Tuorein sisältö

Samuli Putro: Valkoinen Hetero

J.A. Kaunisto

15.03.2017 klo 09.28 | Luettu: 8201 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Samuli Putron tuore sooloalbumi Valkoinen Hetero ansaitsee jo nimellään tarkemman huomion. Tosin Putron tuntien kyseessä ei ole levy valkoisesta heterosta vaan laajemmalla kaarella ihmisistä ja ihmisyydestä. Putrolla on tapana lisätä soppaan runsaasti sattumia oman henkilöhistoriansa varrelta. Aikaisemmassa haastattelussa Putro totesi levyn käsittelevän "elämän kokoisia kysymyksiä". Tärkeä levy on siis kyseessä.

Putro ei kuitenkaan sorru raskasmielisyyteen eikä saarnaamiseen. Päinvastoin, tunnelma on kevyt ja ilmava, paikoin jopa kepeä. Hienostuneet konetaustat tukevat oivallisesti sävellyksiä. Valkoinen Hetero ei ole bändilevy mutta "mies ja kitara" -formaattikin on läsnä vain parissa biisissä. Reilummin rock-henkeä on tarjolla vain Jumala vihaa sua ja Noniin Noniin -kappaleissa. Vihapuheeseen tarttuva Jumala vihaa sua innostuukin etsimään reheviä rock-juuria aina vuosikymmmenten takaa.

Biisin mittaiset aihealueet kuljetaan läpi Putromaisella sanailulla ja muistikuvilla mutta jokaista tekstiä ei aukaista viimeistä lausetta myöden. Kuulijalle annetaan ajattelun raaka-ainetta ja mahdollisuus havaintoihin. Sanoitusten osalta ironiset Työ ja Valkoinen hetero ovat levyn kärkipäätä. Samaa voi sanoa itse sävellyksistä. Kahden edellä mainitun lisäksi keikkaohjelmistoon voi olettaa päätyvän vastustamattoman tarttuva Matkamuistot ja Surullinen AD on retroilevana syntikkapalana varsinainen discopallo.

Putron ironiaan tarttuva Valkoinen Hetero on yksinkertaisesti sympaattinen otos suomalaisen perusvirtasen maailmankuvan välähdyksistä ja päivän polttavista teeseistä. Pari viisua jää laimeampina jalkoihin mutta kokonaisuus kestää horjumatta. Keittiöpsykologi voisi päätellä Putron olevan tasapainossa ja sinut itsensä ja elämänsä kanssa. Onneksi lauluntekijä ei ole täysin rähmällään maailman suhteen, sillä terävät huomiot edellyttävät laajakatseista havainnointia. Kaikki lähtee kuitenkin yksilöstä, sinusta ja minusta.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Saattokeikka... Vaiana... >

Keskustelut (1 viestiä)

juha82

15.01.2023 klo 09.33

Muistan kun kerran putro teki biisin uskon että jossa en ollu samaa mieltä ihan kaikesta mitä tohon biisiin rakensi tekstit ja tuli fiilis, että hieman epäloogista tekstiä (osittain) mutta tällä levyllä sen sijaan putro on vahvimmillaan lyyrikkona. Sävellykset on myös onnistuneita. Pahimmillaan putron laulu menee jo ihan liian yli hilseen biisissä helppo ja luonteva , eli biisin loppuvaiheilla/lopussa se laulu menee minusta jo aika pahasti yli hilseen/metsään. Annan levylle arvosanaksi 4/5. Paljon hyvvää ja vähän huonoa. Hyvä levyarviointi.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova