Tuorein sisältö

Vuonna 85

Ensi-ilta: 25.01.2013
Genre: Komedia
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

23.01.2013 klo 23.45 | Luettu: 25368 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Oletan Timo Koivusalon pukeutuvan aamuisin Pekko aikamiespojaksi ja pärisyttävän huulta peilin edessä, kunnes mopo lähtee käyntiin ja käsistä. Sitten hän naamioituu siviilivaatteisiin.

Vuonna 85 on mukavan miehen ohjaama kusipäisyyden ja juoppohulluuden ylistyslaulu, joka lipsuu surrealismin puolelle. Kaikki alkaa, kun pääasiassa vanhat ja rupsahtaneet duunarit jäävät kesälomalle. Eräs noin kolmekymppinen luppasilmä kollega ei saa ilosta otetta, sillä tyttöystävä saattaa olla raskaana. Ratkaisu: mies iskee sönköttämällä satunnaisen sutturan ja katoaa puoleksi vuodeksi, mikä on muuten 6 kuukautta. Tämä tapahtuu jo varhain. Jatkossa puhetta on ainakin kahden viikon ryyppyputkesta ja kahden viikon päästä tapahtuvista häistä, joten se on siinä ja siinä, onko edes elokuvan nimessä logiikkaa. Pukki ja suttura ovat päähenkilöitä, joten missään muussa ei ainakaan ole.

Kun sankareilta uupuvat sympaattiset luonteenpiirteet ja tarve muuttua, soisin heidän sahaavan toisiltaan jalat Saw-elokuvassa enkä vannovan ikuista rakkautta romanttisessa komediassa. Tasa-arvoisen moraalittomassa filmissä luonnevirheet menisivät, mutta jo sieppaa, kun ääliöille rakennetaan sädekehää sivuhahmoja haukkumalla. Aikahypyn aikana toinen duunari pistää kapakan pystyyn. Hän on hieman ylpistynyt, ja koska oma-arvontunto on Suomessa rikos, häntä käsitellään kuin saastaa. Myös taustalla pyörivät luuserit jaetaan kahteen leiriin heppoisin perustein. Eräs hyvä jätkä on alkoholisti, jonka kädet tärisevät ennen tasoittavaa, mikä on keventävää huumoria, koska on se niin hyvä jätkä! Pahikset ovat pahiksia, koska heidän pomollaan on keikarinvaatteet. Kenelläkään ei ole syytä esiintyä elokuvassa saati tapella, mutta pari Asterix-henkistä koko kylän painimatsia saadaan käyntiin.

Ennen kuin kerron miksi osa parhaista aivosoluistani teki itsemurhan, hoidan kehut pois alta. Tökeryys on liukasta ja tuorettakin. Digiajan tehosteet antavat ryhtiä Koivusalon visiolle. Kun hän nykyään kikkailee esimerkiksi viemälle meidät 80-luvulle ja ponnahtamalla heti takaisin 2010-luvulle, koska iPadia ja elektroniikkapeliä on vertailtava, on temppu toteutettu silkkisen mauttomasti. Eniten huvituin siirtymästä, jossa jäihin hukkuva äijä yhtäkkiä saa persettä, koska hukkuminen oli vain huumoria ja tarina etenee. "Tahattoman koominen komedia" on paradoksi, mutta niin on marjat, etten ase ohimolla myöntäisi nauraneeni tekijöiden haluamalla tavalla. Vitsit ja näyttelijöiden suoritukset ovat itsenäisinä ilmiöinä yhtä epävireessä kuin tilkkutäkkimainen kokonaisuus.

Jälkikäteen opin, että Vuonna 85 on myös Suomen suosituin lavamusikaali. Tämä selitti paljon - joskaan ei sitä, miten edes meidän Pekko voi epäonnistua näin eeppisesti. Idea oli joskus se, että hömppätarina sitoo yhteen laulu- ja tanssikohtaukset, joissa tulkitaan tunnettuja suomalaisia 80-luvun rokkibiisejä. Pekko saatana on poiminut tästä skenaariosta sen tarinan. Leffa ei ole musikaali, vaan sysipaska komedia, jossa taustalla soi sama tupla-CD, jonka omistin kakarana. Taas ruiskahti pinkkiä korvasta.

Kuten tiedämme, monet biisit kertovat pienen tarinan. Jukeboxmusikaalit harvoin onnistuvat hyödyntämään lyriikoita, mutta voiton puolella ollaan, jos laulava näyttelijä ottaa omakseen kappaleen tunnelatauksen. Tässä elokuvassa, kun komisario Peppone lähtee pysäyttämään pappojen taistelua, taustalla soi samanlaista Popedaa kuin radiosta tulee: "Kaasua, komisario Peppone! Peppone!" Kohtaus saattaisi olla rempseä annos pähkähulluutta, jos jäykkä komisario itse laulaisi ja tappelijat tukisivat. Kohtaus on tuskallisen halpa ja laiska elokuvassa, jossa kohtaus on merkityksetön ja vapaa taiteellisesta arvosta lukuunottamatta taustalla soitettavaa valmista taideteosta. Toisinaan musiikki istuu tapahtumiin niin heikosti, että on kuin joku katsoja yrittäisi terrorisoida näytöstä mankalla.

Kiitettävän komea ristiriita on sekin, etteivät tapahtumat liity musiikkiin juuri mitenkään. Eräs sivuhahmo tahtoo rokkariksi, joten hän mainitsee tämän. Suttura aikoo kiertää Suomea bändien perässä, mutta tämä vaihe ohitetaan sekunneissa. Julisteessa lukee manserock-elokuva ja musiikki koko ajan vetää huomiota puoleensa, vaikka kaikissa käytännön merkityksissä tämä on tarinaton tarina juopoista tehdastyöläisistä ja parista sieluttomasta ämmästä. Pidän soitetuista biiseistä, joten jos olisin myös alkuperäismusikaalin tuntija, Koivusalo olisi jatkossa mukavin mies, jonka hirttämistä en ole vastustanut. Säästän puolen tähden arvosanan vastaavia tilanteita varten.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

P.S. Tiedän kyllä, että ohjaajia on kaksi. Koivusalon kanssa työskenteli Riku Suokas, ensikertalainen, stand-up-koomikko, alkuperäismusikaalin parissa työskennellyt Tampereen työväen teatterin ainoa oikeutettu johtaja, jonka ohjaajan kykyjä tullaan kunnioittamaan tässä elämässä tai seuraavassa.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kaisa Vala - Interna... Lincoln... >

Keskustelut (14 viestiä)

Basil2099

24.01.2013 klo 00.11

Suokas on nyt jo ex-johtaja.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.01.2013 klo 00.59 2 tykkää tästä

Basil2099 kirjoitti:
Suokas on nyt jo ex-johtaja.


80-lukua kunnioittaen sanon, että I have the power.

Teatterin sivulla Suokasta väitettiin johtajaksi kun tilanteen justiinsa ennen arvostelun julkaisua tarkistin.

lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.01.2013 klo 01.03 12 tykkää tästä

Täytyy kyllä tähän väliin nostaa esille, että oksettaa Hesburgerin kampanja jossa myydään kerrosateriaa tämän elokuvan nimellä. Aterian nimi "Vuonna 85 manserock-elokuva -ateria" on aivan sairas.
Kuva mainoksesta ohessa:
https://dl.dropbox.com/u/15037436/Vuonna_85_manserock-elok
lainaa
aaaah

24.01.2013 klo 08.43 7 tykkää tästä

aaaatu kirjoitti:
Täytyy kyllä tähän väliin nostaa esille, että oksettaa Hesburgerin kampanja jossa myydään kerrosateriaa tämän elokuvan nimellä. Aterian nimi "Vuonna 85 manserock-elokuva -ateria" on aivan sairas.
Kuva mainoksesta ohessa:
https://dl.dropbox.com/u/15037436/Vuonna_85_manserock-elok


Kävin juuri eilen syömässä sellaisen aterian. Hyvää oli.
lainaa
Aasi-

Rekisteröitynyt 01.07.2009

24.01.2013 klo 11.09 1 tykkää tästä

aaaatu kirjoitti:
Täytyy kyllä tähän väliin nostaa esille, että oksettaa Hesburgerin kampanja jossa myydään kerrosateriaa tämän elokuvan nimellä. Aterian nimi "Vuonna 85 manserock-elokuva -ateria" on aivan sairas.
Kuva mainoksesta ohessa:
https://dl.dropbox.com/u/15037436/Vuonna_85_manserock-elok


Kävinpä itekki ruokatauolla vetäseen Vuonna -85 aterian. Hyvää oli
lainaa
cos

24.01.2013 klo 11.51 4 tykkää tästä

Se "Vuonna 85-ateria" on muuten täysin identtinen normaalin kerrosaterian kanssa.
lainaa
Aasi-

Rekisteröitynyt 01.07.2009

24.01.2013 klo 12.09 1 tykkää tästä

cos kirjoitti:
Se "Vuonna 85-ateria" on muuten täysin identtinen normaalin kerrosaterian kanssa.


Hahah! :D Niin muuten onki. On vissiin Hesellä ruvennu ideat loppumaan :D
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.01.2013 klo 12.18 1 tykkää tästä

Mitä väliä? Halvempi se silti on entä normaali kerrosateria (taitaa olla jotain 7.25e tai jtn).

EDIT: 7.60e itse asiassa.
Muokannut: Execta 24.01.2013 klo 12.20 lainaa
74330

24.01.2013 klo 13.32 3 tykkää tästä

Onhan Hesellä on ennenkin kerrosateria nimetty uuden elokuvan mukaan, esim. Vares-ateria ja Yön Ritari -ateria.
lainaa
Jni

24.01.2013 klo 18.59 16 tykkää tästä

Kertoo hirveesti kuinka paljon ihmisiä kiinnostaa tuo elokuva kun täällä puhutaan hesen hampurilaisista...
lainaa
pertti54

24.01.2013 klo 20.08 8 tykkää tästä

Kävin ruokatunnilla alkosta ostamassa pullon Talvisota-elokuvan sponsoriviinaa. Hyvää oli ja ei maksanut paljoa.
lainaa
Aasi

24.01.2013 klo 20.23 3 tykkää tästä

74330 kirjoitti:
Onhan Hesellä on ennenkin kerrosateria nimetty uuden elokuvan mukaan, esim. Vares-ateria ja Yön Ritari -ateria.
Oliko Vares ateria muka tavallinen kerros ateria? Ei tainnu olla? Ja ei täällä uskalla elokuvasta puhua, JP muuten poistelee tekstejä.
lainaa
TheTXM

Rekisteröitynyt 11.10.2007

27.01.2013 klo 12.13

Kävin leffan katsomassa ja oli kyllä omasta mielestäni piristävän hyvä. Ei leffassa ollut mitään vikaa. Perussuomalainen leffa.
Ainakin itse suosittelen tätä sillä olihan tässä sitä nostalgian nälkääkin.

MIelenkiintoista tosiaan että itse olisin tälle leffalle antanut jopa kolmetähteä kun verrataan esim että kävin myös katsomassa juoppohullun päiväkirjan joka sai Peltoselta kolmetähteä. Juoppohullu oli niin paska kun olla ja voi. Mukanani ollut henkilö oli itseasiassa lukenut kaikki nuo juoppiskirjat ja hänkin ihmetteli miten leffa oli täysin paska vaikka kirjat kuulemma olivat aivan loistavia. Juoppikselle olisin antanut säälistä yhden tähden niin paska se oli.

Mutta loppujen lopuksi nämäkin on makuasioita. Yleensä kun kriitikot haukkuu jotain leffaa niin usein itse juurikin niistä leffoista pidän ja taas niitä mitä he kehuvat ovat täyttä kuraa. Toki poikkeuksiakin on.

Niin noista hesen aterioista vielä. Vares ateria oli itseassiassa megakerrosateria ei siis perus kerrosateria. Koska hese luultavimmin jotenkin sponsaa näitä leffoja niin täytyyhän sen muokata perusaterioita leffan mukaan,
Voisivat toki keksiä jotain uuttakin. Laittaa vaikka hamppariin jotain maustetta jota siinä ei muuten ole joten sillä saisi myyntiä uudelle leffa aterialle, mutta yleensä hesekin menee sieltä mistä aitamatalin.
lainaa
Exä

23.12.2016 klo 09.00

Tämä oli ehkä hirveintä paskaa, mitä on noin kymmeneen vuoteen tullut nähtyä. Jopa Koivusalon mittapuulla rimanalitus.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova