Tuorein sisältö

Röllin sydän

Ensi-ilta: 14.12.2007
Genre: Animaatio, Lasten
Ikäraja: Ei tiedossa
Otto Suuronen

13.12.2007 klo 16.34 | Luettu: 18659 kertaa | Teksti: Otto Suuronen

Kaikkien aikojen satusuomalaiseksi julistettu, näyttelijä Allu Tuppuraisen luoma Rölli on kieltämättä legendaarinen hahmo monenkin sukupolven edustajalle. Jo lähes neljännesvuosisadan ajan enemmän ja vähemmän esillä ollut metsänpeikko on saanut Pekka Lehtosaaren työtä pelkäämättömien ohjaksien kautta uuden tulemisensa animaatiohahmona. Sopivasti jouluksi valmistunut Röllin sydän on järjestyksessään kolmas Rölli-elokuva, joskin minään edellisten jatko-osana sitä ei voi pitää. Ovathan jo aiemmatkin Rölli-elokuvat, niin Olli Soinion rohkeasti kantaa ottanut Rölli – hirmuisia kertomuksia (1991) kuin Olli Saarelan ulkoisesti hurmannut Rölli ja metsänhenki (2001) olleet itsenäisiä teoksia.

Pääasiassa alle kouluikäisille suunnattu Röllin sydän saa alkunsa Röllikylästä, joka paikkana muistuttaa pitkälti Asterixin seikkailuista tuttua Galliaa. Täynnä hyväntahtoisia kepposia ja säikyttelemistä oleva Rölli tapaa metsässä menninkäistyttö Millin, johon törmättyään Rölli alkaa hiljalleen oppia suvaitsevaisuuden ja rauhan ilosanomaa. Menninkäisten metsää uhkaa kuitenkin kivettyminen ja ainoa keino pysäyttää synkkä metsän tuho on löytää taianomainen sydän Talvenmaasta. Metsän ja sen asukkien pelastamiseksi menninkäisten ja röllien heimo joutuvat auttamaan toisiaan, ja se ei aluksi suju ilman hersyviä ristiriitoja.

Lähes viisi vuotta valmisteltu Röllin sydän on ollut ohjaaja/käsikirjoittaja Pekka Lehtosaarelle pitkä projekti, jonka lopputulos on ilahduttavaa katseltavaa. Lehtosaari on erittäin onnistuneesti käsikirjoittanut elokuvansa ennen kaikkea pienille lapsille, mutta innostavia repliikkejä löytyy myös aikuisempaan makuun. Onnittelun arvoinen suoritus on myös se, että Lehtosaari välttää tyylikkäästi sävykkäällä dialogillaan kaikista ilmeisimmät kaksimielisyydet. Aikuiskatsojille kiinnostavia elokuvaviittauksia viljellään muun muassa Pinokkion ja Titanicin suuntaan nykypäivälle tyypillisellä tavalla, josta kuitenkin liiaksikin huomaa pyrkimyksen pisteliääseen Shrek-henkisyyteen.

Päärooleissa ääninäyttelijöinä elokuvassa kuullaan Allu Tuppuraisen lisäksi pirteä Saija Lentonen Millinä sekä shown lähes varastavat Aarre Karén Lakeijana ja Matti Ranin Rupeltajana. Myös Esa Saarion rooli kylänvanhimpana luo kiintoisan yhteyden Disney-klassikoiden alkuperäiskäännöksiin. Erityisen hulvattomana kohtauksena esiin nousee Röllikylän saunomiskohtaus, jossa liasta ja saastasta pitävät asukit joutuvat hervottomalle pesulle väkisin, ilman armoa. Tarinan käänteitä sävyttää onnistuneesti Tuomas Kantelisen säveltämä musiikki.

Marko Röhrin kokemuksella tuottama ja jo yli kymmeneen maahan myyty Röllin sydän on ihastuttavan lämmin ja oivaltavan humoristinen koko perheen elokuva, jonka suurimmaksi ansioksi nousee eurooppalaisesta sarjakuvasta ja Disneyn entisaikojen taiasta vaikutteita ottava Janne Kopun suunnittelema klassinen piirrosasu.

V2.fi | Otto Suuronen
< Mokoma - Luihin Ja Y... Hitman... >

Keskustelut (1 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.12.2007 klo 01.44

Pidin Röllin Sydämestä hyvinkin paljon ja DVD tulee hankittua. Erinomaiseksi en sitä kuitenkaan kutsuisi. Käsikirjoitus ja dialogi vaihtelevat villisti välillä nappisuoritus ja tökerö. Piirrosjälki on joskus yllättävänkin komeaa, vai pitäisikö sanoa aivan mahtavaa, mutta toisaalta Asterix tuli mieleen turhankin vahvasti. Sekin on kummaa, että Lehtosaari on ohjannut dubbausurallaan ääninäyttelijöitä paremmin kuin joidenkin elokuvien alkuperäiset ohjaajat, mutta oman elokuvansa kohdalla hän ei täysin onnistu. Rölli ei oikein ole se Rölli, jota rakastamme, vaan lähinnä tavallinen peikko Tuppuraisen mukavalla äänellä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova