellisesti täyttä kuraa, mutta Snyderin leffaksi teos oli positiivinen kokemus.
Jäi jotenkin sellainen fiilis, että vielä tälläkin peelolla on jotain toivoa elokuvaohjaajana. Täysin toisin kuin 300n, Watchmenin, ja Dawn of the Deadin jälkeen.
lainaa
HumbleJohn

Rekisteröitynyt 29.01.2008

18.10.2010 klo 21.58

Miksi 300 on jonninjoutava sarjakuva?
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2010 klo 21.26

Kävin katsomassa tänään ja on sanottava, että 3D:n toimivuus ja yleisesti animaation laadukkuus teki vaikutuksen. No, oli kylläkin ensimmäinen teatterissa katsomani 3D-pätkä, mutta kuitenkin. Tarinaltaan aika Taru Sormusten Herrasta -kevytversio, mutta en moiti.
lainaa
Nallekarhu

27.09.2011 klo 22.30

Erittäin kaunis ja hieno elokuva! Suosittelen lämpimästi kaikille, varsinkin sellaisille jotka pitävät kauniisti tehdyistä animaatioista, sekä ihanista seikkailutarinoista joissa soditaan eeppiisin tunnelmin! Viisi tähteä ehdottomasti! Kävin katsomassa yksin normaaliversion jättikankaalla. Oli kyllä todella vaikuttavan näköinen :)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova