Tuorein sisältö

Locke

Ensi-ilta: 16.05.2014
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

15.05.2014 klo 18.30 | Luettu: 12995 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tom Hardy ajelee autolla ja puhuu puhelimeen koko elokuvan ajan. Ohjaaja ja kirjoittaja Steven Knight on maineessa mm. Eastern Promises -käsikirjoituksen johdosta. Selvitä, montako tähteä selväjärkisenä pitämäsi kriitikko antoi, ja osta piletti jos innostaa. Se miten yhden miehen show voi toimia on kiehtova mysteeri, josta iso osa paljastuu arvostelussa väkisinkin.

Hardy näyttelee Ivan Lockea, järjestelmällistä ja vastuuntuntoista miestä. Karisma kumoaa jäykkyyden, muttei peittele mitään, vaan pinnan alta löytyy tunteellinen mies. Todennäköisesti Locke antaa itsestään miellyttävän kuvan useimmissa tilanteissa. Hän on liiankin täydellinen, ja siitä, hyvien luonteenpiirteiden varjopuolista tämä hahmotutkielma pitkälti kertoo. Lockella on syynsä tavoitella täydellisyyttä. Se että hän luottaa täydellisyyteensä on särö. Hän on tehnyt virheen. Periaatteessa hän on valmis myöntämään asian ja ottamaan täyden vastuun. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että hän jälleen tavoittelee täydellisyyttä. Ollakseen täydellinen Locken pitäisi olla useassa paikassa fyysisesti ja henkisesti, mutta hän on autossaan yrittäen pelata aikaa puhelimitse.

Hardylla on jälleen mainio aksentti, joka yhdessä vakavien mutta vivahteikkaiden kasvojen kanssa sähköistää repliikin kuin repliikin. Suoritus rimmaa lievän "ollako vai eikö olla" -tyyppisen teatterimaisuuden kanssa (Locke puhuu myös itsekseen), joka avaa äijän sielua. Selitysten sisällyttäminen puhelinkeskusteluihin olisi varmasti töksähtävämpää, koska Locke yrittää hoitaa käytännön asioita eikä avautua. Palapeli rakentuu. Kun maisemasta saa selvää, alkaa selvitä sekin, mikä on fiksua ja mikä viihteellistä kerrontaa. Leffa olisi kypsempi ilman sentyylisiä höpinöitä kuin "tämä on isoin keikka ikinä".

Leffa tuntuu reaaliaikaiselta. Öisen ajomatkan taika on autenttista. Öinen vaellus keinovalojen johdattamana on kaukana luonnollisuudesta, mutta läsnäolon tuntu voi olla vahva ja eksistentiaaliset ajatukset saattavat vaivata oikeassakin elämässä. Joku on alati äänessä, joten kuvasto ei pyydä huomiota, mutta tunnelmallisesti ohjaaja valoja ja heijastuksia ja hurinaakin käyttää. Idealle omistaudutaan. Samoin teki Haudattu. Liikaa kikkaili 127 tuntia.

Täten tekijöiden ansioluettelossa seisoo asiallinen tutkielma siitä, mistä lähtee hyvä tarinankerronta. Oletuksena pätkän pitäisi olla tylsä, joten onnistumisen tunne on sallittu katsojallekin, jos mielikuvitus täydentää aukot. Taputan sille, miten rajatuilla keinoilla keskitasoa palkitsevampi draamajännäri on syntynyt, mutta annan arvosanan elämykselle enkä tekniikalle. Jatketaan vielä palapelivertausta. Ensin rakentuvat reunat. Kyse on ehkä puista, ehkä välimeren maisemista? Lukuisat jännärit Locke mukaanlaskien kiehtovat, kun selviää, että puiden katveessa lepääkin surullinen ränsistynyt majatalo, jolla on historiaa. Vaativa katsoja jää toivomaan, että viimeisiinkin paloihin olisi kätkeytynyt jotakin merkittävää, joka jää kummittelemaan alitajuntaan – kenties siisti, leveästi hymyilevä Jyrki Katainen. En puhu pelkästään Shyamalan-tyyppisistä shokkikäänteistä vaan yleisesti väkevästä viimeisestä silauksesta, joka voi tapahtua myös draaman ehdoilla. Rosebud.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Anchorman 2: The Leg... Godzilla... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

Heineken

16.05.2014 klo 04.32 3 tykkää tästä

Olen miettinyt että eikö V2:lla ole mahdollisuuksia palkata toista elokuva-arvostelijaa Peltosen rinnalle. Mielipiteeni ei liity mitenkään tähän elokuvaan ja arvosteluun, vaan purkaudun kun olen pidemmän aikaa sivustoa lukenut. Hieman tuntuu että elokuva-arvostelut on V2:sen suojatyöpaikka. Harmittaa että sinänsä hyvä sivusto elokuvien osalta jää yhden ihmisen löpinöitten varaan - ei JTP mikään guru alalla kuitenkaan ole?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.05.2014 klo 11.17 10 tykkää tästä

Arvostelijoita on aikanaan ollut useampia. Karsimme heidät siihen, joka kirjoittaa sellaista, jota ei tule joka tuutista aivan samanlaisena. Ratkaisu ei varmasti miellytä kaikkia, mutta tällä hetkellä se meidän näkökulmastamme toimii.
lainaa
fani

16.05.2014 klo 14.22 17 tykkää tästä

Peltonen on kiinnostavimpia elokuva-arvostelijoita lukea, mitä Suomesta löytyy. Tuhatta yleisen mielipiteen mukaan menevää lammasta vastaan otan mieluusti yhden, joka uskaltaa sanoa tasan tarkkaan sen oman kaunistelemattoman mielipiteensä. Silloinkin kun hänen kanssaan on täysin eri mieltä, mitä myös usein olen, niin hänen teksteistään löytyy vähintään mielenkiintoinen näkökulma arvosteltavaan elokuvaan ja johdonmukaiset perustelut hänen oman maailmankatsomuksensa ja leffoissa arvostamiensa seikkojen pohjalta. Yksi ihminen arvostelemassa mahdollistaa myös helpon vertailun arvioiden ja arvosanojen välillä siinä, missä kahden eri ihmisen käyttämät kriteerit tuskin olisivat yhtenevät.
lainaa
fani

16.05.2014 klo 14.23 7 tykkää tästä

Ja lisätään vielä, että oman persoonan täysillä likoon laittaminen on asia, mitä Peltosen teksteissä arvostan erittäin paljon muihin kriitikoihin nähden!
lainaa
Surkeaa

16.05.2014 klo 14.43 1 tykkää tästä

Olipa taas arvostelu, hohhoijaa.
lainaa
pyyhe

Rekisteröitynyt 28.09.2008

17.05.2014 klo 00.10 3 tykkää tästä

Peltosta ei missään nimessä tule vaihtaa. Mutta missä viipyy Godzillan revikka..?
lainaa
MikroPop

18.05.2014 klo 05.35 6 tykkää tästä

Nimimerkki Fani luettelikin jo enimmät syyt miksi itsekin pidän Peltosen arvosteluista. Aina ei leffamaku täsmää, mutta arvostelut ovat tarpeeksi informaalisia että saan joka tapauksessa käsityksen, pitäisinkö leffasta vaiko en.

Ja tosiaan, tapa jolla hän paljastaa häpeämättä omia tuntojaan on jotain mitä näkee liian harvoin tänä tylsän ironian ja etäännyttämisen aikakautena. Siinä tekee itsensä alttiiksi pilkalle, ja pilkkakommentteja näkyy aina satavankin, mutta se ei näköjään ole arvostelijaa hidastanut, ja hyvä niin.

Kiitos Peltoselle hyvistä arvosteluista ja V2.fi:lle hyvästä työntekijävalinnasta. Toivon että näitä saadaan lukea vielä pitkään.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova