Tuorein sisältö

Star Wars: The Rise of Skywalker

Ensi-ilta: 18.12.2019
Genre: Fantasia, Sci-fi, Seikkailu
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

19.12.2019 klo 11.00 | Luettu: 23771 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kun The Last Jedi yhdisteli Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun lopetuksia, avaruushulluudesta kärsivä Stimpy Ren kysyi Reyltä, kiinnostaisiko ryhtiliike. Sithin kostossa Anakin suostui, mutta Last Jedissä myöntävä vastaus olisi rinnastunut Luken ja Vaderin yritykseen hallita galaksia isänä ja poikana. Fanifiktiotrilogian ohjaajat leikkivät rikkinäistä puhelinta, mutta olisi suhteellisen kova veto kuiskata kollegalle, että Rey jäi väärälle puolelle ja imperiumi on kriisissä: sinun siirtosi! Hyvän ja pahan käsitteet voisivat hämärtyä kuin esiosissa. Rey kieltäytyi, joten The Rise of Skywalkerin ainoa tavoite on keksiä, kuinka kopioida kopioitua.

Pim - keisari herää henkiin. Pahiksen esittely alkuteksteissä on perinne sinänsä ja ainahan keisarin juonet kolmosessa paljastuvat. Paluu perustellaan siedettävästi toistamalla esiosien repliikki, jota ei alunperin ollut tarkoitus ajatella kirjaimellisesti, koska kirjoittajalla ja kopiokoneella leikkivällä paskahousulla on eronsa. Keisarin merkittävin uusi hokema olisi kiinnostava esiosissa tai esimerkiksi nyt, jos ideaa laajennettaisiin. Teemallisesti keisarin paluu on George Lucasin haudalle virtsaamista, mutta "teema" on epäreilu käsite, kun puhumme J.J. Abramsin urasta. Et haukkuisi marsua lukutaidottomaksi.

Kokonaisuutena Rise ei ole yksi yhteen -kopio. Halpaa nostalgiaa tursuaa, mutta esimerkiksi takaa-ajo aavikolla ei ole versio Jabba the Huttin kukistamisesta. Mitäkö se on, kohtaus tai leffa? Reyn hyppy hävittäjän yli on huippuhetki, joten ei paljoa. Leffa on poikkeuksellisen mielikuvitukseton, sillä en vilpittömästi osaa sanoa, mikä lelu on tarkoitus ostaa. Turvonnut Lando? Näyttelijöissä ei ole vikaa ja usko meni ajat sitten, joten koetin arvostaa hyppyjä ja hymyilyttäviä pieniä silauksia kuin Star Warsia pilttien kanssa katsova mummeli.

Tapahtumat pyörivät tienviittojen etsimisen ympärillä, mutta Reyn & Stimpyn suhteessa trilogian paino kyllä näkyy. Ei se innosta, kun he jaksavat mätkiä sapeleilla kuin minä sulkapallomailalla, eli vastustajan mailaan tähdäten, mutta hyväksyn rutiinilla Twilight-fantasian, jossa tytteli ei voi olla varma, ryhtyykö tuhma poju tähtäämään naamaan. Itsekin googletin heti alastonkohtaukset tuomittuani His Dark Materialsin pahiksen Päivi Räsäsen natsiversioksi.

Sitten leffa kopioi Jedin paluuta kaikilla huonoilla eikä yhdelläkään hyvällä tavalla. Jedin paluu on tehtäväelokuva yllätyksillä. Suojakilpi on sammutettava, mutta "it's a trap", joten todistakaa täysin toimivan aseman mahtavaa voimaa! Miten olisi sama ilman tehtävää, sekavilla voimasuhteilla ja tyhjästä tempaistavilla painottomilla ideoilla? Avaruussota on potaskaa pohjimmiltaankin. Pyhän Yrjön ideat olivat isoja ja selkeitä ja hän keskittyi nauttimaan niistä: et valehtelemallakaan löydä montaasimaisesta uutuudesta vastinetta Kloonien hyökkäyksen asteroidiräiskinnälle puhumattakaan kuolontähtien uljaista kaato-operaatioista. Osien 1-6 tehosteet ovat vanhentuneet, mutta edes videopeliin liimattu hoomoilanen ei ole vastaavaa oksennusta kuin keisarin pulttaaminen keskelle mustaa sumusuttua ja valojen vilkuttaminen niin, että epileptikkoja on pitänyt varoittaa. Abramsin brändiin kuuluu muodollinen pätevyys, joten hän lienee väsynyt.

Leia palaa arkistomateriaalin ansiosta. Muistatko, kun hän halasi Reytä tuntematta häntä? Nyt hän halaa uudestaan. Hän myös antaa Reylle sapelin. Rey antaa sen takaisin. Leia antaa sen uudestaan. Olin vähällä räjähtää nauramaan. Olisi tappohauskaa, jos Luke palaisi samaan tyyliin: läpinäkyvä voima-aave seisoo mörkkinä, kun sapeli lentää kaaressa jorpakosta hänen käteensä, jolloin hän antaa sen Reylle, joka peruuttaa avaruusalukseen? Last Jedin päätöksiä perutaan muilla tavoilla. Stimpyn kypärä ja Andy "Apinoiden planeetta" Serkisin roisto kosahtivat. Nyt joku apina korjaa sen kypärän. Hmm?

Kaikki suhteestani koko trilogiaan:

The Force Awakens? Vau, okei! Siis ensin "voima" saavutti tasapainon ja nyt se jotenkin "herää"? Ei.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< 6 Underground... Kaksi paavia... >

Keskustelut (20 viestiä)

Yesman

19.12.2019 klo 11.37 36 tykkää tästä

Olipa pitkään aikaan huonoin ja väsynein arvostelu, minkä olen lukenut ??????????? Leffahan oli ihan toimiva lopetus tuolle saagalle ja huomattavasti parempaa settiä, kuin edeltäjänsä the last jedi.
lainaa
geddon

19.12.2019 klo 12.01 21 tykkää tästä

Se pätee? kaikki mihin Disney tai Microsoft sekaantuvat menevät pilalle. Star Wars franchise on pilattu hämmentävän perusteellisella tavalla. Ei vain mielikuvituksettomaksi, myös tekijöiden harmaiden mielten viihdenäkemyksen kautta arkisen tavallisiksi kavalkadimaisiksi action-pätkiksi :/

Episodi I oli hyvä!
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

19.12.2019 klo 12.07 6 tykkää tästä

Pimeän puolen kolme tähteä on mun valinta tälle leffalle.
lainaa
honkeri

19.12.2019 klo 12.08 5 tykkää tästä

Ei mikään tyydyttävä lopetus ollut. Endgame osas sen paljon paremmin.

Oli sentään parempi kuin last jedi, jonka virheitä leffa yritti paikata ihan kiitettävästi.
lainaa
Skb

19.12.2019 klo 13.44 8 tykkää tästä

Tämä arvostelija on siitä hyvä, että mistä hän tykkää, on omasta mielestäni täyttä paskaa ja toisinpäin.. Eli tämäkin leffa on 99% 4 tähden seikkailu omaan makuuni..
lainaa
Voimahaamu

19.12.2019 klo 13.53 15 tykkää tästä

Elokuvan oikeasti nähneenä (toisin kuin useampi sitä kritisoiva) haluan tuoda omat näkemykseni pöytään. Olen pitkän linjan Star Wars-fani ja ikäpolveltani täysin harmoniassa ko. saagan kanssa. Tunnustan myös pitäneeni suuresti The Last Jedista Mark Hamillin ja elokuvan tarjoaman komediallisen ja visuaalisen aspektin vuoksi. Esiosatrilogian loreen tuoma mielikuvituksellisuus ja rikkaus ovat kasvaneet vuosien saatossa alkuperäistä näkemystäni arvokkaammiksi.

Entä episodi IX? Se oli ihan mahtavan eeppinen lopetus Skywalkerin saagalle. Mieleltään heikot inisijät voivat tarttua supertähtituhoojan kokoisiin juoniaukkoihin ja epäolennaisiin pikkuvikoihin, mutta itseäni elokuvassa sykähdytti useampi kohtaus kuin vähään aikaan muistan missään mediassa tapahtuneen. 3D-lasit kostuivat kyyneleistä etenkin leffan loppupuoliskolla tuon tuosta ja sielu huusi hoosiannaa kun sininen, vihreä ja punainen kietoutuivat kauniiksi väribaletiksi isolla ruudulla. Mene katsomaan itse. DO IT!
lainaa
Pera

19.12.2019 klo 16.06 27 tykkää tästä

Elokuva oli alusta alkaen täyttä roskaa.
lainaa
Sonja2

19.12.2019 klo 18.10 12 tykkää tästä

Tyystin eri mieltä Soijahaamun kanssa. Disney on vain likainen. Voihan väribaletti!

Voimahaamu kirjoitti:
Olen pitkän linjan Star Wars-fani ja ikäpolveltani täysin harmoniassa ko. saagan kanssa. Tunnustan myös pitäneeni suuresti The Last Jedista Mark Hamillin ja elokuvan tarjoaman komediallisen ja visuaalisen aspektin vuoksi. Esiosatrilogian loreen tuoma mielikuvituksellisuus ja rikkaus ovat kasvaneet vuosien saatossa alkuperäistä näkemystäni arvokkaammiksi.

Entä episodi IX? Se oli ihan mahtavan eeppinen lopetus Skywalkerin saagalle. Mieleltään heikot inisijät voivat tarttua supertähtituhoojan kokoisiin juoniaukkoihin ja epäolennaisiin pikkuvikoihin, mutta itseäni elokuvassa sykähdytti useampi kohtaus kuin vähään aikaan muistan missään mediassa tapahtuneen. 3D-lasit kostuivat kyyneleistä etenkin leffan loppupuoliskolla tuon tuosta ja sielu huusi hoosiannaa kun sininen, vihreä ja punainen kietoutuivat kauniiksi väribaletiksi isolla ruudulla. Mene katsomaan itse. DO IT!
lainaa
RandomSwinger

19.12.2019 klo 18.44 22 tykkää tästä

Voimahaamulla kovat argumentit. Jos takertuu valtaviin juoniaukkoihin, toistuviin epäloogisuuksiin ja muihin perusteltuihin napinan aiheisiin on "mieleltään heikko inisijä". Onneksi itse olet pysynyt vahvana ja kaikki sonta mitä Star Wars tittelin alla eteesi työnnetään on 5/5 parhautta. May the force be with you.
lainaa
Miten

20.12.2019 klo 03.11 9 tykkää tästä

Tämähän nyt oli lörppäkullisin blockbuster mitä olen nähnyt vuosiin. Joka ikinen asia minkä rian johnson lakaisi maton alle kaivetaan sieltä nyt vaikka väkisin ja lopputulos on.. epätoivoinen. Kierolla tavalla arvostan disneytä ja johnsonia et antoivat saagalle mahdollisuuden lähteä täysin uuteen suuntaan mut nyt paskat housussa siitä ei pidetä kiinni vaan perutaan kaikki ja pyydetään anteeks säälittävimmillä mahdollisilla tavoilla. En tuntenut mitään muuta elokuvaa katsoessa kuin tylsistyneisyyttä ja häpeää. Hyvänä esimerkkinä juurikin Endgame osasi kaikista juoniaukoistaan huolimatta kantaa pitkän saagan taakan ja antaa tyydyttävän päätöksen faneille. Loppuihmetyksenä vaan se etten voi ymmärtää miten tämmöisen miljardifrachisen takana olleet studiopomot kirjoittajat ohjaajat tuottajat päättäjät tms eivät puuttuneet ajoissa vaan antoivat ristiin menevien visioiden tuhota koko paskan ja ettei aloittaessa ollut minkäänlaista suunnitelmaa.
lainaa
Milli

20.12.2019 klo 09.07 2 tykkää tästä

Miten kirjoitti:
Tämähän nyt oli lörppäkullisin blockbuster mitä olen nähnyt vuosiin. Joka ikinen asia minkä rian johnson lakaisi maton alle kaivetaan sieltä nyt vaikka väkisin ja lopputulos on.. epätoivoinen. K


että mitä? En ihan päässyt kiinni.

Mielestäni leffa loppui hyvin ja tarjosi varmasti kaikille faneille vähintäänkin tyydyttävän ratkaisun. Se miten leffassa on turhaan pitkitetty sisältöä turhilla pläninöillä ja taistelukohtauksilla. Leffan ainoa paska puoli oli se että sen olisi saanut leikattua 1h lisäosaksi force awakenin loppuun.

Ymmärrän toki tuskasi että Rian paska leffaa korostetaan tässä sen paskuudella ja käytännössä sen voi jättää katsomatta kun ensikerralla katsoo kaikki 8 leffaa putkeen :)
lainaa
qwertypro

20.12.2019 klo 11.53 5 tykkää tästä

Korjaako leffa sen minkä TLJ teki eli onko Luke vieläkin luuseri joka unohti jedi-opit ja epäonnistui koko elämässään?
lainaa
TonguePolice

20.12.2019 klo 12.20 7 tykkää tästä

Itse leffaa en kommentoi tässä yhteydessä lainkaan, mutta eikö arvostelija voisi edes vaivautua kirjoittamaan ihan kunnollista ja ymmärettävää suomea? Ehkä hänellä oli niin kiire keksiä "nokkelia" kielikuvia, että itse lauseisiin ei jäänyt enää juurikaan järkeä.
lainaa
StarSam

20.12.2019 klo 16.23 11 tykkää tästä

Vaikea löytää mitään positiivista sanottavaa tästä elokuvasta, saatika koko uudesta trilogiasta. Todella suuri pettymys kaiken kaikkiaan. Annan elokuvalle ja trilogialla saman 2/5. :(
lainaa
PPP

20.12.2019 klo 23.29 5 tykkää tästä

TonguePolice kirjoitti:
Itse leffaa en kommentoi tässä yhteydessä lainkaan, mutta eikö arvostelija voisi edes vaivautua kirjoittamaan ihan kunnollista ja ymmärettävää suomea? Ehkä hänellä oli niin kiire keksiä "nokkelia" kielikuvia, että itse lauseisiin ei jäänyt enää juurikaan järkeä.


Tämä. Kaikessa ihanassa nostalgiapierumyrskyssä ja korniudessa tykkäsin elokuvasta vaikka toteutus oli mitä oli, mutta jos minulta tullaan kysymään kumpi oli paskempi, leffa vai tämä arvostelu niin vastaan ilman epäröintiä, että arvostelu. Kirjoittaja tuntuu olevan kovan luokan Sarjakuvahemmo, all edge no point.
lainaa
Michaelmyers

20.12.2019 klo 23.57 5 tykkää tästä

Kaikki Star Wars leffat tuoreeltaan nähneenä pidin kyllä tästä uudesta myöskin.
Tietysti alkuperäinen Trilogia (1977-83) on se paras kaikista, mutta tämä uusikin on ihan viihdyttävää katseltavaa... ainahan löytyy nykyään purnaajia joille mikään ei kelpaa, mutta leffa on valmis, se nähty ja näillä mennään. Aina ei voi kaikkia miellyttää se vaan on fakta.

lainaa
Tyypillistä

21.12.2019 klo 22.04 5 tykkää tästä

Surkein arvostelu ikinä rise of skywalker ansaitsee neljä tähteä helposti Jarin tyyli kirjoittaa tässä muutenki ammattotaidoton ja pätemätön. Kännissä varmaan kirjoittanut tämän skeidan
lainaa
Jolle

23.12.2019 klo 01.33 10 tykkää tästä

Mielestäni toimittajalla on tässä ihan pointtia. Elokuva ei ansaitse kahta tähteä enempää muuten kuin erikoistehosteiden kohdalta. Erityisesti tämä nauratti ja olen samaa mieltä: "edes videopeliin liimattu hoomoilanen ei ole vastaavaa oksennusta kuin keisarin pulttaaminen keskelle mustaa sumusuttua..."
lainaa
Fartmaster

07.01.2020 klo 17.50 1 tykkää tästä

Rise of the feminist. Yet again. No thanks. Peace out.
lainaa
Kipetsu

28.05.2020 klo 12.39

Keskinkertainen Star Wars lehva. Nyt olen nähnyt kaikki.
Liikaa täyteen tungettu voisi olla suvanto-osuuksia.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova