Tuorein sisältö

Transformers: Tuhon aikakausi

Ensi-ilta: 27.06.2014
Genre: Fantasia, Lasten, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

28.06.2014 klo 22.00 | Luettu: 24107 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kasvisruokavalion noudattajana en voi olla varma, mutta parhaan arvaukseni mukaan tuskallinen paska on jotakin sellaista kuin Transformers: Tuhon aikakausi. Kolmea tuntia lähentelevä istunto oli puolessa välissä, kun ensimmäistä kertaa kiinnostuin jostakin: edes vähän, ihan mistä vaan.

"Täh?"

Noin se tapahtui. Noin tunteilin päähenkilöiden vieraillessa roistorobotin aggressiivisen sekavassa avaruuslaivassa. Kun Wall-E:n mielisairaat sukulaiset pyörittävät silmiä ja karvaisten robottirottakoirien ahdistelema nerokeksijä Mark Wahlberg nappaa seinältä painottoman jättiläismäisen muovimiekan, joka on tosiasiassa jytkypyssy, kooma katkeaa, jotta aivot pääsevät huokaisemaan: "täh".

Samaa logiikkaa noudattaen toiseksi paras hetki on se, kun tuttu sankari Rekka-auto ratsastaa pari minuuttia tulta syöksevällä robottidinosauruksella, jota ei selitetä. Autoksi muuttuvien robottien syntytarina selviää ehkä jo ensi kerralla. Michael Bay on satuillut, että hän ohjaa tämän neljännenkin Transformersin määritelläkseen sarjalle uuden suunnan. Se on ilmansuunta. Tuonne menen, virkkoo Rekka-auto harrastettuaan kolme tuntia niin tuttua merkityksetöntä rymistelyä, että epäilin leffan turvautuvan arkistomateriaaliin muulloinkin kuin alussa.

Rekka, Helikopterisamurai, Ylipainoinen Partasuinen Robotti ja Vihreä ja Keltainen robotti ovat ihmisten ystäviä, mutta heitä vainotaan. CIA-agentti ja tiedemies tahtovat turvata ihmiskunnan tuhoamalla niin hyvät kuin pahatkin robotit. He tekevät mitä lystäävät. He ovat jopa liittoutuneet uuden pahan robotin kanssa. Bongaa aukko logiikassa.

En tiedä kumpi on tympeämpi tapa käsitellä hahmoa. Sekö, että keksijä Wahlbergin talousvaikeuksista ja kasvatusmetodeista jaaritellaan ikuisuus, vaikkei alustus johda mihinkään, vai se, että Wahlbergin tyttären kundikaveri putkahtaa tyhjästä vauhtikohtauksen aikana ja ilmoittaa olevansa kolmas ihmispäähenkilö, vaikkei häntä myöhemminkään syvennetä? Perinteisen romanssin sijaan keskeisin ihmissuhde on isän ja tyttären välinen. Isä ei halua, että tytär kuolee. Se oli siinä. Mitä muuta? He hengailevat Rekan kanssa. Enemmän hahmonkehitystä tapahtuu toisaalla. Eräs pöyhkeä ilkimys, josta tiedämme sen, että hän on pöyhkeä ilkimys, vaihtaa mielipidettä. Hän alkaa välittömästi virnistelemään, pärisemään ja iskemään silmää, koska näin hänestä tulee yleisön uusi suosikki, tietää Bay.

Uudet roistot osaavat hajota dublopilviksi, mistä ei ole mitään hyötyä. Robottien monimutkaiset muutokset ovat olleet vaikuttavia silloin, kun niistä saa selvää, joten palikkapilvet ovat iso askel taakse sekä ideana että toteutuksen puolesta. Leffa sisältää lukuisia taatun näyttäviä tuhokohtauksia ja postikorttimaisen nättejä rauhallisia kuvia, mutta se ei nouse edeltäjänsä tasolle, joten en epäröi tuomita leffaa turhaksi. Kolmosen taloja silpova metallimato oli uhka ja nähtävyys. Dinosaurusrobotit vain pieksevät pikaisesti itseään heikompia dublopellejä.

Visuaalinen loisto on puutaheinää ilman koukkua. Kunniallinen Rekka-auto on fiktion historian tympeimpiä johtohahmoja ja silti roboteista persoonallisin. Ilkeitä osapuolia on useita, tavoitteet ovat irrallisia ja kuitenkin kaikki tappelevat yhtäaikaa Kiinassa ihan vain siksi, että Kiinasta on tullut tärkeä markkina-alue ja kiinalaisille supertähdille joiden nimi on yleensä Bingbing pitää järkätä cameo-rooli. Toiminta on komeasti kuvattua, mutta leikkaaja kadottaa varsinkin loputtomassa huipennuksessa sen, missä kukakin on ja syyn piitata siitä miksi ovat. Robottipuuron välissä nähdään mm. kuinka Wahlberg leikkii Jason Bournea ihmisvastustajan kanssa pitkän kaavan mukaan. Miksi? Koska: toimintaa.

Kakkososan saatan katsoa joskus uudestaan, koska sen kirjoittajien lakon aikaansaama typeryys on uskomatonta, ainutlaatuista ja historiallista. Sarjan tragedia on se, että kritiikkiä kuunnellaan valikoidusti. Kesto pitäisi rajoittaa kahteen tuntiin, mutta ei, kun sitä lisätään samalla kun persoonallisuutta karsitaan. Olen innoissani tuhissut, että aiemmat osat ovat rasistisia ja sovinistisia ja tuhmia! Olen siis tuntenut jotakin. Röyhkein veto Tuhon aikakaudessa taitaa olla se, että 17-vuotiaan tytön seksikkyyttä ja alaikäisyyttä korostetaan vuorotellen, mutta olennaista tässäkin on se, että isällä on vaikeuksia pitää lähes aikuista tytärtä aikuisena, eli toisin sanoen materiaali on kliseistä ja tylsää. Niin saattaa jopa lukea sopimuksessa, että tällä kertaa Bay ottaa studiopomon nyrkin niin syvälle suoleen, että hän ohjaa muovisen lelumainoksen kiltisti käsinukkena, sillä Baylla oli lupa velloa omassa saastassaan edellisessä työssään Pain & Gain, jonka sama studio rahoitti.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lohkare - Kurkimies... Vili & Bill... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (15 viestiä)

Neekeri

29.06.2014 klo 00.51 28 tykkää tästä

Vittu sä olet turha jätkä Jari
lainaa
JärhäTutka

29.06.2014 klo 12.48 32 tykkää tästä

Näkemättä paskaa.
lainaa
puujokke

29.06.2014 klo 13.12 10 tykkää tästä

Vittu mitä koiranoksennusta.
lainaa
huh_huh

29.06.2014 klo 13.52 44 tykkää tästä

Neekeri kirjoitti:
Vittu sä olet turha jätkä Jari


Bayn Transformers fanboy? En olisi ikinä uskonut...
lainaa
Cubisti

29.06.2014 klo 14.32 9 tykkää tästä

Asiaa!

80-luvun lapsena tekee pahaa, ettei aiheesta saada tämän enempää irti. Kiitos Jari kun Puit sanoiksi sen. Kiitos.
lainaa
vilke

29.06.2014 klo 14.37 12 tykkää tästä

huh_huh kirjoitti:
Neekeri kirjoitti:
Vittu sä olet turha jätkä Jari


Bayn Transformers fanboy? En olisi ikinä uskonut...


Joku joka ei pidä Jarin arvosteluja vitsinä? En olisi ikinä uskonut...
lainaa
sdfsdioj

29.06.2014 klo 15.59 17 tykkää tästä

Transformersit ovat aina olleet paskaa. Ihan niinkuin sanotaan Optimus on ainoa vähänkään merkittävä hahmo ja siinäkin on tarttumapintaa ja persoonaa vähemmän kuin kierrätyspahvissa
lainaa
Minä

29.06.2014 klo 17.42 8 tykkää tästä

Ykkönen oli muistaakseni ihan viihdyttävä mutta ei se hyvä ollut. Kakkosesta ja kolmosesta en taas muista mitään enkä halua katsoa uudelleen. Tätä en tule todennäköisesti näkemään.
lainaa
Joppajoo

29.06.2014 klo 22.42 11 tykkää tästä

Osuva arvostelu. Tulin juuri elokuvateatterista ja pakko oli tulla lukemaan kriitikkojen näkemyksiä. Minulle ehkä parhaiten jäi mieleen Tuccin maidonryystökohtaus. Tämä ehkä kiteytti koko elokuvan.
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

30.06.2014 klo 14.55 9 tykkää tästä

Leffan traileri, jossa joku tyyppi huutaa OH MY GOD tuo mieleen surullisen kuuluisan Troll 2 -kohtauksen
lainaa
Jesh

30.06.2014 klo 15.12 7 tykkää tästä

vilke kirjoitti:
huh_huh kirjoitti:
Neekeri kirjoitti:
Vittu sä olet turha jätkä Jari


Bayn Transformers fanboy? En olisi ikinä uskonut...


Joku joka ei pidä Jarin arvosteluja vitsinä? En olisi ikinä uskonut...


Arvostelu voi olla vitsi, mutta ei se elokuvasta tee hyvä :D
lainaa
raaaste

01.07.2014 klo 09.00 3 tykkää tästä

TF1: toimi ällistyttävän hyvin, oli viihdyttävä toimintapätkä ärsyttävällä pääosalla.
TF2: mitä vittua
TF3: alussa toimiva Kuu-hässäkkä. Loppuleffa epäkiinnostavaa kurapaskaa.
TF4: jää siis näkemättä

Monesti Peltosesta ei ota mitn tolkkua, mut aina näitä on hauskaa lukea. Outoa, mutta hauskaa.
lainaa
Atuin

01.07.2014 klo 12.13 10 tykkää tästä

Siis mitä ihmettä? Porukka valittaa tätä arvostelua oudoksi, vaikka tämähän on Peltosen asteikolla ihan Arvi Lind-tasoa. Esim Domen samaisessa arvostelussa mainitaan marky markin tyttären piukka pylly 7 kertaa (kyllä, laskin)

Kuinka paljon elokuvassa oli tuotesijoittelua? Trailerin BUD LIGHT-rekka pisti silmään pahasti.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

02.07.2014 klo 21.38 2 tykkää tästä

Ootko Jari syöny jalapenoja koskaan?
lainaa
Awi

02.07.2014 klo 23.34 1 tykkää tästä

Tässä ei ollu sitä laulua esitystä mitä peltonen ois halunnu niin tuli vaan yks tähti.. musta ihan ok leffa
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova