Tuorein sisältö

The Banshees of Inisherin

Ensi-ilta: 22.03.2023
Genre: Draama, Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

22.03.2023 klo 23.55 | Luettu: 3952 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Saarella on pubi. Colin Farrell ja Brendan Gleeson notkuvat siellä päivittäin, kunnes Gleeson ei Farrellia jaksa. Siinä meni elämältä pohja.

Koin ratkaisseeni yhdeksästä Oscarista kisanneen leffan salaisuuden vartissa. Irlannin sumuiselle syrjäseudulle eli limbomaiseen unohduksen tilaan sijoittuva musta komedia käsittelee paikallista murretta fetissimäisesti kuin mm. luminen Fargo.

Kun Farrell ei ymmärrä välirikkoa, hän viittaa riitaan toistuvasti sanalla rowing. Rowing, rowing, heh! Fecking hell, pistetään tupakaksi, eli onko tarjota yksi fag? Älä jankuta koko fecking time. Häh? Sanoin, että älä jankuta koko fecking time. Häh, tosiaankin jankutan koko fecking time, jos haluan jankuttaa koko fecking time.

Repliikkien toisto vaikuttaa kulttuurilliselta piirteeltä (on aikaa tapettavana?) eikä vain kirjoittajan maneerilta. Itsetarkoituksellisuus on silti ilmeistä: kun irlantilainen on väittänyt tunnettua erisnimeä oudoksi, hänen on ihan pakko muistuttaa katsojalle, että oma nimi on O'Shitshowfeckington. Huvituin. Englanninkieliset huvittuvat enemmän. Lisäksi: vartin kohdalla kikkeli saa Coca-Colan tursuamaan amerikkalaisten nenistä.

Välirikko johtuu Gleesonin hahmon keski- tai myöhäisiän kriisistä. Hän ei jaksa kaiffaria, joka kisaa pienen saaren tylsimmän turhapuron tittelistä, kun vielä ehtisi säveltääkin. En syytä leffaa taiteesta kertovaksi taiteeksi, vaikka teema on Oscar-äänestäjien mieleen, vaan paino on vahvasti riidan turhuudessa. Jos haukot henkeä aina (eli aina), kun Guillermo del Toro keksii pistää sadun taustalle fasismia, kastelet pöksysi, kun tämä teos viittaa puolikkailla lauseilla Irlannin sisällissotaan.

Se on Farrellia tyhmempi jätkä, joka kuvailee riitaa lapselliseksi heti alussa. Pitkittäminen, perustason uskottavuus ja karisma tuovat pinnalle muita aromeita, mutta se minkä koin samaistuttavaksi, rinnastuu nimenomaan lapsuuteen. On vaivaannuttavaa jumiutua tylsimyksen seuraan ja yhtälailla tekee kipeää kokea riittämättömyyttä, kun olet 10. Avioliitto on tapa, jolla aikuinen voi päätyä tilanteeseen uskottavasti, mutta esim. tarina avioliitosta olisi arvokkaampi kuin "vertaus avioliitosta".

Suurpiirteinen kuva yhteisöstä ei johdattele ajatuksia kansakunnan historiaan saakka. Farrellin sisko edustaa järkeä, Gleesonin luontaisen luotettavuuden ropistessa vaiheittain. Mainitulla tyhmistä tyhmimmällä on omia mutkia jäykän poliisi-isänsä kanssa, minkä tarpeellisuutta en täysin sisäistänyt. "Banshee" on irlantilaisessa mytologiassa kuolemasta varoittava kirkuva noita. Maisemissa hihittelee makaaberi mummo, joten... ei pidä valittaa siitä, kuinka huonoa feminismiä on rinnastaa ulisevat ukot akkoihin?

Pidän useimpia epäkohtia ominaisuuksina. En vain pidä niitä mestarillisina. Leffa voisi helposti olla puolet lyhyempi, mutta tragikoomisella tyhjäkäynnillä on ilmeisempää arvoa kuin kärkevillä käänteillä. Farrellista ei tehdä idioottia Forrest Gump -standardeilla, vaan antamalla ajan rinnastaa hänet aasiinsa, joka sitkeän seurankipeästi pyrkii sisälle. Avioliittovertaus pääsee alkuun, jos pidät häntä Will Smithin kaltaisena pehmoisänä ja Gleesonia itsensä solmuun vetäneenä diivana, joka jakaa persettä pitäen sitä oikeutenaan, yada yada.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Black Phone... Vesala - Näkemiin, ... >

Keskustelut (4 viestiä)

BobbyTP

23.03.2023 klo 15.49 3 tykkää tästä

Oli niin jumalattoman tylsä ja epähauska leffa että jäi kesken
lainaa
Make53

23.03.2023 klo 16.26 2 tykkää tästä

Ei keritsimillä sormia katkota... Ns. efektielokuva, juonessa ei päätä eikä häntää.
lainaa
HEssuh

23.03.2023 klo 18.10 2 tykkää tästä

Pigin ohella 2020-luvun tähän asti paras filmi.
lainaa
Diana

23.03.2023 klo 21.20 3 tykkää tästä

Vähän vaikuttaa siltä että arvostelija ei ole ymmärtänyt puoltakaan koko elokuvasta. Ei varteenotettava kommentointi. Ehkä hänen kannattaa keskittyä nykyajan James Bond räiskintään, josta puuttuu juoni kokonaan (toisin kun aiemmista legendaarisista Bond elokuvista), tai vaikka Avatariin. :D
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova