Tuorein sisältö

London Has Fallen

Ensi-ilta: 15.04.2016
Genre: Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

13.04.2016 klo 20.30 | Luettu: 10926 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Olympus Has Fallenin jatko-osasta saadaan aikaan keskustelua, kunhan emme välitä siitä, ettemme tiedä mistään mitään. Tässä on ensin lyhyt arvostelu: tuikitavallinen toimintaleffa London Has Fallen on tehty.

Onko filmi superrasistinen? En klikannut näin väittäneitä otsikoita (3-5 kpl), koska tahdoin yllättyä. Myöhemmin saatan selvittää, missä tunnelmissa kollegani ovat ja mitä mieltä samat tyypit olivat Kingsmanista. Kingsman on viharikos, joka koettaa keksiä hyväksyttävän tavan teurastaa ahdasmielisiä mutta syyttömiä ihmisiä kirkossa. London Has Fallen on jokapäiväinen terroristipaukuttelu. Roisto on asekauppias, joka pitää diktaattorit vallassa, kuten tekevät Yhdysvallat ja Suomi. Amerikkalaiset koettavat tappaa hänet ohjuksella, mutta posauttavat ilmaan hänen sukulaisensa, kuten heillä tapana on. Siksi roisto kostaa terrori-iskulla. Hän ei ole uskonnollinen fanaatikko, eikä patriootti. Hän on lahjonut puolelleen muitakin kuin Kamelimaan kaiffareita. Jos tämä on rasistista, mikä ei ole?

Oletan kollegojen soittavan suuta lämpimikseen, mutta kritiikki saattaa kohdistua luotaantyöntävään päähenkilöön. Gerard Butler on ainoa syy, miksi jatko-osan katsoin, sillä hän on kehrännyt paskasta multaa kuolaa sylkevänä kiihkosankarina, rakastavana könsikkäänä ja arveluttavana mielipuolena. Valitettavasti hän näyttelee nyt kuivaa, ilotonta, persoonatonta vahanaamaa, jonka silmät syttyvät vain, jos hän pääsee takomaan jo voitettuja vihollisia puukolla huvin vuoksi. Painotan, että hän ei missään vaiheessa kävele moskeijaan ja tuikkaa kaikkia varmuuden vuoksi; en enää tiedä, pitäisivätkö muut kriitikot sellaisesta leffasta vai eivät. Sankari on simppeli symboli amerikkalaisuudesta. Tulitikkumaistakin tulta vastaan on taisteltava Helvetin tulella. Tähtilippua heilutetaan, mutta pahikset puskevat väkisin päälle, joten kovat otteet ovat okei olettaen, ettemme vihaa toimintaelokuvia.

Aaron Eckhart näyttelee yhä Yhdysvaltain presidenttiä. Hän ihmettelee, miten viiltelystä voi saada orgasmin, joten samaistukaamme häneen. Terroristit houkuttelevat muutkin maailman pomot Britannian pääministerin hautajaisiin. "Lontoo kaatuu", koska osa kytistäkin on terroristeja, eikä mihinkään voi luottaa. Terroristien määrä voi ruokkia persun painajaisia, mutta "Syyriassa vierailleisiin kansalaisiin" viitataan vain alussa, kun kukaan ei tiedä mitään. Eckhart ja turvamies Butler juoksentelevat kaduilla, sitten käytävissä. Puolet budjetista käytettiin ensi-iskuun, jota traileria varten tarvittiin, joten huipennuksen tienoilla jäljellä oli 500 puntaa. Hatarien muistikuvieni mukaan edellinen osa oli silkkaa käytävää: Olympus Has Fallen purki Valkoisen talon mystiikan todistamalla, ettei Die Hard -kloonia kannata latteaan toimistorakennukseen sijoittaa.

Annoin Olympukselle ykkösen, mutta arvosanassa oli tasoja; hitusen kriitikon intohimoa. Tarinassa oli niin typeriä piirteitä, että teos toimi tahattomana komediana hetkittäin. Jatko-osa on yksinkertaisempi, lyhyempi ja mitäänsanomattomampi, mutta myös kivuttomampi tuote. Toiminta iskee ajoittain. Takaa-ajo oltaisiin voitu leikata paremmin tai huonommin. Koen aina kylmiä väreitä, kun elokuva toistaa tietyn kohtauksen, jonka näin ensi kertaa Air Force Onessa, eikä tämä istunto ollut poikkeus ns. välttävistä tietokonetehosteista huolimatta. Eräs paukutteluhetki kokeilee muutamaa sen verran pitkää otosta, että aivoni kytkeytyivät "tillin tallin taivasalla, tillin tallin pom pom" -tilasta melkeinpä päälle.

London Has Fallen saa tasottoman arvosanan. Et suutu simppelille uhopaukuttelulle krapula-aamuna, paitsi jos siitä maksoit ja ehdit kietaista kaiken huiviin ennen sammumista. Jos arvostelisin useinkin halpaa DVD-toimintaa, tällaiselle lohkeaisi pienet lisäpisteet. Ohjauksesta muuten vastaa mamu: ruotsalainen persialainen.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Reckless Love - InVa... Viidakkokirja... >

Keskustelut (5 viestiä)

Dreakki

14.04.2016 klo 07.13 11 tykkää tästä

Taas oli kyllä niin sekava ulostus, että kirjoittaja taisi olla sienissä.
lainaa
hgjdtjgtd

14.04.2016 klo 11.03 5 tykkää tästä

Taidetta tämä. Finlandia ja vuoden journalistipalkintoa tähän suuntaan
lainaa
Slothking

15.04.2016 klo 11.44 1 tykkää tästä

Arvostelija on vähän turhan hurahtanut haistelemaan omia progressiivisia pierujaan ja unohtanut siinä sivussa arvostella elokuvan elokuvana.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

15.04.2016 klo 12.24 1 tykkää tästä

Herra Butler on kyllä kovempi jätkä kuin monet ymmärtääkään, harmi vain että esiintyy niin usein tällaisissa ripulituotannoissa (Gods of Egypt, Has Fallen -perseilyt jne). Hienosti mies kannatteli liiaksi parjattua Machine Gun Preacheria ja räyhäsi hyvin myös Coriolanuksessa. Taisin pitää loppujen lopuksi Olympus Has Fallenista vähemmän kuin muistelin, jumalauta sehän oli oikeasti pelkkää käytävää. Putkijuoksu?
lainaa
Porin_Paroni

26.04.2016 klo 10.54 1 tykkää tästä

J-T Peltonen taitaa keskittyä nykyään verbaaliseen sanahassutteluun ja oman elokuva-arvostelu taitojen pönkittämiseen liian teennäisillä hauskoilla jutuilla. En tosiaan tiedä mitä haet tämän ja tuon viidakkokirja leffan pelle arvostelulla, ehkä näitä on vaan kiva tehdä ja lukea itse? :D Lähinnä saa ihan vammasen kuvan itse arvostelijasta. Ja niinkuin edellä mainittiin, onnea vuoden journalistipalkinnon saamiseen.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova