Tuorein sisältö

Rebel Moon - Part One: A Child of Fire

Ensi-ilta: 22.12.2023
Genre: Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

17.04.2024 klo 14.40 | Luettu: 1693 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Varon R-sanan perusteetonta käyttöä. Kielitieteellisesti "raiska" viittaa roskaan tai ressukkaan, joten voi sitä, joka jostakin raiskan tekee. Elokuvalla Rebel Moon ohjaaja Zack Snyder kuvainnollisesti kutsuu kollegansa George Lucasin ja Akira Kurosawan kamariin pakottaakseen heidät yhdistymään tavalla, jota he eivät koe tarpeelliseksi.

Rebel Moon on puolivirallisesti Kurosawan Seitsemän samurain scifiversio, josta Snyder alunperin kaavaili Star Warsia. Lucasin Warseja on verrattu Kurosawan muihin töihin, joten teoriassa Snyder on asian ytimessä, kun hän pohtii avoimesti ja omilla ehdoillaan, mitä muuta Kurosawan inspiroima avaruusooppera voi olla.

Mitä veikkaat? Montako samuraita avaruuden maajussit tarvitsevat? 6? 8? Kysymys on epäreilu, kun on eri laskentatapoja. Yhtä kaikki yhdellä on valomiekka. Toinen löytyy kapakasta. Kohtauksen ainoa ero Uuteen toivoon on se, että viatonta maajussia baaritiskillä ahdisteleva mutanttimies on seksuaalisesti aktiivinen. Joko saa sanoa, että Snyder tekee Star Warsista raiskan jopa verrattuna The Rise of Skywalkeriin?

Kertojan mukaan galaksin katala keisari kupsahti, mutta katala sijaishallitsija jatkoi, mutta leffan roisto onkin katala kenraali. Huokaus. Avaruusnatsi Ed Skrein on kohtelias amisseille, joiden sadon hän tahtoo. Tämä on ainoa sauma käyttää mielikuvitusta, joten visioin että amissit voisivat suostua ja riitautua myöhemmin, mutta mutkat oiotaan kliseisimmillä kliseillä kuten seksuaalisella väkivallalla.

Kun maajussi ja mystinen Sofia Boutella päättävät etsiä samurait, Boutella ulostaa taustatarinansa, mikä on vähemmän outoa "noin seitsemän" vastaavan selityksen jälkeen. On gladiaattori 100% suoraan Gladiaattorista eli Djimon Hounsou. On Tanssii susien kanssa -versio Avatarin örkistä eli pululla lentävä inkkari. Verrattuna Taru sormusten herrasta -trilogian pidennettyyn versioon leffa on ensimmäinen levy kuudesta sillä erolla, ettei edes hobittien kanssa hengailla, koska on kiire keitellä Gimlille ja kaikille sivujuonet.

Netflixin virallisen kuvavalinnan eli seksikkään kentaurihämähäkin taustatarina on kiinnostavampi kuin samuraiden, joten sehän tapetaan heti. Tuotantosuunnittelussa on ansioita, mutta on myös maailmansotakuvastoa ikään kuin Snyder ottaisi Iron Skyn vakavasti. Maailmansodista oli 30 vuotta, kun Star Wars teki sitä, mitä Snyder tekee, kun Star Warsista on 50 vuotta.

Arvostan Snyderin räjähdysten hidastettuja partikkelitehosteita tilanteissa, joissa hänelle on annettu suunta. Jopa silloin kun Snyder teoriassa tyrii arvostetun tarinan, on tervettä kysyä, miten älyllisempi ohjaaja olisi toteuttanut pontevimmat hetket. Snyderin omat tarinat ovat kirjaimellisesti amatöörimäisiä. Hämmennyin, miten suoraan Army of the Dead kopioi Aliens - paluuta ja linja jatkuu.

Ja laadusta riippumatta: onko Netflix kuullut Netflixistä? Suunnitelman mukaan Rebel Moon on kaksiosaisen suoratoistoelokuvan voimin alkava saaga. A Child of Fire lämmittelee. The Scargiver oletettavasti huipentaa jotakin tänä perjantaina. Molempien pidemmät versiot valmistuvat ennen seuraavaa "vaihetta", koska Netflix ja Snyder eivät oivaltaneet, että episodimainen "1. vaihe", joka tarjoaa 6-8 kertaa 40-60 minuuttia, on tv-sarjan 1. kausi. Typeryyden huippu.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Argylle... Rebel Moon - Part Tw... >

Keskustelut (4 viestiä)

Bub

17.04.2024 klo 19.40 2 tykkää tästä

Olenko sekaisin vai eikö tämä arvosteltu jo aikaisemmin?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.04.2024 klo 19.54 2 tykkää tästä

Älä pelottele tuollaisilla kysymyksillä. Tällaiset ovat puoliksi identtisiä keskenään ja kirjoitan perusasiat näistä moneen kertaan kun uutisoin trailereista ja muusta, joten odotan kauhulla sitä päivää, kun arvostelen saman leffan kahteen kertaan ja olen siitä itseni kanssa eri mieltä.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.04.2024 klo 20.12 2 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Älä pelottele tuollaisilla kysymyksillä. Tällaiset ovat puoliksi identtisiä keskenään ja kirjoitan perusasiat näistä moneen kertaan kun uutisoin trailereista ja muusta, joten odotan kauhulla sitä päivää, kun arvostelen saman leffan kahteen kertaan ja olen siitä itseni kanssa eri mieltä.


Mutta kaikki varmasti kuitenkin ymmärtävät, että se on vain ajan kysymys, joten ollos huoleton.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

18.04.2024 klo 19.12 2 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
odotan kauhulla sitä päivää, kun arvostelen saman leffan kahteen kertaan ja olen siitä itseni kanssa eri mieltä.


Tuskin siitä haittaa olisi, tekstit olisivat kuitenkin täysin erilaiset ja niistä molemmista saisi hupia.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova