Tuorein sisältö

Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 2

Ensi-ilta: 18.11.2015
Genre: Lasten, Sci-fi
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

18.11.2015 klo 18.00 | Luettu: 16407 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jos kolme kirjaa olisi käännetty kolmeksi elokuvaksi, kukin alkaisi kiehtovasti. Tulevaisuuden diktatuuri hellii hyväosaisia ja rahvaskin on pidetty kurissa propagandakulttuurilla. Kukin elokuva myös lässähtäisi samoista syistä. Harmaan sävyt vedetään pöntöstä alas. Kunkin tarinan loppu unohtaa massat, joille propaganda on suunnattu. Olisi kivaa pysyä kärryillä siitä, mitä ajattelevat ne pahvilevyt, jotka kerääntyvät toreille tehdäkseen oman versionsa natsitervehdyksestä. Juju on olevinaan se, että vastentahtoinen kapinan symboli Katniss Everdeen pyrkii tekemään vähiten huonoja päätöksiä, mutta loppumetreillä hän pääsee aina tappamaan puhtaan pahuuden edustajia. Se ei ole valinta. Tarina propagandasta muuttuu propagandaksi. Kun kolmannen tarinan kamalampi puolisko venytetään neljänneksi leffaksi ja saaga päättyy siihen, käsissä on yksi vuoden turhauttavimmista ja tylsimmistä elokuvista.

Viimeksi aivopesty poika (jonka nimi on muistaakseni Joffrey) tuotiin kotiin. Hän kuristi Katnissin sinipunaiseksi. Hän on yhä raivohullu ja arvaamaton. Kun on aika viedä kapina päätökseen, hänet otetaan mukaan, koska olihan sekin jännää, hakkaako Edward tai Jacob Bellaa Twilightissa. Mukana pyörii myös jätkä kakkonen, joka vaikuttaa yhä Katnissin mielikuvitusolennolta. Herra Bing Bongilla ei ole ollut merkitystä missään vaiheessa. Katnissia pussattuaan huumorintajuton sir puunaama vertaa tekoa humalaisen suuteluun, vaikka käytännössä Katniss vaikuttaa vakavasti masentuneelta, kuten kaikki muutkin. Oi, niin hyvää kolmiodraamaa. Ymmärtäisin naisten "valinnan vaikeus" -fantasioita paremmin, jos könsikkäillä olisi persoonallisuus. En ole ylpeä James Bondista, joka panee ensin huonompaa ja valitsee paremman, mutta hän sentään tekee sen yhden leffan aikana.

Lapsellisempaa sodanvastaista saarnaa saa hakea. Elokuva ei missään nimessä tahdo esittää kapinan loppua Star Wars -tyyppisenä sankaritekojen sarjana, jonka päätteeksi pehmolelut järjestävät grillijuhlat. Tavoite on ihailtava, mutta vision ollessa hukassa koko tiimi jumittuu omaan nihkeään varovaisuuteensa. Kaikki positiivinen on kiellettyä mukaanlaskien helpotuksen tunteet. Mökötyksellä ja sillä, että pari jonnea pillittävät jouduttuaan Super Mario -ansojen yllättämiksi, haetaan tunnelmaa, jonka aikuisten sotaelokuvat rakentavat vapisevilla, surusilmäisillä laatunäyttelijöillä ja riipaisevan traagisilla tai muuten vain inhimillisillä hetkillä. Se ei riitä, että lahjakkaan Jennifer Lawrencen sopimus takaa hänelle jälleen satunnaiseen väliin tumpatun räkimiskohtauksen. Kaikki kolmannen tarinan hahmonkehitys löytyy edellisestä elokuvasta. On se ihme, etten muista sivuhahmoja, jotka sarja on toistuvasti unohtanut tunniksi tai pidemmiksi ajoiksi. Sisäistin noin yhden kuoleman painon, enkä suinkaan tapahtumahetkellä, sillä uhri palasi maisemiin pari sekuntia ennen sitä.

Ai niin. Sotaa tai lopputaistelua ei näytetä. Katnissin tiimi väistelee ansoja pääkaupungissa sen aikana. Alta löytyvä traileri käy läpi kaiken toiminnan ja tekee sen uudestaan, koska mitä muuta se esittelisi? Tyhjäkäyntiä tyhjillä kaduilla vai pienissä huoneissa? Yli sadan miljoonan dollarin budjetti selittyy vain sillä, että parin joukkokohtauksen extroista jokainen sai sata tonnia käteen. Sillä ei ole merkitystä, mitä Katniss ja kumppanit tekevät tai luulevat tekevänsä. Kun maalitelalla on alleviivattu, mikä on puhdasta pahuutta, kaikki muu unohtuu. Loppuratkaisu on niin asetelmallinen ja pinnallinen ja epilogi niin mitäänsanomaton, että jos tämä olisi videopeli, firma joutuisi pyytämään vaahtoavilta nörteiltä anteeksi ja julkaisemaan ilmaiseksi todellisen lopetuksen.

Tämä on Philip Seymour Hoffmanin viimeinen elokuva. Hän ei tee mitään. Kun on hänen poliitikkohahmonsa puheen aika, näyttelijä ei ole käytettävissä, joten toinen masentunut paskasäkki lukee hänen kirjeensä kuin pesuainepaketin tuoteselosteen. Hoffman kuoli huumeiden yliannostukseen kesken kuvausten. Pyydän anteeksi. Minustakin tuo kuulosti sysimustalta huumorilta.

Sitä älä rakas ystävä itsellesi tee, että lähdet leffaan vain kaverin tai seuralaisen vuoksi. Tänään on Lawrencen uran toinen pasianssipäivä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Def Leppard - Def Le... Jessica Jones - 1. k... >

Keskustelut (8 viestiä)

Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

18.11.2015 klo 21.20 16 tykkää tästä

Jotenkin naurattaa miten räikeää enkelisymboliikkaa nuo Matkijanärhen osa 1-2 mainosjulisteet käyttää.

Vihan liekeissä oli sentään hieno paistinlasta.
Muokannut: Arcane 18.11.2015 klo 21.21 lainaa
Peach

19.11.2015 klo 23.46 3 tykkää tästä

Yksinkertaisen surkea ja aliarvoinen arvostelu. Leffa oli loistava.
lainaa
Jeppeliinisti

22.11.2015 klo 16.24 3 tykkää tästä

Eihän kriitikko voi tästä pitää koska suuri yleisö pitää. Mutta jos eluva olisi saanut yleisöltä huonon vastaanoton niin kriitikko kehuisi, ettekö te moukat ymmärrä taidetta, minä ymmärän mutta olenkin teidän älyn yläpuolella.

ps: Elokuva on hyvä.
lainaa
Minä

22.11.2015 klo 21.05 4 tykkää tästä

Anteeksi, mutta nauroin ääneen lukiessani tätä arvostelua. Kaikenlaista kuraa sitä netistä löytää. Elokuva oli oikeasti hyvä, ehkä sarjan paras, mutta eihän kriitikot sitä voi ymmärtää.
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

24.11.2015 klo 14.13 5 tykkää tästä

Minä kirjoitti:
Anteeksi


Et saa.
lainaa
Miku

Rekisteröitynyt 10.12.2013

25.11.2015 klo 19.50 1 tykkää tästä

Jeh, todellakin naurettava arvostelu taas vaihteeksi V2:n "kriitikolta". Rottentomatoesissakin keskiarvona on 71% 197 arvostelun jälkeen, joten tuo pelkästään antaa jo jotain osviittaa, että kyseessä ei todellakaan ole mikään 1 tähden arvoinen kurapaskatekele.

Eipä näitä arvosteluita tosiaan voi vakavalla naamalla lukea muutenkaan, kun ne koostuvat lähinnä mukahauskasta ja ah-niin nokkelasta sanailusta.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.11.2015 klo 20.39 11 tykkää tästä

Kun poistuin salista ja teatterin edustaja kysyi mielipidettä, sanoin että edelliset osat olivat siedettäviä, mutta tämä oli aivan kamala. Yksi tähti ja se, että tämä on vuoden heikoimpia elokuvia, oli niin itsestäänselvä tuomio, etten voinut sanoa "enpä oikein tykännyt" tai muuta pehmennettyä. Rotten Tomatoes oli kotimatkalla mielessäni ja olisin veikannut, että luku asettuu tasolle 30-40.

Yksi leikkaamani / typistämäni ajatus on se, että "Nälkäpeli teki käänteiset Twilightit". Vihasin ensimmäistä Twilightia, mutta aloin tavallaan kiintyä sarjan nyrjähtäneisyyteen. Nälkäpeliä olen yrittänyt arvostaa, mutta nyt kun kaikki viedään päätökseen, hahmot tuntuvat yhtä ontoilta ja epämiellyttäviltä kuin ensimmäisessä Twilightissa. Olen elätellyt toivoa paremmasta, kuten vanhoista arvosteluista selviää, mutta kaikki alustus oli turhaa. Epäonnistuminen on täydellinen.

Joku "kriitikon" ah-niin-mukanokkeluutta vastustava voisi vastata yksinkertaiseen kysymykseen. Onko tässä viestissä jo esiintynyt "kriitikon" ah-niin-mukanokkeluutta?

Vai oliko vasta tuo kysymys sitä?

Ensimmäiset kaksi kappaletta on kirjoitettu tällä asenteella:

:|

Loput viestistä on kirjoitettu tällä asenteella:

;)

Tiedoksi jonneille, pissiksille ja mulkvisteille.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

07.12.2015 klo 15.39

Kävin katsomassa kanssa tämän. Oli hyvä lopetus onnistuneelle sarjallle. Mielestäni ihan samaa laatua, kuin edellinenkin osa. Elokuva loppuikin ihan tyydyttävästi. Luvassa on lisää vanhaa edellisistä osista tuttua meininkiä, eoli jos pidit aiemmista osista, pidät tästäkin. Ja täytyyhän se nähdä miten tarina päättyykään.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova