Tuorein sisältö

Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1

Ensi-ilta: 19.11.2014
Genre: Sci-fi, Sota, Trilleri
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

20.11.2014 klo 13.00 | Luettu: 16317 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kapinalliset istuskelevat väestönsuojassa pari tuntia. Ensi vuonna paljastuu, millä Deus ex machina -tempulla he tavoitteissaan onnistuvat.

Propagandasota - propagandapeli - on mielenkiintoinen aihe sinänsä. Synkän tulevaisuuden kermaperseet väittävät kaiken olevan hyvin, vaikka kansaa vartioidaan konekiväärein. Kapinahenki kipinöi, koska gladiaattoritipu Katniss "Matkijanärhi" Everdeen on tulkinnanvaraisesti uhmannut diktatuuria. Katnissin ainoa supervoima on propaganda-arvo. Kapinallisten käytännönläheinen johtaja Julianne Moore ei sitä heti näe, kun taas neuvonantaja Philip Seymour Hoffman tahtoisi haastaa Natsi-Saksan matskun tökeryydessä. Suunvuoroa saavat muutkin, joten sanoma muotoutuu. Parissa tunnissa.

Kun Katnissin käskettiin tappaa kaikki, hän kätevästi hengaili herkkien hyvisten kanssa ja pätki paatuneita pahiksia. Hänen moraalinsa haastetaan vasta nyt. Häntä ei kiinnosta niinkään kapina, kuin vangiksi jäänyt potentiaalinen poikaystävä: se tyyppi, joka kasvojen luuston puolesta sopisi stereotyyppisen sisäsiittoisen kuninkaallisen rooliin. Kun Katniss kiukkuilee, miksi sympatiani olisivat hänen? Jennifer Lawrence on vahva näyttelijä, se on pieni syy. Hänenkin harkintakykynsä pettää siinä, että hän hajoaa kerran tai kaksi palasiksi kuin The Fappeningin jälkeisenä aamuna, vaikkei muu materiaali tue hysteerisyyttä teoriassa tahi käytännössä. Ontolle palikkapojalle saattaa käydä köpelösti? No yhyhyy.

Liikutuin, kun Katniss saatiin kiertueelle ja satunnaiset kapinalliset ilahtuivat. Raukkaparat tekivät käsimerkin, joka on inspiroinut ihmisiä oikeassakin maailmassa. Uskoin, että tuolla hetkellä mariseva Katniss ymmärsi merkityksensä. Hahmonkehitys is bueno. Vaan sitäpä turhauttavampaa on, kun lähipiirin vaippojen vaihto on Katnissille prioriteetti vielä myöhemminkin.

Ongelma on se, ettei näkökulmaa hajauteta. Vastentahtoinen sankari olkoon tarinan keskipiste, kiehtovaa, mutta onko minut pakko lukita bunkkeriin sen kanssa? Tahdoin tietää, miten kapinallisten ja presidentti Donald Sutherlandin kilpailevat propagandakampanjat vaikuttavat kansaan. Mukana ei ole ensimmäistäkään (puhuvaa) hahmoa, jolle propaganda on suunnattu. Tyytyvätkö jotkut pahan pressan sanomaan, kunnes puskaradio avaa silmät? Ehkä. Elokuva toimii siten, että propaganda on aihe ja yhtäkkiä kasvoton zombielauma hyökkää naamioituneiden konekiväärimiesten kimppuun.

Onhan tämä tuttua. Sarja on vaivalla alustanut tulevaa, mutta sivuuttanut lähes kaiken sisällön törttöilläkseen tappoareenalla. Sarja tietää mitä se haluaa, mutta elementit on tasapainotettu miten sattuu. Teoriassa tämä tieteistoimintadraama on kehittymässä sotasaagaksi psykologisilla ulottuvuuksilla, mutta tiedän mitä tarkoitat, jos väität sarjan olevan teinitytöille suunnattua lööperiä. Tarinan moraali vuotaa kuin Stephenie Meyerin pää lähinnä koska kolmiodraamakliseistä yritetään pitää kiinni vaikka väkisin. Sarja ei edes tee niillä mitään. Katniss on aseksuaali. Kolme elokuvaa on takana ja kolmas rakastaja – kiiltokuvakönsikäs – on yhä taustakoriste tyyliin joulupuu helmikuussa. Tälläkin kertaa hän ja Katniss käyvät metsästämässä. Pojat ovat Bond-tyttöjä, eikä kukaan tahdo nähdä Bondin ja Moneypennyn tiimipäivää.

Hoffmanin, Mooren ja Sutherlandin tyynen karismaattiset olemukset pukevat filmiä, joka ei perustele kirjan kahtiajakoa, mutta jonka tunnelmat jossain määrin hyötyvät kiireettömyydestä. Se on aistittavissa tai pääteltävissä, miten mutkikas konflikti meneillään on, vaikka osa yksityiskohdista jää luonnostelluiksi. Ihmettelen sitä, miten bunkkerileffaan on palanut yli sata miljoonaa taalaa, mutta toisaalta arvostan hillittyä pommituskohtausta, joka ei ole kiinnostunut räjähdyksistä, vaan tunnelmasta ja strategiasta. Ja samaan aikaan söpöstä kissasta. Joka saa enemmän kangasaikaa kuin pulliaisten kärsimykset.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sixxis - Hollow Shri... All is Lost... >

Keskustelut (6 viestiä)

asd

20.11.2014 klo 20.32 1 tykkää tästä

Kenet on taas päästetty suomentamaan elokuvan nimi, taas tätä kaatuneiden kosto kategoriaa
lainaa
asdasdsad

20.11.2014 klo 21.26 8 tykkää tästä

Jo on närhen munat. Tyttö ja jousi osa XIV. Tosi väsynyttä.
lainaa
Asdfasdf

21.11.2014 klo 00.19 3 tykkää tästä

Matti ja närhi
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

21.11.2014 klo 00.33 2 tykkää tästä

asd kirjoitti:
Kenet on taas päästetty suomentamaan elokuvan nimi, taas tätä kaatuneiden kosto kategoriaa
lähinnä kenet on päästetty nimeämään lintuja suomeksi. Ehkäpä nämä Nälkäpeli -saagan osat olisi pitänyt vain numeroida.
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

21.11.2014 klo 10.41

Matkijanärhihän on aika suora ja osuva käännös Mockingjay:stä. Myös kirjan suomennettu versio käyttää tuota nimeä, joten turha tuosta suomenneksesta on leffan suomalaista jakelijaa syyttää, jos siitä ei pidä.

Ja tuo lintuhan on täysin fiktiivinen geneettisen manipulaation ja ristiinsiitännän tulos, asia jota tosin leffoissa ei taideta mitenkään selventää.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

21.11.2014 klo 11.43 1 tykkää tästä

Kungfutse kirjoitti:
Matkijanärhihän on aika suora ja osuva käännös Mockingjay:stä. Myös kirjan suomennettu versio käyttää tuota nimeä, joten turha tuosta suomenneksesta on leffan suomalaista jakelijaa syyttää, jos siitä ei pidä.

Ja tuo lintuhan on täysin fiktiivinen geneettisen manipulaation ja ristiinsiitännän tulos, asia jota tosin leffoissa ei taideta mitenkään selventää.


Nälkäpeli III, olisi kyllä ollut paras nimi elokuvalle. Päätösosa olisi sitten ollut Nälkäpeli IV.

Itse elokuva oli oikein viihdyttävä. Tosin melko kesken jäi. Kuitenkin paljon parempi ratkaisu tehdä kaksi 2-tunnin elokuvaa, kuin tunkea kaikkea 2,5h leffaan.

Paras olis, jos näitä ei tarvitsisi hautoa siellä jossain jälkituotannossa vuotta, vaan seuraava osa tulisi esim. 2kk tämän jälkeen, jolloin vanha osa olisi vielä tuoreessa muistissa, mutta kaikki halukkaat olisivat ehtineet katsoa vanhan. Tai sitten molemmat osat putkeen ja puolen tunnin väliaika väliin. 8/10. Voi suositella varauksetta kaikille, mutta kannattaa katsoa ne kaksi ekaa osaa ensin, sillä tämä on melko sidoksissa niihin. Vihan liekit oli silti yksittäisenä elokuvana parempi.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova