Tuorein sisältö

Plane

Ensi-ilta: 01.10.2023
Genre: Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

12.10.2023 klo 20.15 | Luettu: 2676 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Asiakaspalvelua ennen horinaa: perustrilleri on ihan hyvin tehty.

Lento Singaporesta Tokioon alkaa kuten ne kaikki. Kyylä nipottaa lentoemoille. Takarivillä on murhaaja käsiraudoissa. Kun salama iskee, tutka pimenee. Nyt tähän samaistuu. Koen olevani kuin tutka, kun nuokun kliseisten leffojen edessä, pyrkien aukaisemaan silmät aina, kun nuokahdan pystyyn. Tiedostamalla, että tutka voi sammua kokonaan, leffa kunnioittaa ihmisarvoani.

Kone rysähtää Filippiineille varhain. Siellä on hulluja pyssymiehiä ja viranomaisiakin tylytetään (mitä tosielämän diplomaatit protestoivat). Lentokapteeni Gerard Butlerilla on armeijataustaa, joten hän aikoo pitää hengissä kyylänkin. Periaatteessa vasta huipennus vahvistaa leffan *toiminta*trilleriksi, mutta vaaran tuntu tekee matkasta luontevan. Laskeutuessaan, vähän painiessaan ja luoteja väistellessään sankari on jämäkkä, mutta hän on myös pois mukavuusalueeltaan ja syvästi huolissaan.

Miehekäs mutta empaattinen ja älykäs Butler on varma valinta tusinarymistelyyn kuten Liam Neeson. Nämä ovat heille slummailua. Nimi Plane on lähellä tiettyä Leslie Nielsenin klassikkoa, ja Neeson on pitkään harkinnut uudeksi Nielseniksi eli pokerinaamakoomikoksi ryhtymistä, joten "on luonnollista pohtia", miten hauska olisi Butlerin Hei me lennetään (Airplane!). Kun Butler tässä leffassa soittaa hätäpuhelun henkilölle, joka istuu tietokoneen äärellä, henkilö säntää etsimään kynää, koska Butler käski tehdä muistiinpanoja. Jos kuolemanvakava Butler kähisisi 5% kärkevämmin samalla, kun avulias aatu käy paniikissa läpi tussit, liitutaulut ja kirjoitus- ja sanelukoneet ennen kynän löytämistä, siinä olisi yksi pätevä kohtaus klassiseen kreisikomediaan.

Vankia tulkitsee Marvelin Luke Cage eli Mike Colter. Hän on ok, jos pätevin osa suoritusta onkin hikinen kalju. Vanki on arveluttava, mutta potentiaalisesti tärkeä liittolainen, mikä ei ole "koukku" vaan minimivaatimus, kun tällainen kestää yli tunnin. Vuonna 2000 pidin vastaavaa trilleriä vain neljän tähden väärtinä, vaikka uskoin täysin, että kaljusta vangista tulee isoin uhka, vaikka hänestä kehittyikin suurin sankari muiden ehdokkaiden kuollessa (Pitch Black). Plane ja 10 muuta tällaista eivät saa teiniäkään pärisemään vastaavasti, mutta Plane ei satu päähän eikä puohon, koska Butlerin ansiot osataan kehystää. Muu on purukumia pöydän pohjassa: valmiiksi jauhettua ja karvaista mutta piparmintun maistaa.

Jatko-osan nimi on Ship. Siinä rysäytetään heti karille ja ammuskellaan taas viidakossa? Se olisi hilpeää, mutta lentsikka pysyy "hengessä mukana" ja on täten jopa syvällisempi "hahmo" kuin kyylä ja muut taustapahvit, joten hieno on otsikkokin, joo. Teemojen puuttuessa pohdin maneerieni mukaan, mitä hyvillä puolilla pitäisi tehdä. Jos komedia on kaukaa haettu idea, on pitkin matkaa ilmeisempää mm. se, kuinka rikkaiden turistien ja köyhien paukuttelijoiden simppelikin vertailu varmasti tuntuisi joltakin Butlerin ollessa ihminen ja nalle.



STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Orbit Culture - Desc... Haunted Mansion... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova