Tuorein sisältö

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus : Mahdoton yhtälö

Jesse Kärkkäinen

16.04.2020 klo 00.11 | Luettu: 10833 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Vuonna 2004 Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus jäi tauolle, jolta ei pitänyt olla paluuta. Liekö sitten nykymaailman meno vaatinut yhtyettä kommentoimaan asioiden tilaa, sillä bändi teki reilun kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen komean paluun niin studioon kuin keikkalavoille. Vaikka tämänkaltaiset comebackit tuntuvat olevan nykypäivänä yleinen villitys, joihin liittyvät omat ongelmansa, osoitti Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus olevansa liikenteessä tositarkoituksella. Erityisesti paluualbumi Tarinoita Suomesta vahvisti tunnetta siitä, että sanoituksillaan aina vakuuttanut yhtye oli edelleen kovassa iskussa. Vakavia teemoja kommentoinut sekä raskaasti soinut suomimetalli raikasi levymuodossa yhtä hienolla tavalla kuin ennen tauolle jääntiä.

Samalla vahvalla linjalla jatketaan myös kuudennella albumilla Mahdoton yhtälö. Tarpeettomia muutoksia ei ole lähdetty tekemään millään osa-alueella, sillä kokonaisuus on hyvinkin samankaltainen varsinkin edeltäjäänsä verrattuna. Musiikin ytimen muodostaa edelleen jykevästi soivat ja toistoon luottavat kitarariffit, joita tuetaan komeilla melodioilla. Suora lähestymistapa toimii. Yksinkertaisista sävellyksistä koostuvat kappaleet takovat raskaasti imaisten kuulijan jo ensipyöräytyksen aikana syvälle albumin maailmaan.

Parasta antiaan Mahdoton yhtälö tarjoaa kuitenkin sanoitusten muodossa. Mukana on tuttuun tapaan tarinoita niin surullisista ihmiskohtaloista kuin elämän eteen tuomista vastoinkäymisistä, mutta myös päivänpolttaviin ongelmiin otetaan rohkeasti kantaa. Yhtye laukookin suorat sanat ihmiskuntamme itsekkyydestä sekä ahneudesta, jonka edessä maapallomme sekä sen asukkaiden hyvinvointi on sivuseikka. Oli kyseessä sitten kaivostoiminnan aiheuttamat ympäristötuhot tai ihmisten kyvyttömyys kantaa vastuuta omista teoistaan, onnistuu yhtye sanoittamaan ajatuksensa erittäin komeasti ja siten, että nämä herättävät todella pohtimaan kappaleiden sanomaa syvällisemminkin. Pelkkää lopunajan julistamista albumi ei onneksi ole. Seasta löytyy myös kauniimpaa näkökulmaa esimerkiksi lähimmäisenrakkauteen liittyen, joten albumikokonaisuus ei tukahduta lohduttomuudellaan.

Näistä aineksista Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on rakentanut jämäkän paketin. Mukana on useampikin huippukappaleeksi luettava biisi niiden heikompienkin vetojen ollessa selkeästi keskitasoa parempaa materiaalia. Esimerkiksi jykevästi rullaava Kolme vuotta sitten, sanomallaan puhutteleva Elämänohje, kertosäkeellään tajuntaan tarraava Suuri pensas sekä surullinen Vuoden pisin päivä ovat jokainen erinomaisia kappaleita, joiden soisi soivan yhtyeen keikoilla myös tulevaisuudessa.

Kokonaisuutena Mahdoton yhtälö on upea albumi, joka vahvistaa entisestään yhtyeen paikkaa suomimetallin terävimmässä kärjessä. Jatkoon voi myös suhtautua suurella luottamuksella, sillä nykymaailman menoa katsoessa on varmaa, etteivät aiheet kappaleiden sanoituksille tule loppumaan aivan heti. Jokaisella pilvellä on kuitenkin hopeareunuksensa. Kun Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen kaltaiset musiikintekijät onnistuvat jalostamaan ikävistäkin asioista jotain näin rehellisen kaunista, tuntuu tulevaisuuskin näiden epävarmuuden aikoina hieman valoisammalta.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Bloodshot... Mortal Kombat Legend... >

Keskustelut (2 viestiä)

Makedeth

24.04.2020 klo 20.58 2 tykkää tästä

Todella hyvin summattu. Loistava albumi joka puhuttelee sanoituksillaan sekä melodioillaan.
lainaa
juha82

15.01.2023 klo 09.23

4/5 jopa 5/5, mut enempi kallistun 4/5 arvosannaan. tää bändi puhuttelee paljon sanoituksiensa kanssa. Timppa sanoo sanottavansa painavan suoraan. Biiseissä on kekseliäisyyttä. Kiitos taas kerran upeasta levyarvostelusta!
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova