Tuorein sisältö

Miguel Wants to Fight

Ensi-ilta: 16.08.2023
Genre: Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

24.08.2023 klo 20.00 | Luettu: 2456 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kaikkihan tappelevat. Usein tapellaan joukolla. Joskus miehet ja naiset tappelevat keskenään! Ainoa oikea tulkinta on se, että tappeleminen symboloi seksiä, onhan? Miguel ei ole tapellut, mutta hän halaili aggressiivisesti, kun siihen painostettiin. Hän tuntee alan leffat, joista hän vaahtoaa kavereille. Seksikomedioiden tyyliin tarina alkaa, kun Miguel vannoo aloittavansa tappelemisen, ennen kuin on aika siirtyä suureen maailmaan.

Tulkinta ei ole väärä, mutta ei pidä odottaa liikoja, ja puhun nyt eritoten itselleni. Tämä on kasvutarina. Tämä on tehty kieli poskessa. Jos jokin vertaus menee oudoksi, leffa nojaa vitsiin silmää iskien, mutta ei missään nimessä pääse maaliin saakka. Miguelin isä on nyrkkeilyvalmentaja, joka ei pidä katutappeluista. Älä pidä faijaa vertauksena pornotähdestä, jonka mielestä kaikki paneminen menee hukkaan, jos sitä ei tee kameran edessä. Tuollaiset tuumat johtavat uusiin, ja lopulta vaadit huipennusta, jossa Miguel panee hyrskyn myrskyn isänsä kanssa! Sitä ei ole tulossa.

Tärkein totuus on se, että tätä katsoo: on kiva kokea pienen budjetin komedioita, jotka tekevät mitä lystäävät motivoituneesti. Näitä ei pidä arvostella hellästi kuin ala-asteen tikku-ukkoja, sillä Yhdysvaltain spedet ovat yhden "kulttiklassikon" päässä seuraavan Star Warsin tyrimisestä - ja pahemmasta. Vaikkei tämä ole elokuvien tekemisestä kertova elokuva, leffoista horistaan tauotta ja Miguel on editoinut omaa kivaa YouTubeen. Mielikuvituksessaan hän elää klassisia toimintakohtauksia uusiksi. Toivonko tekijöille isompaa budjettia? En.

Usein seksiä jahtaavat dorkat löytävät tyydytystä platonisesta ystävyydestä. Se tapaa olla luontevaa jos ei hienovaraista. Nyt se ei ole koulu, joka päättyy, vaan alleviivatusti ystävyys. Miguel ei tahdo kertoa kavereille lähestyvästä muutosta. He voisivat vain hengailla, mutta Miguel vaahtoaa tappelemisesta, jossa kaverien on siis autettava. Huokaus. Ymmärrettävästi mieli voi fiksoitua korvikepuuhaan, joka on suojelevinaan mieltä todellisuudelta. Mutta ettäkö seksiin rinnastuva jatkuva tappeleminen onkin vain korvikepuuhaa? Mikä on maa ja mikä valuutta? Kuka väitti, että tässä tapellaan kuin Cobra Kai -sarjassa? Todellisuudessakin on tappeluja. Varmasti löytyy yksi nörttijengi, jolle se on rutiinia. Leffa onkin draama. Dokumentti.

Kun Miguel yrittää lyödä mulkkua, hän lyö vahingossa tissiä. "Mulkku" on sanavalintani. Kun Miguel fantasioi miehen takapuolen mureuttamisesta, jopa fantasiayleisö muikistelee, mutta se oli siinä. (Älä syytä tätä arvostelua tekoälytaiteen mainostamisesta. Tämä on välipäivä; en huomaa kommentoineeni sitä, miten tahtoisin taiteen toimivan lähitulevaisuudessa.)

Useimpien leffojen kautta historian kannattaisi jättää homma 80-90 minuuttiin, niin johan olisi helpompi upota siihen suloiseen valheeseen, että osaajat panivat parastaan. Miguel saa sympatiapisteitä jäädessään 70 minuuttiin: tämän mittainen tyylitön tyyliharjoitelma ja ajatusleikki ruokkii mielenkiintoa vaivatta. Kun lopussa selvennetään, mikä visio oli, se on klassinen esimerkki hetkestä, jona kirjoittajan on tarkoitus vakuuttua itsestään siinä määrin, että hän kirjoittaa koko paskan uudestaan.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Teenage Mutant Ninja... Operation Fortune: R... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova