Tuorein sisältö

Spider-Man: Far from Home

Ensi-ilta: 04.07.2019
Genre: Komedia, Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

06.07.2019 klo 18.00 | Luettu: 6437 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Universumin laajuisessa ja sen rajoja repineessä sodassa kuoli kaksi ja puoli henkilöä. Supersankareiden esimies Nick Fury on täten vakuuttunut, että yhä teini-ikäinen Spider-Man on ainoa sälli, jolle voi kilauttaa, kun toisen universumin elementaalit yrittävät syödä maapallon. Apuun rientää onneksi vapaaehtoinen. Sarjakuville riittävän uskollinen versio Mysteriosta on omistanut elämänsä elementaalisodalle menetettyään ulottuvuutensa. Spider-Man jelppii kesälomansa sivussa.

Todellinen uhka on yhä Iron Man: hänestä on tullut Marvel-universumin Jigsaw, joka sinnikkäästi pilaa elämiä haudan takaakin. Tekijöiden versio totuudesta on sen suuntainen, että Far from Home on epilogi Avengers: Endgamelle, eli 3. vaiheen todellinen loppu ja jäähyväiset Iron Manille. Jep: hän oli pääpahis 11. vuoden ajan. Asekauppias Tony Stark koetti virheensä korjatakseen leipoa turpiin aseidensa väärinkäyttäjiä, jotka hän itse ajoi hulluuteen. Hän loi tekoäly Ultronin, joka oli tuhota ihmiskunnan, minkä kaverit & katsojat unohtivat ennen lopputekstejä. Hän värväsi lapsisotilaan ja antoi hänelle uuden tekoälyn, joka ehdottelee tappamista. Teema jatkuu Spider-Manin periessä lisää teknologiaa: heh, anna teinille pistooli, niin hän saattaa ampua kaverinsa vahingossa, heh heh.

Juttu on niinkin, ettei katsojan tarvitse olla hahmojen kanssa samaa mieltä kaikesta, kunhan mitään ei kiistetä. Far from Home myöntää Starkin mokat eri tavoilla. Kaverit näkevät hänet silti hyvänä miehenä ja siinähän näkevät. Spider-Man mokailee myös, mutta hän on nuori ja hän kieltäytyisi intergalaktisesta vastuusta, jos saisi. Nick Furyn typeryys myönnetään ja perustellaan. Tämän kanssa teen rauhan.

Mysterio taisi esiintyä ensimmäisessä Spider-Man-lehdessäni, joka heti viittasi häneen liittyvään Daredevil-tarinaan, jota rakastin myöhemmin. Nostalgiahumussa en tänään pärise, mutta asiallista ja mielikuvituksellista toteutusta osaan arvostaa Marvel-elokuvien "modernisoitua" monet muut b-hahmot siten, että äijällä on joku rotsi ja superhahmon sukunimi. Mysterio on elokuvan fiksuin tyyppi, ja kun kehtaat kutsua jotakin fiksuksi, se asettaa kaiken muunkin ehyempään valoon. Jake Gyllenhaal tekee hyvää työtä.

Alussa teinit selittävät kameralle, miten Thanos vaikutti elämään: olihan se vähän hassua, mutta nyt kaikki on ennallaan. Peter Parkerin kaverit hajosivat tomuksi hänen kanssaan, joten he ovat yhä samanikäisiä. Teinikomediapuoli on suurpiirteistä virnistelyä, mutta kyllä sarjakuvatkin jatkavat julkaisuajankohdan mukailua heti huomenna, jos aurinko posahti eilen. Se, että sankari ajautuu elementaalisotaan jokaisessa pysähdyspaikassa luokkaretken aikana, vaikka hän tahtoisi hengailla tyttöystävän kanssa, on monenkin agenttiparodian perusidea. Nick Fury manipuloi luokkaretken suuntaa, joten tarina ei ole sattumaa, toisin kuin oli koko silmiä pyörittävä Maguire-trilogia.

Kumahdus päähän, kamera tippui veteen: Marvel on valtavirran humpuukin määritelmä 2019 ja jonkin pitää olla. Shazam hoiti herttaisen hahmovetoisen huumorin osuvammin makuni mukaan ja sillä perustelulla, että sivuhahmot olivat lopulta muutakin kuin tiellä. Viivat ovat veteen piirrettyjä (kun olet liikaa nähnyt puuroaivokriitikko), mutta arvioin Far from Homen loppupään konfliktin keskimääräistä dramaattisemmaksi ja kieroutuneemmaksi, sillä myhäilin ohi sen aikana ilmenneiden pikkuvirheiden ja nautin vain. Tom Holland on pätevä Spider-Man. Jos sankari olisi aloittanut 13-vuotiaana (niin kuin ehkä tapahtui) ja olisi nyt 23 (niin kuin näyttelijänsä!) eikä 16, jopa vastuunottojuoni kävisi järkeen, joten ehkä saaga tästä vielä paraneekin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Shaft (2019)... Happy Death Day 2U... >

Keskustelut (1 viestiä)

EtVaikutaIhmiseltä

07.07.2019 klo 20.41 6 tykkää tästä

Positiivinen yllätys, tämä Spider-Man. Oletin Marvel-ähkyn yllättävän jopa kaltaiseni ikifanin (leffat ja sarjakuvat kasarilta asti), mutta mitä vielä. Parempi kuin Homecoming, pari tuntia sujuu kuin kainaloverkkosiivillä lentäen.

Tom Holland ON Spider-Man. Viimeisen päälle se ystävällinen naapuruston hämäheikki, joka painii alter-egonsa ja arkensa yhdistämisessä.

Myös monikulttuurinen entourage tekee hienoa työtä. Jokainen sivuhahmo saa paikkansa loistaa, niin maikoista tätiin kuin Happy Hoganiin ja koulukavereihin. Zendaya on paras MJ tähän asti. On asennetta ja jotain mystisyyttä taustassa, josta riittää pengottavaa jatkoonkin asti. Deittielokuvana tämä on mitä mainioin.

Jake Gyllenhaal Mysteriona, peukku. Hyvin rakennettu hahmo ja kaveri hoiti hommansa tyylillä. Visuaalista glooriaa tarjosi taistelukohtauksiin. Erikoisefektiosasto jaksaa hämmästyttää.

PS. Kannattaa ehdottamasti katsoa ne kahdet loppukohtaukset! 4.5/5
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova