Tuorein sisältö

Terminator: Dark Fate

Ensi-ilta: 01.11.2019
Genre: Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

02.11.2019 klo 18.00 | Luettu: 11732 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


The Terminator paljasti aikaluupin suojelevan myyttistä alfaurosta. Terminator 2 antoi prinsessan ja aksenttiroiston tehdä luupin tarpeettomaksi. On mahdotonta jatkaa. Karaistunut prinsessa ei voi kehittyä lisää täydellisen voiton jälkeen. Oli uljasta, kun roisto uhrasi itsensä sankarina: se ei ole, kun T-800-robotit vakiintuvat kertakäyttöisiksi pehmosediksi. Se ei toimi, että sankaritar liukastuu banaaninkuoreen ja kaikki kumotaan (3). Se ei toimi, että kaiken kumouduttua alfat saavat möykätä vailla suuntaa (4). Se ei toimi, että sankarittaren pusuhuuliversio jatkaa lehmienkin lentäessä (5). Se ei toimi, että kaikki kumotaan ja sankaritar auttaa ylläpitämään uutta luuppia (6).

Sielutesti. Dark Fate on sankaritarta ajatellen kuin Alien 3 ja kokonaisuutta ajatellen kuin Star Wars: The Force Awakens. Aistin oppimistietokoneen, jos irvistit väittämälle vain kerran, ja romurautaa, jos et lainkaan. Onnettomien esikuvien yhdistymisessä on ylimääräisiäkin ongelmia.

Force Awakens on naisten Star Wars; Dark Fate on naisten Terminator! "Naisten leffalla" tarkoitan kyynistä kierrätystä, jossa nainen vanhassa hommassa on koko idea. Asiayhteydestä irrotettuna on komeaa, kun Linda Hamilton palaa terävänä ja kovakuntoisena kuusikymppisenä miesten tyyliin. Mackenzie Davis näyttelee suojelijaa tulevaisuudesta, joka on hyväksyttävästi T-800:n ja Kyle Reesen välimuoto supersankarimaustein. Ongelma on pissis, jota he suojelevat. Hamilton narisee sarkastisesti, että pissis varmaan synnyttää miehen, joka pelastaa päivän. Miksi supernaiset puhuvat näin keskenään? Se on pientä siihen nähden, että pissiksen juonenpätkä (noin 10 sanaa) ratkaisee The Terminatorin "tasa-arvo-ongelman" ilman perusteluja ja siten, että vanha ja tyydyttävä ratkaisu samaan asiaan ensin kumotaan. Terminator 2 on ihmisten leffa. Äijiä itkettää pojan oudon isäpuolen loppupeukku. "Naisten versio" siitä suhteesta olisi ymmärrettävä yritys päteä, mutta Dark Fate harrastaa vain ilmoitusluonteisia asioita.

Myös Alien 3 kumosi sankarin tärkeimmän seikkailun, mutta hän sentään jatkoi päähenkilönä. Hamilton on - hmm - kompostoitu siten, että pää saa yhä huudella, vaikka loput on uhrattu uudelle versiolle. Paluu on yllättävän vaisu, kun hän putkahtaa tyhjästä leffan rymisteltyä uusiakaan hahmoja avaamatta. Dark Fate on: takaa-ajo kehnosti ajoitetuilla selityksillä. Hömppää kyllä katsoo, kun tytöt hengähtävät ja uusi kertakäyttösetä heittää huulta. Ongelma ei ole naamoissa. Pissikselläkin on päteviä tuimia ilmeitä. Syön hattuni, jos Davis ei ole tuottaja James Cameronin projekti, sillä meikattuna mekossa hän menee pulliaisena, mutta hänet on saatu näyttämään ikonisen tuimalta poikatytöltä, jonka pitkä ja laiha mutta voimakas ruho tuo vahvemmin mieleen Cameronin smurffisaagan kuin supermallin.

Paha robo voi jakautua, eli T-1000:n sisällä on Kinder-yllätysruoto. Ääriyksinkertainen toimintaleffa löytäisi tien sydämeeni esimerkiksi siten, että jokainen taistelu opettaa uutta roistosta, mutta verottaa sankareita: strategia hioutuu epätoivon kasvaessa. Ei. On kaahailua ja tappelua ja patenttiratkaisusta haaveilua. En ole immuuni nautinnolle, mutta paljonpa riehumisesta mieleen jäisi, jos en heti kirjoittaisi ylös lausuntoa: fyysisyys on vaikuttavaa hetkittäin, mutta on sekavaa hosumistakin. Terminator 2 vei tehosteita eteenpäin kuin oikeat Star Warsit, Dark Faten käyttäessä rahaa kuin Force Awakens.

"Tee itse parempi." Helposti. Terminator 2 on loppu. Kolmonen on tulevaisuuden robottisotaan sijoittuva esiosa, jossa sankarit sisäistävät aikamatkustuksen mahdollisuudet ensi kertaa ja tulevat toimillaan mahdollistaneeksi Terminator 2:n. Inspiraation lähde: 60-luvun Apinoiden planeetta -saaga. Jos Edward Furlong pysyisi selvin päin, hän voisi tähdittää tuollaista kolmosta juuri nyt, mutta eiköhän tämä ollut tässä. Häpeä, jos huijasit minua kerran; holhoukseen joutaisin, jos huijasit jo neljästi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Dolemite Is My Name... The King... >

Keskustelut (8 viestiä)

Soduq32

Rekisteröitynyt 22.08.2019

02.11.2019 klo 18.55 2 tykkää tästä

En ymmärrä miksi tätä samaa juonirakennelmaa Terminator 2:sta toistetaan jatkuvasti uusimmissa terminaattoreissa. Tietääkö kukaan syytä tähän? En myöskään ymmärrä, että jos tämä on jatkumoa Terminator 2:seen, niin miten Arskan terminaattori on yhä elossa?
lainaa
Serbo

02.11.2019 klo 19.57 4 tykkää tästä

Oletin, että olisimme saaneet kunnon jatko-osan kun Cameron palasi tuottajaksi ja Tim Millerkin teki kelpo työn Deapoolin kanssa, mutta ei. Miller jopa sanoi tyyliin, että halusi unohtaa T2:hden jälkeiset jatko-osat, koska halusi kunniottaa alkuperäisiä mutta heti ensimmäisessä kohtauksessa näytetään keskisormea aiemmille osille ja tehdään ne tarpeettomiksi. Ilmeisesti Edward Furlongkin fuskattiin jotenkin mukaan, yhdessä haastattelussa jossa häneltä kysyttiin Dark Fatesta, hän ei kommentoinut mitenkään mutta kehonkielestä näki, että mies oli maansa myynyt. Ainakin Millerin viimeisimmistä kommenteista ja arvosteluista voi päätellä, ettei jatko-osaa ole tulossa mikä olisi hyvä asia.
lainaa
iunjkuigj

02.11.2019 klo 20.31 1 tykkää tästä

osuva vertaus star warsiin siksikin et t3 ei ollut kun korkeintaan ok tullesssaan mut nyt se tuntuu liki mestariteokselta samoin kun kavi prequeleille. arska huipussaan roberta patricia vastaan ja john paasee toteuttaamaan esijudgement dayn polun. salvationin vois sen sijaan tehda uusiks et saadaan kunnon tulevaisuussota jossa laserit vilkkuu yolla ja john osoittaa olevansa valittu mita vahan genesiksessa sivuttiin mut sitten meni homma vituiks.
toki star warsissa voidaan aina tuoda uudet sithit yms. terminatorin tekijoita selvasti pelottaa et jos john voittaisi sodan niin mita sitten. avaruudesta tulee armeija alienrobotteja vai. helpompi vaan reissata ajas ja retconnata kaikki edelliset osat
lainaa
Michaelmyers

03.11.2019 klo 03.52 3 tykkää tästä

Kun näin keväällä ensimmäiset Trailerit, pystyi heti näkemään, että elokuvasta puuttuu se Terminator elokuville ollennainen synkkyys... suurin osa Elokuvasta kuvattu päivällä, ei näin...
Arskan Terminator pehmo isänä, voi helvetti, mitä käsikirjoitusta.

Huomasi kyllä leffateatterissa, miten ihmiset olivat vaivautuneita näkemäänsä, hoh hoijaa,
Aika päästää kyseinen leffasarja jo haudan lepoon, kiitos.

2/5
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

03.11.2019 klo 06.54

En halunnut lukea arvostelua ja kommentteja spoilereiden pelossa, mutta millaiset arvosanat arvoisa arvostelija antaisi ensimmäiselle ja toiselle Terminator-elokuvalle?
lainaa
cbob3000

03.11.2019 klo 19.26

Soduq32 kirjoitti:
En myöskään ymmärrä, että jos tämä on jatkumoa Terminator 2:seen, niin miten Arskan terminaattori on yhä elossa?

Tämähän ihan selitettiin leffassa; Skynet lähetti jossain kohtaa menneisyydessä useita T-800:ia tuhoamaan Johnia, joista yksi lopulta onnistuikin. Tämä onnistunut yksilö on se, jota tässä leffassa Arska esittää. Siis T2:n Terminator-instanssilla ei ole mitään tekemistä tämän leffan T-800:n kanssa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.11.2019 klo 13.27 1 tykkää tästä

LateHuominen kirjoitti:
millaiset arvosanat arvoisa arvostelija antaisi ensimmäiselle ja toiselle Terminator-elokuvalle?


Hyvät. Eeppiset? Teini kun olin, kakkonen ei tainnut kolahtaa yhtä lujaa kuin esim. Aliens ja RoboCop, mutta niiden tavoin se vain paranee, jos A. sen katsoo uudestaan, tai B. jos jotakin muuta katsoo ensi kertaa.

Cameron ohjaa parhaan version valitsemistaan tarinoista, joten siksikin on järjetöntä tehdä kopiota, vaikka hän itse käskisi.
lainaa
MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

05.11.2019 klo 08.15 1 tykkää tästä

Mahdotontahan minun on olla eri mieltä, rationaalisesti siis, mutta sydämeni tarrautuu kaikkeen tuttuun ja rakkaaseen ja kelpuuttaa vaikka miljoona jatko- ja esiosaa ja spin-offia kunhan tarpeeksi on tuttua. Schwarzenegger teki Genisyksestä minulle kelpo katsottavaa ja hän + Hamilton tarkoittavat että kyllä minun on tämäkin katsottava ja varmasti tulen tykkäämään siitä enemmän, kuin kehtaan ikinä ääneen myöntää. Ja tiedetään, juuri minunlaisteni nostalgianyyhkijöiden takia näitä tehdään kun meitä on niin helppo lypsää.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova